Alasan Tak Masuk Akal Untuk Bercerai | Antara Headline yang menjadi bahan berita di laman astro awani. Macam-macam kan penyakit masya...

Alasan Tak Masuk Akal Untuk Bercerai

/
1 Comments


Alasan Tak Masuk Akal Untuk Bercerai | Antara Headline yang menjadi bahan berita di laman astro awani. Macam-macam kan penyakit masyarakat sekarang. Mudah sangat nak bercerai. Alasan yang dibagi pulak... Totally tak masuk akal lansung. Bayangkan... Berebut rancangan tv, isteri basuh baju malam-malam pun jadi isu untuk bercerai.

Sumber daripada laman Astro Awani

Kalau takde anak lagi... Tak kisahla nak bercerai. Tapi... Kalau dah ada anak. Tak sian ke dengan anak-anak yang dahagakan kasih sayang. Kenapa perlu pilih jalan singkat. Kenapa tidak mencari jalan penyelesaian.

Eleh... Ko tak lalui memang senanglah cakap. Yes! aku akui... Apa yang berlaku tak semudah apa yang kita cakap. Takde manusia yang sempurna di dunia ni... Kenapa kita tak melihat kelebihan pasangan kita... Dan cuba melengkapi kekurangannya dengan kelebihan yang kita ada. Jangan pandai lihat kekurangan orang saja... Diri sendiri apa kurangnya...

Dalam rumah tangga, bersemuka... Dan berbincang untuk mencari jalan penyelesaian, itulah yang terbaik. Takde masalah yang tak boleh diselesaikan di dunia ni. Kita ADA PILIHAN untuk mencorak rumah tangga kita... Samaada pilih bahagia atau porak-peranda. Dan... Setiap pilihan yang kita buat... Ada kesannya. Kenalah bertanggungjawab.

Kenapa masa mula-mula kawin tak fikir... Kawin untuk apa sebenarnya. Adakah hanya ingin memuaskan nafsu semata-mata tanpa memikirkan tanggungjawab yang perlu digalas selepas kawin. Jangan ingat... Kawin seperti tukar baju. Esoklusa tak suka... Tukar... Dan cari yang lain. Tak semudah itu ok. Kalau perangai still sama... Even kawin dengan anak raja sekali pun... Tetap jugak bercerai. That why, ada yang bertukar pasangan sampai duatiga orang...

Ke... Dah jadi trend sekarang ni. Kawin cerai... Kawin cerai. Na'uzubillah. Ya Allah... Jauhkan aku dan suamiku daripada perkara sebegitu. Kuatkanlah cinta antara kami. Aamiin...

Jadilah insan disukai,
Dah tahu dah beristeri,
hargailah sampai mati,

Dah tahu diri bersuami,
Belajarlah untuk memahami,
Barulah cinta itu sejati.

Haha... Jangan ingat aku curi tagline Be like Bill atau Be like Rashid okeh!... Haha.



ARTIKEL LAIN DI SINI

1 comment:

  1. makin lama makin mengarut je...kawen hutang pun x hbs lg dah nak cerai..haihh

    ReplyDelete