Assalamu'alaikum... Second entry for today... Kalau sebelah pagi tadi aku bercerita pasal  posisi tidur bayi yang meniarap dan tak be...

~ 5 hari dah tertanggal!

/
4 Comments


Assalamu'alaikum...
Second entry for today... Kalau sebelah pagi tadi aku bercerita pasal posisi tidur bayi yang meniarap dan tak bermasalah ke?. Kalau nak tau kena bacalah entri sebelumnya. Hehe...

Ok! entri kali ni pun still berkaitan dengan bayi terutamanya berkenaan bayi baru lahir dan tali pusat.

Alia dulu... 5 hari lepas lahir, tali pusatnya dah tertanggal. Memang cepat! semuanya kerana tunjuk ajar nurse yang menjaga aku di wad. Haha... Baru nak citer selepas setahun berlalu. Masa dalam pantang, aku memang takde mood nak update blog... Lagi-lagi ada orang baru. Memang ke lautlah mood aku. Teruja kan... Dapat anak. Rasa macam tak percaya.

Memandangkan sekarang Alia dah besar. Jadi banyak masa gak untuk aku flashback balik apa yang dah berlaku setahun yang lepas.

Berbalik kepada cerita tali pusat bayi... Cara terbaik untuk tanggalkan tali pusat dengan cepat adalah cuci 3 kali sehari mengikut putaran jam di bahagian dalam pusat anak. Jangan takut. Tak tanggal pun. Yang penting dilakukan dengan berhati-hati. InsyaAllah! lepas beberapa hari memang tertanggal. Kalau ikut pengalaman dengan apa yang dah aku lakukan dengan Alia. Memang menjadi...

Semoga info yang sikit ini memberi manfaat kepada kita.

Sekian...





ARTIKEL LAIN DI SINI

4 comments:

  1. oklah tu baru sethun.. hahahaha.. sy dah 5 tahun pun masih x kongsikan kisah sy bersalin dulu.. tgh ingat² balik.. sampaikan entry dah tepu dlm draft ...

    ReplyDelete
  2. kunjung balas....
    Anak ke 2 akak tanggal pusat masa umo 1 hari..semua nurse trperanjat tgk sbb cpt kering...dh la dia lahir ckup bln....hehehe.....

    ReplyDelete
  3. aiman dulu rasanya 6hari baru tanggal tali pusat..tp muni mmg tak tahu nak gayakan semua mak mertua urus.hehe

    ReplyDelete