Hola, Hurmmm, perkara yang paling saya tidak suka ialah menangis tiada sebab ... Ahakss. Ada ke nangis tak bersebab ... Setakat ni tak pern...

PETUA MENGUPAS BAWANG MERAH

/
27 Comments
Hola,

Hurmmm, perkara yang paling saya tidak suka ialah menangis tiada sebab... Ahakss. Ada ke nangis tak bersebab... Setakat ni tak pernah ada orang nangis tak bersebab... Kecuali orang G.I.L.A... yer tak?

Tapi kan... Cakap pasal nangis dan sebab... Pasti kita pernah menangis dek kerana mengupas bawang merah.  Betul tak?... Kalau Atiey kata dengan meletakkan bawang dihujung pisau... Fiza pun ada tip jugak untuk mengupas bawang merah agar kita tidak menangis percuma... Heee.


Kalau nak tahu... Cara-caranya ialah :-

Rendam bawang dalam bekas berisi air… Senangkan.... Boleh jer kupas terus bawang yang direndam tadi. Cara ini saya selalu gunakan ketika mengupas bawang merah selain daripada mencucuk sebiji bawang merah di hujung pisau… Kekadang tu, dua-dua saya buat... So, taklah pedih sangat mata at least kurang la kan. Huhu. 

Tapi, ada gak orang kata... Simpan bawang yang belum dikupas di dalam peti sejuk, keesokan hari pasti boleh dikupas tanpa menyebabkan mata berair… Benar atau tidak. Wallahualam. Nanti Saya nak cuba. Kalau betul akan saya kongsikan di lain entri... Okeh!

ILmu yang sedikit untuk dikongsikan dan semoga kita mendapat manfaat daripada tip ini.

Selamat Mencuba!




ARTIKEL LAIN DI SINI

27 comments:

  1. betul, Tie selalu buat macam tu juga, memang tak menangis huhu

    ReplyDelete
  2. Yatie Awang : Ya kan.. Dulu, Fiza ingat cara ini tak berkesan. Sampai satu tahap tu tolong jiran kupus kulit bawang letak dalam air. Wah! menakjubkan. Mata tak pedih. Hehe. Sampai sekarang guna cara ni. Alhamdulillah =)

    ReplyDelete
  3. Ada satu lagi petua, cuba gigit batang mancis (Make sure belerangnya kat luar mulut la)and then kupaslah bawang. it works XD

    ReplyDelete
  4. pake cermin mata.. ada org madah makan gula batu getah..

    ReplyDelete
  5. Faizal n Fashitah : Oh! ya, nak jugak try. Thanks dear for d info =)

    ReplyDelete
  6. Fuuyooh : Ahakss. Dolok2 suka mek guna cara ya pakei cermin mata. Tapi yang gula getah ya sik pernah kmk cuba. Kelak mok juak kmk nak coba. Thanks pak Aji. Hehe.

    ReplyDelete
  7. Miecyber : Eh! yer ke. Setahu Fiza, kalau asyik menangis.. Kan bengkak mata kita nanti... Hwaaa. Kan tak cantik. Hehe.

    ReplyDelete
  8. Rendam bawang dalam air. Tira selalu buat. Kalau nak kupas kulit bawang Tira pastikan ada air disekelilingnya. Macam buka paip air lepas tu letak bawang tu dekat air paip yang mengalir then kupas terus. Cara tu berkesan.

    ReplyDelete
  9. Miss Tira : Samalah kita dear. Alhamdulillah, moga2 apa yang kita kongsikan memberi manfaat kepada insan yang belum mengetahuinya. Thanks dear atas feedback yang diberikan. Rupanya, ramai jugak yang menggunakan cara ni. Hehe.

    ReplyDelete
  10. thanks akk share bnde ni.. slalu ny kupas je.. xtau lax klau rendam xkuar air mte.. ari tu kne kupas sebesen besar... mata dh merah mnyala dh.. hidung sok sek sok sek.. huuu~~

    jemput singgah ANASAURUS :)

    ReplyDelete
  11. Farhana Jafri : Sama-sama dear. Siannya, sampai merah hidung. Cara ni tak lah sehebat mana dik. Hehe. Tapi Alhamdulillah, dengan cara ni at least kurang lah jugak kepedihan mata dek kerana mengupas bawang. Thanks yer kerana menjemput akak singgah di blog adik. Hehe, InsyaAllah.. Akan akak singgah. Tunguu... =)

    ReplyDelete
  12. waaa....bgus nie...nnt bleh cbe....slaloonyer tiap kli kpas bwng,mle la nk nanges....hahaha

    ReplyDelete
  13. Nabilah : Dulu time akak tak tau bantai jer kupas bawang sambil nangis... Ahakss. Apa kes. Sekarang dah tau petua, hurmmm... Tak nak dah nangis dek kerana bawang. Hehe.

    ReplyDelete
  14. org kata kalau kupas bwg mata berair tandanya org tu bnyk angin..sy nak cubalah petua nih..tp kan fiza sy kengkadang nangis tanpa sbb (mgkn perubahan hormon)..tp sy x gila

    ReplyDelete
  15. Rina AVAIL a.k.a Cik Betty : Oh! yer ke dear. Wah! thanks dear for d info. Rupanya kalau kupas mata berair tandanya banyak angin ek...

    ReplyDelete
  16. petua die jgn pandang bawang tu waktu potong...kalo agak2 dah berdarah jari tu stopla potong..heheh

    ReplyDelete
  17. Faiz : Huhu.. Kalau ikut petua awok tu. Alamat tak berjarilah den gamaknya. Ahakss.

    ReplyDelete
  18. thanx for sharing.. fara selalu kupas je.. ade jugak nanges tu.. hehehe..

    ReplyDelete
  19. Farah Shamsudin : Sama-sama dear.. Hehe, Maybe lepas ni Fara dah tak nangis lagi dah. Hehe.

    ReplyDelete
  20. Meriah Pesta Ulang Tahun Bersama Garudafood : Salam kenal jugak =)

    ReplyDelete
  21. kalo pakai spek itam bole tak ???

    ReplyDelete
  22. baru kamek tauk, lepas tok sik ada hal lagik mun maok potong bawang :)

    ReplyDelete
  23. Solo molo : Ahakss... Boleh! Tapi luculah solo, nak kupas bawang pun nak pakai spec.. Hehe.

    Tengkorakemas : Yalah.. Dolok kmk pun sik tauk. Bila dah tauk. Hurmmm, lalu lah tek pakei cara tok :)

    ReplyDelete
  24. Kupas bawang merah paling Awan suka. Memang enjoy bila mata dan hidung berair. Mesti orang fikir kita sedang menangis.

    ReplyDelete
  25. woo begitu..tp selalunya mesti lupa.dh nak guna bawang baru nak rendam lmbt la kan.lgpun utk guna kat rumah tak byk pun.sbb utama muni nie malas.keke.klu byk2 nak kopek bawang sangat berguna info nie..

    ReplyDelete