Assalamu'alaikum, hai... Sepertimana yang kita sedia maklum... Sekarang ni musim hujan. Nak dijadikan cerita, semalam... Kami ber...

Perjalanan Yang Memenatkan...

/
12 Comments


Assalamu'alaikum, hai...
Sepertimana yang kita sedia maklum... Sekarang ni musim hujan. Nak dijadikan cerita, semalam... Kami bertiga balik Bintulu dah... Jam 9 pagi bertolak dari rumah. Mak bekalkan nasi, ayam masak kurma dan ayam goreng untuk kami bertiga. Mak memang terbaik. Dah tu... Sepanjang perjalanan hujan lebat. Aku dan Alia pulak duduk belakang. Ada sesetengah jalan rosak. Apalagi... Aku mula pening dan mabuk. Fuh! Termuntah dalam kereta. Alia pulak still ok lagi. Entah! Masuk simpang Bintulu... Alia pulak muntah. Terlalu lama sangat tersangkut kot. Jemmmm yang amat sesak. Tragedi semalam yang amat memenatkan...

Masuk simpang Bintulu dah start tengok banjir. Jalan putus... First boleh lepas... Yang second tak boleh... Air paras pinggang. Terpaksala tunggu air surut kata pemandu-pemandu kat depan. Nak patah balik... Kereta kat belakang dah penuh memanjang... Memang panjangla. Stuck kat situ jam 7:15 malam gitulah... Sampai jam 9 malam... Tunggulah kat situ.

Nasib baik... Ramai yang turun tengok keadaan termasukla hubby. Sampai 1 masa sorang cina bagitau guna jalan alternatif pesisir pantai guna gps. Allah... Aku lupa nak cari jalan alternatif. Dah kalutkan... Yelah dah sesak. Polis dan bomba tengah selamatkan mangsa banjir. Kebetulan lori kontena accident di tempat tu jugak melintang jalan. 

Akhirnya... Ramai yang ikut mengiringi kereta cina tu ikut jalan pesisir pantai. Dekat jam 10 malam baru sampai hotel. Hubby pulak turun balik cari makanan. Nasib baik Alia tak meragam...

Penatnya... Sampai takde masa nak snap gambar.






ARTIKEL LAIN DI SINI

12 comments:

  1. banjir sampai pinggang? dlm tu... hati2 musim banjir ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Msred : tu la msred... Sekarang ni musim hujan tak menentu. Kena hati2 dan berwaspada selalu dibuatnya.

      Delete
  2. Baca je N3 fiza ni dah rasa penat..huhu..
    ada kwan blogger Sarawak bgtau mmg dah start banjir di sana..harapnya tak berpanjangan lah kan...

    ReplyDelete
  3. hati-hati ye.. perubahan cuaca tak menetu sekarang ni..

    ReplyDelete
  4. teruk juga banjir sampai paras pinggang.. alhamdulillah semuanya selamat.. tapi mesti penat sangat..

    ReplyDelete
  5. kalau penat memang satu apa pun tak jadi, rehat yang iya nya.. kan kan.. hihih

    Boleh jenguk mama di sini.. Mamaniza.com

    ReplyDelete
  6. sekarang hujan kadang lebat kadang gerimis. kita pown tak dapat nak agak. take care sis :)

    ReplyDelete
  7. aduhai kak.. saya dapat bayangkan keadaan itu...

    ReplyDelete
  8. Ya Allah.. memang memenatkan.. dengan risau lagi yer. nasib baik selamat sampai. tengok kat berita semalam serawak di landa banjir yer Fiza.. hati2 yer.. moga Allah lindungi Fiza sekeluarga.

    ReplyDelete
  9. Assalammualaikum..fiza,

    wahh tadi baru mselim3 visit member blog gak cerita pasal banjir kat bintulu.. teruk gak banjir kat sana maklum aje lah sekarang musim hujan kan..

    mselim3

    ReplyDelete
  10. moga terhindar dr apa2 tragedi..fobia pulak sy dgn bnjir.. t.care ek

    ReplyDelete