Cucur kentang cicah mayonis bersos | memang sedap. Menu sarapan mudah pagi tadi untuk kami sekeluarga. Nak buat bihun putih singapore.....

Cucur Kentang Cicah Mayonis Bersos

/
0 Comments

Cucur kentang cicah mayonis bersos | memang sedap. Menu sarapan mudah pagi tadi untuk kami sekeluarga. Nak buat bihun putih singapore... Encik suami kata, buat belah petang nanti. Katanya... Dinner malam nanti dia tak nak makan dah. Anak pulak request cucur. Apalagi... Gapai bahan yang ada di ceruk dapur... Terus terfikir nak buat cucur kentang cicah mayonis bersos.

Teringat dinner semalam... Kemain berselera Alia makan telur goreng nasi pataya yang aku buatkan. Katanya mayonis sedap. Apalagi... Pagi ni nak tarik selera dia... Aku gunakan mayonis lagi dalam hidangan. Menjadi... Berselera sungguh dia makan. Bukan apa... Alia sekarang ni memilih part makan. Makan pun sikit...


Kemudian... Untuk mayonis... Produk kebiasaan pilihan kami adalah mayonis lady's choice (ada ke jenama lain?). Haha... Aku kalau dah yang tu sedap... Memang tak cari dah yang lain. Sejak tahu makan mayonis... Jenama lady's choice saja yang jadi pilihan.

Bercakap bab cara buat cucur kentang... Aku rasa semua orang pun tahu buat. Semua bahan campak baling je.


Tepung + air + bawang merah yang dah siap dikisar + pusuk + sedikit perasa + kentang yang dah dimayang + daun bawang.

Kemudian, masukkan semua bahan, nampak dah sebati agak-agak adunan elok. Pekat pun tak... Cair sangat pun tak... Bolehlah goreng. Dah siap cicah dengan mayonis dan sos. Fuh! sedap...

Alhamdulillah... Rezeki minum pagi yang cukup mengenyangkan.



ARTIKEL LAIN DI SINI

No comments: