Assalamu'alaikum, hai... Seperti pernah aku kata... Di sini susah nak dapat kuih. Kenapa? Tak perlulah aku nak jelaskan kenapa ye...

Kuih Kosui/Kaswi Mudah Mengikut Sukatan Gelas

/
11 Comments


Assalamu'alaikum, hai...
Seperti pernah aku kata... Di sini susah nak dapat kuih. Kenapa? Tak perlulah aku nak jelaskan kenapa yer... Nak tak nak. Malas atau tidak... Bila teringin punya hal... Jadi kenalah merajinkan diri. Ye tak?

Dah lama sebenarnya tak merasa kuih kosui. Oh! Ya... Tempat korang kuih kosui macammana korang panggil? Kosui? Kaswi?  atau... Kuih tepung kapur?... Apa-apa pun nama yang kita bubuh... Yang penting... Ia adalah kuih yang sama. Hehe... Cuma version je lain-lain. Betul tak? Ada aku tengok tu... Siap bubuh kicap lagi untuk bagi kelainan... Tapi... Yang aku buat ni... Resepi kuih kosui ori dari mak 'kamek'... 


Semalam agenda membuatnya. Nak buat kosui, mudah je. Sediakan bahan seperti berikut :-

3 cawan 3 gandum
2 sudu besar tepung ubi
1 cawan gula merah
3 sudu besar gula pasir
6 cawan air ( 3 cawan daripada digunakan untuk masak gula merah )
2 sudu kecil air kapur
Kelapa parut.

Nak membuatnya pulak... Kaedahnya, ialah... Nak mudah selepas gu3la merah sejuk... Kacau semua bahan. Kalau aku... Blander terus. Senang cerita. Then, tapis ke dalam loyang. Akhir sekali... Kukus selama 20 hingga 30 minit atau sehingga masak. Dah masak... Boleh makan dengan kelapa parut.

Berbaloi buat. Hubby pun kata sedap. Hehe...




ARTIKEL LAIN DI SINI

11 comments:

  1. wahh! nanti nak try buat lah.. kuih kegemaran jg ni Fiza.. suka mkan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atie : oh! Ya... Cubalah buat Atie. Fiza teringin sangat dah... Sampai pukul 12 pagi tadi tak tidur gara2 nak buat kusoi. Pagi ni baru dpt merasa. Hehe...

      Delete
  2. kat kl orang panggil kuih Kaswi tau Fiza.. tapi guna kelapa parut original yang di parut.. bukan macam kelapa parut yang Fiza pakai tu.. itu yang instant punya kann..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaza : ha'ah zaza... Fiza bantai guna kelapa instant. Tapi kurang ummpphhh la sikit. Hehe...

      Delete
  3. sedapnya....my fav ni Fiza....tp x pandai buat,nanti i cuba eh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amanda Suria : hehe... Fiza pun before ni tak reti nak buat dan ingatkan susah. Bila dah try... Senang rupanya.

      Delete
  4. masa peknenkan Delisha mengidam nak makan kuih nih. dh lah susah nak carik.. last2 buat sendirik. nasib baik x susah sgt kan~ hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zura : kalau mengidam... Wajib kena buat tu. Tu la... Sama mcm fiza ingatkan nak buat kosui susah. Rupanya taklah susah sangat.

      Delete
  5. sedappnya...kaksura suka jugak kuih ni..tp x pernah buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Sura : Cubalah buat kak Sura. Fiza yakin akak yang banyak pengalaman dari fiza mesti boleh punya buat kuih kosui.

      Delete
  6. hana boleh makan. tapi tanpa kelapa. sebab mmg tak suka makanan yang ada unsur kelapa nie. hehe

    ReplyDelete