Back to Top

27 November 2013

Risiko Memanaskan Lauk Berulang Kali?



Assalamu'alaikum, hai...
Semalam tak update pun blog. Biasalah hujung bulan dapat gaji... Pergi berjoli. Haha... Berjolilah sangat. Dah ada anak takde maknanya nak berjoli. Kang kalau berjoli, anak pulak entah ke mana.

Tapi serius... Semalam dapat gaji... Terus petang tu hubby bawak shopping barang dapur bersama mak dan ayahku. Namun... Sayang. Kejap je pun. Hujan lebat sampai kami berlima ambik kesempatan lepak makan ayam di KFC. Haha... Before tu singgah di kedai alatan menulis. Nak beli surat khabar kononnya. Alih-alih rembat 2 jenis majalah sekali gus... Majalah wanita dan majalah iSIHAT.


Majalah wanita tak sentuh pun lagi. Kena habiskan majalah iSIHAT dulu. Tapi... Disebabkan tak penyabar orangnya nak share info baru. Akhirnya aku stop baca... Sebab nak share satu info mengenai risiko panaskan makanan berulang kali. Haha... Kadang-kadang aku pun ada jugak panaskan lauk. Masak tengahari sekali harung untuk petang. Dasar pemalas kan...

Tapi... Ni pasal makanan bersantan. Menurut info yang dinyatakan di dalam Majalah iSIHAT, halaman 15... Makanan bersantan yang dipanaskan berulang kali akan membentuk aseton. Sejenis radikal bebas yang dikatakan akan menempel pada pembuluh darah yang akan menyebabkan ia menjadi sempit dan tersumbat. Huhu...

Na'uzubillah... Takut pulak bila dapat tahu. Apa-apa pun... Ia sekadar info baru yang ingin aku kongsikan. Sejauh mana kebenarannya. Wallahu'alam...


17 comments:

  1. Replies
    1. Msredcheesecake : kalau menurut info yg fiza baca... Risiko more to makanan yg bersantan :)

      Delete
  2. tq for dis info..dah ada brpa byk pembuluh darah tersumbat ni..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maya Omar : Welcome. Kalau menurut info yang fiza baca... Takde pulak mention pasal berapa org dah terkena pembuluh darah tersumbat :)

      Delete
  3. bahaya tu.. baru tahu lepas membaca entri fiza.. terima kasih berkongsi informasi ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mizz Aiza : Tu la terkejut jugak baca dlm majalah iSIHAT. Fiza pun kekadang suka jugak nak panaskan lauk balik :)

      Delete
  4. Alamakkkk, ida paling suka lauk2 semalam yg dah dipanaskan berkali2... camne ni? Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ida Syuhada : samalah kita ida. Lagi sedap kan. Nampaknya lps ni kenalah kurangkan. Huhu...

      Delete
  5. adoiiii, saya lah orangnya yang suka panaskan lauk berulang. tak elok rupanya ye, kena elakkan ni. thanks for the sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ann Ishak : Tu la Ann... Fiza pun mcm Ann, suka panaskan lauk berulang.

      Delete
  6. terima kasih share akak. bagus info nie. hana lepas baca terus bg twu ibu haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asha Hana : sama2 hana... Sama2lah kita berkongsi info yang baik kan...

      Delete
  7. Wahhh. Info baru ni. Mungkin sebab berlemak kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Invisible Me : Tu la... Kalau tak baca dari majalah iSIHAT. Fiza pun tak tau :)

      Delete
  8. awh gitu ker..pas mi..xleh amalkan dah laa..tq berkongsi yaa

    ReplyDelete
  9. TQ sharing info ni..
    takutnya! lepas ni tak mo lah panas2kan klu makanan bersantan..

    ReplyDelete
  10. ic..baru tau..tq sharing..slalu jugak praktik..huhu

    ReplyDelete