Hola, Fiza harap you all sihat-sihat selalu ya. Maklum lah... sekarang cuaca tak menentu... kalau di Sarawak cuaca memang tak boleh nak d...

GARA-GARA COKLAT

/
2 Comments
Hola,


Fiza harap you all sihat-sihat selalu ya. Maklum lah... sekarang cuaca tak menentu... kalau di Sarawak cuaca memang tak boleh nak dijangka. Pagi-pagi elok je cuaca cerah... Tiba-tiba tengah hari dah... Mula hujan hingga ke petang. Lebih membimbangkan... Sekarang ni macam-macam penyakit boleh wujud dengan cuaca yang tak menentu... So you all kenalah prihatin dengan persekitaran dan pandai-pandailah jaga kesihatan diri yer... Hehehe. 

Oppps... Jauh bebeno menyimpang aih... Hehehe, Sebenarnya saya ingin berkongsi sedikit info... Saya suka mencari dan membaca pelbagai bahan ilmiah tak kira secara online ataupun cetak... terutamanya, pasal benda-benda kesukaan suami, ibu, ayah dan adik-adik saya... Saya saaaayang keluarga saya... Wah! tetiba jerk angkat bakul sendiri dengan melalut pulak yer... Macam orang lain tak sayangkan keluarga... Huhuhu, takpe... Hidup ini mesti ceria... Betul tak...

Baiklah! nak dijadikan cerita... Suami saya cukup gemar makan coklat... You all macam mana? mesti ramai yang suka makan coklat kan... Betul tak? Tapi ada gak yang tak nak makan coklat... Betul kan... kan, sebab gara-gara makan coklat mereka kata berat badan akan naik... 


Hmmm... Kalau nak tahu, belum tentu coklat adalah penyebabnya! Ini kerana menurut hasil pembacaan saya dari sebuah Majalah Remaja... Hehehe. Dah kawin pun still baca majalah Remaja... Macam tak nak ngaku diri dah tua... huahhuahhuahhh... 


Opppsss... Berbalik kepada cerita kita... Menurut apa yang diperkatakan dalam majalah tersebut... Coklat dikatakan mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan. Antaranya, coklat kaya dengan flavonoid dan antioksida yang boleh membuatkan kita awet muda... Wah! pasti ramai yang teruja kan... Awet muda gitu... Hehehe... 

Kalau you all nak tau lagi... coklat juga baik untuk melancarkan perjalanan darah dan mengurangkan kadar kolestrol jahat... Huhuhuhu... Macam mana ramai yang kata coklat boleh menggemukkan?... 

Bukan itu saja... Coklat gak boleh meningkatkan imunisasi... Hebatkan... Penangan coklat... Errmmm... Maknanyer yang membuatkan seseorang itu gemuk adalah kandungan gula dan lemaknya... So, dalam Majalah Remaja gak bagitau.... Kalau keliru dan tak tahu nak pilih coklat yang mana lebih baik.... Pilihlah dark chocolate! seperti di bawah... Perempuan yang taksub dengan coklat... Hehehe... Jangan terliur sudahh...


Haaaa... Lepas ni jangan lak kata... gara-gara coklatlah saya gemuk... Sebenarnya ada banyak faktor yang menyebabkan kegemukkan... Tetapi, Kalau ada disiplin yang tinggi... Masalah kegemukkan pun dapat diselesaikan... tinggal hanya " Hendak seribu daya, Tak nak seribu dalih". Errrmmm... ada banyak tau cara nak kurangkan berat badan... Contohnya... Alah, malas lah nak cerita... You all layanlah sendiri kat sini. Laaaayaaann... Bak kata Fafau... Hehehe.


ARTIKEL LAIN DI SINI

2 comments:

  1. akak,ana suka bangat coklat =B bila makn sangat sedap and tenangkan

    ReplyDelete
  2. Yup.. Betul kata anaiha yusof... Coklat sangat sedap dan menenangkan... :)

    ReplyDelete