Assalamu'alaikum
Ikan kembung panggang pemanggang ajaib, menu utama berbuka semalam. Dek kerana licin sampai ke tulang... Aku up'kan entrinya di sini... Untuk membuktikan pemanggang ajaib memang terbaik untuk memanggang. Haha...


Sabo jelah. Serius... Lama tak merasa ikan kembung panggang. Nak buat teramatlah mudah... Lepas disiang, ikan digaul dengan kunyit untuk hilangkan bau dan juga sedikit garam. Asam jawa, cili, bawang putih, lengkuas, gula 'apong' dan halia. Then, panggang dalam pemanggang ajaib sehingga masak.

Kalau ratah begitu saja tak berapa nak sedap. Jadinya aku buatlah pencicah ikan simple untuk melengkapkan menu tersebut. Nak buat pencicah ikan cara aku... Bahannya hanyalah cuka, kicap masin adabi... Kalau tak ada jenama adabi... Guna je apa-apa jenis kicap masin... Yang penting ada. Kemudian, halia, bawang putih dan cili ikut kepedasan masing-masing ok. Nak buat... Just kisar kesemua bahan dan gaulkan. Mudahkan...

Alhamdulillah... Walaupun menu berbuka semalam simple, yang penting semua family kenyang. Tak perlu membazir... Sesungguhnya membazir itu amalan syaitan. Haha... Menyempat lagi memberi nasihat yer... Hakikatnya ia untuk mengingatkan diri sendiri jugak sebenarnya... Yang kadangkala rambang mata.