23 April 2011

KATA LALUAN ATAU PASSWORD

Hola,

Semalam adik ipar saya bertanya bagaimana nak Encrypt Dokument Microsoft word… Kerana sebelum ni dia kata adalah kawan dia curi-curi tengok assignment dia kat laptop… 


Kawan punya hal tak kisahlah kan... Pastu pulak, tetiba jer… assigment mereka buat lebih kurang sama… Macam mana tu? 


So, dek kerana tidak mahu perkara tersebut berulang… Dia pun bertanya dengan saya bagaimana nak letakkan password pada dokumen… Nak kata saya pandai tidaklah… Haha… Basic and simple instruction pasal komputer bolehlah… 

Saya rasa, perkara ini amat mudah untuk ramai orang… Namun, saya ingin kongsikan juga… Mana tahu, satu hari nanti terlupakan… So, boleh rujuk blog… Huhu….

Orait… Straight to the pointFirst, setelah selesai menaip… terus klik pada menu bar seperti di bawah dan klik pada Prepare dan seterusnya klik pada Encrypt Document... Senangkan...




Kemudian, masukkan password atau kata laluan kita di ruangan seperti di bawah. Pastikan kata laluan yang dimasukkan senang diingat...



Ok tak? Kemudian Sahkan password atau kata laluan kita untuk kali kedua... Seperti di bawah...



Orait... Dah siap... Savekan kerja kita... Senang jer kan... Hurmmm, apabila siap... Kita try tengok dan buka balik file yang kita dah save kan... dan hasilnya seperti berikut...


Yes! Nampaknya... Menjadikan... Hehe. Rasanya ia mudah untuk dipraktikkan... Simple baitu... Pasti ramai yang dah tahu...

Walaupun simple kalau kita tak tahu... Pun susah jugak kan... Pendek kata...

"Jangan malu bertanya, kalau malu bertanya nanti sesat jalan. Jangan merasakan diri sentiasa pandai, sebaliknya rendahkan diri untuk mencari ilmu... Sesungguhnya ilmu itu tidak akan habis untuk dicari selagi nyawa dikandung badan...

Semoga ilmu yang sedikit ini akan memberi manfaat kepada kita. InsyaAllah...

Selamat mempraktikkannya!



15 comments:

  1. Ouh begitu rupanya. Bagus tu kak. Katakan tidak pada peniruan. Hehe :)

    ReplyDelete
  2. salam.. bagus2.. nampaknya kak faz tok dah jadi guru komputer.. hehe..
    Gula-gula benci dengan aku

    ReplyDelete
  3. Miss Tira : Ahakss... Kekadang peniruan itu sukar dibendung... Namun, kita kena gak cuba yang terbaik untuk mengelakkannya daripada terus belaku.

    ReplyDelete
  4. Fuuyooh : Waalailummussalam... Huhu... Pande lah ktk Pak Aji. Sikda lah gia gilak. Just kmk share apa yang kmk tauk jak. Hehe.

    ReplyDelete
  5. benda baru bg saya..serius xtahu word ni bley buat password..

    ReplyDelete
  6. Faiz : Oh! ya. Akak selalu guna benda ni. tau jelah manusia kan... Kalau ada yang busuk hati. Kita punya dokumen pun boleh dicuri.

    ReplyDelete
  7. owh.. thanks kak.. even simple thing, ana xtau pon nk wt cm mn.. hehehehe

    jemput singgah ANASAURUS :)

    ReplyDelete
  8. bagus juga, nanti tak payah tertanya2 kat semua orang

    ReplyDelete
  9. hehe boleh kamek simpan rahsia kerajaan..

    ReplyDelete
  10. Farhana Jafri : Sama-sama dear. Orait, akan akak singgah... Hehe

    Yatie : Ha'ah kan. Hehe.

    Tengkorakemas : Rahsia kerajaan apa ktk mok simpan. Hehe.

    ReplyDelete
  11. ouhh... thanks share kak :))

    ReplyDelete
  12. wo macam tu,tak tau pun fiza, sbb tak pernah buat,tq yer for d tuto..

    ReplyDelete
  13. Fyqa : Sama2 my dear.

    Puan Kutu : Ha'ah my dear. Welcome.

    ReplyDelete