Back to Top

28 September 2013

Nak Pujuk Bila Dia Merajuk



Assalamu'alaikum, hai...
Meniti kehidupan saban hari sebagai seorang ibu... Pasti perlukan kesabaran yang tinggi. Tingginya haruslah infiniti. Namun... Kesabaran jugak ada batasnya. Tapi... Batas itu haruslah disemai dengan iman yang kuat dan kukuh. Kalau tidak... Jadinya kes dera dan bunuh. Nau'zubillah...

Dalam meniti perkembangan usia yang kian bertambah. Alia kian membesar dengan akal dan emosi yang makin bercambah. Bercakap tentang emosi...

Kini... Alia semakin pandai dah nak merajuk. Nak pujuk?... Kenalah dengan caranya. Kalau tak! Habis sekampung mendengar jeritan batinnya. Susu dan mainan itulah tiketnya. Senang je!

Cuma... Kekadang ada time susah nak pujuk. Fed up jugak dibuatnya. Tapi... Bila dah berjaya pujuk. Fuh! Lega seperti lepas dari sembelit. Tu baru part merajuk... Belum lagi part nak suruh tidur. Kalau tanya mama-mama kat luar. Pasti geleng kepala bila cerita nak hadap karenah anak.

Namun... Anak adalah penyeri rumah tangga. Takde dorang, pasti sunyi... Takde benda kita nak buat.



10 comments:

  1. anak2 yg kecik2 selalu akak pujuk..tp yg besar2 tak kuasa..hahaha..dah penat bab pujuk memujuk ni..walauapun
    memang anak2 penyeri rumahtangga..:)

    ReplyDelete
  2. klu anak merajuk sng pujuk,klu bapaknya tak reti..haha tak susah juga nak pujuk t ptu la, ego..haha

    ReplyDelete
  3. Salam akak, terima kasih sbb sudi follow ida dan sekali tu letakkan blog ida dalam blog list akak. Tapi tak kasi tahu pun... sib baik ida hantar 007 utk siasat hehehe...ida pun dah lakukan perkara yang sama. Senang sket nak bw lepas ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 Ida Syuhada. Hikhik... Terima kasih jugak Ida kerana sudi singgah di blog akak yer :)

      Delete
  4. Memg ank ank nih mcm2 karenah..kdg2 menguji kesabaran kan

    ReplyDelete
  5. susah juga nak pujuk orang merajuk ni.. teringat pula ketika kecil-kecil dulu mak dan ayah pujuk bila kita merajuk.. hehe..

    ReplyDelete
  6. hehe. kalo anak2 senang ja. bagi gula2 dah oke. :d

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum, singgah dan follow di sini. Jemput ke blog saya pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kerana sudi follow blog saya. Insya ALLAH akan saya terjah blog tetamu istimewa jugak sikit masa nanti :)

      Delete
  8. saya memang xde ank lagi..tp mak selalu jga ank orang.. tetap rasa camtu.. sometimes rasa stress juga..hehehe

    ReplyDelete