Sup petola suhun | First time mencuba, tak sangka anak-anak pun suka. Alia dan Ain punyai persamaan... Setiap kali makan, mesti cari su...

Sup Petola Suhun


Sup petola suhun | First time mencuba, tak sangka anak-anak pun suka. Alia dan Ain punyai persamaan... Setiap kali makan, mesti cari sup... Tak kiralah ikan, ayam, daging ataupun sayur... Yang penting sup. Kalau ada sup... Kemain makan, berselera habis.

resepi, sup, sayur, petola, suhun, ayam, lada, hitam,

Lately, nenek dorang rajin berkebun sayur di halaman rumah. Alhamdulillah... Dah pun mengeluarkan hasil. Jimat duit dapur untuk sayur. Kena berhemah berbelanja. Nak-nak sekarang ni... Harga barang kemain lagi. Bawak RM50 ke pasar macam dah takde nilai. Haha... Malas lah nak ulas pepanjang bab-bab harga barang. Kang ada pulak yang melenting.

Berbalik pulak pada cerita utama aku pasal sayur petola. Rupanya petola mempunyai banyak khasiat dan kebaikan. Berdasarkan beberapa laman yang pernah aku baca, petola dikatakan sayur yang mempunyai rendah lemak tepu dan juga rendah kalori. Ia benar-benar kaya dengan serat pemakanan, vitamin C, riboflavin, zink, thiamin, besi dan magnesium... Di mana dengan memakan petola dengan kerap... Ia adalah cara yang berkesan untuk membersihkan darah kita dari bahan tercemar. Di samping itu ia bertindak untuk meningkatkan kesihatan organ hati. See, betapa berkhasiatnya sayur petola.

Bukan tu je, ia juga dikatakan mempunyai sifat-sifat julap sihat secara semulajadi. Petola boleh dijadikan sebagai ubat yang amat berkesan terhadap masalah sembelit dan mungkin juga boleh digunakan untuk menyembuhkan penyakit buasir. Ia mempunyai keupayaan membantu sistem penghadaman perut. 

Tu antara lain kebaikan petola. Pendek kata, terdapat banyak lagi kelebihan memakan sayur petola sebenarnya... That why, kena cuba makan walaupun aku kurang menggemarinya. 

Sumber dari google image

Disebabkan Alia dan Ain suka sangat akan sup. Apalagi si emaknya... Cubalah mencari resepi di google untuk disesuaikan dengan bahan yang ada di dapur. So, nak dijadikan cerita... Dapat resepi sayur petola sup suhun. Cubalah membuatnya. Serius sedap. Nak-nak bila dimasukkan ayam yang telah dicarikkan bersama dengan kiub ayam maggie. Superb! Memang terbaik. Tak ikut resepi sangat. Biasalah aku... Suka ubah-ubah resepi. Nanti ada masa, aku share resepinya di sini yer.

Melihatkan keadaan anak yang suka makan. In Shaa Allah, lepas ni bolehlah repeat buat. Alhamdulillah, bertambah satu lagi menu untuk anak-anak. Haha... Macam pelik kan cerita aku. Macam tak pernah tengok petola... Hakikatnya, jarang nak try and error sesuatu resepi. That why, semangatnya bercerita lain macam. Padahal... Bersepah je resepi sayur petola di google. Haha... Sabar jelah yer dengan cerita aku.


Cara Buat San Rimo Spiral paling mudah | Lama tak update, tetiba nak share resepi bila encik suami bagi feedback kata sedap. Haha... ...

Cara Buat San Rimo Spiral Paling Mudah


Cara Buat San Rimo Spiral paling mudah | Lama tak update, tetiba nak share resepi bila encik suami bagi feedback kata sedap. Haha...

#creditpicturefromgoogle
Selalu jugak tengok produk San Rimo Spiral di kedai, tapi tak terfikir nak membeli. Entah, tetiba encik suami petang tadi teringin nak makan. Layan jelah. Aku buat versi sendiri, main redah walaupun pertama kali masak. Lansung tak google resepi. Apa yang aku fikir... Kalau tak sedap buang jelah. Tapi... Aku confident punya... Confirm sedap. Riak sekejap. Haha... Bukan riak. Bila buat sesuatu... Kita mestilah confident. Baru menjadi. Betul tak?

Nak sedap, bahan asas kenalah ada. Seperti biasa bawang putih, bawang merah dan cili dihiris halus.. Sebelum tu... Kena rebus hirisan daging dulu kalau nak tambah bahan. Then, san rimo spiral pun kena rebus bagi lembut. Dah settle...

#creditpicturefromgoogle
First, kena goreng bawang dan cili sampai naik bau. Then, masukkan sos, sos tiram dan kicap manis pedas mahsuri semestinya. Masukkan daging, masukkan sayur dan san rimo spiral... Gaul sehingga masak. Superrrrb. Tak sangka sedap tau. Sila angkat bakul sendiri. Haha...


Lepas ni takde takutnya resepi tak menjadi. Ingatkan payah nak buat. Rupanya senang...

Sebenarnya... Encik suami teringin nak makan sebab pernah tengok rakan sekerja makan. Dia bagi hint kat aku... Dorang buat goreng je pun. So, aku pun buat guna resepi macam goreng mee biasa ja. Janji sedap.


Siapa kata Nuffnang Bankrup? | Beberapa hari yang lepas ada status di fb mengatakan akaun nuffnang dah tak aktif lagi dah. Huhu... Cuak...

Siapa kata Nuffnang Bankrup?


Siapa kata Nuffnang Bankrup? | Beberapa hari yang lepas ada status di fb mengatakan akaun nuffnang dah tak aktif lagi dah. Huhu... Cuak jugak dengar. Mana tak nya... Akaun aku masih beratus jugak tak cashout lagi tau. Kononnya nak buat tabungan.


Then, tadi lepas semua kerja settle... Before nak start mengait sweater tempahan pelanggan... Aku try login nuffnang. Alhamdulillah... Satu iklan berstatus on going melekat lagi di blog aku... Walaupun lama dah tak update blog. 

In shaa Allah, nanti ada masa nak jugak aktif balik berblog. Sayang haihhh... Dari berblog jugaklah aku boleh tambah income

Apa-apa pun, pada yang sudi singgah di sini... Thanks yer. Tanpa korang sunyilah blog aku. Hehe...


Cara mudah ubati batuk anak dengan air lemon | Minggu lepas punya cerita. Aku perasan jugak Alia batuk. Namun, aku sekadar pesankan dia...

Cara Mudah Ubati Batuk Anak Dengan Air Lemon


Cara mudah ubati batuk anak dengan air lemon | Minggu lepas punya cerita. Aku perasan jugak Alia batuk. Namun, aku sekadar pesankan dia supaya banyak minum air masak yang telah aku bekalkan. Setiap pagi sebelum ke sekolah, sememangnya Alia akan dibekalkan air masak sebanyak 500ml. Kekadang habis, kekadang lansung nampak seperti tak diminum. Biasalah budak. Kita orang dewasa pun... Ada jugak yang tak suka minum air kosong kan.

Then, hari kedua... Batuk Alia semakin menjadi-jadi sampaikan Alia mengadu sakit perut dek kerana selalu sangat batuk. Tapi, batuk seperti tak berkahak. Malamnya, aku cuba bagi dia minum air lemon suam. Daripada segelas... Separuh je dia mampu minum. Before tidur pula, aku urut dia dengan minyak masak yang dicampurkan dengan bawang putih bakar. Alhamdulillah, dia tidur dengan lenanya semalaman.

Subuh aku kejutkan dia. Seperti biasa, Alia takde masalah bangun pagi. Bangun je aku terus bagi dia minum air masak segelas memandangkan batuk dia seperti berkahak. Dia muntah... Ada jugaklah kahak keluar. Malah dia dah start berhingus dah... Color hijau pulak tu. Huhu...

Masuk hari ketiga dan keempat, aku ulangi perkara yang sama. Bagi minum air lemon suam dan urut badan dia menggunakan minyak masak dicampurkan bawang putih bakar. Nampak seperti batuk dia semakin berkurang dan Alhamdulillah... Semalam... Totally, Alia bebas dari batuk. Tu antara petua yang aku gunakan untuk hilangkan batuk anak tanpa makan ubat. Just open sharing berdasarkan pengalaman sendiri. Seriously berkesan. Alhamdulilah... Tapi tak taulah pada orang lain berkesan atau tidak. Yelah, badan kita tak sama. Ada boleh terima... Dan ada jugak yang tak.

Jangan nanti ada yang try. Tak berkesan lalu kecam aku. Haha... Kan? Tapi jenis aku suka mencuba selagi tak memudaratkan dan menyusahkan. Lagipun, banyak kebaikan lemon pada tubuh badan kita sebenarnya jika diamalkan. Di rumah... Setiap hari ada stok lemon. Biasalah encik suami. Stok untuk sauna dia. Mana boleh tinggal.

Apa-apa pun ikhtiar adalah perlu... Tawakal selebihnya. In shaa Allah, Allah tak zalim dengan hambanya... Pasti DIA membantu.

Wallahu'alam.