Back to Top

08 December 2014

Cara Yang Betul Untuk Membedung Bayi



Assalamu'alaikum, hai
Lupa-lupa ingat membuatkan aku tiba-tiba mencari info mengenai teknik membedung bayi. Jangan gelak ok! Even dah ada anak sorang tak semestinya kita expert. Haha... So, nak dijadikan cerita... Sebagai pemudah cara. Search engine google'lah tempat aku membuat rujukan.

Alhamdulillah, akhirnya terjumpa satu ilustrasi yang menunjukkan langkah demi langkah cara untuk membedung bayi baru lahir dengan mudah. Walaupun mudah... Kalau tak ingat... Pun tak menjadi kan.

Sumber gambar daripada google image

Bukan apa... Kekadang kalau di hospital benda simple kalau kita tak tahu... Mahunya kena sound dengan nurse... Nak-nak jumpa nurse yang garang. Aku tak suka gitu. Baik buat persiapan awal daripada kena marah percuma. Betul tak?

Tapi... Setakat ni tak pernah lagi kena marah dengan nurse. Alhamdulillah, mendapat layanan yang baik.

Pasal membedung... Teringat aku time melahirkan Alia dulu. First time katakan... Jadinya, nurselah tolong tukang bedung. Masa tu memang tak prepare pun. Tapi... Untuk first baby, pastinya dorang faham. Kalau dah ada anak duatiga orang... Tak kan still mengharapkan bantuan mereka kan... 


2 comments:

  1. persiapan yang baik.. zura tumpang ceok ilmu yer.. hehehehe.. tq.

    ReplyDelete
  2. Waa..pkgsian yg bguna :-)
    Bleh praktik ni nnt..

    ReplyDelete