Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia, Ahaksss... Poyo betul... Korang dah breakfast?... Breakfast apa pagi ni?... Fiza breakfast nasi gore...

:: YANG SEGAR vs DI DALAM TIN ::

/
20 Comments
Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia,

Ahaksss... Poyo betul... Korang dah breakfast?... Breakfast apa pagi ni?... Fiza breakfast nasi goreng dengan air teh panas jer... Huhhh!!! Sedap wooo... 

Tapi kalau tak makan nasi goreng atau kuih... Fiza suka gak makan sandwich tuna letak timun dan tomato... Adusss!! Meleleh air liur mengenangkannya... Semalam lupa nak beli... Huhuhu.

Cakap pasal buah... Fiza memang suka makan buah tometa... Setiap masakan pasti ada... Lebih-lebih lagi dalam sup ayam... Perghhh! 1 mangkuk besar... Fiza boleh habiskan... Caya tak caya? Heeeee.


Disebabkan kegilaanku itu terhadap tomato... Banyak gak koleksi pasal tomato ada dalam simpanan aku... Huhuhu... Aku ni ada satu kegilaan, tapi gila waras tau... Heee, Ada ker gila waras?... Ahakss... Kalau aku suka dengan sesuatu benda tu... Hai! siap... Mencari maklumat berjam-jam kat internet... 

Haaa... Ni ada satu kisah disebalik tomato ni... Data ini aku simpan suatu ketika dulu dan sumbernya daripada Majalah Rapi 15 Mac 2010... Yeahh!!! Siap tulis tarikh lagi... Semua ni aku simpan dalam external hardisk aku... Gilakan... Hai! kenapa dulu aku tak buat blog ek... Leh gak aku buat catatan selalu. Heeeeee... Ketinggalan zaman betul...

Ishhh! Melalut pulak....

Ok! straight to the point.... 

Korang nak tahu tak... Memang tahu pun... Kalau pasal memilih tomato kan... Sebab memilih tomato yang segar kan sememangnya tindakan yang baik... 

Namun, kalau korang nak tahu... Tomato di dalam tin dilaporkan lebih menyihatkan kerana mengandungi lebih banyak likopen yang terhasil semasa proses pemanasan...

Apa itu Likopen??

Likopen adalah pigmen merah pada tumbuhan atau buah-buahan yang mampu memperlambatkan atau mencegah kanser... Kalau dalam bahasa Indonesia disebut sebagai antikanker si... Heeeeee. 

Malah... Catherine Saxelby dalam bukunya yang bertajuk "Nutrition for Life" juga menyarankan agar memasukkan buah tomato segar ke dalam air yang mendidih selama 10 hingga 20 minit dan kemudian mengupas kulitnya sebelum dimakan adalah cara terbaik untuk memastikannya seperti tomato di dalam tin...

Haaa... Kita ingat makanan dalam tin tak sihat kan... Tapi ada gak kan cerita menarik tentang makanan dalam tin..

Orait... itulah dia cerita di sebalik tomato... Ahakksss... Ada kan blogger kita guna tomato sebagai nama url blog dia... Siapa? Korang tahu tak?

Sapa lagi kalau bukan Ciktom.com... Haaa, sekarang ni blog dia under construction... Baru pindah rumah katakan...

Ok! ilmu yang sikit Fiza kongsikan untuk korang... Benar atau tidak... Wallahualam... 



ARTIKEL LAIN DI SINI

20 comments:

  1. kalo dulu time budak2..chii x makan tomato..tapi kalo beli makanan ringan perisa tomato.mmg sedap//tp skrg ni pas da tau byk kebaikan..da leh mkn sket2..tu pun dlm kuantiti yg skit la..

    chii ske gak tomato yg kck tu..masuk mulut..terus ngap..ehehe

    ReplyDelete
  2. apa kelebihan tomato kalau dibandingkan ngan keropok potato??

    mesti keropok potato nyaman gik mun di makan.. keh keh keh

    ReplyDelete
  3. Chii : Betul tu.. Tomato kecik tu sedap. Akak pun suka. Cute jer terus masuk mulut. Akak pun mcm chii gak time kecik2 dulu x suka sesangat dgn tomato. Dah besar ni gila ngan tomato. Hee.

    ReplyDelete
  4. Ada fakta lain Cik Fizalinolie. Zaman dulu kala orang anggap tomato ni buah yang beracun sehinggalah sampai satu masa baru orang berani makan buah tomato. Tapi lupa tarikh dia bila. Try google. Hehe.

    ReplyDelete
  5. Fuuyooh : Pande lah kitak ho... Heee. Lamak eh! ktak x update blog. Giney dah ok dah! dah ada streamxy ktk tek?

    ReplyDelete
  6. owh...igtkan sume dalam tin tak bgus..

    ReplyDelete
  7. Faiz : Tulah Faiz, dulu pun akak berfikiran sebegitu. Tapi rupanya tidak seperti yang kita sangkakan =)

    ReplyDelete
  8. wah.. bnyak input baru la kt cni.
    sy dh follow ^_^

    Likopen.. hrmm.. first time dgr. hik2

    ReplyDelete
  9. wah.. bnyak input baru la kt cni.
    sy dh follow ^_^

    Likopen.. hrmm.. first time dgr. hik2

    ReplyDelete
  10. Hafriz : Thanks yer kerana sudi singgah dan follow blog saya. Biasa2 jer. Hihik... Slamat berkenalan yer =)

    ReplyDelete
  11. tak sangka bagus juga makanan dalam tin..tapi buat pesakit buah pinggang tidak disarankan makan tomato sebab kandungan potassiumnya tinggi..

    antikanker?

    nasib baik bukan alam angker..

    ReplyDelete
  12. Tengkorakemas : Yalah.. Heehee, Wah! pandai ktk ho... Ktk tambah lagik fakta di sitok, menarik.

    ReplyDelete
  13. Tengkorakemas : Yalah.. Heehee, Wah! pandai ktk ho... Ktk tambah lagik fakta di sitok, menarik.

    ReplyDelete
  14. hye kak..

    suka tomato lam tomya...yum3..
    t leh wat entry..:yg sedap di dalam periuk.."ngee~..

    ReplyDelete
  15. umUMRA : Hai dear... hehehe, terliuq kan... Ngeeee. Huh! memang sedap kalau dalam tomyam...

    ReplyDelete
  16. Tomato semakin lama dimasak semakin banyak likopen akan dibebaskan dan semakin tinggilah khasiatnya. Suka jika dijadikan sambal atau dihiris nipis. Tomato, I'm lovin it.

    ReplyDelete
  17. Awan Biru : Hohohoho... Bertambahlah org yang sukakan tomato yer. Heee. tapi memang sedap lah kalau dibuat sambal. Ni yang buat akak terliuq ni. Heeee.

    ReplyDelete
  18. Awan Biru : Hohohoho... Bertambahlah org yang sukakan tomato yer. Heee. tapi memang sedap lah kalau dibuat sambal. Ni yang buat akak terliuq ni. Heeee.

    ReplyDelete
  19. adus terlambat komen disini.hehe..tak sgka ekk makanan dlm tin ada yg berkhasiat.munisuka jugak mkn tomato..sungguh enak dimakan begitu saja.huhu..

    ReplyDelete
  20. Puan Kutu : Heeee, betul tu dear. Kita serupa... Ahakss

    ReplyDelete