Thursday, April 14, 2011

:: StRuKTuR BiNaAN YaNG Ke-4 MeNaKJuBKaN Di DuNiA ::

Hola,

Selamat malam dunia... Malam ni nak coretkan lagi 1 struktur binaan yang menakjubkan di dunia sebagai koleksi di blog ini. Sebelum ini telah aku coretkan 3 struktur binaan yang menakjubkan di dunia di sini...

Hurmmm, pertama kali melihat tempat ini pasti terpegun... Ahakkksss. Tengok gambar jer. Indah tempatnya seperti seindah namanya. Bangunan pertama yang mencuri perhatianku ialah Hagia Sophia... Macam nama perempuan kan. Heee...


Kalau nak tahu... Hagia Sophia terletak di Instanbul, Turki dan dikategorikan sebagai tempat beribadah paling besar selama 1000 tahun... Hurmmm, Menarik bukan....

Selain itu, ia juga adalah Muzium dan sering dianggap sebagai bangunan yang teragung dan tercantik di dunia... Menakjubkan bukan... Hehehe.

Hagia Sophia juga mempunyai satu kubah besar di tengah ( Diameter 31.87 m dan tinggi 55.60 m dari lantai ) yang terletak di atas singgah kubah yang disokong oleh empat tiang sambut.

Manakala dindingnya pula ditutupi dengan batu marmar, mozek berwarna emas dan lain-lain. Di bahagian luar pula, dinding stuko ringkas menyerlahkan lagi semua kubah...

Meeeemang menarik... Bilalah ek nak berpeluang pergi sana... Heeeee.


15 comments :

hana said...

mmg menarik...
nk gi sane dalam mimpi je la..
haha

Fizalinolie said...

Hana : Hai dear. Heee, takpe masa ni dalam mimpi jer... Mana tau satu hari nanti betul2 berpeluang ke sana. Sapa sangka kan... InsyaAllah.

kiwi said...

teringin nk g sne???kne tggu kerja gk la..kumpul duit..hihi

faiz said...

cantik btol..kak buatla rombongan pergi sane...hehe

chii said...

chii teringin nk g istanbul..struktur bangunan2 kt sana mmg cantik2 dan menarik

Puan Kutu said...

masjid ekk?

qlah said...

nak pegi2... heheh :)

sekamar rindu said...

salam..

sangat menarik entri ni.."Hagia Sophia" yang membawa maksud " kebijaksanaan suci"

saya pernah sampai di sana..

Kamil Kahar said...

akak nk honeymoon kt sane ke...nnti kalo nk g ckap taw...haha

umUMRA said...

hehehe..p jalan2 ngn hubby..romantiknye lah hai.hehe

tengkorakemas said...

teringat kisah sultan Muhammad al-Fateh bila melihatkan masjid ini,

oh nama lainnya aya sophia kan?dan dengarnya ia pernah dapat sentuhan mimar sinan, jurutera yg membina bangunan anti gempa bumi

Miss Tira said...

Megah berdiri lebih hebat dari sebuah istana. Bertapa hebatnya tamadun Islam.

yatie Awang said...

memang menarik...cantik lg tempatnya...Tie pun nak pergi jugalah...tp bila ye?????

Fizalinolie said...

Atiey : Yup! sebab tulah akak memasang angan2 untuk pergi ke sana. Heee. Sedangkan dalam gambar pun cantik. Inikan pula kalau kita pergi tengok sendiri secara real. Huhu, pasti teruja =)

p@kcikLie said...

baru ku tahu..cantek!...Hagia Sophia di Istanbul....entah bila akan sampai ke sana...huhuh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...