Checkup 5 tahun 6 bulan | Alia jatuh pada hari Isnin, 21 Ogos 2017. Memandangkan Alia sekolah, so encik suami terus bawak dia ke klinik...

Checkup 5 tahun 6 bulan


Checkup 5 tahun 6 bulan | Alia jatuh pada hari Isnin, 21 Ogos 2017. Memandangkan Alia sekolah, so encik suami terus bawak dia ke klinik selepas waktu sekolah. Tak lama pun, biasalah... Belah petang tak ramai orang. Kata encik suami, Alia orang kedua kena panggil.


Malam Ahad, aku sempat berpesan kat Alia. Nanti kalau nurse tanya Alia masih menyusu ke tidak. Katakan masih... 2 atau tiga gelas sehari. Makan... Kadang-kadang habis, kadang-kadang tak. Tak sangka pulak, encik suami kata... Kemain laju lagi Alia menjawab bila disoal oleh nurse. Hehe...

Takde assesment... Berat, tinggi... Semuanya normal. Balik pulak Alia dibekalkan ubat cacing. Alhamdulillah, seperti biasa malam makan ubat... Pun takde masalah. Last temujanji untuk checkup... Umur 6 tahun nanti... Iaitu tanggal 18 Februari 2018.

Alhamdulillah, semua urusan checkup Alia berjalan lancar. Terima kasih encik suami kerana selalu meringankan kerja-kerja isterimu. 

Cerita basi terperam dalam draf. Sabar jelah baca yer.

Bye...

Assalamu'alaikum...


Alvin Chong dan Emma Maembong | huhu... Tengok tak megadrama di astro ria, awak suka saya tak? Aku terjebak tengok drama tersebut wei....

Alvin Chong Dan Emma Maembong


Alvin Chong dan Emma Maembong | huhu... Tengok tak megadrama di astro ria, awak suka saya tak? Aku terjebak tengok drama tersebut wei... Sampai nak kena tengok next episod. Bila tertinggal menonton... Sanggup tunggu yang ulangan jam 10 pagi. Semuanya dek kerana minat sangat tengok watak Alvin chong. Aku bukanlah peminat Emma. Bila tengok dia berlakon dengan Alvin dalam drama ni... Aku jadi tersuka tanpa sengaja pulak wei. Haha. Romantik gila Hilman dalam drama tersebut dengan Intan Zulaikha.

Sumber gambar daripada google image
Mula-mula tengok first episod... Aku ingatkan Alvin mualaf tau? Nampak dia tak kekok pegang watak mualaf. Sampaikan aku google biodata pasal Alvin gara-gara drama tersebut. Apa ke hal sampai nak google. Haha... Nak buat macam mana. Dah namanya minat. Then, aku jenis selagi tak tau selagi tulah persoalan akan berlegar di ruang otak aku.

Tahniah! Buat Alvin dan Emma. Korang memang pasangan serasi untuk watak couple.... Tak sabar nak tunggu episod malam ni pulak. Hehe...


Alia terkena gegata | Fuh! Lamanya tak update. Bila dah addicted mengait, fiza lansung lupa akan dunia blog fiza. Tetiba rasa rindu nak...

Alia terkena gegata


Alia terkena gegata | Fuh! Lamanya tak update. Bila dah addicted mengait, fiza lansung lupa akan dunia blog fiza. Tetiba rasa rindu nak menaip. 

Sumber daripada google image

Ni kisah last week, nak share jugak di sini. Bila petang menjelang, anak-anak mesti nak main di halaman rumah. Dah dapat peluang mereka bebas bermain. Alia suka petik-petik bunga nekma dia. Maybe ada alahan atau gigitan serangga kot. Bila selesai mandi petang.... Naik merah kat muka. Sah gegata. Sana-sini merah.

Biasanya first solution before bawak ke klinik, fiza try petua-petua orang tua. Entah tangan gatal nak google, try la search guna keyword petua mujarab untuk menghilangkan gegata. Kalut punya pasal... Aku terlupa nak bookmark blog yang kongsikan petua tersebut. Mudah dan mujarab tau. Tapi dua hari baru gegata hilang 100%. Caranya mudah je. Gosok bahagian yang terdapat gegata dengan vick je. Fiza guna vick yang untuk baby tu.... So, takdelah panas bila disapukan.

Alhamdulillah, dengan izin Allah... Gegata di badan Alia hilang seratusperatus dalam masa dua hari. Syukur sangat-sangat dapat jumpa petua yang serasi untuk menyembuhkan gegata di badan Alia. Yelah, tak semua petua orang share serasi dengan kita... Tapi selagi tak memudaratkan, mudah untuk diaplikasikan... Tak salah kita mencuba. 

Apa-apa pun terima kasih kepada yang kongsikan petua tersebut... 


Bercerita Tentang Gambar | Lamanya tak update pasal sekolah si kakak. Dah masuk 8 bulan di prasekolah. So far, banyak benda kakak belaj...

Bercerita Tentang Gambar


Bercerita Tentang Gambar | Lamanya tak update pasal sekolah si kakak. Dah masuk 8 bulan di prasekolah. So far, banyak benda kakak belajar. Paling penting... Tiap kali balik sekolah, bukak je pintu kereta... Dia excited nak bercerita tentang apa yang dia belajar di sekolah. Ada kerja sekolah ke tak... Dia dah terbiasa akan bagitau. 

Alhamdulillah, tak sangka tips yang motivator otai share menampakkan hasil. Sebulan je kot aku dok amalkan ulang-ulang tanya... Time balik sekolah "ada kerja sekolah ke tak?"... "Belajar apa kat sekolah?"... Now, Alia dah terbiasa... 

Nak dijadikan cerita, selepas waktu isyak semalam... Alia kata nak buat homework. Mewarna I love Malaysia katanya. Seperti kebiasaan, aku akan menemani dia menyiapkan homework. Apa yang di tak faham... In Shaa Allah, akan cuba aku terangkan.


So, aku tanyalah... Apa dia faham mengenai lukisan yang dia warna. Aku dengar je dia bercerita.... 

Katanya... Dulu ada penjahat datang Malaysia, lepas tu orang tangkap... Lepas tu, Malaysia merdeka. 

Wowww... Walaupun ceritanya tak lengkap. Atleast, dia mampu bercerita balik apa yang dia pelajari. Konsep aku mudah... Biarlah dia belajar dengan seronok. Tak nak paksa... Lagipun, dalam kelas prasekolah dia sorang je umur 5 tahun... Yang lain semuanya 6 tahun. Biarlah dia belajar ikut suka dia. Cuma, as a parents... Aku dan encik suami kenalah pantau setiap apa yang dia lakukan. So far, until now... Setiap hari, dia excited nak ke sekolah. Alhamdulillah, dia senang bangun pagi. Syukur sangat-sangat ada anak seperti dia. Walaupun kekadang ada masa stress memikirkan diri yang belajar tinggi-tinggi tapi tak kerja... Bila tengok muka anak-anak membesar depan mata... Membuatkan aku cepat-cepat tukar mood. Aku percaya... Allah akan bagi apa yang kita perlukan... Dan bukannya kehendak kita. Setiap apa yang berlaku pasti ada hikmahnya kan...

Semoga semangat belajar Alia sentiasa bersama dengannya sampai bila-bila. Ya Allah, permudahkanlah urusan pelajaran anak solehah Nur Qalesya Alia dunia akhirat. Amin...