Duit raya Alia dan Ain tahun ni... Alhamdulillah rezeki dorang dapat RM340. Dah selamat pun masuk akaun ASB dorang. Tapi kan... B...

Duit Raya 2015

/
0 Comments


Duit raya Alia dan Ain tahun ni... Alhamdulillah rezeki dorang dapat RM340. Dah selamat pun masuk akaun ASB dorang.


Tapi kan... Bercakap pasal duit raya. Tetiba aku teringat kejadian hari raya kedua di rumah mertua aku. Ada 6 orang budak ni... Dalam lingkungan darjah 1 sampai 6 tau. Sorang pun family mertua aku tak kenal budak-budak tu. Sekali tanya... Dorang datang dari kampung sebelah dengan hanya menunggang basikal. Allah... Kelihatan termengah-mengah dorang wei. Sian pun ada jugak aku tengok.

Selagi tak bagi duit raya... Selagi tulah dorang tak balik. Tapi... Bapak mertua aku bagi jugak. Kesian kan budak-budak... Walaupun pada dasarnya budak-budak datang rumah untuk dapatkan duit raya je pun dan bukannya nak berziarah.

Balik kampung pulak... Cerita pasal duit raya berbeza. Biasalah budak. Dan... Mak aku pulak just bagi RM1 dalam setiap sampul raya. Kalau letak RM5 per sampul... Boleh kosong poket. Haha... Lagipun ada sebulan lebih lagi nak dapat gaji balik kan...

Nak dijadikan cerita. Lepas budak-budak tu dapat duit raya mak bagi... Masa kat luar rumah... Adik kata dorang terus bukak sampul dan sambil tu membebel kata sikit dan cakap kedekut. Allah... Sampai gitu sekali dorang. Zaman dah berubah... Budak-budak pun dah semakin advanced. Tapi as a parents kita kena pantau jugak anak-anak. Nak kena bagitau jugak pasal berziarah dan bukannya semata-mata nak duit raya.


ARTIKEL LAIN DI SINI

No comments: