Assalamu'alaikum, hai... Tugas pertama yang diberikan kepada aku bila mula masuk kerja... Aku diamanahkan untuk membangunkan lama...

MEMBUAT WEBSITE MENGGUNAKAN JOOMLA

/
1 Comments


Assalamu'alaikum, hai...
Tugas pertama yang diberikan kepada aku bila mula masuk kerja... Aku diamanahkan untuk membangunkan laman website menggunakan joomla. Fuh! Aku lansung tak tahu mengenai apa itu joomla? Aku sekadar tahu bermain dengan coding html. Seminggu jugak aku study mengenainya dengan bantuan google dan jugak youtube. Akhirnya... Aku memahami bagaimana untuk membangunkan website menggunakan joomla.

First thing first... Mesti ada software joomla dan xampp. Ini bagi mereka yang ingin membangunkan website secara offline before di muatnaik. Perkara pertama adalah bermula dengan install xampp dan joomla. Caranya adalah seperti berikut :-

Cara Install xampp langkah demi langkah 
Langkah Pertama, bukak file xampp 1.7.7-installer.exe sebagai contoh. Kemudian akan dipaparkan pilihan untuk memilih bahasa ketika proses install berlaku. Pada contoh ini aku memilih bahasa English sebagai bahasa pilihan. Kemudian. Proses install akan bermula seperti berikut.


Kedua, akan muncul popup seperti berikut, Dan tekan next.




Seterusnya, pilih tempat fail untuk disimpan. Seelok-eloknya fail xampp di masukkan di C:/ seperti berikut.


Setelah proses install selesai, ia akan berakhir seperti berikut dan tekan butang Finish.



Dah siap. Mudahkan. Untuk meng'install joomla. Next entri akan aku share ok. Nak sedia juadah minum petang kejap. Hehe...



ARTIKEL LAIN DI SINI

1 comment:

  1. noe dh lama berhenti buat2 website ni...kekurangan masa,,

    ReplyDelete