Assalamualaikum dan selamat tengah hari semua, Dah makan belum? ... Tanya orang dah makan belum bagai nak pelawa orang makan... Hehe, tak n...

:: BAHAYA BERBASIKAL ::

/
16 Comments
Assalamualaikum dan selamat tengah hari semua,

Dah makan belum?... Tanya orang dah makan belum bagai nak pelawa orang makan... Hehe, tak nak cakap pasal makan lah... Nak citer pasal berbasikal dengan korang... Jangan jadi macam saya tak reti kayuh basikal... Dah baca belum citer saya tak reti kayuh basikal? Kalau belum klik di sini lah yer kalau nak tahu... kalau tak nak tahu... Sudah! Heeeee...

Kalau tak nak tahu yang tu... Yang ni mesti korang ambik tahu... Terutamanya yang suka naik basikal lebih daripada 30 minit sehari. Benar atau tidak... Wallahualam. Tapi ia adalah menurut kajian Seorang Dokter si... Iaitu Dr. S Dahaghin dari Tehran... Medical University, Iran... Di mana mereka yang berbasikal lebih daripada 30 minit sehari berisiko tinggi mengalami osteoarthritis lutut... Apa tu?

osteoarthritis lutut  adalah penyakit di mana pesakit yang menghidapinya akan berasa nyeri di bahagian lutut.



Haaa... Tapi kan... Tai Chi Juga dikatakan boleh menjadi penawar kepada osteoarthritis lutut... Ini menurut kajian yang dilakukan oleh Dr. Chenchen Wang dan pasukannya dari Tufts University School of Medicine, Boston, Amerika Syarikat yang mana mendapati latihan tai chi sangat bermanfaat untuk penderita osteoarthritis lutut.

Tai Chi dikatakan dapat mengurangkan rasa sakit dan meningkatkan fungsi lutut yang bermasalah. 

Haaaa... Nak kayuh basikal tak? Hurmmm, boleh jer kita kayuh basikal... Tapi berpada-pada lah kan... Kang kalau ramai mogok tak nak kayuh basikal...  Bankrup apek jual basikal dibuat nyer.... Heeeeeeeeeee.

Orait! Nak pergi makan jap... Thanks yer kerana sudi baca entri saya....


ARTIKEL LAIN DI SINI

16 comments:

  1. sy suke men basikal. huu takotlah pulak. huk4

    ReplyDelete
  2. hehe nasib mummy takder beskal....naik beskal pun agak2 dh takpandai kot...hhaha tipulh mummy ni...dulu juara pecut beskl tu xkn tak reti lain lh fiza hehe gurau jer darling... nice info tak tahu plk slm ini...

    ReplyDelete
  3. Cik Azeya : jgn takutlah dear. Main jer baskel, tapi berpada-pada lah yer. Heee.

    ReplyDelete
  4. Atiey : Ahakkksss. Mummy2. Kutuk Fiza yer. Heee. Tapi kan Mummy tgk org kayuh macam bst jer. Biasa2 jer mummy untuk kita mengetahuinya bersama. Thanks dear kerana jengok Fiza. Heee.

    ReplyDelete
  5. dh lama la tak naik basikal.dulu ms kecik memang expert siap main police trafik,pastu amik daun buat duit utk isi minyak.kehkeh,skang klu balik kmpg dah takde basikal cmna nk naik?

    ReplyDelete
  6. Puan Kutu : Entri mcm jeles dgn org yang pandai berbasikal jer kan Muni. Heeeee. Tapi memang bestlah kalau reti main, cuma Fiza jer yang pelik... Tak nak kayuh. Sebab tu tak reti. ngeeee.

    ReplyDelete
  7. lama gilak 30 minit..TE kayuh 5minit dah 2km..

    kayuh dalam rumah..hehe

    ReplyDelete
  8. Tengkorakemas : Heeeeeeee. Ada2 jak ktk ho. Tapi auk eh, sikda kmk terfikir pasal berkayuh basikal dalam umah ya tek =)

    ReplyDelete
  9. skrg ni trend org naik beskal fixie.chii pun terasa nk amik satu..tp mengenangkan xde geng..terpksa di pendamkan shj :p

    wahh..menarik eh..tp nk wat tai chi tu yg mcm adeih..jarang org wat..poco2 ngn aerobik ada la

    ReplyDelete
  10. Uishhh saya tiap2 minggu kene berbasikal for my health. So far alhamdulillah takde sakit2 la ehek..

    ReplyDelete
  11. Chii : Ha'ah kan Tai Chii jarang org buat. Tapi kalau poco2 mak aii. Naik jemu gak tengok. Heee

    ReplyDelete
  12. Faizal n Fashitah : Maybe awak kayuh tak over 30 minutes rasanya. Hahaha, that only fact yang saya terbaca dari Majalah Rapi. Betul atau Salah Wallahualam. Heeee.

    ReplyDelete
  13. Macam pelumba basikal tu mereka menjaga pemakanan mereka. Mereka banyak minum susu dan mengambil makanan yang mengandungi protein dan zat yang baik. Sebab tu selamber je kayuh basikal laju. Pemakanan itu penting kalau nak bersukan.

    ReplyDelete
  14. Miss Tira : Ya kot Tira... Kalau tak macam mana mereka boleh beraksi dgn hebatkan.

    ReplyDelete
  15. Lutut kita ni pun ada "pelincir" juga. Tapi "pelincir" tu bukan macam pelincir kereta yang boleh ditukar. Jadi, bersederhana itu adalah penting daripada termerana dikemudian hari.

    ReplyDelete
  16. Awan : Yes! Akak setuju ngan Awan 100%. Beserderhana dalam segala hal itu lebih baik dari segalanya.

    ReplyDelete