Assalamu'alaikum... Mood nak update blog ke laut wei... Bila dah sampai kat kampung. Biasalah kan... Musim cuti sekolah . Pasti r...

Pahitnya buah peria

/
1 Comments


Assalamu'alaikum...
Mood nak update blog ke laut wei... Bila dah sampai kat kampung. Biasalah kan... Musim cuti sekolah. Pasti ramai yang ambik peluang untuk balik kampung.

Alhamdulillah... Semalam sampai umah dalam pukul 7.05 petang. Penat sangat... Rasa tak larat nak makan. Nasib baik sebelum sampai singgah di kedai makan Sarikei. Ingat nak makan sayur peria. So, ambiklah sayur peria. Ya Allah... Pahitnya kemain lagi. Aku makan sikit jer. Aku ingat tak pahit... Sebab biasanya kalau makan kat luar... Tiap kali order ok jer. Tak pahit sangat pun. Tapi... Tidak untuk kali ni.


Aku ni taklah pandai sangat memasak. Tapi cerewet lah jugak kalau part memasak. Nak dijadikan cerita... Entri kali ini aku ingin berkongsi petua paling mudah untuk hilangkan pahit peria di mana setelah dipotong, rendam jer dalam air yang ditambah  dengan garam...  Lepas lebih kurang 10 minit. Masaklah ikut resepi yang kita nak.ok!

Baiklah aku rasa cukup dulu entri untuk kali ini. 

Sekian. Wassalam




ARTIKEL LAIN DI SINI

1 comment:

  1. peria ni mmg pahit,tpklu so so tu bley lg makan..pahit yg amat tu tak la kan..

    muni tag fiza kt sini

    http://puankutu.blogspot.com/2013/03/malaysias-next-top-lucky-blogger-by-mak.html

    ReplyDelete