Back to Top

05 September 2013

Bila Anak Suka Tarik Rambut



Assalamu'alaikum semua...

Lately... Alia suka sangat tarik rambut aku atau hubby. Kekadang tu... Rasa macam nak nangis je bila dia tarik.

Apa yang aku lakukan untuk atasi Alia yang suka tarik rambut ialah first... Aku akan katakan "tidak" dengan tegas tapi... Lembut. Terangkan kepada dia kenapa tak boleh tarik rambut. 

Selain tu... Aku juga turut jauhkan diri bila dia mula tunjukkan gaya comel dia nak tarik rambut dan alihkan perhatian dia dengan benda lain. Sekarang... Yaya selalu jadi mangsa Alia. Hikhik...


Then... If time dukung pulak dia buat karenah tarik-tarik rambut. Dengan kadar segera aku turunkan Alia. Tak peduli!. Explain... Why aku kena turunkan dia. Tak bolehlah nak marah kan... Walaupun dalam hati sebenarnya marah...

Yelah!... Budak baya Alia bukan tahu pun sakit.kan. Yang dia tahu nak berhibur dan meneroka. Yang jadi mangsanya kita. Apa-apa pun... Semuanya terletak di bahu kita untuk membantu dan membina tingkahlaku anak.

Huhu... Sabo jelah. Ingat senang nak didik anak. Bak kata mak aku... Kalau tak nak susah, jangan beranak. Setuju sangat!

Semoga bila besar nanti Alia jadi budak baik dan hormat dengan orang tua. Takmo tarik-tarik rambut. Tak baik!!!


1 comment:

  1. anak sendiri buat pun marah kan..kekdahnya kalau anak orang buat...puuufffttt...mcm nk mak*...huhu..sabor sabor

    ReplyDelete