Assalamu'alaikum, hai... Kehidupan di rumah flat | satu isu yang mungkin boleh kita fikirk...

Kehidupan Di Rumah Flat


Assalamu'alaikum, hai...
Kehidupan di rumah flat | satu isu yang mungkin boleh kita fikirkan. Dulu, masa adik kerja part time... Tinggal di flat. Suatu hari, masa aku bertandang di rumah sewanya... Dengan mata sendiri, aku tengok salah sorang penghuni flat sebelah rumah adik... Baling sampah dari atas. Kalau masuk tong sampah, takpelah jugak. Tapi, sampai bawah... Gedebupppp... Habis semua berterabur. Siapa yang nak tolong kutipkan?

Masalah Sampah Di Rumah Flat
Sumber gambar DI SINI

Tulah dia sikap kita. Bila persekitaran flat berbau busuk... Mulalah, main tuduh-menuduh... Kata... Pihak ni tak kerjalah... Pihak tu tak ambik pedulilah. Cuba kita fikirkan balik sikap kita. Jangan pandai cari salah orang je. Salah sendiri kita tak tahu. Apa salahnya... Hantar sampah ke tong sampah dengan kaedah yang betul dan bukannya main baling-baling dari atas. Kerja tukang angkat sampah pun menjadi mudah. Aku percaya, bila kita memudahkan urusan orang lain... In Shaa Allah, Allah pasti memudahkan jugak urusan kita. Kawasan flat pun takdelah berbau sangat.

Kemudian, pihak berwajib pun kenalah bertanggungjawab. Ikutlah rule... Schedule pengutipan sampah. So, takdelah pekasam sampah membusuk sampai ulat beranak-pinak. Uweekkk... Loya pulak tekak aku, bila terbayangkan sampah berulat. Huhu...

Alehhh... Cakap senanglah. Cuba duduk di flat. Larat ke nak bawak sampah ke bawah. Mesti ada yang kata begitukan. Yes! Confirm... Ada yang kata gitu. Tapi, before PILIH nak tinggal di rumah flat dulu... Ada tak fikirkan tentang baikburuknya. Bertanggungjawablah terhadap PILIHAN yang kita buat. Jangan dek kerana sikap kita... Rosak pulak pemandangan tempat tinggal... Dengan sampah sarap yang bertimbun... Bersepah sana sini. Tak malu ke? Sama-samalah kita beringat yer :) 

Bukankah bersih itu yang kita dambakan.

#masalahdirumahflat


Assalamu'alaikum, hai... Kasut Loafers Kait untuk baby boy | umur 9 hingga 12 bulan... Sta...

Kasut Loafers Kait Untuk Baby Boy


Assalamu'alaikum, hai...
Kasut Loafers Kait untuk baby boy | umur 9 hingga 12 bulan... Stail terbaru kasut kait yang ada dalam koleksi tempahanku. Alhamdulillah... Siapa yang berminat dengan kasut kait stail loafers boleh email aku untuk tempahan. Aku jual dengan harga RM35 sepasang TIDAK TERMASUK POSTAGE. Tempahan boleh siap dalam masa 4 hari dan tempahan jugak boleh mengikut warna kesukaan. 

kasut kait untuk bayi lelaki

Haritu, ada kawan adik tempah... Siap bagi pattern Loafers lagi. Ada jugak try cari tutorial bagaimana nak jahit loafers kait. Terjumpa cara jahit kasut kait loafers orang dewasa. Ummmpph... Apalagi, sama je... Teruslah try and error. In Shaa Allah, boleh je kita kait... Yang penting, bak kata mak... Kita kena mahir asas jahitan mengait... Confirm! Semuanya boleh. Kasut baby kawan lupa nak ambik gambar. Nasib baik yang ni ingat... Tu yang laju-laju update bila dah siap ^___<. Boleh nanti buat koleksi... Ye tak? Hehe...

#kasutkaitbaby

Bila menantu dan mertua tak sebulu | tetiba isu itu muncul di benak fikiranku apabila selesai m...

Bila Menantu Dan Mertua Tak Sebulu


Bila menantu dan mertua tak sebulu | tetiba isu itu muncul di benak fikiranku apabila selesai menonton episod 9 #7HariMencintaiku semalam... Sungguh dingin hubungan Mia dengan mertuanya Mak Leha. Ada-ada sahaja yang tak kena antara dorang. Masing-masing egois... Lansung tak boleh bersua muka... Sampaikan aku naik rimas. Haha... Maknanya lakonan dorang menjadilah tu, kan?

7 Hari Mencintaiku
Sumber gambar adalah dari fb Drama/Filem Adaptasi Novel

Begitulah realiti kehidupan, bukan setakat dalam drama je... Dalam kehidupan seharian kita pun... Situasi sedemikian wujud dalam masyarakat. Tapi... Bab-bab tak sebulu ni... Biasanya melibatkan kaum hawa. Jaranglah atau memang takde lansung kot isu menantu lelaki dan mertua lelaki dingin. Rata-rata... Mesti dikaitkan dengan orang pompuan. Kan? Biasalah... Pompuan kan suka pop pet...

Tapi... Pada aku, bila dah mertua dan menantu tak sebulu. Banyak keburukan sebenarnya... Malah, lansung takde kebaikan... Silap-silap, boleh cerai berai dibuatnya. Na'uzubillah... Nak-nak kalau jumpa yang masing-masing keras kepala... Confirm! Hari-hari gaduh. That why, kalau boleh bila dah kawin kenalah cari rumah sendiri dan berdikari. Parah kalau hidup sebumbung, boleh makan hati si suami dibuatnya... Yelah! Tersepit di antara si isteri dan mak. Tapi kan... Sebagai seorang suami, sebenarnya atau sebetulnya kenalah jadi pendengar yang baik dan bukannya TAKUT ISTERI atau ANAK MAK. 

Takut isteri mean... Asyik dengar kata isteri je, sampaikan si isteri sewenang-wenangnya memburukkan mertua... Tak mustahil tau, dek kerana takut isteri... Mak sendiri ditolak tepi. Begitu jugak ada jenis suami yang ANAK MAK... Lansung tak beri peluang si isteri untuk bercakap... Suami jenis ni kalau jumpa isteri tak penyabar, sebulan lepas kawin... Sah-sah kena tinggal. Hahaaha. Kan? Mana tak nya... Asyik dengar kata mak dia je... Salah menantu je yang dia tahu... Siapa tak sakit hati kan. 

Dalam situasi sebegini, pada aku... Suami kena pandai memainkan peranan. Kena banyak bersabar dan jugak kena pandai meredakan keadaan. Nasihatlah si isteri dengan cara berhemah. Sekeras-keras kerak nasi, kalau kena air... Lembut jugak. Tengoklah macam mana Khuzairi melayan Mia... Even, dia tahu Mia tak suka Mak Leha... Tapi dia tetap sabar melayan karenah Mia... Right! Siap bawak bubur masuk bilik untuk Mia tau... Kalau mak mertua jenis cerewet, sah-sah kena bebel... Tengok suami layan isteri gitu tau... Macam Mak Leha. Haha...

Antara plot episod 9 #7HariMencintaiku yang seharusnya menjadi ikhtibar buat kita.

Wallahu'alam...

#7HariMencintaiku


Assalamu'alaikum, hai... 512GB OTG USB 2.0 Pen Drive External Storage | Barang ketiga aku...

512GB OTG USB 2.0 Pen Drive External Storage


Assalamu'alaikum, hai...
512GB OTG USB 2.0 Pen Drive External Storage | Barang ketiga aku shopping dari Lazada selepas one set peralatan menggait last month. Sekarang Lazada tengah sale. Apalagi, tangan dok gatal nak shopping online... Alhamdulillah, Jumaat last week barang dah sampai rumah. 



Actually, Flash drive OTG atau On To Go sangat fleksibel digunakan... Ada dwi kegunaan, boleh digunakan pada smartphone dan juga laptop atau desktop. Harga asal RM140, after less... RM48 je. Sangat murah kan? Yang pasti membeli di Lazada sangat memuaskan hati dan barang sampai ke rumah pun dalam masa seminggudua... If tempat akulah di Sarawak. Lagipun, Lazada akan bagi tracking number selepas duatiga hari kita membeli... Malah, siap hantar email lagi... Mengenai progress penghantaran barang. Tak perlu nak risau barang tak sampai ok.



Dah try guna dah... So far so good. Kondisi flash drive yang dorang hantar dalam keadaan yang baik. Space pun besar... 512gb... Dua kali ganda daripada space hardisk laptop Acer aku. Huhu... Right now, aku dah guna 11gb untuk simpan video dan contoh-contoh crochet. Alhamdulillah, ok je. 

Tujuan aku beli bukan apa, senang bila nak download worksheet untuk anak, resepi, video mengait dan sebagainya... Download guna handphone terus simpan dalam usb. Banyak mana pun tak kisah. Tak perlu dah nak transfer dari smartphone ke laptop guna wayar usb.

Tapi, before nak beli USB OTG... Kena periksa dulu samada smartphone yang kita guna sesuai ke tidak guna flash drive... Sebab ada jenis handphone yang tak support USB OTG tau. Kalau aku, before beli haritu... Try USB OTG kepunyaan adik dengan handphone samsung dan mediapad huawei T1 0.7... Tengok boleh support USB OTG, apalagi... Nak jugak memiliki. Hehe...

Walaubagaimana pun, ada jugak search info tentang USB OTG. Nak jugak tahu... Handphone jenis apa boleh sokong penggunaan USB OTG? Seperti biasa, google memang tak pernah menghampakan kita... Walaupun info yang berkaitan, datang dalam pelbagai versi bahasa. Tapi, secara keseluruhannya, rata-rata mengatakan bahawa terdapat beberapa perkara yang perlu kita ketahui sebelum membeli USB OTG... Dan antaranya... Pertama, kena check dulu handphone sesuai guna USB OTG ke tidak. Bagaimana nak check samaada handphone kita menyokong USB OTG... First things first, download aplikasi USB OTG Checker pada Google Play. Then, tekan butang check dan ia akan memberitahu samada smartphone yang kita guna menyokong USB OTG atau tidak. 

Selain tu, paling selamat... Boleh check di kedai handphone berdekatan. Tanya tauke, handphone yang kita guna boleh tak sokong USB OTG. Lagi mudah... Hati pun tak was-was. Nak beli pun tak payah fikir beratus kali, kan...

Bila nak beli sesuatu barang bila melibatkan harga RM50++... Sekarang ni, aku lebih suka buat sedikit research di internet. Tengok reviews daripada pengguna yang dah guna... Atleast, takdelah ragu bila nak membeli... Dalam keadaan harga barang tak menentu sekarang ni... Aku lebih memilih dan berhati-hati dalam setiap pembelian. Al-maklumlah, sekarang ni encik suami sorang je yang bekerja. So, kenalah berhemah dalam berbelanja.

Sedikit perkongsian dari aku mengenai USB OTG. Wallahu'alam...