Dapat bateri handphone baru | Alhamdulillah, dapat gaji bulan April... Hubby terus belikan aku bateri handphone samsung note 1 yang b...

Dapat Bateri Handphone Baru

/
0 Comments

Dapat bateri handphone baru | Alhamdulillah, dapat gaji bulan April... Hubby terus belikan aku bateri handphone samsung note 1 yang baru... Dengan harga RM59.90. Tapi... Selepas penawaran dengan tauke kedai, dapatlah dengan harga RM40. Seperti pernah aku katakan di entri sebelum ni DI SINI, dah 3 tahun bateri tak bertukar... Jadinya, tetiba buat hal... Nak atau tidak kenalah tukar.


Before guna, tauke kedai siap bagitau lagi... Kena charge 8 jam dulu... Baru bateri yang baru boleh guna. Kemudian, nak jaga bateri supaya tahan lama... Hubby jugak sempat tanya sama itu apek jual bateri. Hehe...

Menurut tauke kedai... Kenapa bateri cepat kembung? Salah satu sebabnya... Selalu sangat overcharged. So far, 3 tahun penggunaan rasanya tak pernahlah overcharged. Tapi... Sejak aktif berblog... Menggunakan handphone, aku sering charge handphone tak penuh... Terus guna. Then, bila dah bateri tinggal 12% aku terus charge... Sampai tak tunggu pun handphone betul-betul habis bateri. Bukan tu je... Bila sindrom rajin datang... Sambil charge pun sempat jugak update blog. Sungguh bahaya... Bukan bahaya je... Tabiat sebegitu jugak menyebabkan bateri handphone cepat rosak... Tapi, sejak kebelakangan ni je aku sering charge sambil update.

Bila dah dengar berita di tv tentang ada yang meninggal dek kerana menggunakan handphone sambil charging. Aku terus taubat. Huhu... Seriau pulak aku dengar.



ARTIKEL LAIN DI SINI

No comments: