Assalamu'alaikum ♥, " Didiklah anak seawal mungkin. Even dia tak faham lagi dengan apa yang kita sampaikan "... Aku per...

Cara Paling Mudah Ajari Anak Berterima Kasih

/
3 Comments


Assalamu'alaikum ♥,
"Didiklah anak seawal mungkin. Even dia tak faham lagi dengan apa yang kita sampaikan"... Aku percaya dengan kata para bijak pandai. Hasilnya... Bila aku lihat sendiri sikap Alia yang dari seawal 4 bulan lagi aku dah didik dia untuk ucap "terima kasih" apabila menerima sesuatu. Motif aku buat gitu masa umur 4 bulan ialah Alia masa tu dah start reti senyum dan macam nak menyahut bila kita bercakap dengan dia. Bukan nak menunjuk atau sombong. Tapi... Just nak berkongsi pengalaman aku mendidik Alia.


Tiap kali ayah atau sesiapa bagi sesuatu. Apa yang aku buat... Aku ucapkan terima kasih wakil buat Alia. Then... Explain pada Alia... Kenapa perlu berterima kasih. Even... Matanya terkebil-kebil melihat aku bercakap.

Right now... Apa-apa je yang aku atau ayah dia hulurkan waima plastik tak berisi biskut munchy's pun. Automatik... Alia akan ucapkan 'Sih'... Biasa budak word hujung je dia sebut. Hikhik... Seronok tengok dia semakin hari semakin membesar dan berakal.

Mak bangga dengan Alia. Moga menjadi anak yang solehah lagi bijak ^_^.




ARTIKEL LAIN DI SINI

3 comments:

  1. pandai alia ni tau..anak mmg akan praktikkan apa yg kita amalkan..jadikan ucapan trima kasih sebagai amalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiza setuju 100% dgn Muni. Apa yg kita buat dan amalkan. Anak kecik pun nak ikut gak. That why hubby slalu kata... Budak cepat tangkap. If kita ajar benda tak baik. Bahaya! Kena hati2 didik anak. Haha... Tula pesanan penaja en. Hubby slalu buat kat fiza.

      Delete
  2. comelnya alia bertudung.. :)
    betul tu kak..start dari awal kita kena ajar.. bila dia kerap dgr, lama2 dia akan paham juga.. :)

    ReplyDelete