Assalamu'alaikum, hai... 25 September 2014, aku mohon pelepasan keluar office jam 3 petang dengan bos untuk buat pemeriksaan bulan...

Checkup 6 Bulan Kehamilan

/
1 Comments


Assalamu'alaikum, hai...
25 September 2014, aku mohon pelepasan keluar office jam 3 petang dengan bos untuk buat pemeriksaan bulanan kehamilan. Alhamdulillah... Diluluskan.

Sampai je klinik... Seperti biasa akan tunggu giliran. Result pemeriksaan kali ni tak berapa nak ok. Hb, ok... Urine test, gerakan baby dan tekanan darah pun... Ok. Cuma... Berat badan aku naik mendadak. Bayangkan... Checkup before ni, berat aku 52kg something... Tapi, kali ni berat aku 56.5kg. 4kg tu naik. Sampaikan nurse yang check aku tanya "first baby dulu, ada tak minum air gula?".

Mana ada masa mengandungkan Alia dulu. Alhamdulillah... Takde sebarang masalah. Berat badan pun naik ikut flow. Huhu... Risau aku haish... 8 Oktober ni kena refer dengan doktor sebab tula... Tapi, aku memang ada temujanji dengan doktor jugak pada masa tu... Untuk scan bagi melihat perkembangan bayi. Harap-harap semuanya ok.

Aku rasa maybe disebabkan aku kurang menjaga pemakanan aku kot... Tu yang berat badan naik mendadak. Dilayan sangat nafsu makan... Gitulah kesannya. Kalau kat office... Biskut  Munchy's cracker sandwich dan Munchy's peanut butter jugak jadi peneman. Sedangkan dah tahu yang biskut mengandungi gula tersembunyi. Bukan tu je... Time lunch mesti order air bergula... Memang jaranglah nak order air kosong. Dah tu... Asyik mengidam coklat dan aiskrim. Mana tak naik badan.

Hurmmm... Nampak gayanya. Mulai minggu ni, aku kena kurangkan makanan berkarbohidrat... Tapi, lebihkan mengambil air kosong, buah-buahan dan sayur-sayuran. Harap-harap... Berat badan aku stabil balik lepas ni. Amin...

Nak tahu cerita temujanji aku dengan doktor... Insya Allah... Nanti aku share ok. Thanks pada yang sudi baca luahan hati aku. Tanpa korang... Sunyilah blog ni :)...




ARTIKEL LAIN DI SINI

1 comment:

  1. Insyaallah... ok je sume tu... xde diabetis dan darah tinggi kan... saya masa 1st pregnent pun gitu... 2nd mmg control makan... xlarat nak ddk hosp lama...

    Feel free view my blog..
    wwq.mysecretvitamin.blogspot.com.my

    ReplyDelete