Assalamu'alaikum, hai ♥ Family aku memang gila mengulam... Before ni aku pernah jugak merasa ulaman daun selom buat pertama kali....

Pertama Kali Mengulam Pucuk Gajus

/
1 Comments


Assalamu'alaikum, hai
Family aku memang gila mengulam... Before ni aku pernah jugak merasa ulaman daun selom buat pertama kali. Kali ni pulak pucuk gajus hubby pekenalkan. Sedap katanya.

Ni kisah masa lunch semalam... Mak sediakan daun pegaga dan pucuk gajus sebagai ulaman. Pada mulanya aku tak tergoda pun nak mencuba ulam pucuk gajus... Tapi, lebih berminat ke arah pegaga.


gambar pucuk gajus, kelebihan pucuk gajus,
Sumber gambar daripada google image

Apalagi hubby... Dapat pucuk gajus macam dapat aiskrim pasu (***cakap je padahal tak merasa lagi aiskrim pasu... Huhu). Asyik kata sedap. Entah! Terliur pulak tengok dorang makan. Hurmmm... Aku pun cubalah ambik sehelai pucuk gajus dan try makan. Not bad... 

Dah selesai makan... Tengah Alia dan Ain sedap tidur... Apalagi... Aku pun google'lah mengenai kebaikan pucuk gajus... Ternyata, banyak khasiatnya.

Antaranya adalah seperti berikut :-
  1. Memudahkan proses penghadaman.
  2. Sesuai untuk kulit dan mata.
  3. Menyegarkan tubuh badan.
  4. Mengurangkan tekanan darah tinggi dan
  5. Melancarkan peredaran darah.

Banyak jugak kan kebaikan pucuk gajus. Lepas ni bolehlah selalu makan pucuk gajus... Penting tu untuk awet muda. Haha...




ARTIKEL LAIN DI SINI

1 comment:

  1. dulu muni tak suka ulam.to sejask due menjak ni gila pulak,en suami yg bawak virus.hehe..

    setakat selom,pegaga,pucuk gajus pun dah selalu makan.baru ni kena ulam belalai gajah buat pertama kali,mabeles..tak ingat plak nak snap gambar, klu tak bley tunjuk ke fiza.

    ReplyDelete