Back to Top

31 May 2013

Kenduri Lagi

12:36:00 AM 2 Comments


Assalamu'alaikum...
Penat giler... Buat persiapan majlis doa kesyukuran sebenarnya. Kawin dah di Perlis. Sebelah pihak perempuan. Time cuti nilah kami adik-beradik dapat berkumpul nak-nak majlis makan-makan. Confirm! Semua ada.

Hari ni... Rombongan dari semenanjung sampai. 12 orang... Mak dah awal-awal siapkan makanan tau. Hehe... Excited sambut menantu pompuanlah katakan. Walaupun sekadar majlis kesyukuran. Namun... Mak tetap gak deko simple pelamin untuk adik aku dan wife dia tepung tawar kata orang Sarawak...


Majlis kami simple jer... But aku akan updated time to time okeh! Nak sambung tolong buat pelamin. Nanti dah siap... Aku capture... Haha. Macam pandai ^_~.


29 May 2013

28 May 2013

Bot Karam Di Belaga?

10:29:00 PM 2 Comments


Assalamu'alaikum...
Nak tahu tak. Hari ni.... KUCHING 28 Mei - Sebuah bot ekspres dalam perjalanan dari Belaga ke Kapit yang sarat dengan penumpang karam kira-kira 9 pagi ini berhampiran Tanjong Giam Bungan.Tragedi itu berlaku kira-kira sejam selepas bot yang sarat dengan penumpang yang balik untuk menyambut Hari Gawai itu berlepas dari pekan Belaga.Petikan daripada utusan.com.my

bot karam belaga, mangsa bot karam belaga, berita terkini bot karam belaga,

Sian pulak aku baca tragedi ni. Dahlah ramai yang nak balik sambut Hari Gawai ^_~. Sebenarnya tempat ni tak jauh dari tempat hubby mengajar. Suatu ketika dulu dia pernah menaiki bot di situ untuk bawak budak-budak sekolah. Tulah antara penghubung yang sering digunakan oleh masyarakat sekitar situ. Sian kan... Setakat ni jumlah mangsa sebenar belum dapat disahkan.


Hujan Lebat Di Lebuh India

3:42:00 PM 3 Comments


Assalamu'alaikum...
Huhu... Hujan lebat weii. Konon nak keluar jenjalan. Sekali sampai Lebuh India, Kuching. Takleh jalanlah pulak. Hajat di hati nak carik kain untuk buat baju raya untuk tahun ni. Nak sedondon 3 beranak kiranya. Last year. Aku beli baju yang dah siap di butik Almas.


Nampak gayanya takleh nak jalan di Lebuh India. Alia pulak dah macam-macam ragam dalam keta. Biasalah dia. Kalau tak dibawak keluar. Hurm... Sabo jelah ^_*.

Destinasi seterusnya... Shopping di Wisma Seberkas ^_^.


Cute Dan Murah

12:01:00 PM 1 Comments


Assalamu'alaikum...
Semalam pergi Leno... Berminat dengan Air Freshener 3 in 1 dia. Comel giler. Ambik 1 dengan harga Rm15.90... Murah giler.


Masuk keta terus guna. Segar je baunya. Memang berbaloi beli. Botol pun boleh simpan buat collection ^_^. Haha...


27 May 2013

Episod 7 Teduhan Kasih

10:30:00 PM 1 Comments


Assalamu'alaikum...
Sambungan episod 6 teduhan kasih ... Kisahnya bermula dengan Ehsan balik dari hospital dan bertanya kepada makcik yang kerja kat rumah dia pasal bagaimana nak tanam uri. Makcik tu pun teranglah kat Ehsan. Ehsan dah anggap anak Iffa sebagai anaknya sendiri... Malah sanggup ambik cuti semata-mata nak jenguk Iffa dan anaknya.

Sumber gambar daripada tv3.com.my

Dari sudut lain... Iffa pulak dok sibuk call bekas mak mertuanya... Nak bagitau yang dia dah selamat lahirkan baby boy. Malah... Merayu agar membenarkan dia berpantang di rumah mak mertuanya. Namun. Bukan jer tak setuju. Malah Iffa pulak dimarahinya. Ayu pulak memujuk Redza untuk berjumpa dengan Iffa konon-kononya rasa bersalah dan ingin memohon maaf. Tapi hakikatnya dia saja nak sakitkan hati Iffa dengan pengumuman penting yang mereka nak honeymoon ke Barli. Tapi sayang... Iffa dah keluar hospital. Ehsan hantarkan Iffa ke rumah ibu tirinya atas permintaan Iffa sendiri... Itulah klimaks episod 7 teduhan kasih pada malam ni... Apa yang berlaku seterusnya kepada Iffa. Kenalah tonton teduhan kasih episod 8 :')


Episod 6 Teduhan Kasih

3:33:00 PM 0 Comments


Assalamu'alaikum...

Sumber gambar tv3.com.my

Sambungan episod 5 Teduhan kasih
Malam ni teduhan kasih episod 7. Walaupun tak berkesempatan tengok episod 6. Namun... Now, tak jadik masalah. Boleh jer carik online right. Aku dah tonton episod 6 teduhan kasih. So... Sweet. Adi Putra atau Ehsan sambut kelahiran anak Iffa. Nasib baik dia ada untuk bawak Iffa pergi hospital.

Mak tiri dia pulak bertegas untuk pergi bercuti dengan kak long tiri dia. Jahat betul. Apalah nasib Iffa. Tinggallah Iffa sorang-sorang di rumah. Tetiba sakit perut. Call Ijat, adik tirinya tak dapat. Try call bekas mak mertua dia. lagilah tak layan. lagi-lagi tengah busy dengan majlis kawin Redza dan Ayu. Nasib baik Ehsan lalu tempat Iffa tunggu bas. Dialah yang tolong hantarkan Iffa. Apakah kesudahannya. Tak sabar nak tengok episod 7 teduhan kasih malam ni.


Bangun Tidur Terus Bantai

3:00:00 PM 1 Comments


Assalamu'alaikum...
Alahai... Anak dara aku dah bangun tido. Sekali dia tengok oat krunch atas meja. Supppp... Terus meluru tu ke meja ruang tamu. Ambik dan duduk depan tv. Dah ler... Rambut serabai. Haha...


Lupa nak simpan. Pagi tadi jam 10 hubby kedai carik news. Beli oat krunch. Lupa nak simpan. Sekali... Alia yang bantai duluan dari hubby. Alia suka sangat tu makan oat krunch.


Mudahnya Bersalin

1:56:00 PM 2 Comments


Assalamu'alaikum...
Alia tengah sedap tido dalam buai. Lagi-lagi ada neneknya yang suka hayunkan buai untuk Alia. Dari pukul 11 tadi tu tido. Sampai sekarang belum bangun. Apalagi aku... Sambil kami bersantai menonton tv. Sempat jugak aku updated blog. Sebenarnya aku tengah baca metro news jugak dalam masa yang sama. Haha...

Baca pulak kisah ibu yang tengah pregnant di Florida. Mudah aishh dia nak melahirkan baby dia. Atas wheel chair jer tu nurse sambut. Mudah betul kan...

Sumber gambar adalah daripada harian metro

Tapi... Buat apa nak cemburu. Mudah atau tidak kita melahirkan anak. Semuanya Allah telah aturkan untuk kita. Pasti ada mesej setiap apa yang berlaku. Hakikatnya... Anak adalah anugerah yang terindah...


Tragedi Di Hari Perkahwinan

12:37:00 PM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Fuh! Baru berkesempatan updated blog. Semalam lansung tak updated. Separuh hari atas jalan... Dari Spaoh ke Kuching. Hajat di hati ingin menziarahi mak mertua tersayang sambil-sambil jalan-jalan carik makan. Tapi tak lama... 29hb ni balik kampung lagi. Kenduri kawin adik aku.


Bercakap pasal kenduri kawin. Biasalah cuti-cuti ni ramai yang ambik kesempatan buat kenduri kawin kan. Tapi tak sangka ek. Dalam kemeriahan pasti ada duka. Sedih gak baca kisah kanak-kanak umur setahun 6 bulan yang dipaparkan di harian metro. Dalam sedang bersama ibu dan bapanya menjamu selera tu. Tetiba sebuah kereta penjenayah yang dikejar polis terbabas lalu merempuh khemah majlis kenduri kawin di kampung kopisan. Malang tak berbau... Telah merempuh 3 beranak dan menyebabkan kanak-kanak tersebut meninggal. Sian betul kan :'(.

Siapa sangka kan...

Semoga majlis kami nanti berjalan dengan lancar hendaknya.


25 May 2013

Buat Pertama Kalinya Berselimut

7:16:00 AM 1 Comments


Assalamu'alaikum...
Sejuk giler... Alia masih lagi lena dibuai mimpi. Sempat jugak aku snap gambar dia haihh. Buat pertama kalinya dia mahu berselimut. Maybe sebab tak berstokin kot. Kesnya aku bawak sepasang stokin jer. Sudah! Semalam dah guna kat hotel. Tak kan nak guna berulang. Lagipun... Alia jenis kulit sensitif. Mudah nak merah-merah :'(.


Bestnya dia tido. Aku pulak tak dapat nak tido. Huhu... Mood happy sesangat kat kampung kot. Tu sampai tak boleh nak pejamkan mata. Heeee...


Tertusuk Gunting Di Kepala?

6:29:00 AM 1 Comments


Assalamu'alaikum...

tertusuk gunting di kepala, anak tertusuk gunting,
Sumber gambar adalah daripada laman www.utusan.com.my

Miri 24 Mei - Seorang kanak-kanak perempuan berusia dua tahun nyaris maut apabila kepalanya tertusuk sebilah gunting sedalam kira-kira tiga sentimeter ketika ibu bapanya bertengkar di sebuah rumah di Jalan Tanjung di sini, awal pagi semalam.

Kejadian berlaku pukul 1 pagi ketika ibu dan bapa mangsa berselisih faham dan berperang mulut sebelum si isteri hilang sabar lalu cuba menyerang suaminya dengan sebilah gunting.Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Mun Kock Keong berkata, ketika pasangan tersebut bergelut, mangsa dikatakan berada tidak jauh dari mereka dan sedang bermain bersendirian.

Katanya, wanita berkenaan meluru ke depan dan cuba menikam suaminya dengan gunting namun lelaki itu mengelak menyebabkan tikaman terkena anak mereka.“Mangsa ditikam betul-betul di atas kepala sedalam tiga sentimeter dan dibawa ke Hospital Miri oleh bapanya untuk rawatan lanjut.“Gunting itu berjaya ditarik keluar oleh petugas hospital dan keadaan mangsa kini dilaporkan tidak serius," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia.

Menurut Kock Keong, bapa mangsa kemudian membuat laporan di Balai Polis Miri berhubung kejadian tersebut.“Isterinya berusia lingkungan 30-an kini ditahan bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 325 Kanun Keseksaan kerana menyebabkan kecederaan dengan sengaja," katanya.
- Petikan Artikel bertajuk Kepala anak tertusuk gunting di laman www.utusan.com.my.


******************************************

Haha... Pepagi buta dah bukak online news. Alia tengah sedap tido. Tu yang aku ambik kesempatan tu.

Bila baca artikel tersebut. Aku pulak rasa ngilu di kepala bila membayangksn saat-saat anak itu tertusuk gunting di kepala. Dek kerana pertengkaran ibubapa, anak jadi mangsa. Sian! Nasib baik tak serius :'(


Menariknya Di Kampung

6:05:00 AM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Alhamdulillah... Tepat 7:30 malam. Baru sampai rumah. Pukul 10 dari Bintulu tau gara-gara singgah di shopping komplek... Fuh! Penat giler. Tapi sampai kampung. Penat hilang bila berkumpul ramai-ramai. Ada saja nak disembangkan. Alia pun tumpang sekaki. Pukul 1 baru tido siotttt... Mana tak nyer, 2 kali tido sepanjang perjalanan tau. Takde yang menarik sangat pun kat kampung. Cuma... kumpul ramai-ramai tu yang menyeronokkan. Hehe...

Sepanjang perjalanan Alia takde meragam sangat dan jadi budak baik. Apa tipnya. Jangan tanya aku. Haha... Takdelah... Bagi aku. Cara aku... Nak bawa bayi atau budak dalam perjalanan jauh. Aku dah download siap-siap abc songs for baby... Biasa, beberapa video Upin Ipin, Baby songs, lawak-lawak baby... Dan jugak sedikit mainan untuk curi perhatian dia. So, automatik Alia akan leka. Sila jangan ikut okeh!

Selain tu jugak... Selang 3 atau 4 jam. Aku akan bagi Alia minum atau makan snek. Heeee.... Jadi tak sempat ler dia nak meragam. Sebabnye... Perut baby atau kanak-kanak akan kembali kosong atau hilang kenyang around 2 jam. Tak silap aku info ni pernah aku baca dalam majalah Pa&Ma.

Cuma... 2 jam before sampai kampung. Dah ler Alia tido. Hujan lebat giler. Ayah yang sekarang dok berada di Perlis dah berapa kali call aku tak jawab. Siapa berani nak angkat hujan lebat giler dengan kilat sabung-menyabung. Sampai rumah baru aku telefon balik.

Ayah pergi Perlis sebenarnya hadiri hari perkahwinan adik aku sepertimana pernah aku ceritakan dalam entri bertajuk Planning Cuti Sekolah 2 Minggu 2013. Alhamdulillah... Tepat 9:00 malam tadi. Sahlah adik aku jadi suami orang. Selamat pengantin baru aku ucapkan.

Nanti... Majlis belah aku. InsyaAllah akan aku updated. Kalau ingatlah yer.

Sekian. Wassalam...


24 May 2013

Kenapa Fizo Omar dan Hans Jaafar Putus Cinta?

6:36:00 AM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Kenapa Fizo Omar dan Hans Jaafar putus cinta... Semuanya terkandung dalam artikel ni. 

hans jaafar dan fizo omar,
Sumber snapping info adalah daripada www.hmetro.com.my

Begitulah adat bercinta. Sedangkan orang yang dah kawin pun ada yang bercerai berai. Ini kan pulak masa bercinta. Pada aku... If takde keserasian dari awal. Baik berpisah. Buat apa nak teruskan kan. Teringat aku dengan kisah kawan aku dulu. Aku bangga dengan dia... Kerana berani buat keputusan.

Kisahnya begini... Dalam dok bercinta lagi sebenarnya. Selalu bergaduh waima dalam telefon sekalipun. Dahtu kekadang balik dari dating pun pasti bahagian tangan ke atau muka ada kesan lebam kena pukul. Semuanya gara-gara panas baran dan cemburu membabi buta. Malah nak pergi mana-mana nak kena mintak izin dulu dan story nak pergi mana... dengan siapa. Balik pukul berapa... tak boleh lama. Haish! aku pulak geram masa tu bila kawan aku mengadu kat aku. Apa kes nak mintak izin bagai. Belum jadi suami pun. Aku ada jugak nasihatkan dia agar putus jer. Tapi... Apakan daya. Cinta itu buta. Mereka pun bertunang. Ceritanya tak habis kat situ jer. Lepas bertunang lagi dasyat. Sepak terajang kawan aku dapat.

Disebabkan tak tahan baru dia cerita dengan parents dia. Apalagi... Orang tuanya. Marah punya pasal. Masa tu jugak mereka putus. Nasib baik. Kalau dah kawin dan ada anak... Kan anak jadi mangsa.

Apa-apa pun... Semuanya terletak di tangan kita untuk memilih yang mana kaca dan yang mana permata. 

Sekian. Begitulah cerita merapu aku pepagi buta sebelum memulakan perjalanan balik kampung aku bersama hubby dan Alia sekejap lagi.

Selamat bercuti ^_^.


Episod 4 dan 5 Teduhan Kasih

4:34:00 AM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Isnin... Kemuncak teduhan kasih episod 3 berakhir dengan Iffa dibawa ke rumah ibu tirinya setelah kematian ibu kandungnya. Still dalam flasback ibu tirinya lagi okeh! Malam Selasa... Kisahnya bersambung dengan penderitaan Iffa di rumah ibu tirinya... Dia disuruh buat itu dan ini. Sementara ayahnya pulak sakit sehinggalah meninggal dunia. Iffa terus tinggal di rumah ibu tirinya... Namun, harus menghadapi sumpah seranah ibu tirinya... Flashback terhenti apabila ibu tirinya tersedar dari lamunan.

Tetiba... Datang pulak Ijat, adik lelaki tiri Iffa datang mengetuk bilik untuk memberi selimut dan bantal. Iffa sempat jugak mintak tolong Ijat untuk temankan dia ke mahkamah keesokan harinya... Untuk uruskan hal penceraian dia dan Redza. Datang pulak ibu tirinya... Menyuruh Iffa mencuci pinggan mangkuk. Iffa akur dan menurut perintah.

Keesokannya Iffa dan Ijat pergi ke mahkamah. Sampai di mahkamah... Kemain lagi Redza dan Ayu. Bekas mak mertua Iffa pun ada. Akhirnya sahlah Iffa dicerai... Kemuncak cerita teduhan kasih episod 4 berakhir dengan Ayu... Yang turut berangan untuk terus menyusahkan Iffa sebagai membalas rasa sakit ditampar Iffa sebelumnya.

Manakala Episod 5 teduhan kasih... Lagi kisah terus menerus Iffa diperlakukan seperti orang gaji. Ayu pulak menunda perkahwinan mereka dalam tempoh 6 bulan. Terlebih dahulu... Ikatan pertunangan diteruskan.

Part Ehsan pulak... Still enjoy dengan perempuan dan club malam. Manakala ibu Ayu tidak berapa happy dengan keputusan Ayu untuk berkahwin dengan Redza... Kerana Iffa seorang yang baik dan merupakan sahabat baik Ayu sendiri.

Suatu hari balik dari checkup... Iffa terserempak dengan ibu Ayu... Ibu Ayu memohon maaf Kepada Iffa terhadap apa yang telah dilakukan oleh Ayu... Hakikatnya, Iffa dah memaafkan Ayu dan menerima apa yang berlaku sebagai ujian. Episod 5 berakhir dengan perjalanan Iffa balik ke rumah... Apakah yang terjadi seterusnya kepada Iffa. Kenalah tonton episod 6. Hurmmm... Tapi sayang. Semalam tak tengok. Sampai jer Bintulu terus shopping. Alahai! Dah skip one episode... Apa daa...


23 May 2013

Cuti Sekolah Dua Minggu

8:50:00 PM 1 Comments


Assalamu'alaikum...
Habis kelas... Kemas-kemas barang yang tak habis kemas semalam dan gerak around jam 1 petang ke Bintulu. Bermalam di Bintulu dulu. Esok baru balik kampung. Fuh! 8 jam perjalanan akan dilalui esok. Sabo jelah ^_*. Hotel dah booking siap-siap last month. So... Just bila-bila masa jer check in. Dah kenal sangat dah penjaga kaunter AAA Hotel dengan kami 3 beranak. Haha...

Hurmmm... Cuti ni just menziarahi mak mertua sekejap lepas tu balik semula ke kampung aku. Kenduri kawin adik lelaki aku... 1 Jun... Pesta Gawai tu untuk kaum Iban. Lusa sah ler dia menjadi suami orang. Isterinya orang Perlis. Hari ni... Mak, ayah, abang long sekeluarga, mak wa dan pakcik sekeluarga akan fly ke Perlis. Sungguh jauh. Dah jodohkan... Sedih aku tak dapat pergi. Kami 5 yang lain tak dapat nak pergi... Masih ada kelas lah. Belum dapat cutilah... Pendek kata ada masalah.

Nanti... InsyaAllah aku akan updated pasal itu kenduri okeh!

Ciou dulu maa...


22 May 2013

Terbaru Anak Mati Dalam Baldi

9:00:00 AM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Bukan bilik mandi jer bahaya... Mana-mana tempat pun bahaya terutamanya kepada anak-anak yang belum faham akan erti baik atau buruk. Contohnya... Apa yang tersiar di harian metro online hari ni...

anak tertonggeng dalam baldi,
Sumber info adalah daripada laman www.hmetro.com.my

Muda sebulan dari Alia budak tu. Sian... Malang tak berbau... Nasi dah jadi bubur. Menyesal pun tak guna. Sebab tu... Aku buat pagar kat depan bilik air. Walaupun ada pintu. Lepas tu pulak... Aku memang ambik serius part bilik Air. Banyak sangat dah kisah kanak-kanak maut dalam bilik air.

Moga... Kisah anak maut tertonggeng dalam baldi ni menjadi pengajaran buat kita bergelar ibu. Jangan ambik mudah pasal anak kecik dalam bilik air. Sebagai peringatan buat sendiri jugak sebenarnya.

21 May 2013

Episod 3 Teduhan Kasih

11:39:00 AM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Kisahnya rentetan daripada episod 2... Kali ni pulak... Ibu Redza datang ke rumah dan menghalau Iffa. Iffa merayu untuk terus tinggal di rumah milik Redza dan dia suatu ketika dulu memandangkan dirinya mengandung dan lagi ibu tiri dan kakak tirinya yang sangat tidak menyukai Iffa. Namun... Ibu mertuanya tetap dengan pendiriannya dan terus pergi tanpa sebarang kata.

Kemudian... Iffa keluar untuk berjumpa Ayu. Setibanya di rumah Ayu dan sebaik saja Ayu membuka pintu. Satu tamparan hebat dari Iffa singgah di pipi Ayu... Iffa memarahi Ayu. Tergamak Ayu sahabat baik merampas suami kawan sendiri... Tapi... Ayu pandai pulak bukak cerita. Kata Redza yang menggoda dia. Selalu datang rumah merayu... Hah! Hebat sungguh permainan Ayu. Akhirnya Iffa dihalau oleh Ayu. Setelah Iffa balik... Ayu pun menelefon Redza sambil berlakon menangis teresak-esak mengadu yang dia kena maki hamun dan ditampar oleh Iffa.

Mendengar kata-kata Ayu itu, Redza balik dan terjerit-jerit memanggil Iffa lalu memarahi Iffa dengan macam-macam makian... Sebelum Redza keluar. Iffa sempat memohon ampun. Mintak dihalalkan makan minumnya dan paling penting Iffa membuat pengakuan yang dia tidak pernah menyesal berkahwin dengan Redza.

Keesokannya Iffa keluar dan balik semula ke rumah ibu tirinya. Sebaik melangkahkan kaki ke laman rumah. Kakak dan ibu tirinya memarahi Iffa dengan bermacam-macam makian yang dilemparkan. Alahai! Malangnya nasib Iffa. Walaupun diterima masuk rumah. Namun... Iffa disuruh melewati pintu dapur. Kemas bilik stor dan tinggal disitu.... Bermula di situlah. Flashback kembali... Bila ibu tirinya mengingati kisah suaminya mengahwini ibu Iffa tanpa pengetahuan dia. Dia bersumpah... Sampai ke mati dia tak kan terima ibu Iffa.

Suatu hari... Ibu Iffa meninggal dilanggar kereta semasa Iffa dan ibunya keluar membeli-belah... Dan kemuncak teduhan kasih episod 3 diakhiri dengan kisah Iffa dibawa ke rumah ibu tirinya... Apa yang berlaku seterusnya, kenalah tonton teduhan kasih episod 4 malam ni.

Haha... Ada gaya penulis novel tak?



Hadiahkan Sebuah Ciuman

8:52:00 AM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Sekarang Alia dah reti hadiahkan sebuah ciuman kepada aku dan hubby... Apabila dimintak berbuat demikian. Terujanya aku pabila Alia reti nak cium pipi dah. Sayang Alia sesangat.


Tak sabar pulak nak tengok Alia reti bercakap. Sekarang pun dah reti... Cuma tulah... Masih tak betul jer bunyi nyer. Haha...


20 May 2013

9.200 Kilogram

5:51:00 PM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Itulah berat Alia setahun 3 bulan. Habis jer waktu sekolah... Lepas makan dan solat. Kira-kira jam 2:30 petang... Aku dan hubby bawak Alia pergi ke klinik. Pemeriksaan rutin untuk kanak-kanak.

Hari ni, Alia just timbang berat jer. Takde injection seperti sebelumnya. Alhamdulillah... Berat Alia ok kata nurse. Naik... 9.200 Kilogram.

Yang lucunya... Alia takut dengan nurse. Tapi taklah sampai menangis. Cuma tak becok seperti mula-mula masuk klinik. Kemain ramah lagi dia dengan budak-budak kat klinik.


Selain tu jugak aku dibekalkan satu penanda buku yang berisi dengan maklumat mengenai tanda-tanda bahaya pada kanak-kanak bawah 5 tahun dan tanda-tanda bahaya pada bayi baru lahir hingga 1 tahun...

Bagiku... Ianya amatlah berguna ^_^. After raya... Baru Alia pergi klinik lagi untuk injection. Berapakah berat Alia setahun 6 bulan ek?... Nanti aku updated untuk Alia tahu akan perkembangannya bila besar nanti.


Macam Orang Tua Perangai

9:20:00 AM 1 Comments


Assalamu'alaikum...
Semenjak usia dah menjangkau setahun 3 bulan ni. Macam-macam peel Alia ada. Sekarang reti pulak dah belek-belek buku sambil berbaring. Hebat! Bak kata hubby. Dah macam orang tua dah aku tengok.


Harap-harap... Sikap Alia yang sukakan buku... Biarlah sampai bila-bila ^_^.


Mula Mencari Resepi Mudah Untuk Bulan Ramadhan

12:06:00 AM 1 Comments


Assalamu'alaikum...
Sekarang Bulan Mei. Kalau bulan Islam... Dah Masuk bulan Rejab. Tak lama lagi muncul pulak Ramadhan 2013. Kalau bulan puasa before ni aku bantai je nak masak apa. Asal sodap!

Tahun ni dah planning dah cantik-cantik. InsyaAllah! nak carik resepi untuk bulan puasa 2013. Letak kat blog untuk rujukan. So, first resepi dalam kepala otak aku adalah resepi wafer paling senang nak buat. Rindu masa kat UNIMAS time study dulu... Bulan puasa selalu beli wafer tau. Tak tahu kenapa. Suka sangat beli wafer...

So... Berikut adalah resepinya yang aku snapping dari blog www.resepiasni.blogspot.com.

resepi wafer paling mudah, Resepi wafer paling senang dibuat,

Bicara Kata : Ikut pemahaman aku sdt tu singkatan kepada Sudu teh dan sdb tu sudu besar ^_^. InsyaAllah! Nanti nak try...


19 May 2013

Mati adalah Jalan Penyelesaian

2:11:00 PM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Mati adalah jalan penyelesaian... Begitulah kesimpulan yang dapat aku ungkapan berdasarkan petikan berita dari kosmo online hari ni.... Di mana...

PETALING JAYA - Seorang wanita yang mempunyai empat anak menemui ajal di tangan suami sendiri yang bertindak mendera dengan memijak dan menikam pisau di tubuh mangsa dalam satu kejadian dipercayai berlaku di sebuah rumah di Lot 18, Kampung Petaling Bahagia, Puchong dekat sini malam kelmarin.

Tragedi menyayat hati itu menimpa Nur Hidayah A. Ghani, 28, yang bekerja sebagai kerani akaun di sebuah hotel di Jalan Klang Lama di sini dipercayai berpunca daripada perasaan tidak puas hati si suami apabila isterinya itu mahu menuntut cerai.

Bagaimanapun pada malam kejadian, suspek bertindak membawa isterinya yang cedera parah itu untuk mendapatkan rawatan di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) di sini pada kira-kira pukul 1 pagi tetapi mangsa mati dalam perjalanan.

Kosmo! Ahad difahamkan, rumah tangga pasangan tersebut kerap bergolak berpunca daripada sikap panas baran dan kaki pukul si suami sejak mereka mendirikan rumah tangga 11 tahun lalu.


Kerana mintak cerai tu... Isteri mati dek kerana dipijak suami. Kenapa yer kita sering ambik jalan mudah untuk selesaikan sesuatu. Namun... Kita tak tahu apa sebenarnya yang belaku. Kenapa dah ada 4 orang anak dan dah 11 tahun baru nak mintak cerai. Kenapa tak sebelum ni. Huhu...

Hakikatnya... Jadikan ia sebagai pengajaran dalam hidup. Takde yang lebih penting dalam suatu perkahwinan adalah perbincangan. Rumah Tangga mana tak dilanda badai... Right!

Nauzu'billah...


Rasa Nak Muntah Bila Baca

11:07:00 AM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Selamat pagi. Baru sekarang berkesempatan baca online news. Baca pulak satu kisah berlaku di negara China. Nasib baik dah breakfast!

Ru'ian (China): Seorang pelajar sekolah menengah menemui kepala tikus dalam hidangan nasi gorengnya ketika sarapan di kantin sekolah kelmarin.Penemuan itu menjadi sensasi apabial foto kepala haiwan itu dimuat naik di laman blog mikro Weibo.

Kebanyakan pengguna Internet negara itu menyatakan rasa terkejut ekoran penemuan menjijikkan itu. Dikatakan kepala tikus itu sebesar saiz jari kelingking orang dewasa.Pengetua Sekolah Menengah Rui Xiang, Weng Heng Xuan memberitahu Beijing Times apabila pihak berkuasa datang untuk melakukan pemeriksaan di sekolah itu pada 7 Mei lalu, mereka menemui rahang daripada seekor tikus bersaiz besar yang kelihatan seperti sudah dipanggang. 

Pihak berkuasa telah merampas sejumlah cendawan kering dan nasi pulut dari sekolah itu untuk siasatan lanjut.Pegawai keselamatan makanan memberitahu wartawan kepala tikus itu ditemui bersama cendawan kering yang dipesan kantin sekolah daripada pembekal. Dia juga memberitahu menemui tulang dalam bungkusan cendawan kering, tetapi tidak dapat memastikan jenis haiwan berkenaan. - AsiaOne... Petikan dari harian Metro

Rasa nak termuntah bila bayangkan ada tikus dalam nasi goreng. Pada aku ia jadi pengajaran buat kita terutamanya dalam menyediakan makanan. Besar impaknya tau kalau kita tak berhati-hati dalam menyediakan makanan. Tengoklah... Kan Dah Kena ^_^.


Setahun 3 Bulan Dah!

9:31:00 AM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Cepatnya masa berlalu. Sedar tak sedar semalam... Umur Alia dah masuk setahun 3 bulan. Rasa macam tak percaya. Tapi... Itulah hakikat yang harus aku terima.


Takde sangat pun yang menarik sepanjang nak menunggu usia Alia setahun 3 bulan. Tapi... Alia semakin faham dah apa yang kita cakap. Siap boleh bantu lagi. Apalagi... Alia selalu jadi mangsa hubby ambik remote. Sebabnya... Alia suka tu kalau kita suruh ambik remote. Aku tak tau ler... Suka sangat dengan remote tv.

Pastu pulak... Reti dah capai benda atas meja makan kalau letak tepi sangat memang jadi mangsa. Contohnya semalam... Hubby bancuh air milo campur susu pekat. Lupa nak simpan... Lepas minum terus pergi buang sampah. Aku pulak kat dapur. Sekali... Habisss... Dituangnya susu ke lantai. Nak marah pun tak boleh gak. Cuma aku pukul telapak tangan dia sekali sambil nasihat. Terkebil-kebil mata dia tengok aku. Macam nak menangis pun ada. Hai... Dah ler penat. Kena mop lantailah pulak. Nak buat macam mana. "kalau tak nak susah, jangan beranak". Bak kata mak aku. Haha...

Kisah pendek si cinta hati yang kian membesar. Semoga Alia membesar dengan sihat dan bijak ^_^. Isnin ni nak kena bawak Ali pergi klinik untuk timbang berat. Berapalah berat dia setahun 3 bulan ek?


Terbaru Anak Perempuan Penyanyi Siti Sarah

4:13:00 AM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Alhamdulillah... Last month, tak silap tengok Siti Sarah dan suaminya, Shuib dalam rancangan romantika. Masa tu lah aku tengok dia pregnant.

shuib sepah, gambar anak perempuan siti sarah dan shuib, nama anak siti sarah dan shuib, gambar terbaru anak siti sarah,

Tadi... Tengok berita Awani, adalah berita kaki pasal Siti Sarah dah selamat menjalani pembedahan 4:46 petang Jumaat... Pas tu dapat baby girl pulak tu. Mean, sekarang mereka dah dapat sepasang anak. Tahniah! Buat mereka ^_^. Rezeki. Comel betul anak perempuan siti sarah. Rasa nak cubit jer pipi dia. Dah ler tembam! Geram tengok ^_^.

Bicara Kata : Bila tengok anak Siti Sarah dan Shuib kumpulan Sepah... Rindu pulak time Alia masa baby. whuaaaaa....




Dek Kerana Mintak Nasi!

2:57:00 AM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Sempat jugak aku nak menonton masterChef Selebriti Malaysia minggu ke-5. Bagi rancangan malam sabtu iaitu semalam. Untuk first round... Masakan yang mereka kena buat adalah berasaskan manterang dan kelapa muda Masakan Syani menjadi juara dan habuannya Syani bebas keluar masuk ke pantri bahan untuk second round masakan.

Untuk second round adalah sajian citarasa bertemakan hari ibu. Mean, masakan ibu yang paling mereka suka. Tapi... Sian Enot. Tetiba terusik kalbu. Rupa-rupanya ibu Enot meninggal time umur Enot 3 tahun. Tapi Enot still ada sajian untuk di masak.

Radhi pulak... Tanpa dirasa masakannya oleh Chef juri. Dia terus disenaraikan ke pusingan penyingkiran malam ni. Why? Gara-gara nasi tak masak, dia mintak nasik dengan Cat Faris. Antara rule... Memang tak boleh buat macam tu. So, Radhi akur dengan keputusan yang telah dibuat oleh chef juri.

Dalam sajian citarasa pulak... Micheal telah jadi juara sekaligus dia telah ditabalkan sebagai leader untuk sajian luar.

Selain Radhi... Celina, Enot dan Syura jugak turut tersenarai dalam pusingan penyingkiran. Siapakah yang akan tersingkir dalam Masterchef Selebriti Malaysia 2 untuk minggu ke-5? Kenalah tengokkk...

Haha... Untuk pusingan penyingkiran. Tak tau lagi. Aku boleh tengok ke tidak ^_~.

Bicara Kata : Dah jadi macam pengulas program tv pulak dah. Semenjak dua menjak ni aku suka menonton tv lah pulak ^_~.


18 May 2013

Tengok Ipin Upin Ler Tu!

9:04:00 PM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Alia... Kalau lepas mandi waktu petang. Mesti start sebut betul-betul walaupun sebutan masih tak betul. Tau sangat dah dia timing upin ipin bersiaran di tv9 jam 6:40 petang.


Walaupun citernya berulang-ulang. Lansung tak jemu nak menonton. Hehe... Time dia khusyuk menonton upin ipin ler aku curi masa untuk memasak. Habis upin ipin pulak... Start di teraburkan mainan dan buku dia. Selagi tak tidur. Jangan harap nak kemas.

Power sungguh tarikan cerita upin ipin kan... Budak kecik mesti tau sungguh pasal upin ipin. Heran aku ^_~.

Bicara Kata : Walaupun meminati ipin upin, Alia takde ler fanatik sangat nak tengok.


Susah Ke Nak Kawal Kolestrol?

6:52:00 PM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Semestinya... Majalah iSIHAT adalah antara majalah kesukaan kami suami isteri. Tapi... Yang suka membelinya Encik Hubby. Every months wajib ada. Harap maklum okeh! Hehe...

Baru-baru ni aku ada terbaca... Cara paling mudah untuk kawal kolestrol. Mudah bagi aku... Sebabnya dengan hanya mengamalkan minum jus oren setiap pagi. Mampu membantu mengawal kolestrol dalam badan.

kawal kolestrol, cara kawal kolestrol paling mudah, tip mengawal kolestrol berkesan,
Sumber snapping info adalah daripada majalah iSIHAT

Kalau aku... Lansung tak kena dengan selera anak tekak nak minum jus pepagi. Alamat masuk toilet lah jawabnya. Automatik! Lansung tak boleh ^_~. Bila belah tengahari, takde masalah nak minum... Lagi time panas terik. Jus oren campur ais. Fuh!!! Sodap giler ^_^.



17 May 2013

Wall FB Dipenuhi Ucapan Selamat Hari Guru

7:34:00 AM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Semalam bersempena dengan sambutan hari guru 2013... Wall facebook aku penuh dengan wish "selamat hari guru"... Terkasima tengok. How powerful media sosial right now kan.

Seharusnya... Jasa guru patut dikenang. Tanpa mereka... Mana mungkin kita mengenali A dan 1. Betul tak?

Satu lagi menarik. Semalam aku jugak baru tahu sekolah tertua di dunia letaknya di mana?... Tu pun aku baca dari blog www.borakkosong.com. Sebelum ni... Aku tak pernah pun terfikir mengenai sekolah tertua di dunia. Info yang menarik aku kira ^_~.

gambar sekolah, sekolah tertua, sekolah tertua di dunia,
Sumber snapping info adalah daripada www.borakkosong.com

Apa-apa pun... Semoga semua guru terus berusaha mendidik anak bangsa.


Episod 2 Teduhan Kasih

12:23:00 AM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Sambungan episod 1 teduhan cinta... Iffa diceraikan oleh Redza (Shah Iskandar)... Setelah Ayu (Nabila Huda) dan Redza keluar. Iffa tetiba flashback... Bagaimana Ayu boleh merampas Redza dari dia.

Rupa-rupanya... Memang Ayu lama dah sukakan Redza dan ambik kesempatan di atas kebaikan Iffa. Selalu tumpang Redza pergi kerja atas kebenaran Iffa sendiri. Betapa tulusnya hati Iffa mempercayai kawannya, Ayu.

Suaminya... Redza pernah menyuarakan tentang perangai Ayu yang sering ulang-alik dari rumah mereka... Macam pelik. Namun, Iffa masih berperasangka baik. No wonderlah... Kalau everyday tumpang plus ada hati. Memang menjadi... Alamatnya padah mengundang :'(

Akhirnya mereka mengaku... Bahawa mereka saling mencintai satu sama lain. Apalagi emak Redza. Memang sukalah. Malah nak berjumpa dengan Ayu untuk membincangkan perkahwinan mereka. Manakala emak Ayu membantah niat Ayu untuk berkahwin dengan Redza... Kerana merasakan Ayu merampas suami kawan baik sendiri.

Another part... Ehsan dan Nurlisa. Sorang... Playboy yang hidup dalam kesepian bercinta dengan Nurlisa. Tapi tak seperti orang bercinta. Nurlisa pulak walaupun kata cinta kat Ehsan... Tapi keluar dengan orang lain. Apa kes?

Emak Redza ada menyatakan kepada Redza... Bahawa dia akan menghalau Iffa dari rumah mereka. Adakah ianya berlaku... Dan apakah yang berlaku seterusnya. Kenalah tengok episod 3 teduhan kasih ni... Next week. Jalan ceritanya macam best ^_^.

Huhu... Plot citernya yang mula menimbulkan persoalan... Sungguh menarik!

Bicara Kata : Janganlah terlalu mempercayai orang. Percaya boleh. But not 100%... Susah. Kekadang kawan makan kawan. 


16 May 2013

Kabinet 2013 | Senarai Menteri dan Timbalan Menteri Terbaru di Kabinet 2013

10:26:00 AM 1 Comments



Assalamu'alaikum...
Tadi baca news berita harian. Alhamdulillah... Pihak media Berita harian ada menyediakan senarai kabinet 2013... Dan aku sempat ler capture. Penting! nak-nak kalau yang nak pergi interview. Confirm! ada soalan mengenai senarai terbaru menteri dan timbalan menteri di kabinet. Semoga berguna ^_^. Sumber info adalah daripada bharian.com.my



download kabinet 2013, senarai kabinet 2013, senarai penuh kabinet 2013,


Rindu Masakan Emak

9:11:00 AM 1 Comments


Assalamu'alaikum...
Kisah semalam... Yang baru sekarang aku berpeluang untuk ceritakan. Bila berada jauh daripada keluarga... Pastinya hati akan diselubungi kerinduan yang susah untuk digambarkan.

Kekadang rindu itu semakin tergambar bila mana teringin nak makan sesuatu yang selalu kita makan di rumah. Aku juga begitu... Selalu rindukan masakan emak. Walaupun tak special. Tapi tetap yang pertama di hati aku. Dari kecik maa... Dah biasa makan masakan emak. No wonderlah kan ^_^.


Dinner semalam... Tetiba rasa nak makan ayam masak lomak seperti emak buat. Apalagi... Mulalah cari bahan dan buat. Dah siap... Siap snap picture lagi. Tu yang tak tahan tu... Akhirnya... Tercapai jugak cita-cita nak makan ayam masak lemak gara-gara rindu punya pasal...

Selera habis makan tau!


Episod 1 Teduhan Kasih

12:14:00 AM 1 Comments


Assalamu'alaikum...
Alhamdulillah... Menyempat jugak aku menonton slot akasia terbaru teduhan kasih. Sebuah cerita adaptasi novel teduhan kasih.

Pada aku... First episode yang menarik. Adi Putra iaitu Ehsan yang digambarkan sebagai lelaki playboy. Suka bawak perempuan balik rumah. That it antara pengenalan jalan cerita yang cuba ditonjolkan.

Manakala Sherry Ibrahim pula memegang watak Iffa. Berkahwin dengan Redza tanpa restu ibu Redza. Perkahwinan mereka dibelenggu masalah apabila Redza mulai muak melihat muka isterinya. Kenapa ek? Adakah ibu Redza telah membomohkannya ( andaian aku saja okeh ) atau kecantikan ayu, sahabat baik Iffa telah mempengaruhi rasa cinta Redza kepada Iffa. Tak sangka pulak sahabat baik sendiri... Ayu sanggup tikam dari belakang walaupun mengetahui yang Iffa telah berbadan dua. No wonderlah dia suruh gugurkan anaknya.

Episod 1 teduhan kasih berakhir dengan babak redza mengaku di depan isterinya, Iffa... Bahawa dia dah tak boleh berpisah dengan someone sambil membuka pintu untuk memperkenalkan siapakah gerangan orangnya. Wah! Tak sangka... Ayu rupanya. Apakah sambungannya. Esok sambung episod 2 teduhan kasih okeh!

Bhaha... Harap dapatlah yer bayangkan cerita yang aku try nak karang berdasarkan apa yang aku tengok dan diluahkan dengan ayat sendiri... Yang lintang pukang... ^_~. Nanti boleh Alia baca time senggang. InsyaAllah! Aku akan setia menonton... Kalau ceritanya best macam cerita adam dan hawa di Astro Ria sekarang ni yer ^_^.




15 May 2013

Penggemar Video Game Cepat Mati

9:01:00 AM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Seramnya aku dengar... Bila baca pasal info mengenai kematian yang diakibatkan terlalu lama main video game. Macam tak logik jer kan?.

Yelah... Just duduk dan main pun boleh meninggal. Itu cuma main game bukannya kena langgar atau apa. Tapi... Semalam berita. Gara-gara dah jauh ketinggalan tempat sepatutnya berhenti. Seorang wanita Indon... Tak silap umur 42 tahun terjun dari sebuah bas. ( lari topik pulak dah! ). Lagi tak yah cakap.


Pada aku... Hakikatnya ajal dan maut itu di tangan Tuhan. Kita tak tau bila kita akan mati. Tengok jelah artikel ni... Duduk main game jer pun boleh mati :'(

Sama-samalah kita beringat...



14 May 2013

Terbaru Minggu Ke-4 MasterChef Selebriti 2

10:27:00 PM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Alhamdulillah... Tamat sudah minggu ke-4 MasterChef Selebriti Malaysia musim 2. Kalau hari penyingkiran sebelumnya... Pak Nil tarik diri. Semalam dalam sajian luar. Group merah telah tewas di tangan kumpulan biru lol.

So, malam ni... Norish, Anot, Cik Ta, Lydia, Kenchana dan Radhi selaku group merah... Terpaksa bersaing dalam sajian penyingkiran... Dan tema masakan mereka kali ini adalah laksa.

Huhu... Mula-mula Radhi dan Kenchana mengaku tak pernah masak laksa. Ingatkan antara mereka berdua tersingkir. Anot dan Cik Ta pun... Dapat komen 50:50... Sekaliiii... Yang terkeluarnya adalah Norish... Mean, terselamatlah Anot, Cik Ta, Radhi, Kenchana dan Lydia. Haha... Sempat jugak ek! Aku layan Masterchef selebriti 2 minggu ni.

Untuk Masterchef selebriti musim 2 minggu ke-5... Tak tau lagi. Dapat ke tak tengok ^_~.

Siapa pulak yang tersingkir dalam minggu ke-5 Masterchef selebriti musim 2 ek?



Bakul Mainan Dibuat Kereta

3:36:00 PM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Alhamdulillah... Di atas peluang dan ruang yang ada untuk aku terus bercerita dan berkongsi cerita ^_~.

Kali ini... Lagi kisah tentang Alia. Anak dara manja aku yang kian membesar dari hari ke hari. Alhamdulillah.

Gelagat Alia entah bila. Bila flashback teringat ianya berlaku 3 hari yang lepas. Haha... Baru sekarang aku berkesempatan untuk karang cerita mengenainya. Tak kisah ler. Janji ada cerita everyday tentang dia. Nanti... Bila dah reti baca. Bolehlah Alia baca mengenai dirinya ^_^.

Aku selalu perhatikan Alia... Malah, perhatian itu bukan sekadar memerhati. Tapi... Sebaliknya disertakan dengan tangkap gambar. Biasa... Untuk menyemak blog. Tak sah kalau entri takde gambar. Macam tak best. Tengok jelah... Gelagat Alia...


Dulu... Mana reti nak masuk dalam bakul mainannya tu. Sekarang... Bukan main lagi. Bukan setakat sorong ke hulu ke hilir... Kononnya kereta. Malah... Reti pulak masuk dalam bakul tu sambil mulut becok menyebut "Vrooomm... Vrooomm..". Dah sudah! Keretalah tu agaknya. Kekadang mencuit hati gelagat dia. Hilang penat, timbul rasa gembira... Heeee...

Betapa seronoknya bila ada anak kan!


Cermin Mata Untuk Mata Kering

12:59:00 PM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Semalam aku baca Majalah iSIHAT... Dan tertarik dengan satu info mengenai cermin mata khas untuk mereka yang menghadapi masalah mata yang kering

Sumber Snapping info adalah daripada Majalah iSIHAT

Bila tengok rekabentuknya macam google untuk menyelam. Macam lucu jer kalau pakai. Tapi... Demi kesihatan, peduli apa orang nak kata. Selalunya yang buruk dipandang mata tu...lah yang bagus Betul tak?


Sayur Popular Di Sarawak

9:58:00 AM 2 Comments


Assalamu'alaikum...
Alhamdulillah... Akhirnya tercapai jugak cita-cita nak beli sayur midin Lama dah tak makan. Rasanya dah dekat 6 bulan kot. Lagipun di Sungai Asap ni susah nak dapat. Sayur ni mahal tau... Seikat kecik jer boleh mencecah RM2.50.


Yelah... Sayur ni sayur hutan. Sayur yang tak perlu di tanam. Tumbuh melata di tepi hutan. Susah nak dapat. Tapi... Sayur ni cepat tumbuh ^_^. Dulu... Masa kecik-kecik suka ikut nenek atau mak carik kat hutan... Seronok!

Sayur ni sedap. Kalau masak tumis, midin masak lemak... Mahunya tak toleh makan... Haha. Tipu betul. Tapi memang sedap arr kalau masak lemak. Masak campur sardin ikan ayam brand pun sedap.

Dengar citer sepinggan sayur ni kat hotel. Mahal! Tapi tak tau ler berapa. Hari tu menginap kat Rajah Court Hotel, Kuching... Tak terfikir nak order sayur midin. Huhu... Lain kali. InsyaAllah, kalau berkesempatan menginap lagi di hotel area kuching. Aku mesti order. Nak gak tahu harganya.



13 May 2013

Berjalan Mengundur

12:36:00 PM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Lagi kisah tentang dia...
Alia semakin bijak sekarang. Mentang-mentang dah reti berjalan. Sekarang ni nak tunjuk lagak jalan mengundur pulak dah.


Semalam... Tengah aku dengan hubby makan malam. Tetiba tengok Alia berjalan mengundur. Haishhh! Kemain berlagak lagi dia yer ^_^. Apalagi... Hubby yang murah dengan ciuman. Menghadiahkan ciuman pada pipi Alia sebagai tanda penghargaan... Seraya berkata "Masa kecik jer boleh cium, dah besar mana boleh dah". Menyempat pulak ayah dia yer. Hakikatnya hubby terlalu menyayangi Alia.

Semoga Alia terus membesar dengan sihat dan bijak ^_^.

Lagi beberapa hari, umur Alia dah masuk setahun 3 bulan...


Komik Ilmiah Untuk Anak

9:01:00 AM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Alhamdulillah di atas ruang dan peluang yang ada untuk aku terus berkongsi cerita ^_^.

Kali ni... Cerita aku berkisar tentang sebuah buku yang sempat aku baca baru-baru ni. Hanya sebuah buku komik. Namun, isinya sungguh menarik dengan implementasi cerita yang padat lagi santai. Buku ni... Sesuai untuk kanak-kanak berusia 10 tahun ke atas aku kira.


Buku yang mempunyai 172 halaman ini diwarnai dengan kisah suka duka Bill Gates dalam pembuatan peranti komputer pada definisi tinggi yang membawa perubahan kepada segenap masyarakat.

Anak-anak wajib tahu mengenai Bill Gates. Pakar komputer yang telah menakluki Dunia. Semuanya terkandung di dalam buku komik Who Bill Gates?... Sebuah buku santai untuk dibaca. Bagi akulah ek!...

Simple book. Bahasa pun mudah untuk difahami. Memang enjoy baca ^_^.


12 May 2013

Alia Layan Bintang Mencari Bintang Kumpulan B

11:38:00 PM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Alhamdulillah... Di atas peluang dan ruang yang ada di alam maya... Untuk aku terus bercerita.


Alkisah... Budak kecik ni pun temankan aku dan hubby layan bintang mencari bintang. Malam ni group B bersama artis pilihan mereka. Biasanya Alia dah tidur dah pukul 9. Maybe lama sangat tidur siang tadi kot. Tu yang tak boleh nak tidur tu.

First persembahan... Kumpulan Awok dan Satyia. Oklah jika nak dibandingkan dengan persembahan last week. Kemudian... Persembahan kumpulan gegau dan Amyza Adnan. Huhu... Simple! Biasa-biasa je. Tu yang dapat aku katakan.

Selepas gegau. Persembahan kumpulan Titan dan Yus Jambu... Hehe... Lawak yang tersendiri. Kemudian... Kumpulan Bocik, anak didik Afdlin Shauki dan Ruminah Sidek. The best group dalam kumpulan B aku rasa. Antara group favourate aku okeh!

Selepas Bocik... Juga favourate aku. Aju dan Fafau. Bawak lagu ala-ala hindi tu. Memang meriah. Tak sangka ek! The other side of FBI... Banyak idea nak buat lawak. Memang best.

Tapi... Aku kesian dengan group xoxo... Sorry to say... Memang tak lawak lansung. Kelaut! Harap-harap lepas ni. Mereka akan buat persembahan yang lebih baik setanding dengan Acey okeh! Chaiyokk... Xoxo ^_^.

Hurmmm... Siapalah yang akan tersingkir dalam bintang mencari bintang ek?

Di saat entri ni dipaparkan. Alia dah tidur dah ^_^.


Logo Google Bersempena Hari Ibu 2013

7:03:00 PM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Alhamdulillah... Rajin pulak aku update blog hari ni. Hujan sepanjang hari. So, Alia pun lama jugak tidur siang jadinya. Advantage untuk aku. Hehe... Boleh buat draft entri.

Tengah hari tadi try search resepi keropok lekor paling mudah. Teringin nak makan. Jadinya... Nak jugak try buat sendiri. Di Sungai Asap ni mana ada Keropok lekor. Kalau tak buat sendiri.


Bila bukak page google. Wah! Cantik logo... Logo bersempena Hari Ibu tu... Google pun tak lupa ek! Pasal Hari ibu. Mana mungkin lupakan. Ibu adalah antara manusia terpenting dalam hidup seseorang... ^_^.


Telur Goreng Bersambal Paling Mudah

2:11:00 PM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Kata dilanda kemalasan. Tapi... Hakikatnya mana boleh malas bila ada suami. Kena masak gak walaupun hanya telur goreng sambal mudah.

Hubby dah bagi green light dah... Hari ni masak sajian biasa-biasa jer. Katanya nak bagi aku rehat. Hubby bukanlah jenis orang yang cerewet pasal makan. Alhamdulillah!

So, antara lauk paling mudah selain ikan goreng dan sayur kucai ialah telur goreng bersambal. Senang jer nak buat. Haha... Telur goreng. Semua orang boleh buat. Tu pun nak kongsi kat blog jugak. Nak buat macam mana... Dah minat ^_^. Ni haaa resepi telur goreng bersambal.


Bahan:
4 biji telur goreng bak mata lembu
1 biji bawang besar dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
3 sudu besar sos cili
Sedikit cili hijau dan merah
Sedikit tomato... Biasa aku letak dua biji jer

Cara membuat :
Goreng telur dan letak dalam pinggan.
Kemudian... Tumis bawang besar, bawang putih dan sos cili hingga baunya naik.
Then... Masukkan cili dan tomato... Gaulkan sehingga sebati. Lepas tu... Tuangkan ke atas telur. Dah siap!

Senang kan?.


Canimals Di Hati Alia

10:55:00 AM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Alhamdulillah... Sekali lagi aku berpeluang untuk bercerita dan berkongsi cerita di dalam ruang maya yang ada.

Seawal jam 6 Alia dah bangun. Biasa weekend... Untuk memudahkan aku menyediakan sarapan. Tv menjadi medium untuk aku curi perhatian Alia. Haha... 1 of teknik untuk aku elak Alia merengek mintak di dukung. Hebat tak?. So, hubby lah menjadi teman setia Alia menonton.

Ni Uly... On of karakter yang ada dalam Canimals

Alia sungguh khusyuk tengok canimals... Animasi gabungan tin dan animals versi omputih. Tak sangka sampai habis dia menonton. Nak download canimals lah nanti ^_^.

Pagi ni... Breakfast kami 3 beranak simple jer. Roti Bakar dan Mee goreng daging. Lunch? Tak tau lagi nak masak apa. Huhu... Kemalasan melanda. Lagi-lagi kat luar hujan. Rasa nak melingkar dalam selimut jer rasa.

Apa-apa pun selamat menyambut hari ibu semua. 2nd time untuk aku sambut hari ibu meh!



11 May 2013

Bayi Selalu Terkejut Ketika Tidur

2:29:00 PM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Alhamdulillah... Di atas peluang dan ruang yang ada, untuk aku terus bercerita dan berkongsi cerita.

Dalam sehari. Kalau ada masa... Aku akan bukak facebook kejap. Kot-kot ada cerita menarik. Tapi akhir-akhir ni... Aku terasa malas pulak nak bukak facebook. Ramai yang bercakap pasal politik berbaur hasutan. Takut haishh aku baca. Sepertinya tak sayang akan kemakmuran dan keharmonian yang dimiliki. Tapi... Aku tak nak ulas pasal itu. Siapalah aku untuk membicarakan tentang politik kan...

Namun... Ada jugak info yang menarik. Contohnya persoalan yang dilontarkan mommies di group persatuan ibu-ibu comel mengandung. 2 hari lepas ada mommies yang tanya pasal bagaimana nak atasi masalah bayi 3 bulan yang selalu terkejut time tido?


Teringat aku... Masa Alia umur 2 bulan. Hadapi masalah yang sama. Mak aku kata apa... Biasalah, bayi belum dapat sesuaikan diri lagi... Bayi masih ingat rasa yang sempit dalam perut tu. Tu yang terkejut bila kita tak peluk. Luas sangat. Haha...

Boleh pulak begitu ek!... Macam-macam kan andaian orang tua. Maybe betul... Malah, cara mak aku atasinya memang berkesan. Sama ada dibedungkan atau letak bantal kecik di dada bayi if bayi tidur telentang lah... Tapi bagi bayi tidur mengiring pun adalah antara cara untuk atasi bayi terkejut masa tidur.

Kekadang petua orang tua tak boleh kita tinggalkan. Ada jugak kebaikannya.

Esok hari ibu... Tak berkesempatan pulak nak celebrate dengan mak. Just wish dari jauh jer :'(...


Nak Tonton Slot Akasia Terbaru Teduhan Kasih

12:33:00 AM 1 Comments


Assalamu'alaikum...

Nampaknya... Macam banyak drama best bulan Mei ni...
Next week 14 Mei, slot akasia sedetik cinta akan berakhir. Aku tak layan sangat pun Sedetik cinta... Sebab bagi aku jalan ceritanya biasa-biasa jer... Sekadar pendapat aku sahaja okeh!

Lepas tu pulak... Tadi time layan Wanita hari ini dengan tajuk berbaik selepas sengketa. Ada tengok promo slot akasia terbaru menggantikan sedetik cinta. Teduhan Kasih judulnya. 28 episod dan episod pertama teduhan kasih akan mula ditayangkan pada 15 Mei 2013.

Berikut adalah sinopsis teduhan kasih yang sempat aku snap dari sumber www.nikkhazami.blogspot.com.

slot akasia terbaru 2013 tv3, teduhan kasih, sinopsis teduhan kasih,

Daripada apa yang aku tahu berdasarkan promo wanita hari ni... Adi putra, Sherry Ibrahim, Nabila Huda dan beberapa orang artis yang aku tak ingat namanya akan membarisi lakonan dalam slot akasia teduhan kasih. Adakah ceritanya mampu menandingi setia hujung nyawa atau sedetik cinta?... Biasanya kalau cerita tentang cinta. Kalau pelakonnya best. Memang dapat ramai penonton. Tu bagi aku lah ek!

Sama-sama kita tengok okeh! Kalau tak sempat tengok on time boleh tonton online teduhan kasih di tonton.com.my ^_^.




10 May 2013

Blog Platform?

11:13:00 PM 0 Comments


Assalamu'alaikum...
Alhamdulillah... Di atas peluang dan ruang yang ada sebagai platform untuk aku terus bercerita dan berkongsi cerita.

Cerita aku kali ini bukanlah untuk berkongsi tutorial atau apa. Sebaliknya ingin menjawab soalan Anon berkaitan blog platform apakah yang aku guna. Katanya blog aku kelihatan lain daripada blog lain. ( komen anon ni ada kat entri sebelum ni. Aku malas nak printscreen ). Haha... Hebat sangat ke blog aku? Just kidding okeh!

Tak hebat mana pun. Blog pun guna platform free dari google... Iaitu blogspot. Theme pun. Simple... Just hias sikit-sikit guna coding html. Rasanya... Banyak blog yang menawarkan tutorial terbaik untuk cantikkan blog. Just google it... Semuanya ada ^_^.

Hurmmm... Rasanya jawapan aku dah menjawab soalan yang diajukan oleh anon. Hehe...


Nak Tonton Cerekarama Takbur Mama

8:40:00 AM 2 Comments


Assalamu'alaikum...
Di Sungai Asap ni lambat sikit nak dapat news bercetak. Kalau ada yang keluar ke Bandar Bintulu. Petang baru dapat. So, kena baca yang online dululah. Tapi... Kalau line internet slow giler... Mintak maaflah yer. Ketinggalanlah jawabnya. Tapi... Aku tetap seronok berada di sini. Bumi yang menghijau jauh dari bandar. Udara segar tanpa ada sebarang gangguan. Nilai menghormati pengunjung luar yang masih tinggi di hati mereka. Aku suka... Aku suka... Hehe.

Tapi bukan itu aku nak cerita sebenarnya. Pasal news! Ada cerita best Ahad ni. Tu pun pagi ni aku baru dapat baca online news. Ada Sinopsis Takbur Mama, Carekarama bersempena hari ibu. Macam best ^_^.

sinopsis takbur mama, cerekarama takbur mama, movie bersempena hari ibu 2013,
Sumber snapping info adalah daripada www.hmetro.com.my

Nak tengoklah takbur mama. Tu pun kalau aku tak tertidur.


Alia Dah Reti Baca Doa Tidur

7:49:00 AM 1 Comments


Assalamu'alaikum...
Haha... Statement tipu belaka. Cakap pun belum reti lagi. Inikan pulak nak baca doa.


Yang sebenarnya... Aku sekarang dalam proses melatih Alia belajar membaca doa dengan tertib yang betul. Walaupun ambik masa... Almaklumlah. Budak setahun 2 bulan. Mana mungkin terus faham, right?. Perlukan kesabaran yang tinggi kalau nak ajar sesuatu.

Namun... Alhamdulillah! Alia dah faham. Setiap kali nak tidur, bila aku kata " mak nak baca doa"... Confirm! Alia akan tadah tangan.

Alhamdulillah! Aku bersyukur dengan perkembangan positif yang Alia tunjukan... Dan ia menjadi satu kebiasaan kami before tidur. Aku pulak teruja tengok telatah Alia tadah tangan... Walaupun still nampak macam main-main. Namun, bagi aku itu petanda Alia memahami apa yang aku perkatakan. Alhamdulillah!

Semoga Alia menjadi anak yang bijak dan berguna ^_^.


09 May 2013

Cekodok Pisang Embun

6:14:00 PM 1 Comments


Assalamu'alaikum...


Kekadang ketandusan idea jugak nak sediakan sajian untuk minum petang. Memandangkan ada masa terluang dan ditambah lagi... Ada lebihan pisang embun 6 biji. Maka tercetus ler idea nak buat cekodok. Alia punya kesukaan okeh! ^_^.

Semenjak Alia ada... Aku suka buat cekodok bersaiz cute miut. Saja nak tarik perhatian Alia. Tak jugak... Sebenarnya senang nak makan. Ambik sebijik terus ngap masuk mulut. Hehe... Lagi suka minum dengan air teh hijau. Marvelous! Alia sampai 7 bijik cekodok dia makan. Aku pulak takut tengok.

Bicara Kata : Aku pernah terbaca dalam majalah iSIHAT, Pisang adalah antara buah baik untuk perkembangan otak kanak-kanak. Walaupun Alia suka makan pisang, tapi kat sini susah sikit nak dapat pisang fresh ^_*.


Di Sebalik Rasa Masam Manis Strawberi

12:57:00 PM 3 Comments


Assalamu'alaikum...
Aku tak pernah lagi makan buah strawberi. Jakun kan... Mhuhaaaha.

Kata kebanyakan orang, rasanya manis masam. Sedap!... Betul ke? Hanya mereka yang pernah merasanya jer yang tahu. Ye tak?

Sumber snapping info adalah daripada Majalah iSIHAT

Before ni aku pernah terbaca. Disebalik rasa strawberi tu terdapat banyak kebaikannya. Antaranya... Ia mampu membantu mencegah gigi rosak ^_^. Ini semuanya berdasarkan kajian yang telah dibuat. Bermakna... Satu advantage ler pada yang suka minum jus strawberi. Senang jer kan nak cegah gigi daripada rosak. Cuma dengan hanya mengamalkan meminum jus strawberi. Hurmmm... Sedap ke tak ek! Jus Stawberi?


Gelagat Alia Menangkap Semut

9:01:00 AM 3 Comments


Assalamu'alaikum...
Kisah semalam baru sekarang berkesempatan untuk aku coretkan...
Sedang aku dan hubby dok tengok berita di tv. Alia pulak dok kecoh mulut macam murai tangkap dan pegang semut. Hai! Dah tak takut dah dengan semut.


Aku tak taulah dua tiga hari ni banyak betul semut besar tu kat rumah. Kalau kat tempat aku. Semut tu dipanggil semut panggang. Kenapa? Jangan tanya aku okeh. Aku takde jawapan untuk itu. Hehe... Sebab dari zaman tok nenek lagi dah panggil semut panggang.

Kalau tempat lain, aku tak tau ler apa panggilan untuk semut tu.

Dah dapat tangkap. Tetiba ayah sergah Alia. Kata semut tu mamam tangan Alia. Apalagi... Dengan kadar segera Alia baling semut tu dan berlari ke arah aku. Nasib baik kami tak tumbang sama ke lantai. Hai! Macam-macam karenah...


08 May 2013

Buang Angin Dengan Buah Pelaga

12:24:00 PM 3 Comments


Assalamu'alaikum...
Ni first time aku dapat tahu pasal buah pelaga boleh digunakan untuk membuang angin di dalam badan. Haha... Sebabnya jarang nak search kat google pasal bahan masakan kalau tak baca dari majalah atau bahan bacaan lain. Aku ingat digunakan untuk menyedapkan masakan jer. Rupanya ada kebaikan lain di sebalik buah pelaga. Bagus ni untuk mereka yang banyak angin ^_^. Boleh guna selalu dalam masakan. Ye tak?

Sumber snapping info adalah daripada majalah iSIHAT keluaran September 2010

Nice info for me!



Kefahaman Bertambah

8:08:00 AM 2 Comments


Assalamu'alaikum...
Before ni... Bila aku kata " Mak mandi dolok"  dan Alia pasti nangis sebaik saja aku tutup pintu toilet. Maybe... Dia ingat aku tinggalkan dia kot.


Now, Alia dah faham... Tak nangis lagi dah bila aku kata nak mandi. Sebaliknya leka bermain. Alhamdulillah! Biasalah budak. Semakin meningkat usia. Mesti banyak benda dia dah belajar, right?...

Mak doakan semoga Alia menjadi seorang yang bijak pandai ^_^.



07 May 2013

Resepi Kucai Paling Mudah Aku Kira

4:26:00 PM 1 Comments


Assalamu'alaikum...
My favourate... Sayur kucai masak campur telur! Marvelous ^_^. Mahunya tambah nasi sampai 2 pinggan. Itulah aku... Kalau makan makanan kesukaan. Hehe... Lagi-lagi dengan ayam masak kicap dan sambal buah mangga. Slurppppp...


Takde yang menarik sangat pun. Masakan paling simple. 10 minit pun boleh masak. Bahan senang jer. Kucai, bawang putih dan halia dihiris halus. Sedikit serbuk cili dan garam, telur dan akhir sekali minyak.

Nak masak... Tumis bahan dan masuk telur. Pastu masuk kucai dan akhir sekali masuk serbuk cili dan garam. Mudah kan...

Tapi satu ler... Aku pernah baca info mengenai kucai di majalah iSIHAT, di mana daun kucai mengandungi vitamin B, C, karotena dan komponen balerang... Di mana ia berfungsi sebagai antiseptik untuk membunuh bakteria dalam usus. Ia juga dikatakan boleh digunakan untuk menurunkan tekanan darah tinggi, mengurangkan keputihan dan senggugut. Mean... Kucai baik untuk kaum hawa.

Dulu... Aku tak reti makan kucai. Bila hubby selalu beli dan aku selalu masak untuk dia. Jadinya aku pun turut suka makan. Jadi favourate resepi pulak jadinya.

Bicara Kata : Mood tengah cari resepi sedap untuk kucai ^_^. Tiba-tiba terfikir nak cari resepi lain... Ada 2 ikat lagi sayur kucai dalam peti sejuk. Psssssttt!