Ketawa si dubuk. Buku terbaru untuk Alia yang sempat aku dan hubby pilih masa shopping raya di Kuching. Dah lama rasanya tak beli...



Ketawa si dubuk. Buku terbaru untuk Alia yang sempat aku dan hubby pilih masa shopping raya di Kuching.


Dah lama rasanya tak belikan Alia buku. Kebetulan ada promosi. Belilah satu buat Alia. Walaupun Alia belum pandai membaca... Sekurang-kurangnya dengan membeli buku untuk Alia... Ia dapat memupuk minat Alia terhadap buku. Di samping tu jugak... Boleh tambahkan koleksi buku Alia. Mana tahu... Masuk darjah satu nanti... Alia dah ada mini library sendiri. Insya Allah ^_^.

Buku yang kami beli pun... Bukannya mahal sangat pun. Harga sekitar 4 hingga 10 ringgit je satu. Rasanya... Insya Allah boleh kot setiap bulan beli satu. Cuma... Sekarang ni kami tinggal di area Betong... So, takde pilihan sangat buku yang dijual kat kedai. Nak tak nak... Bila ke Kuching je... Baru boleh beli. Sabo jelah. Hehe...

Lobak masin ikan bilis. Tetiba teringin nak makan menu dalam pantang. Hehe. Nak buat tersangatlah mudah. Bahan pun sikit. Lobak yang t...



Lobak masin ikan bilis. Tetiba teringin nak makan menu dalam pantang. Hehe. Nak buat tersangatlah mudah. Bahan pun sikit. Lobak yang telah dimasinkan... Ikan bilis yang telah dikopek, Halia, bawang putih dan cili dihiris halus. Dah siap pekena pulak dengan ajinomoto ataupun gula. Tak letak pun boleh.


Just goreng ikan bilis. Then... Gorengkan bahan dan masukkan lobak masin. Mudahkan. Menu ni antara menu mudah mak sediakan kat aku masa dalam pantang. Ikan... Makanan laut semua memang mak tak bagi makan. Takut jahitan lambat sembuh. Betul atau tidak... Wallahu'alam. Tapi setakat dua orang anak... Alhamdulillah. Empat hari berpantang... Luka jahitan dah ok dah. Ayam, sayur dan buah mak benarkan aku makan... Biasalah aku. Penakut punya pasal... Setiap apa yang mak sediakan... Alhamdulillah. Boleh je telan. Hehe...

Tiba-tiba mengimbau masa berpantang pulak yer. Teringin punya pasal... Sabar jelah... Dengan entri merapu aku. Biasalah... Kekadang tak semua kita ingat. That why... Cerita dulu boleh jadi cerita sekarang... Padahal... Kisahnya hanya berkisar tentang menu. Huhu.

Perkembangan Nur Ain Haziqah 7 bulan haruslah dicatat. Actually, hari raya ketiga dah Nur Ain genap 7 bulan. Dek kerana beraya di ruma...



Perkembangan Nur Ain Haziqah 7 bulan haruslah dicatat. Actually, hari raya ketiga dah Nur Ain genap 7 bulan. Dek kerana beraya di rumah mertua... Jadinya, takde masa untuk update blog. Lagipun... Nur Ain memanjang tak nak berenggang. So, memang tak bolehlah nak hadap note. Hurmmm...


Sekarang ni... Nur Ain dah start angkat punggung... Seperti belajar untuk duduk. Tangan pulak dah semakin mahir mengutip benda atas lantai... Dan semua benda nak dimasukkan ke mulut. Kena extra pemantauanlah nampak gayanya.

Bukan tu saja... Pandai mengajuk perbuatan orang pun dia. Bila diagah... Gelak ketawa dia... Boleh didengari jiran sebelah. Haha... Bila kita kata give me five... Kemain comel tangan dia, tepuk telapak tangan kita. Sesekali aku geram... Habis pipi Ain aku gomolkan. Apalagi... Berdekah-dekah kegelian. Masa nilah... Masa keemasan untuk bermain puas-puas dengan Ain. Nanti... Bila dah sebesar kak Alia... Rindu pulak... Masa baby dorang. Pastu... Mulalah... Bukak laptop cari folder gambar dorang. Hehe...

Sedekahlah Benda yang elok... Satu peringatan buat diri sendiri jugak sebenarnya. Beberapa hari yang lepas... Adalah hamba Allah ni se...



Sedekahlah Benda yang elok... Satu peringatan buat diri sendiri jugak sebenarnya. Beberapa hari yang lepas... Adalah hamba Allah ni sedekahkan kuih kek, rendang ayam dan buah pisang pada emak. Balik je dia... Mak pun bukak pemberian dia. Subhanallah... Rendang yang dah macam nak basi. Pisang pulak... Dah kehitaman. Lepas tu... Kuih pulak macam pelik dah rasanya.

Mak pun macam pelik je. Tiap kali dia sedekahkan makanan kat emak. Mesti gitu rupanya. Apalagi... Mendengar ceramah free dari emak... Hubby pun turut bersuara. Huhu...

Bak kata emak... Jangan sesekali sedekahkan lebihan makanan pada orang. Sebaliknya... If kita berniat nak sedekahkan sesuatu pada orang... Biarlah benda yang elok dan baru... Bukannya dah duatiga hari dah tersimpan. Kita pun tak nak right.

Wallahu'alam...

Duit raya Alia dan Ain tahun ni... Alhamdulillah rezeki dorang dapat RM340. Dah selamat pun masuk akaun ASB dorang. Tapi kan... B...



Duit raya Alia dan Ain tahun ni... Alhamdulillah rezeki dorang dapat RM340. Dah selamat pun masuk akaun ASB dorang.


Tapi kan... Bercakap pasal duit raya. Tetiba aku teringat kejadian hari raya kedua di rumah mertua aku. Ada 6 orang budak ni... Dalam lingkungan darjah 1 sampai 6 tau. Sorang pun family mertua aku tak kenal budak-budak tu. Sekali tanya... Dorang datang dari kampung sebelah dengan hanya menunggang basikal. Allah... Kelihatan termengah-mengah dorang wei. Sian pun ada jugak aku tengok.

Selagi tak bagi duit raya... Selagi tulah dorang tak balik. Tapi... Bapak mertua aku bagi jugak. Kesian kan budak-budak... Walaupun pada dasarnya budak-budak datang rumah untuk dapatkan duit raya je pun dan bukannya nak berziarah.

Balik kampung pulak... Cerita pasal duit raya berbeza. Biasalah budak. Dan... Mak aku pulak just bagi RM1 dalam setiap sampul raya. Kalau letak RM5 per sampul... Boleh kosong poket. Haha... Lagipun ada sebulan lebih lagi nak dapat gaji balik kan...

Nak dijadikan cerita. Lepas budak-budak tu dapat duit raya mak bagi... Masa kat luar rumah... Adik kata dorang terus bukak sampul dan sambil tu membebel kata sikit dan cakap kedekut. Allah... Sampai gitu sekali dorang. Zaman dah berubah... Budak-budak pun dah semakin advanced. Tapi as a parents kita kena pantau jugak anak-anak. Nak kena bagitau jugak pasal berziarah dan bukannya semata-mata nak duit raya.

Raya ketiga kembali berkunjung ke rumah sanak-saudara... Seawal jam 9 pagi kami dah bertolak dari rumah... Sebab nak ke rumah saudara ...



Raya ketiga kembali berkunjung ke rumah sanak-saudara... Seawal jam 9 pagi kami dah bertolak dari rumah... Sebab nak ke rumah saudara belah bapak mertua pulak. Rumah pertama kami pergi di jalan Tabuan... Disebabkan dah call sebelum datang... Jadinya, dorang still ada di rumah... Menunggu kedatangan kami. Kami dijamu dengan biskut dan kek lapis. Paling tak boleh lupa... First time jugak aku merasa ribena lemon di rumah dorang. Boleh tahan jugak rasanya.

Lepas tu... Pergi pulak ke kampung Meranik... Tak jauh dari UITM Kota Samarahan. Tapi... Kesiannya, rumah yang nak dikunjung tiada orang. Maybe dorang pun keluar berziarah jugak. At last, kami ke Kampung Muara Tuang before balik. Nasib baik tuan rumah ada... Hehe. Dorang dah tahu dah yang family hubby akan datang raya ketiga. That why, dorang stay kat rumah. Huhu... Kami dijamu pulak dengan air bikarbonat. Nasib baik rumah saudara dekat boleh request mintak air kosong... Nak tahu, Alia tak reti minum air bergas. Aku pun tak minum sebab menyusukan Ain. Takut pulak susu berkurang.

Sebelum zohor kami dah sampai rumah...Alhamdulillah... Rancangan pergi berziarah ke rumah saudara berjalan lancar... Alia dan Ain pun ok je sepanjang berziarah raya rumah saudara.


Then... Raya ketiga jugak umur Nur Ain genap 7 bulan. Alhamdulillah... Insya Allah, ada masa nanti aku share pulak perkembangan baby Nur Ain 7 bulan. Hehe... Oh! Ya, cukuplah gambar Nur Ain jadi penghias entri raya kali ni. Nak snap menu raya rumah saudara... Malu pulak. Kang apa pulak dorang fikir.

Kerepek keladi memang sedap. Haritu... Masa raya keenam mak tunang adik di Kampung Bungin bagi keladi Thailand. Jenis buah keladi yang...



Kerepek keladi memang sedap. Haritu... Masa raya keenam mak tunang adik di Kampung Bungin bagi keladi Thailand. Jenis buah keladi yang besar... So, apalagi mak terus cadang buat kerepek dan perencahnya seperti biasa mak buat sendiri.


2 biji boleh dapat 4 balang. Kemain suka Alia makan. Rangup dan cukup rasanya... Mestilah jadi kesukaan ramai. Masa tengok CJ7 semalam... Adik-adik aku habiskan 2 balang sekaligus.

Takut lupa resepi perencah kerepek mak aku... Kenalah catat di blog. Bahan untuk buat... Simple je... Just gula, perencah secukup rasa dan tepung cili dikisar menjadi halus. Dah siap... Boleh tabur atas kerepek.

Teramatlah mudah.

Raya kedua di rumah mertua. Seperti kelaziman, raya kedua stay kat rumah... Sebab hari raya kedua, ramai saudara nak datang selepas ke...



Raya kedua di rumah mertua. Seperti kelaziman, raya kedua stay kat rumah... Sebab hari raya kedua, ramai saudara nak datang selepas ke kubur. Walaupun stay rumah... Alia dan Ain still dapat duit raya. Haha... Terbalik kan. Sepatutnya tuan rumah yang bagi duit raya... Ni, tetamu yang datang bagi duit raya kat tuan rumah.

Hurmmm... Alia pulak, bila dah tengok orang ramai. Dia duduk diam... Lansung tak berganjak dari pangkuan neneknya. Baik betul perangai. Padahal... Kalau takde orang datang... Boleh jadi tarzan jugak aku dibuatnya. Haha...

Ain pulak... Lansung tak nak berenggang dari aku. Buat kerja pun sebelah tangan... Tangan sebelah lagi dukung dia. Sabar jelah. Buat perangai pulak dia balik kali ni... Padahal before ni... Elok je.

Petang pulak... Dek kerana panas yang amat. Hubby bawak kami ronda kampung. Sudahnya Alia dan Ain tidur kepenatan. Kesian punya pasal... Hampir 2 jam jugak kami ronda-ronda... Nak kasi dua beradik puas tidur katanya.

Raya kali ni takde snap gambar sangat sebab siapa pegang gajet... Kena perli. Hahahaha... So, bersabar jelah dengan entri aku yang banyak takde gambar raya ^_<.

Umai Ikan Mentah... Actually terkenal bagi kaum melanau... Dan my father.... Cheh! Hehe... Sebenarnya orang melanau jugak. That why ke...



Umai Ikan Mentah... Actually terkenal bagi kaum melanau... Dan my father.... Cheh! Hehe... Sebenarnya orang melanau jugak. That why kemaruk dengan umai. Bukan ikan masin je boleh buat umai. Ikan mentah pun boleh. Selalunya... Paling famous orang buat umai ikan pirang. Tapi... Aku lagi suka makan umai udang kecik. Fuh! Tengah menaip draf entri ni pun... Aku boleh terliur bila mengingatkannya. Haha...


Nak buat umai ikan mentah... Bahan yang diperlukan hanyalah ikan yang telah dibuang tulang dan dilayang halus. Bawang putih, bawang merah, halia, cili, limau dan perasa.

Cara membuatnya pulak. Potong kesemua bahan dan gaul sekali harung. Dah siap... Pekena pulak dengan perasa ajinomoto dan garam. Semudah ABC kan... Nak buat umai.

Alhamdulillah... Rezeki dinner malam ni. Tetiba teringin nak makan. Hehe...

Terung masak bersambal... Antara menu kesukaan aku. So, apalagi... Bila teringin nak makan... Dah siap masak... Kenalah snap gambar dulu...



Terung masak bersambal... Antara menu kesukaan aku. So, apalagi... Bila teringin nak makan... Dah siap masak... Kenalah snap gambar dulu... Buat modal untuk tambah entri resepi di blog. Hehe...


Nak buat sambal terung amatlah mudah. Bahan-bahan yang diperlukan pun sedikit. 5 biji terung, segenggam ikan bilis, 4 ulas bawang merah, 5 ulas bawang putih, cili ikut kepedasan individu, belacan sebesar ibu jari... If suka rasa belacan boleh tambah lagi, sos cili, sos tiram, sedikit kicap dan minyak untuk menumis.

Cara membuatnya pulak. First kena tumbuk bawang dan cili sehingga lumat. Then, masukkan ikan bilis dan belacan. Tumiskan. Dah naik bau... Masukkan terung dan sos cili, sos tiram dan kicap. Bila terung dah bertukar warna... Terus angkat. Tapi bergantung pada oranglah... Jenis aku... Tak suka sangat makan sayur terung lembik sangat. Hehe...

Sangat mudahkan nak buat sambal terung. Alhamdulillah... Semua suka makan time dinner semalam.

Jodoh Ke Uolls. Tak silap dramanya ditayangkan hari kedua syawal. Tapi tak berkesempatan pun untuk menonton. Alkisahnya... Layan pul...



Jodoh Ke Uolls. Tak silap dramanya ditayangkan hari kedua syawal. Tapi tak berkesempatan pun untuk menonton.

Alkisahnya... Layan pulak siaran ulangannya semalam. Serius... Boring giler jalan ceritanya. Asyik kuar muka Yuhanis, Tengku Zaril, Indah Halina dan Tajul Razim je. At last, Tengku Zaril kawin dengan Indah Halina. Fuh! Laju giler melompat jalan ceritanya. Terkejut pun ada... Sebab dok teringat drama Hati Perempuan... Yang mana Tengku Zaril berkahwin dengan Yuhanis. Tang tiba-tiba dalam drama tu... Indah Halina jadi isteri Tengku Zaril.

Apa-apa jelah.

Belikan tudung untuk Alia antara agenda kami raya tahun ni. Namun, takdelah sampai memaksa Alia untuk bertudung. Ikut kemahuan dialah ...



Belikan tudung untuk Alia antara agenda kami raya tahun ni. Namun, takdelah sampai memaksa Alia untuk bertudung. Ikut kemahuan dialah kan. Lagipun Alia masih kecik lagi untuk dipaksa. Just... Terfikir untuk biasakan Alia untuk bertudung je sebenarnya.

Malam raya... Siap dah iron pakaian kami 4 beranak untuk 4 hari raya di rumah mertua. Lepas mandi semua... Bersalaman. Kami pun ambik keputusan untuk berziarah raya di rumah saudara belah hubby. Tak sangka pulak Alia mintak dipakaikan tudung. Sama macam mak katanya. Allah... Tetiba aku terharu. Start jam 2 petang gitu sampailah ke jam 6 petang... Alia lansung takde mintak dibukakkan tudung. Alhamdulillah... Maybe dia tengok aku, mak mertua dan adik ipar bertudung kot. Tu yang dia teruja nak pakai.


Then... Keesokannya pun sama, masa shopping di Summer Mall... Alia mintak lagi dipakaikan tudung. Wah! Hati ibu mana tak suka kan... Tanpa dipaksa... Alia offer diri untuk bertudung. Moga... Sikap itu berterusan hendaknya. Amin...

Kata hubby... Tips didik anak... Mendengar kata... Kenalah selalu peluk dan cium. Di samping tu... Jangan lupa selalu puji. Lumrah manusia... Sememangnya suka dipuji. Alia pulak memang suka dipuji. Malah... Selalu tanya. Cantik tak Alia? Haha... Macam-macam ragam budak kecik kan ^_^.

Vaseline Vavavoom Dan Fair & Lovely Raya... Cpuv terbaru melekat di blog aku. Bila tengok iklan fair & Lovely... Teringat pul...



Vaseline Vavavoom Dan Fair & Lovely Raya... Cpuv terbaru melekat di blog aku. Bila tengok iklan fair & Lovely... Teringat pulak zaman anak dara dulu. Pernah menjadi pengguna setia fair & Lovely untuk beberapa tahun tau. Tapi... Bila dah kawin. Hormon pun dah berubah-ubah. Makanya... Produk kecantikan pun turut bertukar. Sekarang ni lebih suka guna produk safi. Alhamdulillah... Nampak keserasian.



Walaubagaimana pun. Terima kasih buat pihak Nuffnang kerana berterusan memberi buffered earning. Alhamdulillah... Rezeki 8 syawal ^_^.


Raya Pertama Di rumah mertua. Alhamdulillah... Seawal 1140pagi kami dah sampai di kampung Sindang, Samarahan. Sampai je... Aku terus man...



Raya Pertama Di rumah mertua. Alhamdulillah... Seawal 1140pagi kami dah sampai di kampung Sindang, Samarahan. Sampai je... Aku terus mandikan Alia dan Ain. Then... Bagi dorang makan.

Time kami sampai... Adik ipar perempuan aku tengah mengemas rumah. Apalagi... Alia siap tanya "buat apa tu?, boleh ya tolong?"... Trik yang selalu Alia gunakan tiap kali nak "menolong" aku. Biasalah budak seusia Alia. Apa saja yang kita buat... Pastinya, dia pun nak buat.

Belah malam... Dek kerana kepenatan. Aku, Alia dan Ain terus tidur tanpa menunggu pengumuman raya. Hehe... Seperti duatigaempat tahun yang lepas. Kebiasaannya hari raya dah tahu bila. Sama je mengikut yang dah tercatat di kalendar. So, takde semangat sangat nak dengar pengumumannya. Tak macam zaman kecik-kecik dulu. Memang semangat habis nak dengar pengumuman tarikh hari raya.

Jam 1 gitu barulah aku terjaga. Tengok-tengok mak mertua aku dok sibuk buat rendang dan jugak kelupis. Huhu... Bertuah punya anak menentu. Sempat lagi buat taik mata malam raya... Tu cerita before raya. Nanti ada masa... Aku update pasal first day raya pulak. Insya Allah ^_^.

Persiapan raya seharusnya ada... Begitu jugak dengan persediaan balik raya. Dengar cerita... Minyak kereta akan naik pada first day raya...


Persiapan raya seharusnya ada... Begitu jugak dengan persediaan balik raya. Dengar cerita... Minyak kereta akan naik pada first day raya. Betul ke tidak... Wallahu'alam. Tapi... Itu bukan penghalang untuk balik beraya.

Sebut pasal persediaan raya... Seperti pernah aku katakan sebelum ni... Raya tahun ni... Giliran beraya rumah mak mertua. Sempat jugak sediakan sedikit biskut dan kuih traditional sebagai buah tangan. Insya Allah, kami berempat akan memulakan perjalanan balik rumah mertua sahur nanti. Doakan kami selamat sampai dan balik yer. Tahun ni... Cuti sekolah tak lama. So, Isnin balik pulak ke rumah mak aku. Huhu...

Raya tahun ni... Tahun pertama untuk Ain. Entah! Apalah reaksi Ain nanti yer bila tengok ramai ahli keluarga yang datang berziarah. Yelah... Ain berperangai pelik sikit. Bila orang tu first time dia tengok. Confirm! Menangis. Dahlah... Jenis keluarga mak mertua aku suka berziarah bila raya. Kadang tu dari pagi sampai ke petang. Huhu... Bersabar jelah nantinya. Harap-harap Ain tak meragam.

Harini... Hubby ke Betong untuk service kereta. Biasalah, perkara utama yang wajib dilakukan before memulakan sesuatu perjalanan jauh. Aku pulak... Sibuk mengemas pakaian dan apa yang patut untuk dibawak. Biasalah... Ada budak kecik. Kena packing awal. Kalau tak... Nanti, ada pulak barang yang tertinggal. Bukannya dekat Spaoh ke Kuching. Beratus kilometer tu. Tak sanggup aku nak patah balik semata-mata nak ambik barang yang terlupa.

Part baju raya... Semua dah settle kecuali tudung Alia. Ingat nak cari tudung untuk dia nanti bila sampai di Kuching, Insya Allah... Bukan apa... Cuba untuk melatih Alia bertudung... Tapi takdelah sampai memaksa dia.

Tapi kan... Serius... Tahun ni, macam takde mood untuk beraya. Tak tahu kenapa?

Resepi biskut tembikai. Bila first time membuat dan menjadi. Apalagi... Resepinya haruslah diletakkan di blog. Andai kata, satu hari nan...



Resepi biskut tembikai. Bila first time membuat dan menjadi. Apalagi... Resepinya haruslah diletakkan di blog. Andai kata, satu hari nanti nak ulang membuat resepi yang sama. Just search di blog sendiri. Senang cerita. Hehe... Habis buat tart gulung nenas... Projek diteruskan dengan membuat biskut tembikai.



CARA MEMBUAT RESEPI BISKUT TEMBIKAI SUSU SUKATAN CAWAN
Bahan yang diperlukan untuk membuat biskut tembikai adalah seperti berikut:-
  • 4 cawan tepung jagung
  • 1 cawan buttercup
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan tepung gandum
  • selasih
  • perisa strawberi, vanilla dan pandan
  • sebiji telur
  • pewarna merah dan hijau
Cara membuat pulak. First... Kacau telur dengan buttercup. Then, masukkan tepung dan susu. Bahagikan kepada 3 bahagian. 1 bahagian perisa vanilla tanpa warna. 1 bahagian perisa pandan bewarna hijau dan 1 bahagian perisa strawberi bewarna merah dan diletakkan selasih. Last sekali... Lapiskan dan buat seperti roll dan potong. Senangkan.

Alhamdulillah... Kemain suka Alia makan.

Resepi tart gulung nenas susu , kudapan seterusnya dari aku. Semalam punya projek... Sudahnya satu hari blog tak ber'update. Hehe....



Resepi tart gulung nenas susu, kudapan seterusnya dari aku. Semalam punya projek... Sudahnya satu hari blog tak ber'update. Hehe.

Resepi tart nenas kali ni aku ubah sikit. Gula castor aku tukar dengan susu pekat. Alhamdulillah... Lagi sedap dari yang biasa aku buat. Buttercup pun aku tukar... Guna planta je. 



CARA MEMBUAT TART GULUNG NENAS SUSU SUKATAN CAWAN
Sebelum terlupa... Resepi biskut tart nenas kali ni kena jugak tempek di blog. Nanti nak buat balik... Bolehlah rujuk. Antara bahan yang diperlukan:-
  • 2 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1 cawan planta
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • Jem nenas untuk inti dan
  • sebiji kuning telur untuk dioles atas tart
Cara membuatnya pulak... Uli 2 cawan tepung jagung, 1/2 cawan susu, 1 cawan planta dan 1/2 cawan tepung gandum menjadi doh lembut yang dikehendaki. If masih lembut... Boleh tambah sedikit lagi tepung jagung. Then... Acuankan mengikut kesukaan masing-masing. Tapi... Aku tetap suka versi gulung. Hehe... Last sekali. Dah siap diacuankan dan sebelum dibakar. Oleskan di atas tart dengan kuning telur. Kemudian... Bakar dengan suhu 180° selama 10 hingga 15 minit.

Selamat mencuba ^_<. Hari ni punya projek pulak... Kononnya nak buat biskut kacang kesukaan ramai. 

Biskut Quaker oat susu , satu lagi projek persiapan raya berjalan lancar selepas projek membuat semperit susu semalam. Bila Alia samp...



Biskut Quaker oat susu, satu lagi projek persiapan raya berjalan lancar selepas projek membuat semperit susu semalam. Bila Alia sampai enamtujuhlapan kali mintak biskut quaker oat susu. Bermakna... Resepinya haruslah dicatat even ada sedikit penderhakaan dalam membuat. Hehe...



CARA MEMBUAT QUAKER OAT SUSU SUKATAN CAWAN
Dipendekkan cerita. Nak buat quaker oat susu. Bahan-bahan yang perlu ada, adalah seperti berikut:-
  • 1/2 cawan quaker oat
  • 1 cawan butter
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 2 cawan tepung jagung
  • Rice berwarna-warni
  • kuning telur dan garpu untuk deko
Cara membuat quaker oat susu amatlah mudah. First step, gaulkan tepung dengan susu dan butter. Bila doh agak lembut... Bolehlah diacuankan dengan garpu dan dioles dengan kuning telur supaya rice berwarna-warni melekat. Lepas tu bolehlah dibakar dengan 160° selama 10-15 minit. Mudahkan.

Selamat mencuba ^_<.

Umai ikan pirang masin  memang amat sinonim dengan masyarakat Sarawak... Lebih-lebih lagi bagi kaum Melanau. Ayah aku actually orang M...



Umai ikan pirang masin memang amat sinonim dengan masyarakat Sarawak... Lebih-lebih lagi bagi kaum Melanau. Ayah aku actually orang Melanau... Tapi, sayang... Aku tak reti bercakap dalam bahasa Melanau. Rugi kan... Part bahasa je. Part makan... Tak payah cakap... Tolak kayu dengan batu je. Hehe...

Sumber dari google image

Nak buat umai ikan pirang mentah pun boleh sebenarnya. Tapi... Sekarang banyak sangat dah inovasi right... Jadinya, wujudlah pulak resepi umai ikan pirang masin. Lagi sedap dari yang mentah tau... Tapi... Itu just pendapat aku. 



CARA MEMBUAT UMAI IKAN PIRANG MASIN
Alhamdulillah, masa berbuka tadi... Mak sempat buat umai ikan pirang masin. Tiba-tiba mak offer diri untuk memasak juadah berbuka. Katanya... Sian, tengok aku baru je habis menyiapkan semperit susu. Jadinya... Aku ambik peluang yang ada untuk snap gambar... Then, kongsikan resepi di sini... Sambil tu... Bolehlah tambah koleksi resepi. Nanti senang nak rujuk... Nak-nak bila teringin nak makan. Betul tak? 

Nak buat umai ikan pirang masin... Bahan yang perlu ada... Adalah seperti berikut:-
  • 6 ekor pirang masin yang telah digunting halus
  • 2 biji limau nipis yang telah diperah dan diambil airnya
  • Halia sebesar ibu jari dilayang halua
  • 3 biji bawang putih dihiris halus
  • 2 biji cili merah dihiris halus dan
  • Sedikit ajinomoto
Cara membuatnya... Just gorengkan ikan hingga garing. Then biarkan. Goreng pulak halia dan bawang putih hingga naik bau. Selepas tu... Gaulkan dengan ikan, air perahan limau, bawang putih dan halia yang telah digoreng. Akhir sekali masukan sedikit ajinomoto. Dah siap!

Sangat sedap dimakan dengan nasi yang panas. Marvelous tau ^_<. Alhamdulillah... Rezeki berbuka harini.

Semperit susu sukatan cawan yang sedap haruslah dikongsi untuk menambah koleksi resepi di sini. Nanti boleh rujuk balik bila nak buat ...



Semperit susu sukatan cawan yang sedap haruslah dikongsi untuk menambah koleksi resepi di sini. Nanti boleh rujuk balik bila nak buat semula ^_<.

Alhamdulillah, siap jugak persiapan raya kudapan kedua dengan tema biskut semperit susu yang paling popular semestinya biskut kesukaan ramai... Selepas siapnya sebalang besar dahfa seaweed.



CARA MEMBUAT SEMPERIT SUSU SUKATAN CAWAN
Untuk membuat semperit susu mudah dan sedap. Bahan pun sikit dan hanya perlukan cawan sebagai sukatan. Antaranya ialah:-
  • 2 1/4 Cawan Tepung jagung
  • Buah ceri untuk hiasan
  • 1/2 Cawan Susu Pekat dan
  • 1/2 Cawan Butter
Cara menyediakannya pulak... Campurkan susu dan butter dan gaul sehingga sebati. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit sehinggalah menjadi doh lembut. Biarkan setengah jam dan buat menggunakan acuan. Kemudian... Hiaskan di atasnya menggunakan buah ceri dan bakar dalam oven selama 15 hingga 20 minit dengan 160°.

Alhamdulillah... Dengan harga buttercup RM5.80, ceri sebungkus RM1.00, susu pekat jenama dairy champ beharga RM2.90 dan sebungkus tepung jagung RM1.60... Dapatlah 150 biji biskut semperit susu. Kalau jual 100 biji RM12... Aku rasa 2 kali ganda untungnya. Sebab... Bahan baru separuh aku gunakan. Haha...

Baik buat sendiri. Puas hati... Suami dan anak-anak pun merasa air tangan sendiri. Ye tak? 

Dahfa Seaweed projek pertama persiapan raya . Tetiba balik dari kerja dan selepas berbuka dengan nasi kerabu. Adik pompuan aku bersuar...



Dahfa Seaweed projek pertama persiapan raya. Tetiba balik dari kerja dan selepas berbuka dengan nasi kerabu. Adik pompuan aku bersuara ajak shopping bahan untuk membuat kuih raya. Huhu... Adakah adik aku skodeng entri sadis aku pagi tadi DI SINI.

Takpe haihh... Dipendekkan cerita. After berbuka... Hubby dan adik-adik aku pecut ke Kedai Doraemon, Betong untuk membeli bahan kuih. Sampai rumah... Yang lelaki pergi tarawih. Adik pompuan aku pulak dok sibuk deko dahfa seaweed.
Gambar Dahfa Seaweed

CARA MEMBUAT DAHFA SEAWEED
Nak buat dahfa seaweed, bahannya hanyalah telur sebiji, seaweed dan dahfa. Step membuatnya pulak adalah seperti berikut:-
  • Lipat 1 dahfa yang panjang menjadi pendek
  • Gunting seaweed
  • then cekakkan dahfa dengan seaweed dan gamkan seaweed dengan telur.
  • Lepas tu boleh goreng atau bakar dalam oven bagi rangup.
Memang sedap. Nyummy! Dah siap kena letak dalam freezer. Tak boleh goreng atau bakar dulu kalau tak raya. Haha... Silap-silap habis buat snack tengok tv. Lagi sekarang banyak drama best. Kan!

Biasalah... Dah menjadi kelaziman bila membuat biskut atau kudapan... Lebih banyak masuk mulut daripada masuk balang. Betul tak?

Cara memberi makanan kepada bayi , satu lagi entri berkisar tentang penjagaan bayi ingin aku kongsikan sebagai menambah koleksi di sin...



Cara memberi makanan kepada bayi, satu lagi entri berkisar tentang penjagaan bayi ingin aku kongsikan sebagai menambah koleksi di sini.


Alhamdulillah... Sejak Alia lahir sehinggalah hadirnya Ain. Aku menggunakan kaedah yang sama untuk memperkenalkan makanan kepada bayi berumur 6 bulan ke atas. Walaupun dalam kad pink Ain tercatatnya panduan pemberian makanan kepada bayi. Namun... Aku jugak banyak mencari maklumat di internet sebagai panduan if logiklah... Ok.

Ain pun dah nak masuk 7 bulan dah sekarang. Dah 3 minggu lebih dah start makan makanan pejal. Kalau Ain haritu. Genap 6 bulan... Bermula dengan breakfast. Aku perkenalkan 2 sudu pisang yang dilecekkan kepada Ain. Alhamdulillah... Ain on je bila masuk mulut. Then... Aku guna konsep 4 hari berturut-turut, perkenalkan pisang kepada Ain. So far... Selesai 4 hari... Ain nampaknya lulus makan pisang tanpa sebarang alahan. Dalam masa 4 hari tu... Aku start dengan breakfast je dulu. 

Al-maklumlah... Perut bayi bukannya besar sangat. Lagipun 6 bulan hanya minum susu badan. Tak naklah perut terkejut terus terima makanan right.

Lepas 4 hari. Aku tambah lagi 2 sudu makanan dengan memperkenalkan makanan waktu lunch pulak. Iaitu... Bubur nasi + brokoli + ayam tanpa perasa. Dikisar dan bagi kat Ain sebanyak dua sudu. Alhamdulillah... Ain takde alahan jugak dengan lunch yang aku perkenalkan. Dan... Begitulah seterusnya sampailah sekarang. Air kosong pulak... Baru seminggu ni aku bagi kat Ain. Lambat pun takpe. Hehe...

Hakikatnya... Pada aku... Untuk perkenalkan makanan pada bayi... Janganlah terlalu tergopoh-gapah bagi terus dalam kuantiti yang banyak. Sian bayi... Terkejut beruk perut dia nanti kan...

Persiapan raya untuk tahun ni... Lansung tak buat lagi. Baju raya pun sepasang sorang. Selebihnya... Pakai je baju-baju raya yang lepa...



Persiapan raya untuk tahun ni... Lansung tak buat lagi. Baju raya pun sepasang sorang. Selebihnya... Pakai je baju-baju raya yang lepas. Entah! Seperti tiada mood untuk beraya. Nak buat biskut raya pun tak start lagi. Padahal... Harini dah 20 ramadhan dah... Kejapnya masa berlalu. Hurmmm...

Tahun ni... Kami adik-beradik 4 orang beraya di rumah family mertua. Cuma yang berstatus bujang je yang akan beraya dengan mak ayah. Tu pun 3 orang je. Sorang lagi tengah praktikal di hospital Miri. Nampak gayanya... Sunyilah rumah mak ayah raya ni. Huhu...

Kami 4 beranak pulak... Last day puasa kot baru gerak ke Kuching. Tahun ni turn raya rumah mak mertua. Huhu... 

Resepi berbuka bubur kapur turun-temurun haruslah ditempek di blog, buat menambah bilangan koleksi resepi. Hehe... Nanti nak buat send...



Resepi berbuka bubur kapur turun-temurun haruslah ditempek di blog, buat menambah bilangan koleksi resepi. Hehe... Nanti nak buat sendiri... Bolehlah rujuk.

Cepat atau lambat... Setiap kali ramadhan tiba. Mak pasti buatkan bubur kapur kegemaran anak-anak. Nak buat... Bukannya susah. Cuma rajin atau tak je... Sebabnya, bahan pun sikit.



BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT BUBUR KAPUR
Actually, untuk membuat bubur kapur... Berikut adalah antara bahan-bahan yang perlu ada:-
  • 1 Gelas tepung beras. Takde tepung boleh buat sendiri. Cuci segelas beras dan rendam selama beberapa jam. Then, blend.
  • 1 sudu kecil air kapur
  • sedikit garam
  • Air secukupnya untuk membancuh tepung
  • 500ml santan
  • 70gram gula apong/gula melaka
  • 2 helai daun pandan
  • 50gram gula pasir

CARA-CARA MEMBUAT BUBUR KAPUR
Manakala, untuk membuat bubur kapur... Berikut adalah langkah demi langkah yang perlu diikuti:-
  • Campurkan semua bahan dan adun sebati sehingga menjadi doh (jgn terlalu lembut dan keras, agak2 boleh untuk ditekan di atas senduk/acuan maruku).
  • Didihkan air di dalam periuk.
  • Masukkan bancuhan tepung di atas senduk berlubang/acuan maruku dan tekankan ke dalam air yang telah mendidih tadi.
  • Apabila siap dan masak, angkat dan basuh serta toskan bubur tersebut.
  • Masak santan bersama gula apong dan gula pasir serta daun pandan hingga mendidih.
  • Masukkan bubur tepung beras. Kacau dan angkat.
Bila dah siap dan sejuk. Tips supaya bubur kapur sedap... Kenalah letak ais batu di dalam bubur kapur. Barulah teserlah kelazatannya. Lemak-lemak manis gitu. Nyum! ^_<.

Dah boleh diajak bergurau dah... Ain sekarang ni. Bila kita buat bermacam-macam memek muka kat dia... Sesekali berdekah-dekah tergelak...



Dah boleh diajak bergurau dah... Ain sekarang ni. Bila kita buat bermacam-macam memek muka kat dia... Sesekali berdekah-dekah tergelak tunjuk gusi yang tak bergigi. Haha... Lincah dan lasak jangan dikata... Berguling-guling dah atas lantai... Sudahnya baju habis kotor. Semata-mata nak ambik mainan di depan mata.


Walaupun dah boleh diajak bermain. Tapi still menangis bila berjumpa dengan 'orang asing' atau orang yang jarang ditemuinya. Tu la... Risau jugak nak beraya di rumah mak mertua nanti. Dorang kan jenis suka berziarah sampai empatlimaenam buah rumah sehari. Bagaimanalah reaksi Nur Ain nanti yer ^_<.

Cara pakai tudung satin Yuhanis seringkali menghiasi keywords nuffnang blog aku hampir setiap minggu. Ingatkan trendingnya tamat bila ...



Cara pakai tudung satin Yuhanis seringkali menghiasi keywords nuffnang blog aku hampir setiap minggu. Ingatkan trendingnya tamat bila berlabuhnya tirai episod akhir hati perempuan. Rupanya tidak... 



Lagi... Raya pun hampir tiba. Maybe ada yang dah merancang... Raya ni, tema tudung... Tudung bawal yuhanis. So, di sini aku nak share jugaklah tutorial cara pemakaian bawal. Mungkin boleh diadaptasi dalam menggayakan tudung satin... 

Actually, kesemua cara pakai bawal berikut adalah daripada google image dan jugak facebook. Diharap tutorial cara pakai tudung bawal tersebut dapat membantu terutamanya kepada kaum hawa yang memilih untuk memakai tudung satin di pagi raya.





Oh! Ya... Satu perkara lagi sebelum terlupa... Tak silap, aku pernah share jugak cara mencuci tudung satin. Nak tahu... Entrinya DI SINI

Selamat mencuba yer ^_^. 

Setahun tak makan cucur pusuk . Sampai-sampai je semalam dari Terengganu... Adik ketiga aku terus mintak dibuatkan cucur pusuk untuk j...



Setahun tak makan cucur pusuk. Sampai-sampai je semalam dari Terengganu... Adik ketiga aku terus mintak dibuatkan cucur pusuk untuk juadah berbuka harini.

Apalagi... Selepas solat Asar, hubby terus ke pasar Spaoh untuk membeli bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat cucur pusuk. Antara bahan yang diperlukan adalah seperti daun seleri, pusuk, bawang merah, cili merah dan perencah secukup rasa meggie.

Tak sempat nak snap gambar... Semua dah ngap masuk mulut. Sampaikan donut susu lansung tak bersentuh. Tapi... Biasanya tiada pembaziran. Alhamdulillah... Setakat ni... Makanan lebih pasti menjadi juadah buat menonton tv. Bagi yang berdiet tu... Sorry to say. Pasti tergoda iman dengan lagak aku dan adik yang kuat makan. Bak kata hubby... Banyak mana pun makan... Still gitu jugak badan. Nak buat macam mana... Gen ayah dan mak aku memang kecik orangnya.

Walaupun begitu, aku still menjaga badan. Makan pun banyak yang berlemak aku kurangkan. Malah lebihkan air kosong dalam diet harian. Lagi... Bulan puasa. Bulan terbaik untuk berdiet.

Resepi ikan Jan masak masam manis. Menu berbuka semalam yang harus dikongsikan. Dah google ikan jan... Tapi tak jumpa. Maybe di semena...



Resepi ikan Jan masak masam manis. Menu berbuka semalam yang harus dikongsikan. Dah google ikan jan... Tapi tak jumpa. Maybe di semenanjung nama ikan jan disebut lain. Di Sarawak, ikan jan memang famous... Sebab isinya tak bertulang. Ada yang kata... Nama lain ikan jan ialah ikan mayung. Entah! Yang penting sedap.


BAHAN IKAN JAN MASAK MASAM MANIS
Nak buat ikan jan masak masam manis... Berikut adalah antara bahan yang kena ada, iaitu:-
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • 500gram ikan jan
  • Halia sebesar ibu jari dikisar
  • 4 ulas bawang putih dikisar
  • 4 ulas bawang merah dikisar
  • sos tiram
  • kicap manis
  • sedikit cili boh
  • sedikit garam dan ajinomoto
  • sedikit gula
  • cili untuk hiasan
Cara membuatnya pulak. First tumis kesemua bahan yang dah dikisar sehingga naik bau. Then, masukkan ikan, sos tiram, cili boh dan perasakan dengan sedikit garam, ajinomoto dan gula. Dah masak... Taburkan cili untuk hiasan.

Mudahkan. Alhamdulillah... Menu ikan jan masak masam manis nilah yang paling mendapat sambutan di majlis berbuka yang kami adakan semalam. 


Ajak jiran berbuka  itulah aktiviti family aku harini. Alhamdulillah 30 lebih orang jugak yang datang. Juadah pun mak masak sendiri. A...



Ajak jiran berbuka itulah aktiviti family aku harini. Alhamdulillah 30 lebih orang jugak yang datang. Juadah pun mak masak sendiri. Antara juadah yang mak masak...

Sayur Kacang Kari Ayam

Sayur Bumbu Pedas

Ikan Masak Masam Manis
Agar-agar strawberi kurma

Alhamdulillah... Tu 4 daripada 7 juadah yang kami hidangkan kepada tetamu. Selesai je majlis... Kami adik-beradik sama-sama mengemas... Yang tak sembahyang terawihlah yang kena buat. Huhu...

Alia punya gelagat memang peramah. Lansung tak takut pun nak berbual dengan tetamu... Nak-nak ada duatiga orang anak jiran yang datang. Dapat kawan... Makan pun kemain berselera. Bertambah-tambah nasi. Tapi... Dalam kuantiti sikit ok... Bukan macam orang dewasa berpinggan-pinggan. Haha...

Ain pulak... Lansung tak nak berenggang dengan aku. Bila jiran try nak ambik dia... Mulalah tunjuk muka. Nasib baik dah tahu stail dia... Laju-laju pujuk. Sabo jelah ^_<.


Wall's Magnum Raya [PC] , cpuv terbaru selepas Cpuv Resort World Sentosa . Dan... Merupakan Buffered Earning pertama untuk bulan J...



Wall's Magnum Raya [PC], cpuv terbaru selepas Cpuv Resort World Sentosa. Dan... Merupakan Buffered Earning pertama untuk bulan Julai. Alhamdulillah... Rezeki Alia dan Ain. Thanks Nuffnang. Tak lupa juga buat mereka yang selalu berkunjung. Ribuan terima kasih aku ucapkan. Tanpa korang sunyilah blog ni.


Entri sekadar catatan buat rujukan sendiri... Bukan untuk menunjuk tau. Tak terniat di hati.

Resepi apam pisang coklat rices  haruslah dikongsikan di blog. Nanti, bila nak repeat buat... Bolehlah rujuk.  Dua hari lepas, sau...



Resepi apam pisang coklat rices haruslah dikongsikan di blog. Nanti, bila nak repeat buat... Bolehlah rujuk. 

Dua hari lepas, saudara belah arwah nenek... Pak usu Hj. Tawni sedekahkan pisang embun. Then, Semalam... Aku tengok masih berbaki di ceruk dapur. Check pulak tepung, marjerin dan gula. Yes! Semua ada termasuklah coklat rice... Baki untuk buat coconut shake special haritu... Rajin pulak datang. Apalagi... Bermulalah projek membaking jam 3 petang.


BAHAN-BAHAN APAM PISANG SUKATAN GELAS
Nak buat apam pisang coklat rices gaya aku. Just guna gelas je untuk sukat dan bahan-bahannya adalah seperti berikut:-
  • 4 biji telur
  • 1 gelas minyak
  • 1 gelas gula
  • 1 1/2 gelas tepung gandum
  • 3 biji pisang embun
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu besar serbuk penaik dan
  • Coklat rices untuk hiasan
First, bland telur dan gula sehingga kembang. Masukkan minyak. Masukkan pisang. Kemudian masukkan tepung gandum yang telah digaulkan dengan soda bikarbonat dan serbuk penaik. Bila dah sebati... Masukkan dalam acuan dan taburkan coklat rices di atasnya. Oh! Ya... Acuan pulak, jangan lupa disapukan minyak atau marjerin... Tujuannya supaya apam pisang tak melekat pada acuan.

Dek kerana malas nak guna oven besar kepunyaan emak. Aku bakar je apam pisang dengan cara lama. Sedap apa, kerak apam pisang yang dibakar atas dapur. 

Alhamdulillah... Sempat jugak makan masa berbuka semalam. Lepas tu... Sambung lagi makan time tengok drama M.A.I.D. Walaupun sedikit keras. Maybe ada yang silapnya kot walaupun aku ambik resepinya dari internet... Yang penting still boleh dimakan.

Cara elak gambar, video atau audio dari WhatsApp masuk ke folder galeri handphone . Walaupun tahu yang gallery android aku penuh denga...



Cara elak gambar, video atau audio dari WhatsApp masuk ke folder galeri handphone. Walaupun tahu yang gallery android aku penuh dengan imej, audio dan video dari WhatsApp... Aku lansung tak peduli.

Now, bila handphone dah slow... Barulah operasi membersih android dijalankan. Sekarang wajib buat... Sebabnya aku update blog 100% guna note aku... Termasuklah nak edit gambar, video dan audio. So, banyak space nak kena guna. 

Salah satu aku buang harini adalah gambar, audio dan video dari whatsApp yang masuk dalam folder galeri. Beratus tau nak kena delete. Jenuh jugak nak kena tunggu operasi membuang semua tu. Dek kerana itu... Barulah nak edit setting whatsApp balik. Bukan susah pun sebenarnya. Penyakit 'M' banyak sangat.



  1. First, klik pada setting whatsApp
  2. Klik pada Chat settings
  3. Then, klik pada Media auto-download
  4. lastly, untick pada image, audio dan video agar ia tidak termuat turun secara automatik.

E-Munakahat dan jiran nak kawin . Pagi tadi punya cerita... Sedang aku dan emak duduk bersembang di dapur. Tetiba jiran sebelah panggi...



E-Munakahat dan jiran nak kawin. Pagi tadi punya cerita... Sedang aku dan emak duduk bersembang di dapur. Tetiba jiran sebelah panggil mintak tolong online dan dok sebut pasal email. Tunjuk pulak perkataan e-munakahat yang tertulis pada sekeping kertas... Email e-munakahat katanya. Oit! Setahu akulah... Kalau dah e di depan mesti menunjukkan laman web.

Sumber dari emunakahat Sarawak

Begitulah... Tak semua orang kampung celik IT ok. Ceritanya... 3 hari lepas dorang pegi pejabat agama Islam di Betong untuk mintak borang yang diperlukan untuk berkahwin... Dan katanya lagi... Staff kat situ suruh rujuk e-munakahat.

Kita yang tak berada di lokasi kejadian tak bolehlah nak kata apa. Tapi kan... As a penjawat awam yang banyak berurusan dengan orang awam... Kena peka dengan jenis-jenis manusia. Tak semua orang tahu menggunakan teknologi. Even... Mungkin silap dorang jugak... Tak bertanya dengan detail mengenai keperluan dokumen untuk berkahwin. Nasib baik ada jiran yang boleh tolong. If jiran pun tak reti pasal internet jugak. Bagaimana?

Nasib baik Ain dan Alia still tidur. Bolehlah aku terangkan satu per satu kat jiran pasal dokumen yang nak kena bawak masa akad nikah. Alhamdulillah... Dapat jugak selesaikan masalah jiran. Dunia... Dunia... Macam-macam hal.

Cara menyekat atau block 'invite game' di FB, entri terbaru dari aku. Kekadang naik rimas jugak tengok banyak sangat notificat...



Cara menyekat atau block 'invite game' di FB, entri terbaru dari aku. Kekadang naik rimas jugak tengok banyak sangat notification di handphone... Lebih-lebih lagi notification tentang pelawaan kawan untuk main sesuatu permainan di facebook.

Aku tak layan pun game di facebook. That why... Malas nak layan pelawaan kawan... Dan pagi tadi aku try ubah setting akaun fb aku untuk menyekat 'invite game' dari kawan. Dan caranya adalah seperti berikut:-

First, klik pada Account settings

Kemudian, pilih Apps
Last sekali... Klik off pada platforms

Sangat mudah kan untuk block 'invite game' di facebook. Alhamdulillah... Lepas ni takde lagi dah notification pelawaan bermain game di handphone aku. Dah lama sebenarnya nak setting balik account fb aku. Cuma takde masa nak buat.

Mak... Boleh Ya tolong , itulah ayat yang seringkali keluar dari mulut Alia sebaik saja tengok aku buat sesuatu perkara. Kemain rajin ...



Mak... Boleh Ya tolong, itulah ayat yang seringkali keluar dari mulut Alia sebaik saja tengok aku buat sesuatu perkara. Kemain rajin nak menolong. Harap-harap sampai ke tualah berperangai begitu. Amin...



Bila part lipat kain. Bila dia dah tanya gitu. Semestinya dia akan tolong aku tanggalkan penyangkut dari pakaian. Dah siap... Larilah dia. Aku selalu libatkan Alia dalam membuat kerja rumah. Even... Lebih banyak bermain dari seriusnya... Sekurang-kurangnya dia berlatih untuk lebih berdikari dan bertanggungjawab. 

Aku percaya... Kalau dah hari-hari berlatih... Mesti dah terbiasakan. Bila dah terbiasa... Insya Allah, pasti anak akan ringan tulang untuk membantu. Harap begitulah hendaknya. 

Agar-agar Nescafe 3 In 1 berlapis susu cincau , resepi entah main bantai. Haha... Even main campak. Tapi sedap... Itu encik suami yang...



Agar-agar Nescafe 3 In 1 berlapis susu cincau, resepi entah main bantai. Haha... Even main campak. Tapi sedap... Itu encik suami yang kata. Adik pun sama. Malah... Alia asyik mintak. Bermakna sedaplah tu. Tapi serius... Pada aku, lagi sedap daripada agar-agar oreo berlapis milo seperti yang pernah aku kongsikan resepinya DI SINI.



Alhamdulillah... Habis time berbuka. Nak buat... Teramatlah mudah. Bahan-bahan pun sikit. Cuma perlu ada 1 gelas agar-agar tali yang telah dicuci. 3 gelas air, 1 gelas susu cair, 3 paket nescafe 3 in 1, 1/2 gelas cincau dan 1/2 gelas gula.

Nak membuatnya... Berikut adalah caranya:-

  • Panaskan 3 gelas air dan masukkan susu dan gula. Gaul sehingga kelihatan pekat.
  • Bahagi kepada 2 bahagian. 1 bahagian still dipanaskan dengan api yang kecil. 1 bahagian lagi digaul dengan 3 paket nescafe 3 in 1 dan biarkan sejuk.
  • Bila hampir sejuk. Masukkan bahagian susu yang ditinggalkan dan taburkan cincau di atasnya.
Tips untuk membuat lapisan agar-agar supaya melekat sekiranya lapisan sudah pun keras. Just... Carikkan permukaan agar-agar dengan garpu. Insya Allah, lapisan yang akan dituang ke atasnya akan melekat.

Senangkan. Semudah ABC...

Kebaikan seleri kepada wanita , entri mengenai kesihatan ingin aku kongsikan. Info ni pun aku dapat daripada pembacaan. Seperti ya...



Kebaikan seleri kepada wanita, entri mengenai kesihatan ingin aku kongsikan. Info ni pun aku dapat daripada pembacaan.

Seperti yang kita tahu... Seleri adalah sejenis sayur berbatang lembut. Berdasarkan info di majalah iSIHAT, Seleri dikatakan mampu melancarkan haid. Bukan tu je... Seleri juga dikatakan boleh merawat penyakit kulit seperti ruam dan jerawat. Hurmmm... Boleh amalkan selepas ni dalam diet harian.


Sumber dari google image

Kalau aku... Biasanya guna seleri ni untuk campuran dalam sup ayam. Suka bau dan aromanya. Tapi... Kekadang, mak buat ulam. Entah! Tak pernah try lagi. Sedap ke tidak dibuat ulam.

Tetap balik, walaupun harga minyak naik ... Sebab tahun ni punya turn... Beraya di rumah encik suami a.k.a rumah mak mertua. Dah lali ...



Tetap balik, walaupun harga minyak naik... Sebab tahun ni punya turn... Beraya di rumah encik suami a.k.a rumah mak mertua. Dah lali dah dengan kenaikan harga minyak. Huhu... Malas dah nak fikir.

Sumber harga minyak terbaru 1 Julai 2015 dari google image

Sejak dari semalam lagi... Tengok rakan-rakan blogger post entri pasal harga terbaru minyak. Malah online news pun bercakap pasal harga minyak naik. Contohnya:-
PETALING JAYA: Harga runcit petrol RON95 naik 10 sen manakala RON97 sebanyak 20 sen seliter bagi Julai 2015 berkuat kuasa 1 Julai.

"Namun harga diesel kekal pada RM2.05 seliter," kata Timbalan Presiden Persatuan Penjual Pengusaha Stesen Minyak Malaysia, Datuk Zulkifli Mokti ketika dihubungi Bernama.

Beliau berkata harga baharu RON95 ialah RM2.15 seliter manakala RON97 sebanyak RM2.55 seliter selepas Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

"Harga tersebut berkuat kuasa mulai 12.01 pagi, 1 Julai," katanya.-mstar online
Nak kata apa kan. Bising-bising pun... Tetap jugak harga minyak naik kan...

Sotong sos tiram , menu kedua untuk berbuka kami semalam... Selepas acar timun bercuka .   Bulan puasa kami memang jarang membeli ...



Sotong sos tiram, menu kedua untuk berbuka kami semalam... Selepas acar timun bercuka. 

Bulan puasa kami memang jarang membeli di bazar. Lebih suka masak sendiri. Semuanya dek kerana dah beberapa kali terkena apabila membeli. Asyik jumpa lauk... Tak sampai berbuka dah basi. Sudahnya... Kami serik untuk membeli. 

Gambar resepi sotong masak sos tiram

RESEPI SOTONG SOS TIRAM
Actually, resepi baby kailan masak sos tiram... Aku ubah jadi sotong masak sos tiram. Tak sangka pulak sedap hasilnya. Apalagi... Haruslah dikongsikan di sini. Mana tau... Nanti nak repeat buat lagi. Boleh rujuk sini. Ye tak?

Antara bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat sotong masak sos tiram... Adalah seperti berikut:-
  • Sayur lobak
  • 500gram sotong dibuang kulit
  • halia dihiris halus
  • 4 ulas bawang putih diketuk dan dipotong halus
  • cili dihiris
  • sedikit garam dan ajinomoto
  • sos tiram
  • kicap manis
  • sos cili
  • minyak untuk menumis

CARA MEMBUAT SOTONG MASAK SOS TIRAM
Kemudian... Untuk membuatnya pulak, berikut adalah beberapa langkah yang perlu diikuti... Iaitu:-
  • Tumis bawang, cili dan halia sehingga naik bau
  • Masukkan sotong
  • Masukkan sos cili, kicap manis dan sos tiram
  • Masukkan sayur dan sedikit air
  • Akhir sekali... Pekenakan dengan garam dan ajinomoto. 
Dah siap. Semudah ABC.