Hola, Tetiba jer aku teringat ngan kampung... Rindunya... Aku ada 5 kanak-kanak rebina yang sering menceriakan hidupku termasuklah sorang...

Asal Ingat Jer... Mesti Rindu...

/
23 Comments
Hola,

Tetiba jer aku teringat ngan kampung... Rindunya... Aku ada 5 kanak-kanak rebina yang sering menceriakan hidupku termasuklah sorang ni di sini ....

Yessza... Inilah salah seorang kanak-kanak rebina yang aku maksudkan... Walaupun dah berumur 24 tahun tapi still nakal... Adoi!!! rindunya ngan masakan dia... Hahaha, kalau kat umah... Kalau aku malas masak... Dialah orang nya yang rajin masak... Rindu nyer ngan Muis... kadang-kadang tu kalau singgah blog solo molo... tengok gambar solo molo... teringat kat adik... Muka Solo molo hampir2 sama macam muka adik aku... Ada ker? Hahaa...


Hai... Bilalah aku boleh balik kampung... Ni sorang lagi kanak-kanak rebina yang kekadang tu mak aii mengalahkan budak kecik bergaduh ngan adik-adik yang lain... Nilah adik bongsu perempuan aku, Jaja... 

Hahaha, rindu eh! sama dia... Dia paling suka ngan anak kucing... Hari tu siap menelefon lagi bagitau yang dia ada anak kucing baru... Alahai! Bilalah boleh tengok anak kuching tu... Takpe, penghujung Bulan 4 ni hubby ambik cuti lehlah aku balik kampung... Yesssss! Saja jer kan nak sedapkan hati yang tengah rindu... Hehehe.


Bila cakap pasal berjimat lak teringat lak ngan kanak-kanak rebina ni... Pejai... Dialah adik aku yang pandai sekali berjimat... Kalau time study dapat duit PTPTN... Siap kirim lagi ngan mak... Suh simpan... 

Tapi kadang2 tu lucu gak... Walaupun pendiam... Tapi pandai wat lawak... Tak banyak karenah dan sentiasa bersyukur dengan apa yang mak atau ayah bagi... 

Haha, tapi dulu ada kisah lucu sampai sekarang masih ingat... Masa kecik2 mak tanya dia... masa tu aku form 5... Dah besar nanti apa? dengan megahnya dia menjawab " nak jadi pegum ( peguam )" sungguh pelat. ... kami gelak mak aiii, sampai dia nangis2 dan merajuk. Hehehe .. Tapi sekarang tak lagi dah... Dan dia tengah bekerja keras untuk mencapai cita2nya nak jadi engineer katanya... InsyaAllah... Kakak akan sentiasa mendoakan adik-adik akak... 


Time lambat sembahyang lak... Pasti akan ada orang tegur... Rindu ngan kanak-kanak rebina sorang ni... Si wan... Ustaz Rock... Belajar sekolah agama... Tapi takde macam orang sekolah agama... Hurmmm... Antara kami adik-beradik dialah orang yang aku rasakan paling taat... Tak pernah membantah kalau mak atau ayah suruh... Rindunya sama dia... 


Pastu pulak... Kalau time kemas bilik pasti aku ingat ngan kanak-kanak rebina sorang ni... Si Udin... Dia cukup pantang tengok bilik atau ruang tamu rumah bersepah... Mesti dia akan kemas... 

Hahaha...Adik bongsuku yang amat aku rindui... Sekarang ni form 5... Suka mencari ketenangan di kampung... Petang2 pasti ronda kampung dengan motosikal baru yang ayah beli... Hai... Rindunya...


Cisshhh! Kerinduan yang membuatkan aku tak keruan... Hahaha.



ARTIKEL LAIN DI SINI

23 comments:

  1. ramai hero eh..eheehe..

    chii suka ingt..tp x suka nk rindu..nnt leh wat mata chii berair T_______T

    ReplyDelete
  2. Chii : Ha'ah Chii... Kekadang tu kalau dah berkumpul... Masih lagi gaduh2 gurau. Ahakk. Entah tetiba jer pas subuh tadi rindu ngan diorang... Tu yang wat entri tu =)

    ReplyDelete
  3. Bila telah punya keluarga sendiri memang tak akan lari dari merindui keluarga yg ditinggal. Kalu boelh terbang rasanya akan terbang jam itu juga.

    Berita nak balik merupakan berita terindah dan paling disukai...

    Sabar Fiza tak lama lagi terubatlah rindu tu....

    ReplyDelete
  4. amboi hampir menitiskan air mata..rindu juga pada kampung..:)sob2 taun nie tak dpt cam selalu..

    ReplyDelete
  5. Bestnya keluarga sis ni. Masa Awan baca ni, Awan terus terbayangkan bagaimana agaknya apabila sis semua berkumpul.

    Keluarga Awan kecik saja. Walau semua tinggal sebumbung, tapi masing-masing dengan hal sendiri termasuk Awan.

    ReplyDelete
  6. Kakzakie : Thanks dear kerana sudi singgah dan juga kata2 semangat yang diberikan... Hahaha. tulah, tetiba jer teringat dan rindu =)

    ReplyDelete
  7. Puan Kutu : Tulah Murni.. Rindu punya pasal... Entri pun jadi jiwa kacau. Hehehe.

    ReplyDelete
  8. Awan Biru : Kalau dah semua berkumpul Adik...mak aii, riuh rumah dibuat nyer. Hehe.

    ReplyDelete
  9. wahhh,semua adek hero nih.semua baek2 eh,nak jd adek ipar bule ? hikhik
    kidding ^_^

    ReplyDelete
  10. Aniswany : Ha'ah, semua hero... Bukan baik Adik tapi nakal. Hehehe. Boleh... Hehehe.

    ReplyDelete
  11. banyak lelaki he
    mun dalam family kamek, kamek sorg jak lelaki

    ReplyDelete
  12. Tengkorakemas : Auk.. Yalah! rami lelaki. 3 pompuan 6 lelaki kmk org. Tapi kinek tok tinggal 8 jak, Ari ya Abg mek no 2 ninggal. Yah! mesti ktk jadi anak kesayangan dlm keluarga nak...

    ReplyDelete
  13. bestnye.. kak, ade yg single tak antara laki2 tu.. hahahaha.. :D kak, eyqa guwau je eak.. klu ade pun pesalahnye... hikhikhk.. no! no! just kidding.. :)

    ReplyDelete
  14. Eyqasara : Ada... Semua masih single mingle. ahakkkah.. No problemo. I'm fleksibel person, boleh jer dibawak bergurau. Hikhik...

    ReplyDelete
  15. Yang betul-betul nampak berjiwa kampung yang last tu. Sempoi je duduk atas titi tu. Yang penting semua nampak ada disiplin masing-masing. Tu yang bagus tu.

    ReplyDelete
  16. Ahakk... Yang tu anak emak. Hehee. Tak nak jauh dengan mak.

    ReplyDelete
  17. @Fizalinolie

    oh sorry kak, takziah dan al-fatihah buatnya,

    sik ada tersayang gilak, banyak tanggungjawab kamek

    ReplyDelete
  18. Tengkorakemas : Thanks Hasrul... Sikda hal, anak manja ka sik yang penting kita berbakti kepada keluarga. Tol sik?

    ReplyDelete
  19. adik-beradik saye sume laki..

    ReplyDelete
  20. Faiz : Oh! yer ke. Wah! mesti semua hero kat rumah kan...

    ReplyDelete
  21. @Fizalinolie

    betul3 (gaya upin ipin) :D

    ReplyDelete
  22. huhuh cerita pasal kampung teringat kat adik n mak ayah.waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  23. bila berjauhan dgn mereka semua, pasti macam2 kenangan bertamu kan kak.. :)

    ReplyDelete