Nur Ain terkena alergik |  Sambungan cerita cuti di rumah mak mertua. Seperti pernah aku ceritakan DI SINI , masa pergi jalan-jalan... ...

Nur Ain Terkena Alergik

/
0 Comments

Nur Ain terkena alergik | Sambungan cerita cuti di rumah mak mertua. Seperti pernah aku ceritakan DI SINI, masa pergi jalan-jalan... Nur Ain baru sembuh dari demam. Entah! sembuh demam, naik pulak merah-merah dan gatal di badan. Bila time lepas mandi tu... Allah, merah satu badan sampaikan Ain tak selesa. Tidur malam pun sama, tidur kipas berpasang... Memang tak tidur dibuatnya. Memandangkan lewat sampai ke rumah balik dari pandan beach. Encik suami cadangkan bawak Ain ke klinik keesokan pagi je.


Esoknya... Malas nak bersesak-sesak di hospital, kami bawak je Nur Ain ke klinik 1 Malaysia. Sampai di klinik 1 Malaysia, Samarahan... Memang lengang. So, mudahlah kerja kami. Tak sampai 10 minit menunggu, dah kena panggil. MA bagi ubat sapu... Memandangkan umur Ain baru setahun 3 bulan, so dia tak berani nak bekalkan ubat untuk dimakan tanpa kebenaran doktor. Cuma dia pesan, if merah-merah di tubuh Ain semakin banyak dan tak hilang... Refer je dengan doktor.

Hurmmm... Dua hari guna ubat sapu... Lansung tak berkesan. Makin banyak adalah. Sekali lagi kami bawak Ain ke klinik. Kali ni bawak ke private clinic... Iaitu family clinic, Samarahan. Huhu... Kemain ramai lagi orang. Setengah jam jugak menunggu. Bila jumpa doktor... Dia check tak sampai 5 minit dan dia bagitau... Ain kena Alergik. Hurmmm... Setahu aku, Ain takdelah makan makanan laut atau apa. Tapi doktor kata... Mungkin terpegang binatang kotor atau alergik ubat. Kami balik dibekalkan ubat cecair color putih untuk hilangkan gatal... Dan ubat cecair color pink untuk alergik. Kena makan dalam masa 5 hari. Lepas tu... lebihan ubat mestilah dibuang. 2 botol ubat hanya RM20.

Alhamdulillah... After 5 hari, akhirnya alergik Ain sembuh. Oh! ya, doktor jugak ada pesan. If kena alergik. Jangan mandi air sejuk. Kena mandi air suam untuk elak tanda merah dan gatal-gatal keluar dengan banyak. Then.... Lepas mandi, kena cepat-cepat pakai baju... Sebab jika dibiarkan... Angin jugak boleh menyebabkan tanda merah keluar dengan banyak.

Tak pernah alami alergik... That why, tak tahu nak handle lagu mana... Bila sibuk layan anak. Lupa pulak nak search di google. Huhu... Dah alami, lepas ni takdelah huru-hara sangat kan...



ARTIKEL LAIN DI SINI

No comments: