15 April 2011

:: ADOiiiii.... GATALNYA ::

Hola,

Pejam pelik pejam pelik... Tak terasa kan dah tengah hari... Kalau dah tengah hari pasti ada yang ingat pasal makan ye tak. Heee....

Kali ni Fiza nak citer Pasal makanan pulak dan apa kaitannya dengan tajuk entri ini....

Korang ada idea tak, makanan apa yang membuatkan kita gatal selain daripada keladi?


Haaa... Kalau hari tu, saya kongsikan mak mertua saya punya petua, nak tahu klik di sini yer... Kali ini mak Fiza betul-betul punya petua... Heehee. Petua yang Fiza maksudkan ialah petua untuk hilangkan gatal pada keladi... jangan pandai makan jer kan, tapi tak tau nak buat... Nanti tak tau nak buat... Hadoiiii.... Gatallah jawapnya...  Tadi kawan Fiza cakap pasal sayur keladi... Tu yang teringat pasal petua ni... Heee.

Senang jer petua nak masak sayur keladi ni... Kalau korang nak tahu batang keladi yang hendak dibuat sayur perlulah direbus terlebih dahulu. Ini membantu menghilangkan gatal batang keladi selain melembutkan batang keladi sebelum dimasak... Haaa... Senangkan...

Wuhhh!!! kalau keladi masak lemak macam di atas... Meleleh air liur weiii... Heeee.

Selain daripada petua ni, korang ada tak cara lain nak buangkan gatal pada keladi?

Orait, Fiza nak ciou dulu dan selamat menjamu selera dan nikmati lunch hour kitak orang... Heeee.

18 comments:

  1. kak..air liur kite tengah meleleh nie..hehe!..
    suke sangat-sangat masak lemak labu... ;)

    ReplyDelete
  2. thanks for the info kak.. even tak pernah try masak keladi.. hehe..:)

    ReplyDelete
  3. qucachahir : woitttt... Siannya, hehehe, samalah kita dear. Suka sesangat masakan yang bersantan. Wallah! sedap hingga menjilat jari. Heeee.

    ReplyDelete
  4. asam pedas keladi sedap..yum3..selalu um mkn je mak masak..tatau pon keladi tu gatal..kahkahkah..addeii..

    ReplyDelete
  5. Ada orang tua-tua kata perasapkan batang keladi tu dengan asap. Hmm entahlah.

    P/s: Tira suka labu masak lemak. :D

    ReplyDelete
  6. lapaq...wuuu suka mkn keladi.tp masak mcm asam pedas tuh..

    *petua tatau la,hikhik tau makan je

    ReplyDelete
  7. sik pernah gatal kamek makan sayur keladi..nyaman rasanya..

    kenak sik gatal?sebab mak kamek yg polah xD

    nya pasti tauk cara hilangkan..mun kamek..kinek tok baru tauk :D

    ReplyDelete
  8. gambar kat atas tu bukan labu ke..

    ReplyDelete
  9. fiza tiba2 teragak nk mkn sayur keladi.aruah mak dulu selalu buat.muni tak pernah msk keladi,mmg tak tau lgsung psal petua.tau mkn jer!haha..

    ReplyDelete
  10. umUMRA : Heeee... Sedap kan dear, sayur keladi.

    ReplyDelete
  11. Miss Tira : Oh! ya, thanks dear for d info =) Boleh try ni. Heee

    ReplyDelete
  12. Anis : Hummm, memang lapar dear kalau nampak makanan kan.. Heee

    ReplyDelete
  13. tengkorakemas : Orang laki ney tauk keja org puan... Heeeeeee, iboh manas.

    ReplyDelete
  14. Faiz : Oh! yehhhh... Ada gak org perasan, hehehe... Gara2 nak cepat terpublish sayur labu masak lemak... heheehe... Keladi jadi labu. Ahaksss

    ReplyDelete
  15. Puan Kutu : Kalau mak buat mesti sedap kan Muni... Rindu ngan mak kat kampung. Huhu.

    ReplyDelete