Back to Top

27 March 2014

SIBUKLAH SANGAT!!!

5:33:00 PM 6 Comments


Assalamu'alaikum, hai...
Lamanya tak updated blog. Huhu... Rindu pulak nak updated. Semenjak masuk kerja... Blog mula aku abaikan... Sedangkan ada beberapa Buffered Earning tengah on going. Nak buat macam mana... Bila ada anak dan bekerja... Sudah semestinya... Banyak kekangan untuk updated blog. Pada yang belum aku balas kunjungan blogwalking... Ampun dan maaf aku pohonkan. Insya Allah... Weekend nanti aku terjah korang ek! Hehe...


Right now, aku diamanahkan untuk membuat laman web organisasi menggunakan joomla. Dah dua tahun berlalu meninggalkan study. Pasti banyak benda aku dah lupa. Haha... Nak atau tak... Aku kena study balik... Bagaimana membuat laman web menggunakan joomla... Terutamanya... Joomla 3.0. Pening... Kepala wo...


20 March 2014

Semoga Misteri Terungkai Cepat!

7:34:00 PM 3 Comments


Assalamu'alaikum, hai...
Dah masuk hari ke-13 MH370 hilang dengan misteri. Pelbagai andaian dan spekulasi dibuat di laman sosial. Namun... Aku tidak mudah untuk mempercayai dan menjadi penyebar kepada itu semua. Tersalah sebar... Fitnah jadinya. Ingatlah... Hukum fitnah lebih teruk daripada hukum membunuh. Wallahu'alam...

Sumber gambar : MH370

Sejak hari pertama MH370 diketahui hilang... Kami sekeluarga  terus menerus mengikuti perkembangannya. Even tiada pertalian keluarga. Namun... As a human... Sudah pasti turut bersimpati dengan keluarga penumpang dan krew MH370...

Semoga misteri kehilangan MH370 terungkai secepatnya. Sama-samalah kita berdoa.

#PrayforMH370


16 March 2014

Kuat Minum Susu, Tapi Kurang Makan

5:10:00 PM 4 Comments


Assalamu'alaikum, hai...


Alia dah mula menyukai susu Dumex Dugro perisa asli. Alhamdulillah... Dalam sehari sampai 6 botol susu dia minum. Cuma... Seminggu ni... Dia kurang makan. Menyusu je lebih. Makan pun... Kalau dah 5 kali suapan. Dah tak nak dah... Risau jugak dibuatnya. Bulan 5 nanti dah nak checkup 2 tahun 4 bulan. Takut pulak berat dia turun. Nanti tak pasal-pasal kena sound dengan nurse. Haha...


Hurmmm... Nampak gayanya... Kena cari alternatif untuk naikkan selera makan Alia balik ni. Alahai... Banyak benau dugaan seorang ibu kan... 


Minum Soya, Anak Putih!

2:07:00 AM 2 Comments


Assalamu'alaikum, hai...
Actually... Soya adalah antara minuman kegemaran aku... Dan paling penting... Bila beli, pasti jenama yeo's menjadi pilihan. Masa mengandungkan Alia dulu... Aku suka minum soya selain daripada susu Anmum. Lagi-lagi soyrich... Rasanya kurang manis dan lemak. Memang sedap terutama apabila disejukkan... Paling suka minum time kandungan dah masuk 7 bulan... Kan masa tu... Rasa panas memanjang. Apalagi... Aku. Memang suka minum soya letak ais. Kalau takde... Mahu merajuk dibuatnya. Entah... Masa mengandungkan Alia... Aku suka sangat nak merajuk. Pembawakan budak agaknya. Hehe... 


Kata orang... Kalau kita suka minum soya masa pregnant. Nanti bayi keluar... Putih. Wallahu'alam. Aku bantai je minum. Tak terfikir pulak pasal warna kulit baby. Haha... Pada aku... Putih atau tak... Itu tak penting. Yang penting... Baby lahir sihat dan sempurna sifatnya. Dah cukup bersyukur dah...

Lagi satu... Ada orang kata. Kalau amalkan minum air kelapa muda time pregnant. Kulit baby lahir... Gebu. Betul ke?



14 March 2014

Banana Cheese

11:35:00 PM 4 Comments


Assalamu'alaikum, hai...
Sekarang di area Betong tengah famous dengan banana cheese. Pisang goreng bersalut susu dan cheese... Tapi... Tempat lain, aku rasa dah lama famous kot... Ye tak?


Nak dijadikan cerita... Semalam balik kerja... Hujan. Apalagi... Asal hujan je. Mesti lapar. Sampai rumah... Langkah kanan rupanya. Adik aku ada belikan banana cheese untuk minum petang. Hehe... Tak bukak tudung pun lagi... Terus hadap juadah minum petang... Biasalah... First time merasa banana cheese... Sebab tu keterujaannya terlebih. Hehe...

Not bad lah rasanya... Satu pembaharuan dalam resepi pembuatan pisang goreng... Lepas ni... Boleh try buat sendiri. Bukan susah pun... Pisang, susu dan cheese je pun. Pendek kata. Pejam mata pun boleh buat. Haha... Entah ya ke tidak... Cakap je lebih...


13 March 2014

Dia Pun Nak

6:53:00 AM 5 Comments


Assalamu'alaikum, hai...
Begitulah Alia... Sedang aku dok sibuk iron baju. Alia pulak dok kacau... Mintak pakaikan tudung. Dia... Kalau tengok aku bertudung... Mesti nak jugak bertudung. Nak kena sabarlah layan karenah dia. Haha...


Dah siap bertudung... Adik aku pulak dok sibuk nak tangkap gambar dia. Model cilik konon... Padahal semua gambar kaku. Hehe... Lepas tu pagi ni... Before turun kerja... Mak budak pulak tak nak kalah dengan anak... Pun sama tangkap gambar syok sendiri pepagi buta. Apa salahnya kan... Sekali-sekala selitkan jugak gambar tuan tanah blog ni... Haha. Walaupun tak secantik mana... At least ada jugak kenangan aku dan Alia... Cuma... Sedih... Ayah dia takde di sini. Huhu... Rindulah pulak :)


09 March 2014

Pengalaman Menduduki Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred F29 2014

2:16:00 PM 10 Comments


Assalamu'alaikum, hai...
Semalam... Seawal jam 5:40 pagi... Aku, adik dan ayah bertolak dari rumah ke Sarikei. Kali ni... Pusat exam aku lebih dekat jika nak dibandingkan dengan pusat peperiksaan pegawai teknologi maklumat aku sebelum ni.

Alhamdulillah... Dengan bantuan GPS... Kami sampai sejam lebih awal... Mean ada masa untuk breakfast. Hehe... Jadi breakfast dululah jawabnya. Mulanya... Hampir sesat jugak sebab papan tanda pusat exam tu agak tersembunyi sikit. Kalau orang tak perasan... Confirm! Tak tahu. Nasib baik ada GPS. 


Masa exam tu pulak... Ramai yang kecoh kata dorang sesat... Rata-rata sampai 15 minit sebelum exam bermula. Then... Lepas kami masuk bilik exam... Terkejut tengok... Lebih daripada separuh tak sampai lagi. Namun... Exam tetap dimulakan. Sedihnya... Sampai ke tamat peperiksaan pun still lebih daripada separuh calon tak masuk exam. Adakah mereka memang tak datang atau mereka sesat? Wallahu'alam... Kalau soalan exam pulak... Banyak soalan basic je dikemukan... Contohnya :-

Bahagian A : Pengetahuan AM (40 soalan)
1. Singkatan untuk VGA
2. Jenis-jenis topologi ( dibagi gambar... Then kita jawab adakah ia bus, cincin atau bintang )
3. Cakera keras
4. IP address
5. LAN, WLAN dan MAN
6. Green ICT
7. Pilihan fail grafik
8. Pembangunan sistem ( tak silap 3 soalan )
9. Ketesauran
10. Sambungan komputer
11. Rangkaian komputer
12. Entiti
13. Database
14. Kardinaliti
15. Isu semasa berkaitan dengan dunia ICT.

Tu antara jenis soalan bahagian A yang aku ingat... Untuk bahagian B 40 soalan... More to calculation... Macam peratusan... Pecahan... Pendek kata... Soalannya seperti math form 5. Part C pulak 94 soalan pasal sahsiah calon... Yang ni terpulang pada kita... Jawapan macam mana... Benar, tak pasti atau tidak benar. Keseluruhannya... Semua soalan objektif. Alhamdulillah... Boleh jawab. Cuma tu lah... Ada jugak beberapa soalan yang aku rasa jawapan aku bagi limapuluhlimapuluh betulnya. Haha...

Takpelah... Yang penting dah berusaha sebaik yang mungkin. Selebihnya aku berserah pada Allah. Habis je exam... Kami terus balik. On the way balik... Dapat sms dari hubby pasal berita semasa pasal kehilangan kapal terbang MAS MH370... Ya Allah... Bagaimanalah penumpang dan anak kapalnya yer. Sampai je rumah... Terus bukak tv tengok berita astro awani... Sian sungguh... Apalah nasib dorang. Dahlah tu sampai sekarang takde berita. Bersama-samalah kita berdoa agar semuanya selamat.


06 March 2014

Tinggalkan Anak Bila Bekerja

6:37:00 PM 7 Comments


Assalamu'alaikum, hai...
Kalau aku kaya... Hari... Hari... Hari raya. Haha... Memang raya kalau kaya. Ye tak? Kalau aku kaya... Memang aku tak kerja. Duduk rumah jaga anak. Tapi... Apakan daya... Serba-serbi perlukan duit. Nak tak nak... Dengan izin suami. Aku akhirnya bekerja jugak. Kalau diikutkan hati... Memang aku tak nak kerja. Siapa nak... Anak orang jaga even family sendiri jaga. Still hati risau...


Cakap pasal tinggalkan anak bila mana si ibu dan ayah bekerja. Cara aku amat mudah... Memandangkan sejak Alia umur 6 bulan lagi dah aku praktikkan... Ternyata berkesan. Apa yang aku lakukan hanyalah berpesan kepada Alia before sesuatu tu berlaku. Contohnya... Before melapor diri hari Isnin... One week before memang hari-hari aku dok ulang benda yang sama kata kat Alia... Mak akan start kerja. Alia pulak jangan nangis bila makbuk jaga. Tersengeh-sengeh... Tu jelah reaksi Alia. Haha...

Alhamdulillah... Pernah dulu Alia diberi injection 2 dalam 1 masa umur setahun 6 bulan. Lansung tak menangis... Pun aku pesan... Harap-harap sampai ke tua la Alia mendengar kata. Amin...


04 March 2014

Melapor Diri Masuk Kerja

11:58:00 PM 8 Comments


Assalamu'alaikum, hai...
Bila ditolak tambah darab... Masuk hari ni... Dah 2 hari aku tak updated blog. Rindunya nak berkongsi cerita. Alhamdulillah... 3 Mac aku selamat melapor diri di Politeknik Metro, Betong. 


Dan... Masuk hari ni... Dah dua hari Alia dijaga oleh adik aku. First day haritu... Allah saja yang tahu... Betapa beratnya aku nak tinggalkan Alia. Padahal adik sendiri yang jaga. Yelah... Dua tahun aku sendiri yang jaga dia... Sekali pun tak pernah berenggang... Bagi makan dan menyusu. Tetiba... Duatiga harini... Tugas itu diambik alih oleh adikku.

Walaupun hati di rumah teringatkan Alia. Kerja tetap kerja. Semalam bila balik kerja... Rasa hiba mula menyelubungi aku bila melihat Alia tetiba menuju ke arah aku dan memeluk aku semahu mahunya... Seperti tak jumpa 100 tahun. Huhu... O... Tedah! Bak kata orang Sarawak. Lepas tu... Langsung tak nak lepas dah...

Adik kata sepanjang ketiadaan aku. Ada jugak dia carik aku. Tapi... Takdela meragam. Good girl... Maybe sebab aku selalu berpesan kot... That why dia tak mencari... Seperti dia mengerti akan pesananku. Alhamdulillah...


01 March 2014

Best Kena Rogol?

10:25:00 PM 6 Comments


Assalamu'alaikum, hai...
Entah! Manusia di akhir zaman dah kot. Ada ke search best kena rogol. Subhanallah... Kedudukan pertama tau dalam keywords akaun Nuffnang aku minggu ni. Terkejut tengok. 


Ya Allah... Ada ke best kena rogol yang dicari. Hairan aku. Best ke kena rogol?... Hai... Pelik-pelik... Lagi-lagi orang yang merogol tu tak dikenali. Macam-macam. Takde kerja latu... Search benda-benda pelik. Sabar jelah...


Strok Haba?

8:50:00 PM 3 Comments


Assalamu'alaikum, hai...
Bahayanya strok haba... Boleh bawa maut. First time dengar pasal strok haba di berita tv3. Kena hati-hati musim panas ni. 

Nampaknya... Kena banyak minum air dan kurangkan aktiviti di luar rumah... Kalau rasa nak pitam, kepala berdenyut-denyut... Tubuh sejuk semacam, berpeluh dan suhu badan naik sampai 40°C tu... Cepat-cepatla jumpa doktor... Tu antara tanda-tanda strok haba tau seperti yang diwar-warkan di berita.

Dijangka musim panas dan kering berlarutan hingga pertengahan bulan Mac. Huhu... Lama jugak tu. Nampak gayanya... Nak kena berjimat guna air. Takung air awal-awal... Dalam masa yang sama... Nyamuk membiak kena diperhatikan jugak... Almaklumlah... Sekarang ni... Peratusan demam denggi pun naik. 

Bersama-samalah kita berdoa agar diturunkan hujan untuk membasahi bumi yang kering. Insya Allah...