Cara mudah baiki mesin basuh LG Turbo Drum sendiri | Semalam punya cerita. Seharian lansung tak mencuci disebabkan mesin basuh LG bermas...

Cara Mudah Baiki Mesin Basuh LG Turbo Drum Sendiri

/
0 Comments

Cara mudah baiki mesin basuh LG Turbo Drum sendiri | Semalam punya cerita. Seharian lansung tak mencuci disebabkan mesin basuh LG bermasalah. Pada mulanya, sebelum aku google. Mak ayah dok sibuk try and error... Dorang kata mungkin tersalah tekan masa nak start mencuci.

Yang menjadi masalahnya... Encik suami yang guna sebelumnya. Tak kan tersalah tekan kot. So, ayah pun bukaklah belakang mesin basuh. Cuci apa yang patut... Punyalah banyak hampas kain dalam saluran untuk pembuangan air. Biasalah, kalau mesin takde problem... Memang taklah rajin nak bukak right? Lepas semua dah siap... Still problem yang sama... Keluar dE error. Error apakah itu?

Pada mulanya... Mak dah pasrah dah nak baiki sendiri. Esok jelah hantar kedai... Bagi cina baiki. Itulah keputusan akhir emak. Seperti biasa... Aku jenis yang tak suka terus hantar kedai. Suka carik penyelesaian sendiri dulu. Kalau dah tak bolehhhh sangat... Last choice... Kenalah hantar jugak kan...

Sumber daripada youtube url seperti di dalam gambar

Mulalah aku search kat google... Apakah masalah mesin basuh LG Turbo Drum keluar dE... Punyalah panjang keywords aku guna. Rupanya bila keluar code error dE... Itu menandakan masalah pada door error... Iaitu pada pintu mesin basuh. Hasil daripada carian... Ada jugak link youtube menunjukkan cara baiki LG Drum Turbo yang keluar kod dE. Apalagi... Aku terus bagitau ayah bagaimana nak baiki sendiri. Rupanya... Magnet pada pintu mesin basuh dah tercicir. Sebab tu keluar dE error. Ayah pun gantilah dengan magnet yang terdapat pada speaker komputer yang dah rosak... Tak sampai 10 minit, akhirnya problem tersebut dapat diatasi.

Alhamdulillah... Kalau tak mesti melayang seratusdua kalau hantar kedaikan. Terima kasih kepada yang berkongsi info cara bagaimana nak baiki mesin basuh LG bila keluar kod dE.



ARTIKEL LAIN DI SINI

No comments: