Mini cupcake sukatan cawan | entri pertama untuk bulan Ogos setelah sekian lama menyepi. Lama menyepi tak bermakna dah tak berminat u...

Mini cupcake sukatan cawan



Mini cupcake sukatan cawan | entri pertama untuk bulan Ogos setelah sekian lama menyepi. Lama menyepi tak bermakna dah tak berminat untuk berkongsi cerita di alam maya. Cumanya, tuntutan tugas di alam nyata membuatkan aku menyepi buat seketika. 

Untuk first entri ni, aku nak share jugaklah resepi cupcake gebu versi orang kampung. Haha... Guna gelas je buat sukatan. Letak di blog pun... Nanti senang. Lupa, boleh rujuk sini.


Bahan pun sikit. 5 biji telur gred A, 3 gelas tepung, segelas marjerin yang telah dicairkan, 1 1/2 gelas gula, 1 sudu serbuk penaik, 1 sudu ovellate dan sedikit esen vanila. That it's. Hiasan pulak... Terpulang. Untuk kali ni, aku bubuh je chip coklat lebihan bahan biskut untuk raya haritu. So, jimat.

Langkah membuatnya pulak. Pukul telur, gula, ovellate dan serbuk penaik sehingga kembang. Tips nak tahu... Dah kembang ke belum... Terbalikkan bekas untuk memukul bahan. If doh tak jatuh. Mean... Dah cukup kembang lah tu. Masukkan marjerin, tepung dan esen vanila. Pukul sehingga sebati. Bakar 60 minit dengan suhu 180°c... Suhu ikut oven tau. So, kena selalu check... Takut nanti... Hangus pulak cupcake. Hehe...

Alhamdulillah, anak-anak cukup suka dengan mini cupcake yang aku buat. In shaa Allah, nanti nak boh topping pulak. Mana tau... Boleh jual nantinya. Haha... Mata duitan Sungguh. 

Psssstttt.... Bulan ni ada iklan berstatus on going di blog. So, kena aktif balik ni... Saja nak tackle aku ek...

Sup petola suhun | First time mencuba, tak sangka anak-anak pun suka. Alia dan Ain punyai persamaan... Setiap kali makan, mesti cari su...

Sup Petola Suhun


Sup petola suhun | First time mencuba, tak sangka anak-anak pun suka. Alia dan Ain punyai persamaan... Setiap kali makan, mesti cari sup... Tak kiralah ikan, ayam, daging ataupun sayur... Yang penting sup. Kalau ada sup... Kemain makan, berselera habis.

resepi, sup, sayur, petola, suhun, ayam, lada, hitam,

Lately, nenek dorang rajin berkebun sayur di halaman rumah. Alhamdulillah... Dah pun mengeluarkan hasil. Jimat duit dapur untuk sayur. Kena berhemah berbelanja. Nak-nak sekarang ni... Harga barang kemain lagi. Bawak RM50 ke pasar macam dah takde nilai. Haha... Malas lah nak ulas pepanjang bab-bab harga barang. Kang ada pulak yang melenting.

Berbalik pulak pada cerita utama aku pasal sayur petola. Rupanya petola mempunyai banyak khasiat dan kebaikan. Berdasarkan beberapa laman yang pernah aku baca, petola dikatakan sayur yang mempunyai rendah lemak tepu dan juga rendah kalori. Ia benar-benar kaya dengan serat pemakanan, vitamin C, riboflavin, zink, thiamin, besi dan magnesium... Di mana dengan memakan petola dengan kerap... Ia adalah cara yang berkesan untuk membersihkan darah kita dari bahan tercemar. Di samping itu ia bertindak untuk meningkatkan kesihatan organ hati. See, betapa berkhasiatnya sayur petola.

Bukan tu je, ia juga dikatakan mempunyai sifat-sifat julap sihat secara semulajadi. Petola boleh dijadikan sebagai ubat yang amat berkesan terhadap masalah sembelit dan mungkin juga boleh digunakan untuk menyembuhkan penyakit buasir. Ia mempunyai keupayaan membantu sistem penghadaman perut. 

Tu antara lain kebaikan petola. Pendek kata, terdapat banyak lagi kelebihan memakan sayur petola sebenarnya... That why, kena cuba makan walaupun aku kurang menggemarinya. 

Sumber dari google image

Disebabkan Alia dan Ain suka sangat akan sup. Apalagi si emaknya... Cubalah mencari resepi di google untuk disesuaikan dengan bahan yang ada di dapur. So, nak dijadikan cerita... Dapat resepi sayur petola sup suhun. Cubalah membuatnya. Serius sedap. Nak-nak bila dimasukkan ayam yang telah dicarikkan bersama dengan kiub ayam maggie. Superb! Memang terbaik. Tak ikut resepi sangat. Biasalah aku... Suka ubah-ubah resepi. Nanti ada masa, aku share resepinya di sini yer.

Melihatkan keadaan anak yang suka makan. In Shaa Allah, lepas ni bolehlah repeat buat. Alhamdulillah, bertambah satu lagi menu untuk anak-anak. Haha... Macam pelik kan cerita aku. Macam tak pernah tengok petola... Hakikatnya, jarang nak try and error sesuatu resepi. That why, semangatnya bercerita lain macam. Padahal... Bersepah je resepi sayur petola di google. Haha... Sabar jelah yer dengan cerita aku.


Cara Buat San Rimo Spiral paling mudah | Lama tak update, tetiba nak share resepi bila encik suami bagi feedback kata sedap. Haha... ...

Cara Buat San Rimo Spiral Paling Mudah


Cara Buat San Rimo Spiral paling mudah | Lama tak update, tetiba nak share resepi bila encik suami bagi feedback kata sedap. Haha...

#creditpicturefromgoogle
Selalu jugak tengok produk San Rimo Spiral di kedai, tapi tak terfikir nak membeli. Entah, tetiba encik suami petang tadi teringin nak makan. Layan jelah. Aku buat versi sendiri, main redah walaupun pertama kali masak. Lansung tak google resepi. Apa yang aku fikir... Kalau tak sedap buang jelah. Tapi... Aku confident punya... Confirm sedap. Riak sekejap. Haha... Bukan riak. Bila buat sesuatu... Kita mestilah confident. Baru menjadi. Betul tak?

Nak sedap, bahan asas kenalah ada. Seperti biasa bawang putih, bawang merah dan cili dihiris halus.. Sebelum tu... Kena rebus hirisan daging dulu kalau nak tambah bahan. Then, san rimo spiral pun kena rebus bagi lembut. Dah settle...

#creditpicturefromgoogle
First, kena goreng bawang dan cili sampai naik bau. Then, masukkan sos, sos tiram dan kicap manis pedas mahsuri semestinya. Masukkan daging, masukkan sayur dan san rimo spiral... Gaul sehingga masak. Superrrrb. Tak sangka sedap tau. Sila angkat bakul sendiri. Haha...


Lepas ni takde takutnya resepi tak menjadi. Ingatkan payah nak buat. Rupanya senang...

Sebenarnya... Encik suami teringin nak makan sebab pernah tengok rakan sekerja makan. Dia bagi hint kat aku... Dorang buat goreng je pun. So, aku pun buat guna resepi macam goreng mee biasa ja. Janji sedap.


Siapa kata Nuffnang Bankrup? | Beberapa hari yang lepas ada status di fb mengatakan akaun nuffnang dah tak aktif lagi dah. Huhu... Cuak...

Siapa kata Nuffnang Bankrup?


Siapa kata Nuffnang Bankrup? | Beberapa hari yang lepas ada status di fb mengatakan akaun nuffnang dah tak aktif lagi dah. Huhu... Cuak jugak dengar. Mana tak nya... Akaun aku masih beratus jugak tak cashout lagi tau. Kononnya nak buat tabungan.


Then, tadi lepas semua kerja settle... Before nak start mengait sweater tempahan pelanggan... Aku try login nuffnang. Alhamdulillah... Satu iklan berstatus on going melekat lagi di blog aku... Walaupun lama dah tak update blog. 

In shaa Allah, nanti ada masa nak jugak aktif balik berblog. Sayang haihhh... Dari berblog jugaklah aku boleh tambah income

Apa-apa pun, pada yang sudi singgah di sini... Thanks yer. Tanpa korang sunyilah blog aku. Hehe...