12 December 2017

Bercerita Tentang Masalah Rumahtangga Di Media Sosial

11:25:00 PM 0 Comments


Assalamu'alaikum, hai...
Bercerita tentang masalah rumahtangga di media sosial | Allahu Akhbar, sejak akhir-akhir ni... Fiza tengok, seperti dah menjadi trend bila mana ada yang berkongsi cerita permasalahan rumah tangga mereka di media sosial.

Fiza tak kata ia salah mahupun betul dan Fiza hormati akan pilihan mereka-mereka yang nak kongsikan masalah rumah tangga dorang di media sosial. Mungkin... Mereka takde tempat untuk mengadu. So, jalan terakhir, mereka jadikan media sosial sebagai tempat untuk meluahkan perasaan.

You have choice...

Tapi kena ingat, setiap pilihan yang dibuat... Pastinya mendatangkan impak. Samaada positif atau negatif. Itu perlu difikirkan terlebih dahulu, sebelum membuat sebarang keputusan.



Sebab... Setiap status yang kita updated di facebook, pasti akan mendapat pelbagai reaksi dan komen. Setiap komen, tak semuanya menyokong... Malah ada yang akan menghentam balik. So, mental kenalah kental untuk hadapi sebarang kemungkinan. 

Bukan apa... Bila orang komen negatif, ada pulak yang meroyan memaki balik si pengomen. Allahu Akhbar... Kan dah menjadi bahan pertengkaran. Hurmmm... Bukannya nak menyelesaikan masalah yang diutarakan... Sebaliknya mendatangkan masalah yang lain pulak. 

Al-maklumlah, sesiapa bebas menyatakan pendapat. Baik atau buruknya sesuatu pendapat,  kenalah terima dengan hati yang terbuka...  Sekadar luahan sahaja untuk mengingatkan diri sendiri sebenarnya. Tak semua benda kita perlu kongsikan di media sosial ye. 


Oklah... Rasanya, tu je kot perkongsian untuk malam ni. Mata pun dah mengantuk. Selamat malam semua 😊




11 December 2017

Powerbank pouch kait

9:20:00 PM 0 Comments

Assalamu'alaikum, hai...
Powerbank pouch kait | Antara tempahan kait yang Fiza terima. Selain aktif berblog, Fiza jugak ambik tempahan mengait. Bisnes Fiza takdelah hebat sangat. Atleast, sambil jaga anak... Boleh jugak tambah pendapatan seposendua. Alhamdulillah...

Siapa nak order, boleh drop mesej di 0138821296, Just bagi saiz powerbank... Nak color apa, if ada pattern pilihan sendiri pun boleh request... In Shaa Allah, akan Fiza tolong buatkan. Then, siap dalam masa dua ke tiga hari selepas pembayaran. Biasanya Fiza akan book tarikh post lepas customer buat pembayaran... Kiranya order with payment lah...


Amboi! Nak kena bayar dulu...

Fiza buat terma dan syarat begitu bagi memudahkan proses jual beli sebenarnya. Al-maklumlah, rambut je sama hitam... Tapi, hati lain-lain. Manusia ada pelbagai jenis. Ada yang tempah, terus bayar tanpa banyak soalan. Ada yang jenis... Dah tempah, bila dah siap... Boleh pulak buat-buat lupa. Ada yang dah bayar... Acapkali bertanya dah siap ke belum... Padahal tarikh pos dah bagi dah.... Pendek kata, banyaklah ragam nak kena hadap. So, untuk tidak merugikan kedua-dua belah pihak... Kenalah ada rules untuk memudahkan proses jual beli. 

Namun, setakat ni... Customer Fiza semuanya baik-baik belaka. Kekadang Fiza pulak takut tak boleh nak siapkan tempahan on time. That why, dapat je tempahan... Fiza terus start buat. So far, perjalanan jualan dan tempahan barangan kait Fiza berjalan dengan lancar. Doakan semoga Fiza terus istiqomah dalam bisnes ini yer.

Ada banyak lagi contoh tempahan barangan kait yang Fiza buat. Nak tahu lebih lanjut... Bolehlah intai-intai intagram fiza_crochet. Hehe....


10 December 2017

BLOG SEDANG DALAM PENGUBAHSUAIAN

1:16:00 AM 4 Comments


Assalamu'alaikum, hai...
Blog sedang dalam pengubahsuaian | tajuk entri kali ini. 

template,blog,cantik,menarik,mudah,senang,di,reka,

Entahlah... Tetiba Fiza rasa teringin nak tukarkan template baru untuk blog Fiza. Mungkin, dengan adanya template baru... Mood nak update blog sentiasa ada. Bhaha... Alasan tak masuk akal sungguh. Lansung takde kaitan. Kan?

Sebenarnya, Fiza terjah beberapa blog. Then, rata-rata Fiza tengok template para blogger bertukar wajah. Haippp!!! Jeles ni. Apalagi, bila  ada masa terluang je... Terus search responsive template. Alhamdulillah, jumpa jugak template yang menepati citarasa Fiza.

Sekarang ni, Fiza dalam fasa mencantikkan design blog. So, banyak coding html yang nak kena ubah. Walaupun kekadang agak leceh. Namun, bila usaha membuahkan hasil... Boleh lompat bintang dibuatnya. Betul tak? Haha...

Suami ada jugak cadangkan kepada Fiza, kenapa tak upah orang je buat design blog. Bukan tak nak. Buat apa study sampai universiti ambik bidang IT... Kalau tak dipraktikkan ilmu yang dipelajari right. Lagi-lagi sekarang ni, kos sara hidup semakin tinggi... So, Kenalah berbelanja secara berhemah. Selagi boleh buat sendiri... Rasanya tak perlulah nak hire orang untuk design blog picisan seperti Fiza ni... Lagipun, banyak tutorial design blog di internet. Nak atau tidak je. 

Harap-harap design baru blog Fiza boleh siap awal, before majlis kawin adik ipar. Yelah... Bila dah sampai rumah mertua, tak kan nak hadap laptop dan gajet memanjang. Kang percuma kena marah dengan mertua. Tapi, setakat ni... Fiza tak pernah lagi buat perangai. Hehe... In shaa Allah, selagi ada iman di dada... Menghormati orang tua itu pasti.

Sekian... Selamat malam. Ngantuk Suda.


06 December 2017

Tindakan apabila balik rumah lepas bersalin, Nurse tak datang melawat

2:48:00 PM 1 Comments

Tindakan apabila balik rumah lepas bersalin, Nurse tak datang melawat | Alhamdulillah... Berpeluang lagi berkongsi cerita di ruangan yang Fiza sendiri cipta. 

Alkisah tiga hari yang lepas selepas publish entri turban... Scroll fb, jumpa satu diskusi antara pengikut page Kelab ibu mengandung dan berpantang. First baby kot, that why bertanyakan soalan pasal lawatan nurse bagai. Biasalah, anak pertama lansung takde pengalaman dan sewajibnya kita bertanya pada yang tahu. Bak kata pepatah, malu bertanya... Sesat jalan.


Berdasarkan pengalaman sendiri. First baby, Fiza bersalin di Hospital Betong... Before keluar wad, awal-awal lagi dah nurse pesan suruh laporkan kelahiran bayi di klinik berdekatan untuk nurse follow up posnatal dan jugak booking tarikh checkup baby. Pada yang kata nurse tak bagitau tu... Wallahu'alam, nobody is perfect. Mungkin lupa nak bagitau kot... Ke lain tempat, lain procedure`nya. Kena tak noted.

Alhamdulillah, urusan berpantang Fiza berjalan lancar... Sampai di kampung lepas daftar di klinik berdekatan, dorang terus book tarikh untuk check kuning di hospital dan hari ke-5 kot... Nurse datang melawat. Datang melawat pun dorang ajarkan bagaimana hendak mandikan baby, check kuning baby dan Fiza pun turut di check sekali. Untuk kelahiran anak kedua pulak... Sebab bersalin di klinik kampung... So, takde masalah untuk lawatan dan book tarikh untuk checkup kuning. Normal process... Tak payah bagitau dah. Dorang dah sedia maklum.

Pada Fiza lah yer, if risau kuning anak tak check lagi, nurse tak datang melawat. Apakata... Datang balik ke hospital dan tanyakan apa yang patut. Tak salah bertanya... Daripada berpanjangan runsing, ye tak? Kalau dibiarkan berpanjangan, takut ada masalah pada masa akan datang.

Tu cerita kelahiran baby Fiza.

Seterusnya Fiza nak share satu cerita kebetulan kakak kepada bekas tunang adik. Before, tunang adik memutuskan hubungan dorang. Kami sempat menziarahi kakak dia dalam pantang. Anak pertama yer. Dok ligat bersembang... Entah tiba-tiba terpacul dari mulut Fiza nak tanya berat baby sebab tinggal berbelas hari lagi nak habis pantang. So, memang dah tahulah berapa berat baby untuk sebulan. Punya terkejut Fiza bila di kata tak tahu, sebab tak buat checkup lagi dan nurse pun tak buat lawatan. 

Allahu Akhbar... Dalam hati ini, macam mana nak tahu tahap jaundice baby. Busy body punya pasal... Ala-ala polis gitu, Fiza tanya lagi. Bersalin kat mana? Katanya hospital Umum Kuching. Aippp.... Tak mungkin pihak hospital tak bagitau. Hurmmm... Miscomunication ni... Ke terlepas pandang, tapi kita pun kena tanya jugak sebenarnya. Perlu ke tidak datang balik ke hospital? Atau macam mana... Wallahu'alam. Siapa betul, siapa salah kat situ... Fiza pun tak tau.

Tapi, Fiza bagi cadangan cepat-cepat kepada dia supaya laporkan ke klinik berdekatan. Lepas tu, Fiza tak tau dah cerita dia macam mana. Fiza hanya mampu doakan yang baik-baik buat dia dan baby. Bab adik dia memutuskan tunang dengan adik. Biarlah menjadi sejarah dalam hidup kami. Adik pun dah boleh move on. Mungkin ada hikmah daripada setiap apa yang berlaku. Siapa kita untuk mempertikaikan rahsia Allah. Mungkin dia bukan jodoh yang terbaik buat adik. Wallahu'alam...

Kesimpulan daripada entri ini, sukacitanya Fiza nak simpulkan bahawa setiap permasalahan pasti ada jalan penyelesaiannya. Malu bertanya, sesat jalan. Baik banyak tanya, daripada berdiam seribu bahasa.


05 December 2017

Lazada Online Revolution Blogger Contest 2017

2:14:00 AM 2 Comments

Lazada Online Revolution Blogger Contest 2017 | berlansung selama sebulan lebih iaitu bermula pada 01 November sehinggalah 14 Disember 2017. Bermakna, masih berkesempatanlah Fiza nak sertai. Menang atau tak, itu rezeki masing-masing. Bak kata pepatah, tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia... Takde siapa yang tahu. Mana tahu ada rezeki Fiza nanti untuk penghujung tahun 2017, ye tak? Amin...

Bagi melengkapkan penyertaan, Fiza harus menjawab empat (4) soalan yang disediakan oleh pihak Lazada sendiri. Antara soalannya adalah seperti berikut :-

a. Do you remember the first product that you ever purchased online? What was it and how was your experience?
Semestinya ingat, Pertama kali membeli atas talian dan Lazada pula menjadi pilihan. Tak silap tahun 2014, Fiza beli Powerbank Universal Dual-Port 20000mAh. Tak silap pernah publish entrinya DI SINI. Alhamdulillah, sampai sekarang masih elok dipakai. Mula-mula beli memang tak yakin barang sampai ke tidak. Tapi, Fiza berani mengambil risiko dengan membeli powerbank tersebut yang beharga RM35 setelah potongan harga. Tak sangka, dalam masa beberapa hari barang sampai ke rumah. Malah, dalam keadaan yang sangat memuaskan hati. Terima kasih Lazada. Bermula dari situlah, Fiza mula berani membeli belah di Lazada dan beberapa laman web yang lain sehinggalah sekarang. Kenapa? Akan Fiza ceritakan pada soalan seterusnya. 

b. Which types of products would you prefer buying online?
Jenis produk yang selalu menjadi pilihan bila membeli atas talian pula adalah gadget seperti powerbank, usb dan sebagainya. Tak silap selepas powerbank, Fiza juga turut membeli usb otg dan pernah kongsikan mengenainya DI SINI. Selain tu juga, Fiza suka beli produk kecantikan, alatan menjahit dan mengait a.k.a crochet.

c. What do you love about online shopping?
Terdapat beberapa sebab kenapa akhirnya Fiza suka membeli atas talian, antaranya ialah:-

Pertama, membeli atas talian dapat menjimatkan masa Fiza. Tak perlu keluar rumah dan bersiap bagai dengan anak-anak. Padahal, dengan membeli atas talian...Semuanya di hujung jari. Pendek kata, time layan tv pun boleh shopping jika hendak dibandingkan membeli-belah di shopping kompleks.

Bukan sahaja masa dapat dijimatkan, malah tenaga juga turut dapat dijimatkan. Almaklumlah, bila ada anak kecil membeli-belah di mall banyak memerlukan tenaga. Yelah, dengan barang yang dibeli, dengan anak-anak lagi nak kena dukung. Sangat memenatkan bukan. Dengan membeli atas talian, semuanya di hujung jari. 

Kemudian, wang juga dapat dijimatkan. Membeli-belah atas talian tak sama dengan membeli-belah di mall. Atas talian, setiap masa kita boleh semak potongan harga barang yang ditawarkan. Contohnya 12-14 Disember nanti, Lazada menawarkan potongan harga hingga 90%. Malah, ada barang dijual dengan harga RM1. Bukankah dapat menjimatkan wang. Kena rebut peluang tersebut.

Selain menjimatkan wang, kita juga dapat membandingkan harga dengan mudah dan cepat. Kalau di shopping kompleks, rasanya sangat susah untuk bandingkan harga. Larat ke nak pergi satu kedai ke satu kedai semata-mata nak bandingkan harga. Memang taklah jawabnya kan. Itu antara empat faktor utama mengapa Fiza lebih suka membeli di atas talian.

d. Which products did you buy or are you planning to buy on Lazada during the Online Revolution sales?


Dalam perancangan bersempena online revolution sales, Fiza nak beli 8 in 1 Multi-functional Electric Pressure Cooker 6L. Di mana harga asalnya adalah RM680, dan setelah potongan harga 71%, harganya jatuh menjadi RM199 sahaja. Sangat jauh perbezaan harganya bukan.  Periuk yang sangat-sangat diidamkan kerana fungsinya yang pelbagai . Almaklumlah, bila ada anak kalau boleh semua kerja nak cepat. Memandangkan zaman sekarang banyak kemudahan elektrik yang canggih, apa salahnya kita membeli dan lebih-lebih lagi membeli atas talian. Banyak potongan harga yang ditawarkan.

Kepada yang nak sertai Lazada Online Revolution blogger contest seperti Fiza, bolehlah klik pada banner di bawah untuk mengetahui terma dan syarat untuk menyertainya.


Banyak tau... Hadiah-hadiah yang ditawarkan. Jom ramai-ramai sertai contest ni. Mana tahu ada rezeki. Siapa tahu, ye tak?