Hati ayam masak kicap | mudah dan sedap haruslah dicatat. Bila teringin tak perlu nak google. Just... Search je di blog sendiri. Actual...

Hati Ayam Masak Kicap

/
1 Comments

Hati ayam masak kicap | mudah dan sedap haruslah dicatat. Bila teringin tak perlu nak google. Just... Search je di blog sendiri. Actually, resepi ni asli dari my mom... Dan cara masak hati ayam yang paling aku suka.

RESEPI HATI AYAM MASAK KICAP
Nak buat hati ayam masak kicap. Biasanya, bahan yang diperlukan adalah seperti berikut:-

Gambar Resepi Hati Ayam Masak Kicap Mudah 

10 batang sayur kacang yang dipotong + 500gram hati ayam + 100gram halia + Cili ikut kepedasan yang diingini + 7 ulas bawang merah + 7 ulas bawang putih + sedkit gula + sedikit kunyit + kicap + minyak untuk menggoreng.

Cara membuatnya pulak. First, tumbuk halia, bawang dan cili sehingga halus. Gorengkan hati ayam. Then, gaulkan ayam dengan kunyit dan bahan yang telah ditumbuk. Masukkan kicap. Panaskan minyak dan masukkan hati ayam yang telah digaulkan. Apabila hampir masak. Masukkan sayur kacang. Tunggu beberapa minit. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.

Alhamdulillah... Rezeki dinner semalam cukup mengenyangkan. Lama tak merasa hati ayam... Sekali boleh habis nasi sepinggan. Haha... Tak sangka, my mom pun kata sedap.



ARTIKEL LAIN DI SINI

1 comment: