Back to Top

14 April 2013

Apa yang menarik tentang Facebook home?



Assalamu'alaikum...

Tanggal 12 April waktu Amerika, pengguna Android sudah boleh mendownload aplikasi Facebook Home sepertimana pernah aku ceritakan dalam entri aku sebelum ni yang bertajuk | Download Facebook Home . 

Kebaikan facebook home, keburukan facebook home, apakah handphone sesuai untuk facebook home, fakta mengenai facebook home,
Sumber gambar adalah daripada google image

Aplikasi ini akan menjadikan handphone kita sebagai rumah Facebook, di mana notifikasi pesan, gambar dan chatting (Facebook Messenger) seperti menyatu dengan handphone kita. Itulah antara rata-rata komen yang diberikan oleh pengguna yang telah cuba aplikasi Facebook Home dan berikut jugak antara 5 perkara yang perlu diketahui tentang Facebook Home, iaitu :-

1」 Setelah diaktifkan, Facebook Home akan mengubah tampilan depan handphone kita (user interface ) dengan update status followers kita, termasuk foto yang biasanya muncul di dalan Newsfeed kita dan disebut sebagai Cover Feed. 

2」 Facebook Home akan aktif, meskipun dalam keadaan handphone terkunci (lock screen ). Kita tidak perlu membuka kunci layar untuk melihat tampilan Facebook Home.

3」 Untuk membalas status kawan, atau memberi komen foto yang ditandakan (tag ) kepada kita, hanya klik reply/comment saja dari tampilan yang muncul. 

4」 Jika ingin menggunakan aplikasi lain, atau menyingkirkan sementara Cover Feed milik Facebook Home, cukup menyapu saja layar Cover Feed untuk mendapatkan tampilan handphone yang normal.

5」 Lastly, Facebook Home hanya tersedia untuk gadget dengan system operasi (OS) Android saja, versi Ice Cream Sandwich dan Jelly Bean. Aplikasi ini juga hadir pertama kali di handphone HTC First dan tak perlu download.

Tu antara pendapat mengenai Facebook Home yang aku baca dari beberapa artikel. Moga info sedikit ini memberi manfaat kepada yang sudi singgah di belog aku.

Sekian. Wassalam...

Kata Hati : Malangnya aku tak dapat download Facebook Home. Baru nak download keluar mesej kata handphone aku tak sesuai dengan that application. Apa dah!


No comments:

Post a Comment