Assalamu'alaikum... Terbaca satu soalan di FB pasal pertanyaan seorang mum ni pasal apakah makanan yang bagus time loya di awal keh...

Makanan Sesuai Ketika Morning Sickness

/
1 Comments


Assalamu'alaikum...
Terbaca satu soalan di FB pasal pertanyaan seorang mum ni pasal apakah makanan yang bagus time loya di awal kehamilan... Teringat pulak pasal sendiri. Pengalaman akulah ek. Kalau diikutkan loya, pening, muntah dan kekadang takde selera nak makan... Memang alamat tak makan ler jawabnya. Tapi mengenangkan ada nyawa manusia yang dibawak. Nak tak nak kena makanlah jugak.

Pada aku... Takde makanan spesifik yang sesuai. Yang penting. Makanan yang dimakan haruslah berkhasiat. Kalau aku dulu... Makan dalam kuantiti sikit tapi kerap. Itulah amalan aku. Yang kerap aku makan biskut dan buah-buahan jer. Kesannya... Berat badan aku menurun dengan mendadak. But... Itu normal pada 3 bulan pertama kehamilan. Itu nurse yang kata. Bukan aku. Haha... Tapi graf berat aku naik secara normal sehinggalah hari kelahiran first baby kami. Alhamdulillah ^_^.

So, secara keseluruhannya. Makan jer apa yang kita rasa boleh masuk dan memenuhi selera anak tekak. Yang penting berkhasiat.




ARTIKEL LAIN DI SINI

1 comment: