Assalamu'alaikum, hai... Bila tengok muka Alia comot makan biskut coklat Julie's perisa vanilla . Tetiba otak aku memikir...

Alangkah Indahnya Zaman Kanak-Kanak

/
1 Comments


Assalamu'alaikum, hai...


Bila tengok muka Alia comot makan biskut coklat Julie's perisa vanilla. Tetiba otak aku memikirkan sesuatu... Bestnya jadi kanak-kanak. Lansung tak fikir erti susah. Yang dorang fikir cuma makan, main, gelak... Tak puas hati. Nangis... 

Apa saja dorang nak, semua akan dapat. Tapi Alia takdelah gitu. Aku cuba terapkan nilai berjimat dari kecik pada dia. Tiap kali shopping if dia pegang anak patung besar atau sesuatu yang mahal atau apa saja. Aku akan bagitau elok-elok nanti kita beli nak yer. Bila duit tabung Alia dah penuh. Namun ada jugak yang kami tunaikan tapi tak semua. Biarlah dia berusaha untuk dapatkan sesuatu

Setakat ni Alia still ok lagi... Tak merengek pun kalau kita tak beli. Tapi tak tau lah bila dia dah umur tigaempatlima tahun la kan... Harap-harap takdelah masalah. Ye tak? Nak melatih budak kecik untuk berdisiplin bukannya senang. Kena banyak bersabar... Walaupun kekadang ada jugak karenah dorang mengundang amarah kita.

Apa-apa pun... Zaman kanak-kanak juga pernah kita lalui. Setiap fasa kehidupan... Pasti ada suka duka, rintangan atau kepayahan. Namun, aku percaya setiap apa yang kita lalui dalam kehidupan sudah pastinya mematangkan kita untuk membuat setiap pilihan dalam hidup. Cuma... Mampu atau tidak kita membuat pilihan yang terbaik... Semuanya terpulang kepada diri kita sendiri... Bukannya orang lain.




ARTIKEL LAIN DI SINI

1 comment:

  1. Betul tu kak... bila dah dewasa ni rasa macam nak jadi kanak2 balik...tak perlu nak fikir banyak dan tanggung beban masalah

    ReplyDelete