Assalamu'alaikum, hai... Korang suka tak makan sotong? ... Haha... Pepagi lagi dah publish entri pasal makanan yer ^_<. Ka...

Rahsia Mudah Buang Kulit Sotong

/
12 Comments


Assalamu'alaikum, hai...
Korang suka tak makan sotong?... Haha... Pepagi lagi dah publish entri pasal makanan yer ^_<.

Kalau aku... Memang menjadi kecintaan hati. Begitu jugak dengan hubby. Wajib ada setiap kali beli barang dapur. Top ten dalam list tau... Haha. Sampai macam tu sekali... 

Paling best... Selain sotong bakar, aku lebih gemar buat tom yam. Boleh habis sepinggan aku belasah. Hebat tak hebat....

Tapi... Satu je yang aku tak suka pasal sotong... Bila part nak bersihkan sotong. Me...mang malas giler. Ambik masa nak buat... Dah tu, kekadang boleh muntah dibuat bau hanyirnya yang kuat.

Ada tak ek! Petua untuk bersihkan sotong dengan cepat?... Terutamanya bahagian kulit hitam. Kalau belah dalam... No problemo.  Senang nak bersihkan. Belah dua je... Dah boleh bersih.

Ada gak orang yang tak buang kulit hitam sotong. Potong terus... Bersihkan dan terus dimasak. Lain orang, lain caranya... Aku hormati hak itu. Tapi... Aku seriously! Memang tak boleh. Kena buang jugak kulit hitam sotong tu. Wajib!!!.

Kalau mak saudara aku, dia guna air beras. Senang je... Di mana sotong akan direndamkan selama lebih kurang 15 minit dalam air beras. Then, kulitnya akan lekang dan senang untuk dibersihkan. Bau hanyir sotong pun kurang.

Setakat ni... Petua tu jelah aku guna untuk bersihkan sotong. Senang je... Tapi... Tak tau lah kot-kot ada lagi petua lagi cepat dan mudah.

Ada ke? 




ARTIKEL LAIN DI SINI

12 comments:

  1. tak sure lah Fiza.. selalu bersihkan mcm biasa je tak buang kulit hitam tu.. cuba google cari kot2 ada petua yg lg cepat & senang..

    ReplyDelete
  2. Saya klo sempat memang buang kulit sotong tu. Tapi klo x sempat memang ngan kulit2 skali haku masak ☺☺

    Rendam ngan air beras tu memang blh hilangkan hanyir. Tapi tak tau plak bly tanggalkan kulit sotong. Nak try lpas ni.

    ReplyDelete
  3. Fiza Rahman : Senang sikit ler nak bersihkan kulit sotong bila guna air beras.

    ReplyDelete
  4. anis suka sgt mkn sotong klau ke seoul garden..sotong bakar!sedap giler...

    tapi masak sotong kt umah jarang,lepas ni blh ikut tips akak ^_^

    ReplyDelete
  5. akak..singgah blog anis ye..ada jemputan :)

    ReplyDelete
  6. zura tak pernah buang kulit sotong.. cuci bersih2 camtuh jer.. eheheheeh

    ReplyDelete
  7. oo gitu petuanya..Kalau Ros kupas guna pisau je.. pastu tarik ngan tangan.. tak pernah try pulak rendam ngan air beras tu ..

    ReplyDelete
  8. terima kasih atas petua yang berguna ini.. suka makan sotong goreng celup tepung.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mizz Aiza : samalah kita... Nak2 celup sotong dengan tepung kentucky. Wallah! Memang Tip Top :)

      Delete
  9. muni dh jemu makan sotong.hehe

    sotong kena buang kulit ekk?muni msk macam tu je tak buang,buang isi perut yg hitam tu,tulang,gigi n mata dia je,kulit tak buang,huhu..

    sotong yg en suami bawak balik tak hanyir,sbb fresh n masih baru kot..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah! Bestnya Muni... Dapat makan sotong fresh. Fiza pernah jugak makan sotong fresh dari laut. Memang tak hanyir sangat kalau nak dibandingkan dengan yang ada di pasaran.

      Delete
  10. xpnh pulak sy buang kulit sotong yg hitam tu...

    ReplyDelete