Minggu ketiga persekolahan | alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar. Semoga hari-hari...

Minggu Ketiga Persekolahan



Minggu ketiga persekolahan | alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar. Semoga hari-hari yang mendatang pun begitu hendaknya. Cuma, semalam... Anak solehah Alia mengadu kepenatan. Katanya... Sekolah ayah jauh. Mana taknya... Kalau drive 60... 80. 40 minit jugak baru sampai ke sekolah.

umur 5 tahun, prasekolah 2017,

Yang pasti... Aduan pertama dari Alia, aku balaskan dengan senyuman dan disertai dengan kata-kata motivasi. Selain tu, encik suami pun turut bagitau dia... Boleh je tidur dalam kereta sementara ayah drive masa balik. So, takdelah penat sangat. Biasalah budak-budak. Aku dulu pun begitu, pergi balik... Jalan kaki. Kemain penat... Sampai rumah terus terbongkang tidur. Tigaempat kali jugak emak kejutkan suruh pergi makan... Mandi. Kekadang tu, sanggup tak makan... Demi melunasi kehendak mata. Huhu...

Nak pandai kenalah berkorban kan. Wallahu'alam...


Hari pertama anak ke sekolah | Di sekolah encik suami, sesi persekolahan bagi tahun 2017 berm...

Hari Pertama Anak Ke Sekolah



Hari pertama anak ke sekolah | Di sekolah encik suami, sesi persekolahan bagi tahun 2017 bermula pada 3 Januari 2017. Nak dijadikan cerita... Alia pun mula bersekolah pada hari tersebut even tengah ambik antibiotik untuk tonsil.


Start tahun lepas lagi, aku dan encik suami sering ingatkan tentang sekolah pada Alia. Tak sangka dia sangat teruja untuk ke sekolah. Bangun pagi memang takde masalah... Kejut je, terus bangun. Alhamdulillah... Alia memang senang dijaga dari dulu lagi.

Sampai sekolah, encik suami kata Alia lansung tak nangis... Even kena tinggal dengan encik suami. Kebetulan kelas encik suami pun start 7:30pagi... Tawakal jelah tinggalkan dia dengan guru prasekolah. 

Encik suami kata, dalam kelas tu ada 15 orang, 3 lelaki dan 12 perempuan. Alia paling muda. Sorang je umur 5 tahun. Dah lah 5 tahun... Dia pulak paling besar dan tinggi. Huhu... Aku ingatkan Alia yang paling kecik. Rupanya sebaliknya.

Waktu rehat, encik suami jenguk dia. Kemain cool lagi duduk dengan kengkawan. Haha... Pengaruh upin ipin kot membuatkan dia nak sangat sekolah.

Lain pulak cerita di rumah... Ain lansung tak nak bermain. Ke hulu ke hilir ikut aku... lansung tak nak berenggang. Lepas tu, tak habis-habis tanya mana kakak. Jenuh nak menjawab haihhh...

Hampir dua minggu persekolahan, alhamdulillah berjalan dengan lancar tanpa ada adegan pujuk rayu. Tonsil pun dah ok. Ingatkan Alia yang begitu manja di rumah... Akan susah nak ke sekolah. Tapi sebaliknya, cool dan berani berkomunikasi dengan guru... Tu berdasarkan apa yang encik suami ceritakan. Ya Allah, tetapkan hati anak-anak ku supaya mudah dididik... In Shaa Allah, lain entri... Akan aku sambungkan pulak dengan kisah Alia bercerita tentang kelasnya. Hehe...


Anak asyik muntah, apakah penyebabnya | Malam tahun baru Alia dan Ain asyik muntah... Start 2 pagi until 4 pagi... Sampai 4 kali muntah,...

Anak Muntah, Apakah Penyebabnya


Anak asyik muntah, apakah penyebabnya | Malam tahun baru Alia dan Ain asyik muntah... Start 2 pagi until 4 pagi... Sampai 4 kali muntah, dahlah muntah banyak... Tapi bila dorang dah bangun pagi... Before breakfast, takdelah muntah... Bila makan je... Mesti muntah. So, untuk elakkan muntah... Aku bagi dorang minum air selalu dan sedikit makanan... Dalam kadar yang kerap.

Ingatkan muntah dorang terhenti, rupanya tidak... Malam lepas dinner, dorang muntah lagi. Tak tahan tengok dorang muntah, kami terus bawak Ain dan Alia ke klinik 1 Malaysia berdekatan. Takde patient, sampai pun... Klinik dah nak tutup. Bila mendengarkan penjelasan aku. Pegawai yang bertugas terus suruh Alia dan Ain bukak mulut. Subhanallah, tonsil. So, lepas ni... Bila anak muntah, takde cirit-birit... first kena check mulut dorang yer fiza.

So, seperti biasa... balik dibekalkan garam, paracetamol dan ubat pencair kahak... Tapi, antibiotik dorang takde... So, dorang keluarkan satu memo or surat yang disahkan pegawai untuk membeli ubat di farmasi... If nak cepatlah yer... 

Harini dah masuk hari ketiga dorang makan antibiotik. So far, takde dah muntah... Tonsil pun dah nampak mengecil. Dan... Harini second day Alia sekolah. Lain entri akan aku kongsikan kisah Alia ke sekolah yer :)


Assalamu'alaikum, hai... Kehidupan di rumah flat | satu isu yang mungkin boleh kita fikirk...

Kehidupan Di Rumah Flat


Assalamu'alaikum, hai...
Kehidupan di rumah flat | satu isu yang mungkin boleh kita fikirkan. Dulu, masa adik kerja part time... Tinggal di flat. Suatu hari, masa aku bertandang di rumah sewanya... Dengan mata sendiri, aku tengok salah sorang penghuni flat sebelah rumah adik... Baling sampah dari atas. Kalau masuk tong sampah, takpelah jugak. Tapi, sampai bawah... Gedebupppp... Habis semua berterabur. Siapa yang nak tolong kutipkan?

Masalah Sampah Di Rumah Flat
Sumber gambar DI SINI

Tulah dia sikap kita. Bila persekitaran flat berbau busuk... Mulalah, main tuduh-menuduh... Kata... Pihak ni tak kerjalah... Pihak tu tak ambik pedulilah. Cuba kita fikirkan balik sikap kita. Jangan pandai cari salah orang je. Salah sendiri kita tak tahu. Apa salahnya... Hantar sampah ke tong sampah dengan kaedah yang betul dan bukannya main baling-baling dari atas. Kerja tukang angkat sampah pun menjadi mudah. Aku percaya, bila kita memudahkan urusan orang lain... In Shaa Allah, Allah pasti memudahkan jugak urusan kita. Kawasan flat pun takdelah berbau sangat.

Kemudian, pihak berwajib pun kenalah bertanggungjawab. Ikutlah rule... Schedule pengutipan sampah. So, takdelah pekasam sampah membusuk sampai ulat beranak-pinak. Uweekkk... Loya pulak tekak aku, bila terbayangkan sampah berulat. Huhu...

Alehhh... Cakap senanglah. Cuba duduk di flat. Larat ke nak bawak sampah ke bawah. Mesti ada yang kata begitukan. Yes! Confirm... Ada yang kata gitu. Tapi, before PILIH nak tinggal di rumah flat dulu... Ada tak fikirkan tentang baikburuknya. Bertanggungjawablah terhadap PILIHAN yang kita buat. Jangan dek kerana sikap kita... Rosak pulak pemandangan tempat tinggal... Dengan sampah sarap yang bertimbun... Bersepah sana sini. Tak malu ke? Sama-samalah kita beringat yer :) 

Bukankah bersih itu yang kita dambakan.

#masalahdirumahflat