Back to Top

30 April 2016

Tekaanku Hampir Tepat

1:06:00 AM 0 Comments

Tekaanku hampir tepat | Hehe... Kena update laju-laju sebaik saje MLM 2016 akhir selesai. Dalam entri sebelumnya DI SINI aku teka Bocey juara, naib juara pulak Joraz. Then tempat ketiga aku teka LOL dan seterusnya tempat keempat adalah Puteh.

Sumber gambar juara MLM 2016 adalah daripada laman seperti yang tertera di gambar di  ataa.

Tapi, keputusan penuh MLM 2016 adalah seperti berikut:-

Juara -RM500, 000 & Trofi - Bocey
Naib Juara - RM250, 000 & Trofi - Joraz
Ketiga - RM150, 000 & Trofi - Puteh
Keempat - RM50, 000 & Trofi - LOL

So, Kedudukan LOL dan Puteh je pun yang tertukar. Hehe. Kemudian, Sinar FM man of the match MLM 2016 akhir pulak adalah kepunyaan Acey daripada ejen Bocey. Apa-apa pun, Tahniah buat Bocey. Dorang memang layak bergelar juara MLM 2016 pun kan...

27 April 2016

Siapa Juara Maharaja Lawak Mega (MLM) 2016?

3:19:00 PM 1 Comments

Siapa juara Maharaja Lawak Mega (MLM) 2016 | Jumaat minggu ni adalah MLM 2016 akhir, dan tema untuk kali ni adalah bebas dan muzikal. Kalau dah bertemakan bebas dan muzikal... Harap-harap, persembahan setiap ajen meletop kebaboom. Hehe... Dan 4 ajen yang mara ke peringkat akhir MLM 2016 adalah seperti berikut :-
Putih - Mamak & Ali
Joras - Shuk, Rahim & Joey
Lol - Angah, Tauke & Ajak
Bocey - Fad, Abam & Achey

Petang semalam... Masa minum petang, entah! bagaimana topik MLM 2016 boleh timbul... Kami adik-beradik siap buat perkiraan lagi untuk keputusan MLM 2016 akhir. Kalau tanya aku... Tempat pertama atau juara... Pastilah Bocey... Cuma naib juara dan tempat ketiga je selalu tekaan aku salah... Sama macam kilauan emas akhir haritu. Teka pakcik Idris tempat kedua... Tapi, sudahnya... Fuad yang dapat.

Sumber gambar daripada google image

Walaubagaimana pun, untuk MLM 2016 akhir kali ni... Aku andaikan Joraz yang akan berada di tempat kedua atau Naib juara. Kemudian, untuk tempat ketiga pulak... Ialah LOL... Akhir sekali untuk tempat keempat... Aku andaikan kumpulan Putih yang akan memilikinya. Macam mana, adakah tekaan korang sama dengan apa yang aku teka?

Petua Hilangkan Kotoran Pada Seterika

7:15:00 AM 0 Comments

Petua hilangkan kotoran pada seterika | satu lagi petua yang aku rasa menarik untuk dicuba. Bila anak dan suami dah tidur... Barulah berpeluang nak update blog. Sebelum tu... Scroll up down fb jugak semalam... Terjumpalah petua menarik mengenai cara membuang kotoran pada iron dengan mudah.

Sumber info adalah daripada fb

Apalagi... Benda yang mendatangkan kebaikan kenalah diambik buat panduan. Insya Allah... Nanti nak jugak mencuba. Tapi... Sebelum tu kenalah copy di blog sendiri. Nanti... Bila-bila masa boleh rujuk.

Sekian, entri pendek dari aku.

26 April 2016

Anak Adik Lahir Pramatang

10:36:00 PM 1 Comments

Anak adik lahir pramatang | Kisah bulan lepas yang baru sekarang aku teringat nak update. Adik ipar aku orang Perlis dan adik aku pun dah pindah mengajar di sana. Syukur sangat... Dia ada di sisi isterinya sepanjang isterinya mengandung. Setahun lebih jugak lepas kawin, baru mengandung.

Sumber gambar bayi adalah daripada laman sepertimana tertera pada gambar

Nak dijadikan cerita... Sepatutnya due dia bulan 5 ni. Semuanya dah ketentuan... Dan lahirlah seorang bayi lelaki dengan berat 1.13kg pada 8 Mac 2016. Tak silap bayi dia lahir pada minggu ke-30... 7 bulan 2 minggu gitu kot. Bagaimana bayi boleh lahir pramatang ek? Memandangkan aku tak pernah ada pengalaman melahirkan bayi pramatang... Memang zero knowledge tau pasal kelahiran pramatang. Bila berlaku dengan family sendiri... Aku mula mencari info mengenai kelahiran pramatang. Sekurang-kurangnya taklah nanti terkial-kial jika sendiri melaluinya. Namun, mintaklah dijauhkan... Biarlah anak-anak dilahirkan secara normal dan cukup bulan.

Info menarik haruslah dikongsikan di sini. Nanti nak rujuk pun senang... Tak perlu dah nak google satu per satu. Apa dan bagaimana bayi kelahiran pramatang berlaku?

Pertama sekali, berdasarkan laman babycenter... Dalam terma perubatan, kelahiran, pramatang berlaku apabila bayi dilahirkan sebelum lengkap minggu ke-37 kehamilan. Dianggarkan bahawa 5 peratus daripada kelahiran adalah pramatang. Bayi yang dilahirkan pada minggu ke-36 selalunya tidak mempunyai masalah, walaupun saiz bayi itu mungkin lebih kecil dan ia mungkin mengalami masalah pernafasan. Walau bagaimanapun, bayi yang dilahirkan lebih awal dari 36 minggu memerlukan lebih banyak pembesaran lagi dan organ dalamannya perlu menjadi lebih matang. Bayi sedemikian mungkin lemah sedikit dan sukar menghisap dan bernafas. Bayi-bayi yang lahir seawal minggu ke-22 hingga minggu ke-25 memang mempunyai peluang yang baik untuk hidup, tetapi lebih daripada separuh akan mempunyai ketidakupayaan sama ada ringan atau lebih teruk.

Kemudian, setiap ibu yang mengandung adakah berisiko melahirkan bayi pramatang? antara persoalan tetiba aku terfikir untuk tahu... Jadi, jugak berdasarkan info yang terkandung di laman babycenter... Mengatakan doktor masih sukar meramalkan sama ada wanita sihat akan mengalami kelahiran pramatang atau tidak. Terdapat bukti yang menunjukkan bahawa kehadiran bakteria tertentu dalam urin akan meningkatkan kemungkinan kelahiran pramatang, walaupun ibu mengandung mungkin tidak mempunyai tanda-tanda jangkitan. Oleh sebab ini, doktor akan mencadangkan kepada ibu mengandung untuk menjalankan ujian urin bagi bakteria pada awal kehamilan. Merawatjangkitan akan mengurangkan risiko kelahiran pramatang. Vagina juga mengandungi bakteria yang dipercayai boleh meningkatkan kemungkinan kelahiran pramatang. Malangnya, kajian telah merumuskan bahawa antibiotik yang diberikan untuk menghapuskan bakteria ini akan menyebabkan sebarang simptom-simptom jangkitan berbangkit, namun begitu tidak juga akan membantu mengelakkan kelahiran pramatang.

Then, untuk penjagaan bayi pramatang di hospital dan di rumah... Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diambil berdasarkan blog beberapa orang ibu yang pernah melahirkan anak pramatang... Yang telah aku simpulkan. Antaranya adalah seperti berikut:-

Pertama, Seboleh bolehnya pastikan bayi tidur terlentang bukannya meniarap.Bayi pramatang di bawah 6 bulan terdedah kepada risiko kematian secara tiba tiba dalam tidur atau dikenali sebagai Sudden Infant Death. Jadi biarkan mereka tidur secara terlentang untuk membolehkan kita memantau keadaan mereka ketika tidur.

Kemudian... Cuba untuk sesuaikan suhu bilik di rumah, jangan terlalu panas atau terlalu sejuk. Bayi pramatang dikatakan sangat sensitif. Maknanya, kenalah pantau selalu.

Third, Pernafasan bayi pramatang juga dikatakan boleh terhenti selama beberapa ketika. Ini dipanggil Apnea. Maknanya... Kenalah belajar cara untuk membantu bayi bernafas semula sebelum meninggalkan hospital. Atau segera mendapatkan bantuan jika keadaan tersebut berlaku. Tapi, kalau boleh janganlah yer...

Selain itu, Seelok eloknya susukan bayi dengan susu ibu kerana susu ibu mengandungi antibodi dan nutrien yang tinggi untuk membantu meningkatkan daya pertahanan tubuh anak dari serangan penyakit dan menyokong tumbesaran mereka agar lebih sihat. Namun, jika menggunakan botol... Kena pastikan alatan menyusu disteril sebelum digunakan dan begitu juga dengan alat permainan.

Biasakan mencuci tangan sebersih bersihnya sebelum menyentuh bayi. dan...Kurangkan keluar atau berjalan jalan di tempat yang sesak dan ramai orang kerana mereka mudah terkena jangkitan penyakit.

Jika ada yang bertandang di rumah, beritahu mereka keadaan anak tidak berapa kuat supaya mereka faham.

Terakhir sekali... Banyakkan sentuhan dan dakapan dengan anak. Sentuhan kulit ke kulit boleh merangsang emosi anak yang sihat dan menggalakkan anak untuk cepat membesar.

Sekarang ni anak buah aku masih di hospital... Berat badan masih tak mencapai 2kg... Tapi adik kata dalam minggu ni dia dah boleh balik dah. Alhamdulillah... Lama betul adik ipar terpaksa berpisah dengan baby... Sampai habis pantang.

Semoga anak buahku Mohammad Haffaz Mustaqim sihat sentiasa hendaknya.

23 April 2016

Drama terbaru Dia Semanis Honey

3:03:00 PM 1 Comments

Drama terbaru dia semanis honey | akan menggantikan drama suami tanpa cinta yang dok trending di astro ria sekarang ni. Setiap Isnin hingga Khamis semestinya tepat jam 10 malam.

Screenshot daripada fb drama/filem adaptasi novel

Seperti kebiasaan, dah tengok promo dia semanis honey di tv... Kenalah google dulu sinopsisnya. Best ke tidak. Macam Mr Boss Miss Stalker semalam. Baru start episod 1... Macam best. Macam... ok. Hehe...

Bila dah baca... Kenalah copy di blog. At least family aku yang nak tau sinopsisnya... Tak payahlah nak google satu per satu. Just baca je di blog aku. Berdasarkan maklumat dari blog infotaip, berikut adalah sinopsis yang terdapat di dalam novel dia semanis honey... Kalau diadaptasikan ke dalam drama pun... Aku rasa tak banyak jalan cerita yang berubah. Betul tak?

SINOPSIS DIA SEMANIS HONEY
Bagi Hani, pertunangan ni tak sepatutnya berlaku. Bagi Ahnaf pula, pertunangan ini diterima hanya kerana taatnya seorang anak.Perbalahan semi perbalahan akhirnya membibitkan cinta. Tetapi saat diri sudah bersedia untuk bergelar suami, muncul pula Ariana menghancurkan segala impiannya untuk hidup bersama Hani. Hani ditinggalkan….

Tiga tahun berlalu, Ahnaf kembali setelah sekian lama menyepi. Kembalinya lelaki itu saat Hani punya Adam di sisi, dan kehadiran Bella di sisi Ahnaf mengukuhkan lagi tembok pemisah antara mereka.“Buat apa pulak I nak terhegeh-hegeh berbaik dengan you sedangkan you dah ada Bella, dan I dah adaAdam!” ~ Hani.“You tak perlu ingatkan I pasal Adam. Sebab I dah jelas dengan kedudukan kita sekarang!”~Ahnaf.“Baguslah kalau you dah tau. Lepas ni, tolong jangan tanya soalan yang berkaitan dengan ‘kita’. Sebab perkataan ‘kita’ tu dah lama tak wujud antara you dengan I.” ~Hani.Adakah perkataan ‘sahabat’ itu hanya dibibir saja, sedangkan hati berbisik mengimpikan sesuatu yang lebih dari sekadar sahabat.

Adakah akan bersatu semula dua hati yang masih memendam cinta di hati masing-masing, atau pertemuan ini hanya akan berakhir dengan perpisahan sekali lagi?Adakah pertemuan sekali lagi ini akan mencipta sekali lagi perpisahan? Atau… akan menjadi titik penyatuan dua hati untuk selama-lamanya?”

“Kita bertemu, kita berpisah dan kemudian bertemu semula….”

Daripada sinopsis macam best. Best ke tidak kenalah tunggu drama suami tanpa cinta tamat.

Separuh Akhir Maharaja Lawak Mega 2016

12:33:00 AM 0 Comments

Separuh akhir maharaja lawak mega 2016 | atau minggu ke-13 MLM 2016. Memang tepat jangkaan aku. Reyza Mukmin akhirnya tersingkir pada pertandingan separuh akhir MLM 2016 yang bertemakan trend terkini dan pantun. Manakala, ajen yang terus mara ke final MLM 2016 adalah terdiri daripada LOL, Bocey, Joraz dan Putih. Manakala Sinar FM man of the match pulak untuk minggu separuh akhir MLM 2016 dimiliki oleh Fad dari ajen Bocey.

Sumber gambar MLM 2016 adalah daripada google image

Rasa-rasa... Ajen mana yang bakal bergelar juara Maharaja Lawak Mega 2016 ek? Pada pendapat aku... Memang Bocey lah yang layak bergelar juara MLM 2016. Persembahan dorang sentiasa fresh, kreatif, setiap minggu pasti ada kelainan yang mana tidak mengecewakan peminat yang menonton. Harap-harap... Ia menjadi kenyataan. Hehe...

Apa-apa pun... Tahniah buat 4 ajen yang terus mara ke peringkat akhir MLM 2016.

21 April 2016

Konsert Akhir Kilauan Emas Otai 2016

8:04:00 AM 0 Comments

Konsert akhir kilauan emas otai 2016 | Tengok tak semalam? Seperti biasa... Ada masa akan aku temankan mak dan ayah tengok. Dorangkan penyokong tegar Wak Mustar. Bagi konsert akhir kilauan emas otai 2016, terdapat 4 peserta yang barsaing iaitu Fuad, Naz, Wak Mustar dan Idris.

Sumber gambar adalah daripada google image

Kemudian setiap pemenang akan membawa pulang hadiah, seperti berikut:-

Juara membawa pulang trofi dan wang bernilai RM150,000 - Wak Mustar
Tempat kedua membawa pulang trofi dan wang bernilai RM50,000 - Fuad
Tempat ketiga membawa pulang trofi dan wang bernilai RM30,000 - Idris
Tempat keempat membawa pulang trofi dan wang bernilai RM10,000
Anugerah Khas juri membawa pulang trofi dan wang bernilai RM10,000 - Silah

Tahniah buat wak mustar kerana berjaya merangkul juara untuk kilauan emas otai 2016. Memang dah kami jangka dah dia menang. Suara dia sedap. Cuma tekaan untuk tempat kedua dan ketiga jelah tersasar. Ingatkan Pakcik Idris yang akan menang tempat kedua... Rupanya Fuad. Kilauan emas otai 2016 sudah pun berakhir. Tengok promo, lepas ni rancangan dangdut star pulak. Alahai astro... Pelik-pelik pulak rancangan sekarang yer. Huhu...

Gara-gara tengok kilauan emas otai... Aku terlewat bangun. Nasib baik sempat sediakan bento untuk encik suami. Hehe...

19 April 2016

Teknik Penanaman Serai Dalam Pasu

1:34:00 PM 0 Comments

Teknik penanaman serai dalam pasu satu lagi teknik penanaman tumbuhan yang teringin aku nak buat, selain daripada tauge dan kangkung. In Shaa Allah, nanti nak jugak cuba menanam serai sendiri. At least boleh jugak mengurangkan perbelanjaan di dapur untuk membeli bahan asas kan.

Sumber gambar serai dalam pasu adalah daripada laman yang tertera dalam gambar

Mak kata... Nak tanam serai, tersangatlah mudah. Jika takde serai yang berakar. Contohnya serai yang kita beli di market pun boleh jugak dijadikan benih. Cuma perlu rendam di dalam bekas yang lutsinar beberapa hari agar akar serai boleh tumbuh. Tapi... Lagi bagus, kalau ada serai yang dah berakar. Terus boleh ditanam.

Kemudian, nak tanam... Kenalah ada caranya jugak. Sekarang zaman moden, tanah organik yang dah bercampur pun dah ada dijual di kedai bunga. Jadinya, tak perlulah nak bakar tanah bagai untuk tanam. Tak silap, di Betong... Tanah tersebut dijual dengan harga lebih kurang RM4 sebungkus.

Dah ada tanah, bila nak tanam pulak... Mak kata. Hanya bahagian akar serai sahaja yang dimasukkan ke dalam tanah. Then, untuk 7 hari pertama... Kenalah siram sebanyak 2 kali sehari iaitu sebelah pagi dan sebelah petang. Bila dah nampak tumbuh dengan elok. Bolehlah dikurangkan waktu penyiramannya sebanyak sekali sehari.

Kemudian, bila serai dah boleh dituai. Kena jugak tahu cara yang betul untuk potong atau tuai serai... Caranya amatlah mudah... Bak kata mak... Bila potong tu... Tinggalkan sedikit pangkal yang berakar... Supaya serai tumbuh semula.

Amat mudah kan...

Genap Setahun 4 Bulan

7:09:00 AM 0 Comments

Genap setahun 4 bulan | ataupun 16 bulan. Alhamdulillah... Harini 19 April, umur Nur Ain Haziqah puteri kedua kami genap 16 bulan. Bagaikan mimpi, melihat begitu pantas masa berlalu sehinggakan seperti tak percaya Nur Ain dah pun boleh berjalan.


Kini, Nur Ain dalam proses belajar bercakap. Banyak perkataan yang dia boleh sebut dengan betul tanpa pelat mahupun sebutan di hujung perkataan. Nampak seperti Nur Ain boleh bercakap seawal usianya setahun 4 bulan. Mula menyambung dua patah perkataan juga kebolehan terbaru yang Nur Ain capai. Sebagai contoh, mana ayah Nur Ain? Pasti dia akan jawab ayah kerja.

Memandangkan Nur Ain dah banyak memahami apa yang kita cakap. Tahu situasi kencing atau berak macam mana. Aku mula mengajarnya untuk cerai diapers ataupun lampin. Untuk permulaan, masih menggunakan pampers. Namun, setiap 15 minit pertama... Aku akan menanyakan. Ain berak ke tak... Kencing ke tak. Untuk lebih mudah... Berak aku bahasakan ek...ek. Kalau kencing pulak kemeh. Jangan harap anak terus pandai ok. Macam Ain sekarang... Dia dah boleh bagitau dah... Bila berak. Tapi tula... Dah berak, baru bagitau... Ek... Ek... Mak Cuci. Part kencing... Masih lagi bermasalah. Tapi no hal. Perlahan-lahan... Nanti bolehlah tu kan. Dah biasa nanti... Lama-lama pasti berjaya. Usaha tangga kejayaan... Hehe...

Namun begitu, bukan mudah sebenarnya nak ajar anak free diapers mahupun potty training. Semuanya kena bersabar. Jangan paksa anak... Kalau tak nanti dorang memberontak. Kang susah pulak nak latih.

18 April 2016

Aktiviti Hujung Minggu Alia

7:12:00 AM 2 Comments

Aktiviti hujung minggu Alia | Rasanya dah lama tak bercerita pasal Alia. Bukan tak nak, cuma kekadang takde idea nak taip. Semalam punya kisah. Dah lama buku latihan menulis abjad tersadai di atas rak buku. Buku tersebut aku beli di kedai 100%, Debak dengan harga yang cukup murah... Hanya RM1.80 je. Sekali-sekala beli apa salahnya kan untuk tarik minat anak-anak agar dia teruja. Walaupun hakikatnya boleh download dari internet dan print je kan.


Budak umur tigaempat tahun mana fokus bab-bab belajar. Kalau fokus pun... Setengah jam pertama je. Kemudian, jam seterusnya banyak masa dia habiskan ikut suka hati dia je. Jadi, nak ajar pun ikut mood dorang baru boleh. Tapi, setakat ni Alia ok je bab-bab nak belajar... Cuma aku je banyak sangat kekangan. Walaupun begitu, kena jugak ambik masa ajar dia walaupun sekejap. Sekurang-kurangnya ada jugak bekalan Alia bila dah mula bersekolah nanti.

Ajar menulis abjad pun... Cuma sekadar untuk melatih jari-jemari Alia untuk menulis. Taklah nanti, masuk sekolah tahun depan masih kekok nak menulis. Sekurang-kurangnya meringankan beban cikgu untuk mengajar dia menulis. Insya Allah, aku percaya... Belakang pisau pun, kalau selalu diasah... Pasti tajam. Inikan budak... Otak tengah berkembang kan.

16 April 2016

Tengok Tak Minggu Ke-12 Maharaja Lawak Mega 2016?

7:43:00 PM 0 Comments

Tengok tak Minggu ke-12 Maharaja lawak Mega 2016? | iaitu minggu suku akhir untuk MLM 2016. Antara ajen yang masih bertahan untuk minggu ini adalah seperti:-

Sumber gambar Maharaja Lawak Mega 2016 adalah daripada google image

Joraz
Putih
LOL
Reyza
Bocey

Untuk minggu ni, Fad dari group bocey terpilih sebagai suria FM Men of the match. Tiga group yang tersenarai markah terendah pulak adalah Joraz, Lol dan Rayza. Namun tiada penyingkiran untuk minggu ke-12 atau suku akhir MLM 2016. Aku rasa separuh akhir nanti mesti Rayza tersingkir. Namun, itu sekadar pendapat aku je. Hehe...

15 April 2016

Baju Raya 2016

1:20:00 PM 0 Comments

Baju raya 2016 | entri terbaru dari aku. Alhamdulillah... Tema baju raya 2016 kami dah ada. Dah beli dah pun... Cuma baju encik suami jelah yang belum. Kami yang perempuan aku dah belikan. Tema raya ni kain songket untuk kain dan kain kosong untuk baju. Tapi tak start buat lagi. Ingat nak try buat sendiri raya ni... Setakat nak jahit baju sendiri dan anak-anak insyaAllah boleh. Tapi tak plan lagi nak buat stail baju apa.

Sumber gambar trend baju batwing atau kelawar adalah daripada fb

Ada jugak usha fb dan image google stail terbaru baju raya kanak-kanak untuk tahun 2016. Semalam adik tag aku contoh baju raya untuk kanak-kanak yang tengah hot trending sekarang di fb. Trend batwing a.k.a baju kelawar. Siap tag bagi gambar lagi... Bagaimana nak gunting dan jahit baju kelawar.

Mesti comel budak pakaikan. Di kepala dah terbayang dah pun kalau Alia dan Ain pakai. Haha... Memandangkan baju tersebut menjadi viral sekarang ni. Insya Allah nak jugak buat sorang satu untuk Alia dan Ain. Hehe... Baju aku pulak... Buat baju kurung je kot. Dah tua-tua nak pakai stail batwing... Rasanya macam tak sesuai, nak-nak aku jenis yang tak suka sangat dengan kepelbagaian stail...

14 April 2016

Harga Tayar Kereta Alza Satu

7:08:00 AM 6 Comments

Harga tayar kereta Alza satu | entri terbaru dari aku. Alkisahnya semalam, sekitar jam 9 pagi encik suami menelefon aku bagitau tayar depan kereta bocor gara-gara nak elak lubang depan sekolah. Katanya nak bawak ke bengkel tampal atau tukar tayar baru. Based on pengalaman kata encik suami... Kalau tayar bocor tepi memang tak boleh tampal kecualilah bocor di bahagian tengah tayar.


Sampai bengkel... Jangkaan encik suami memang betul. Kalau tayar bocor tepi memang tak boleh tampal. Nak tak nak kenalah tukar tayar. Nasib baik ada duit untuk kecemasan. Kalau tak... Mana nak cekau duit tengah bulan ni. Huhu...

Kemudian, tayar pun jenama Viking yang paling murah kat tempat encik suami selalu service kereta... Harganya RM200 satu. Nasib baik orang tak ramai... Takdelah nak menunggu berejam kat tempat service. So, kiranya lepas waktu rehat encik suami balik semula ke sekolah untuk mengajar. Sian pulak dengan dia... Balik umah petang semalam kemain penat lagi. Dek kerana penat... Dia terus buat sauna. Barulah segar dan lena tidurnya.

13 April 2016

Konsert Separuh Akhir Kilauan Emas Otai 2016

11:42:00 PM 0 Comments

Konsert separuh akhir kilauan emas otai 2016 | Tengok tak? Kat rumah kami... Mak dan bapak peminat setia wak Mustar. Mana boleh skip tengok. Nak dijadikan cerita... Terlayan jugaklah separuh akhir kilauan emas tadi.

Sumber logo kilauan emas otai adalah daripada google image

Rupanya ada 6 lagi peserta yang tinggal untuk minggu ke-6 atau separuh akhir, antaranya adalah seperti berikut:-

Nas
Fuad
Idris
Wak Mustar
Elji dan
Silah

Alhamdulillah, wak mustar tersenarai ke final minggu depan dan 3 yang lain adalah Nas, Fuad dan Idris. Manakala peserta yang tersingkir pulak untuk minggu keenam ini adalah Silah dan Elji.

Begitulah keputusan penuh untuk separuh akhir kilauan emas otai 2016. Rasa-rasa siapa ek yang bakal bergelar juara atau tempat pertama untuk konsert akhir kilauan emas otai 2016? Hurmmm.... Kalau tanya aku... Sah-Sah lah sokong wak Mustar. Hehe...

Bertukar Dari Digi Ke Celcom, Tapi Masih Menggunakan Nombor Yang Sama

2:02:00 AM 1 Comments

Bertukar dari Digi Ke Celcom, Tapi masih menggunakan nombor yang sama | Dulu aku dan encik suami guna bil untuk nombor celcom. Dalam setahun lebih jugaklah kami guna. Masa tu anak baru sorang. So, tak kisah sangatlah bil handphone sampai RM300++ untuk dua orang.

Sumber gambar logo celcom dan digi adalah daripada google image

Tapi, sekarang zaman GST plus anak dah dua. Maka, perbelanjaan pun kena berhemah... Kalau tak pokai before dapat gaji. Haha...

Dipendekkan cerita... Banyak jugaklah perbelanjaan yang mengikut kehendak semata-mata di cut off termasuklah untuk penggunaan handphone. Oleh yang demikian, tahun lepas kami decide tukar je dari bil ke topup biasa. Tak silap, seminggu lagi sebelum raya kot... Encik suami tukarkan. Masalahnya tak boleh terus tukar dari bil ke prepaid menggunakan telco yang sama. So, kena tukar guna telco lain dulu dan guna lebih kurang 6 bulan... Baru boleh guna celcom balik. Encik suami cadangkan guna Digi... Aku ikutkan jelah.

Sepanjang 7 bulan kami guna... Kekadang line digi tak best jugak. Pernah sekali tu. Aku reload RM50. Langgan internet sebulan RM30... Dapatlah 1.5gb untuk internet. Tak guna sangat pun... Baru dua hari guna data habis gitu je. Fine! Aku biarkan jelah. Lagi satu... line still aktif, data mahupun kredit dah habis... Tapi internet tak boleh nak guna.

Bosan dengan situasi sebegitu... Bulan lepas hubby ajak aku tukar ke celcom balik. Alhamdulillah... Setakat ni, celcom laju je. Aku ambik yang magic sim. Still reload RM50 untuk sebulan. RM30 untuk internet dan baki selebihnya untuk call ataupun topup internet. Setakat ni celcom tawarkan free basic internet, di mana boleh chat, whatApp dan internet selagi line aktif. Free data dari 1 pagi hingga 7 pagi then ada free call celcom ke celcom selama 75 minit dan 75 untuk sms also celcom ke celcom... Tu based on internet pack yang kita pilih kot. So far, sampai ke harini... Data internet aku still 1.2gb. Sangat jimat.... Walaupun aku selalu guna browser. Harap-harap jangan ada caj tersembunyi sudah... Ye tak?

Tapi... Pada aku, sama je sebenarnya. Bergantung dengan cara penggunaan kita kot. Lagipun faktor rangkaian jugak... Aku dan encik suami pilih celcom balik sebenarnya... Sebab, kekadang digi problem tempat aku. Nak tak nak... Kenalah tukar balik. Harap-harap... Ni last la aku tukar penggunaan telco. Setia pada yang satu. Haha...

Oh! ya... Nak tukar digi ke celcom magic sim... Encik suami perlu bayar RM10 je haritu untuk dapatkan simcard celcom. Kemudian nak tukar... Kena jugak ke celcom centre. Tu je kot cerita aku tentang tukar menukar simcard...

12 April 2016

Ikan Terubuk Kukus

6:25:00 AM 2 Comments

Ikan terubuk kukus | Menu utama makan tengahari kami sefamily semalam. Walaupun ikan terubuk banyak tulang. Namun, ia antara ikan kesukaan kami lebih-lebih lagi bila dimasak dengan cara mengukus. Fuh! Memang terasa kemanisan isi ikan terubuk oiii... Hehe.


Lagipun... Encik suami sedang berdiet, jadi lauk yang dikukus mahupun bakar memang kesukaan dia. Nak buat ikan terubuk kukus, bahan yang diperlukan adalah seperti berikut:-

ikan terubuk + halia dilayang halus + cili dilayang halus + bawang putih dilayang halus + bawang merah dilayang halus + garam dan ajinomoto secukup rasa.

Cara membuatnya pulak... Pertama, cuci ikan sebersih yang mungkin. Kemudian, letakkan kesemua bahan di atas ikan dan kukus seperti biasa. Pada yang ada trio steamer... Lagi senang. Cuma tekan suiz dan set masa. Tunggu masak jelah. Tapi yang takde benda canggih sebegitu. Memadailah kukus cara lama menggunakan dapur gas. Nampak isi ikan dah empuk. Masaklah tu. Hehe. Mudah bukan?

Alang-alang bercakap pasal ikan. Ikan terubuk kali ni jenis yang bertelur besar. Teringat pulak masa kecik-kecik dulu. Bila arwah nenek atau mak masak ikan bertelur. Awal-awal sebelum makan, dorang mengingatkan... Jangan makan telur ikan, nanti jerawat banyak tumbuh di muka. Pernah dengar tak? Betul ke? Betul ke tidak... Fakta atau auta... Tapi... Aku dari kecik sampailah jadi mak budak, memang tak makan telur ikan... Walaupun encik suami kata sedap lemak berkrim... Aku lansung tak nak mencuba... Bukannya disebabkan kata-kata arwah nenek atau mak. Tapi aku memang tak nak makan telur ikan. Tak tau kenapa... Yang pasti lagi nyata, aku tak suka akan tekturnya yang kasar seperti pasir tu. Huhu...

09 April 2016

Minggu Ke-11 Maharaja Lawak Mega 2016

2:50:00 PM 0 Comments

Minggu ke-11 Maharaja Lawak Mega 2016 | Alhamdulillah, sempat jugak tengok semalam. Dah dua minggu tak layan. Semalam tema MLM 2016 ialah Parodi Filem atau watak dan Loghat. Bermakna semua peserta akan membuat dua persembahan.

Gambar Maharaja Lawak Mega 2016 adalah daripada google image

Bagi minggu ke-11, terdapat 6 agen yang tinggal untuk bersaing merebut wang tunai berjumlah RM500,000... Iaitu :-

Putih - Mamak & Ali
Rayza - Rayza Mukmin (solo)
SayWho - Vicha, Bocil & Agus
Joras - Shuk, Rahim & Joey
Lol - Angah, Tauke & Ajak
Bocey - Fad, Abam & Achey


Then, Joey daripada agen Joraz turut terpilih sebagai Sinar FM Men of the match untuk minggu yang ke-11 MLM 2016. Manakala, tiga agen atau kumpulan yang mempunyai markah terendah untuk minggu yang ke-11 adalah :-

Putih - Mamak & Ali
Rayza - Rayza Mukmin (solo)
SayWho - Vicha, Bocil & Agus


Dan... Yang terakhir, agen yang tersingkir untuk minggu ke-11 Maharaja Lawak Mega 2016 adalah agen SayWho. So, untuk minggu ke-12 atau suku akhir MLM 2016... Hanya 5 agen yang akan bersaing untuk ke Final... So, itu antara lain maklumat mengenai minggu ke-11 MLM 2016.

07 April 2016

Kereta Pesona Adik Tak Boleh Nak Start

10:26:00 PM 0 Comments

Kereta pesona adik tak boleh nak start | Dah seminggu dah problem bila masuk je kunci... Kekadang boleh start. Kekadang lansung tak boleh nak start. Semenjak adik pindah ke Perlis. Kereta memang tinggal kat kampung. Bukan apa... Bila dorang balik kampung, senang nak jalan. Sudahnya, kereta pesona adik jarang digunakan. Selalu naik Alza encik suami je kalau nak ke mana-mana.


Memandangkan ada lebihan duit, mak mintak tolong encik suami bawak ke bengkel lepas waktu sekolah petang tadi. Seperti biasa, port encik suami selalu service kereta di jalan bebanggai, Betong. Rupanya masalah masuk kunci kereta... Tak boleh nak start tu... Maybe tempat lubang kunci ke starter... Bantai je. Berkarat... So pekerja di kedai service kereta tu pun semburlah lubang kunci kereta tu dengan spray anti karat. Then, beberapa jam lepas tu... Dah boleh guna macam biasa. Alhamdulillah... Free of charged pulak tu.

Ayam Tiga Rasa

12:06:00 AM 0 Comments

Ayam tiga rasa | Menu utama bento encik suami semalam. Alhamdulillah, puas hati dapat sediakan bekal untuk encik suami... Sebab, encik suami awal-awal dah bagitau yang semalam dia balik lewat... Disebabkan ada kerja nak buat. Jadinya kenalah sediakan menu berat untuk dibawak ke sekolah.

Biasalah aku, suka benau buat resepi sendiri... Tapi yang pasti tak pernah mengecewakan. Kalau tak mana mungkin 2 drumstick licin hubby makan. Tu tandanya sedaplah tu kot. Haha...

Nak buat ayam tiga rasa gaya aku amatlah mudah. Pertama, Bahan yang diperlukan adalah seperti berikut:-


Ayam + bawang merah + bawang putih + halia + bawang besar + cili ikut kepedasan yang diingini + kicap Adabi + Sos cili + sedikit gula + Minyak untuk menumis

Nak membuatnya pulak, pertama... Ayam kenalah digoreng terlebih dahulu. Lepas tu... Kisar bawang putih, bawang merah, halia dan cili. Kemudian tumiskan sehingga naik bau. Masukkan sos, kicap dan sedikit gula. Untuk kelihatan menarik potong bawang besar sebagai hiasan

Tapi... Tetap jugak berterabur hiasannya dalam bekas. Haha... Takpelah haihh... Janji sedap.

06 April 2016

Cerekarama Karlisa Di TV3

3:36:00 PM 0 Comments

Cerekarama Karlisa di tv3 | bakal bersiaran pada 9 April ini jam 9 malam dan membariskan para pelakon seperti Ruhainies, Qistina Raishah, Watie Sadali, Rasheed Ahmad dan Fizz Fairuz. Merupakan telefilem arahan Dato Ahmad Tarmimi Siregar di bawah terbitan Jutaan Ringgit Sdn. Bhd.

Sumber gambar cerekarama Karlisa tv3 adalah daripada google image

Sinopsis Cerekarama Karlisa tv3
Cerekarama Karlisa mengisahkan tentang Karlisa Karmila (20) dan Karlisa (8) adalah anak-anak kepada Puan Farah dan Tuan Bahrin. Sewaktu Karmila mengetahui dia akan mendapat adik, dia merasa sungguh gembira dan tidak sabar menunggu kelahiran adiknya itu.

Karmila menamakan adik perempuanya itu dengan nama Karlisa. Namun selepas beberapa minggu, Karmila mula berubah apabila merasakan segala perhatian terhadapnya dahulu kini tercurah hanya kepada adiknya itu.

Karmila mula rasa tersisih dan tidak dimanjakan oleh ibu bapanya. Karmila mula membenci adiknya kerana baginya kehadiran Karlisa telah merampas kasih sayang ayah dan ibunya. Menginjak dewasa, Karmila tetap membenci adiknya itu.

Karlisa, atau lebih mesra dipanggil adik membesar menjadi seorang kanak-kanak yang bijak. Adik tetap tersenyum dan bersabar setiap kali dimarahi oleh kakaknya.

Seringkali dimarahi Karmila, adik akan semakin mendekati Karmila sehinggalah pada suatu hari, Karmila menjadi berang dan menolak adik sehingga mengalami kecederaan hanya kerana adik masuk ke biliknya.

Selepas kejadian itu, adik mengelakkan dirinya daripada mendekati Karmila. Adik banyak menghabiskan masa di dalam bilik sambil melukis potret kakaknya beserta kata-kata yang ingin disampaikan pada Karmila.

Suatu hari, Puan Farah meminta Karmila untuk mengambil adik pulang dari sekolah kerana dia mempunyai urusan penting. Karmila memberi pelbagai alasan untuk mengelak dari mengambil adik tetapi akhirnya dia akur.

Tetapi kerana kealpaan Karmila, dia terlupa dan terlewat untuk menjemput adik. Sebaik tiba di sekolah, Karmila panik apabila mendapati adik tiada walaupun puas dicarinya.

Apakah yang terjadi kepada adik dan adakah masih ada ruang buat adik untuk mendapat sedikit tempat di hati kakaknya itu? Saksikan Karlisa, 9 April ini di slot Cerekarama hanya di TV3.

If ada ruang dan masa... Bolehlah tengok weekend nanti :)

Sumber : Kepalabergetar2u

Nur Ain Terkena Alergik

2:34:00 PM 0 Comments

Nur Ain terkena alergik | Sambungan cerita cuti di rumah mak mertua. Seperti pernah aku ceritakan DI SINI, masa pergi jalan-jalan... Nur Ain baru sembuh dari demam. Entah! sembuh demam, naik pulak merah-merah dan gatal di badan. Bila time lepas mandi tu... Allah, merah satu badan sampaikan Ain tak selesa. Tidur malam pun sama, tidur kipas berpasang... Memang tak tidur dibuatnya. Memandangkan lewat sampai ke rumah balik dari pandan beach. Encik suami cadangkan bawak Ain ke klinik keesokan pagi je.


Esoknya... Malas nak bersesak-sesak di hospital, kami bawak je Nur Ain ke klinik 1 Malaysia. Sampai di klinik 1 Malaysia, Samarahan... Memang lengang. So, mudahlah kerja kami. Tak sampai 10 minit menunggu, dah kena panggil. MA bagi ubat sapu... Memandangkan umur Ain baru setahun 3 bulan, so dia tak berani nak bekalkan ubat untuk dimakan tanpa kebenaran doktor. Cuma dia pesan, if merah-merah di tubuh Ain semakin banyak dan tak hilang... Refer je dengan doktor.

Hurmmm... Dua hari guna ubat sapu... Lansung tak berkesan. Makin banyak adalah. Sekali lagi kami bawak Ain ke klinik. Kali ni bawak ke private clinic... Iaitu family clinic, Samarahan. Huhu... Kemain ramai lagi orang. Setengah jam jugak menunggu. Bila jumpa doktor... Dia check tak sampai 5 minit dan dia bagitau... Ain kena Alergik. Hurmmm... Setahu aku, Ain takdelah makan makanan laut atau apa. Tapi doktor kata... Mungkin terpegang binatang kotor atau alergik ubat. Kami balik dibekalkan ubat cecair color putih untuk hilangkan gatal... Dan ubat cecair color pink untuk alergik. Kena makan dalam masa 5 hari. Lepas tu... lebihan ubat mestilah dibuang. 2 botol ubat hanya RM20.

Alhamdulillah... After 5 hari, akhirnya alergik Ain sembuh. Oh! ya, doktor jugak ada pesan. If kena alergik. Jangan mandi air sejuk. Kena mandi air suam untuk elak tanda merah dan gatal-gatal keluar dengan banyak. Then.... Lepas mandi, kena cepat-cepat pakai baju... Sebab jika dibiarkan... Angin jugak boleh menyebabkan tanda merah keluar dengan banyak.

Tak pernah alami alergik... That why, tak tahu nak handle lagu mana... Bila sibuk layan anak. Lupa pulak nak search di google. Huhu... Dah alami, lepas ni takdelah huru-hara sangat kan...

Mochi Rupanya

7:51:00 AM 1 Comments

Mochi rupanya | Begitulah cerita orang jakun. Pertama kali makan kuih yang aku rasa pelik tapi sedap. Al-maklumlah, seperti yang pernah aku war-warkan sebelum ni... Memang jarang membeli makanan di luar. So, itu adalah antara salah satu keburukannya. Huhu...

Sumber gambar mochi daripada google image

Apa itu Mochi?. Actually Mochi adalah sejenis onde-onde orang Jepun yang diperbuat daripada tepung pulut. Nak dijadikan cerita. Last weeks, encik suami balik kerja singgahlah di kedai bakery. Ternampak mochi berinti peanut, teruslah membeli. 6 biji sebesar syiling RM0.50 dijual dengan harga RM4.80. Mula-mula tengok, macam tak sedap. Sekali makan... Terus nak lagi.

Tak puas dengan itu aku siap google mencari resepi. Tak jumpa. Mana nak jumpa kalau guna keywords... Kuih macam kuaci, tapi bukan kuaci. Haha...

Tapi rezeki aku... Ada jugak member fb share resepi. Apalagi... Aku terus copy paste resepinya laju-laju. Nanti ada ruang dan waktu... Nak jugak mencuba.

InsyaAllah kalau percubaannya menjadi... Akan aku kongsikan di sini.

05 April 2016

Dari Bau Terus Ke Lundu

12:42:00 AM 0 Comments

Dari Bau terus ke Lundu | Antara lain aktiviti kami bercuti di rumah mertua bersempena dengan cuti sekolah selama seminggu. Isnin 14 Mac 2016... sampai Kuching, Selesa berehat... Dan Rabu, memandangkan adik ipar cuti... So, hubby pun ajak jalan-jalan. Biasalah dia, nak kena cari assistant baru boleh. Hehe...

Around jam 11pagi kami gerak dari rumah. Siap bawak bento lagi. Biasalah family kami, memang jarang nak makan di luar... Lebih suka bawak bekal. Bukannya kedekut atau makanan di luar tak sedap. Tapi dah jadi kebiasaan, kalau nak jalan jauh... Wajib bawak bekal. Nanti bila nak makan senang. Takdelah kes 'kebulur' Hahaha...


First destinasi kami singgah adalah di Fairy Cave Bau, tak masuk... Just ambik gambar di tugu binatang. Kemain suka lagi Alia dapat bergambar dengan dinasour. Cuma Ain jela... Nampak sugul. Baru baik dari demam.


Selepas puas bergambar... Singgah pulak di gua angin Bau. Teringat 10 tahun yang lalu... Pernah masuk gua angin. Best... Cuma agak terkejutlah tengok keadaan gua angin sekarang yang terbiar. trek untuk masuk gua pun dah runtuh. Sayang... Kawasan cantik yang tak dijaga. Walaubagaimana pun... Pondok kat situ sangat sesuai untuk santai-santai sambil makan. Perut pun bekeroncong. Apalagi... Kami berjemaah makan kat situ sampai kekenyangan. Alhamdulillah... Sejam jugaklah kat situ.


Then... Last destination kami pergi adalah Pandan Beach Lundu. Ingatkan semakin cantik... Rupanya still sama macam dulu... Tak dijaga dengan baik. Sayang pantai cantik, sampah merata tempat. Walaupun tak banyak tapi tak sedap jugak mata memandang. Hampir sejam jugak di situ. Kami sampai jam 4 lebih dan dah ramai pun orang mandi kat pantai. Seperti biasa... Aku memang tak gemar jalan tepi pantai... Panas satu hal. Satu hal lagi... Ain baru baik demam. So, sambil tunggu dorang suami dan adik ipar berselfie... Welfie bagai. Aku dan Ain mundar-mandir duduk bawah pokok rendang sambil baca info yang terdapat di papan tanda kat situ. Mana datangnya nama pandan resort... Rupanya suatu ketika dulu kat situ banyak tumbuh mengkuang dan ramai penduduk ambik untuk dijadikan tikar dan sebagainya. Kalau di Sarawak ia dipanggil pandan. Then, memandangkan tempatnya cantik dan ramai yang datang... Maka terhasillah nama pantainya pandan beach. Rupanya... Tapi dah jangka dah bila tengok di sekeliling. Saja je untuk hilangkan bosan... Baca jugak aku oi info yang ada sampaila ke noktah yang terakhir. Haha...

Lastly, before balik. Encik suami sempat beli 2 biji kelapa kat kedai berdekatan situ... Minum je tepi pantai. Ingatkan sebiji RM1... Kan kelapa senang nak dapat... Tengok banyak je kelapa kat situ... Sekali hubby kata... Sebiji RM5. Mak ai mahal sungguh. Memang harga pelancong dorang bagi... Sabar jelah... Dahla air kelapanya kurang. Aku rasa memang dari baka tak berapa sihat. So, hasilnya pun tak berapa nak meriah. Haha... Boleh pulak buat andaian sebegitu weh...

Dah habis minum kelapa... Kami terus gerak balik. Singgah di pondok bekas pengkalan feri on the way ke Sematan. Kat situ memang banyak segala jenis kerepek. Apalagi... Encik suami dan adik ipar borong sampai RM50. Dah dapat apa yang dihajati, kami terus balik... Dan tak singgah pun mana-mana dah... Semua kepenatan. Sampaikan aku, Alia dan Ain tertidur dalam kereta. Sedar-sedar dah sampai kat rumah. Tu antara aktiviti kami di rumah mertua untuk cuti sekolah last three weeks. Selebihnya... Cuti kali ni banyak kami habiskan di rumah. Al-maklumlah cuaca panas. Nanti... Aku sambung ceritanya lagi ok ^_<.

04 April 2016

Drama Adaptasi Novel Terbaru Di Slot Akasia, Duda Terlajak Laris

11:56:00 AM 0 Comments

Drama adaptasi novel terbaru di Slot Akasia, 'Duda Terlajak Laris' | akan bersiaran selepas drama Tundukkan Playboy Itu. Diarahkan oleh Fairuz Loy, terbitan Primeworks. Lakonan oleh Zara Zya (Pehah/Inas) dan Idris Khan (Zafran Aldrin/Zack) sebagai pelakon utama. Bersiaran selama 26 episod, bermula 11 April 2016, setiap Isnin hingga Khamis, 7.00 petang dan semestinya di tv3.

Sumber gambar duda terlajak laris daripada google image

Lagu Tema/OST/Latar Duda Terlajak Laris
Qanda - Cinta Yang Sempurna

Sinopsis Duda Terlajak Laris
Drama ini mengisahkan Zafran Aldrin (Zack) disuruh bernikah diusia 18 tahun. Ini semua bermula dari satu insiden menukar sebiji mentol, perangkap yang dibuat oleh Pehah, adik angkat Bob sahabatnya. Demi menjaga air muka tok ayah sebagai imam masjid kampung. Zack menikahi Pehah di usia yang muda.
Selepas kejadian itu Zack melarikan diri dan meninggalkan Pehah tanpa pesan. Zack mengambil keputusan untuk lari ke Aussie, Australia dan tinggal bersama kakaknya, Zainura sambil menyambung pelajarannya di sana.

Dua tahun berlalu, Zack pulang semula ke kampung selepas menerima panggilan pemergian Tok Ayah yang disayanginya. Kemudian, Zack menceraikan Pehah dengan talak satu tanpa sebarang alasan. Pehah sempat mengingatkan Zack bahawa suatu hari nanti Zack pasti akan datang mencarinya. Kata-kata itu bagai satu sumpahan apabila Zack masih tidak berkahwin walaupun kejadian tersebut sudah 8 tahun berlalu.

Ibu Zack mahukan Zack berkahwin dan mempunyai keluarga sendiri. Beberapa kali Zack putus tunang sehingga ibunya hampir putus asa. Zainura memperkenalkan Idayu pada keluarga mereka. Idayu telah lama menyukai Zack sejak mereka di Aussie lagi. Zack hanya menerima sahaja dia ditunangkan dengan Idayu. Pada waktu itu juga, muncul Anis Nabihah. Kehadiran Anis mengingatkan Zack kepada Pehah, bekas jandanya dulu. Zack mula mendekati Anis membuat Idayu cemburu. Idayu yang kecewa pergi buat selamanya selepas terlibat dalam kemalangan. Zack rasa serba salah dan Anis yang menjadi kawan baiknya ketika itu.

Pada suatu hari, Zack pergi ke klinik gigi untuk mengubati giginya yang sakit. Disana dipertemukan dia dengan seorang doktor gigi yang berpudah bernama Inas. Zack mahu mengenali Inas apabila dia merasakan sesuatu yang pelik dan mula menyukai Inas. Siapakah Inas sebenarnya? Apa kesudahannya kisah Duda Terlajak Laris ini?

Sumber info : Kepalabergetar2u