Hola ♥ , Alhamdulillah... Kesihatan pun dah kembali pulih. So , bolehla kembali aktif di alam maya. Lama haishh... Tak blogwalking, tera...

Alat yang wajib ada...

/
2 Comments


Hola,
Alhamdulillah... Kesihatan pun dah kembali pulih. So, bolehla kembali aktif di alam maya. Lama haishh... Tak blogwalking, terasa rindu pulak nak baca entri kengkawan. Hurmmm... Berbalik kepada tajuk entri, pada aku bila dianugerahkan first baby semuanya menjadi satu pengalaman baru dalam kehidupan.

Kekadang naik buntu gak bila anak meragam terutamanya bila anak tetiba demam. Mak aiii... Memang tak tido malam dibuatnya sepertimana ketika Alia hendak tumbuh gigi. Apa yang menyebabkannya? Semuanya terjawab apabila aku terbaca satu artikel di babycenter.

Namun, bukan itu ingin aku perkatakan... Tapi...

alat mengesan suhu, tip untuk menjaga bayi demam, bayi demam, demam panas,


Tentang termometer... Satu-satunya antara peralatan yang wajib ada terutamanya kepada insan yang seperti aku yang serba-serbi tak tau... Tapi, now dah ok dah. Step by step belajar kan.

Berbalik pasal termometer. Baru-baru ni Alia demam. 2 hari demam, aku still  tak bawak Alia ke klinik sampailah hari ke-3 ayah Alia cadangkan bawak jer Alia ke klinik atleast  tau gak berapa suhu badan Alia. Sampai jer klinik doktor check suhu badan Alia.

Alhamdulillah! suhu badan Alia 37.4°c... Ok lagi kata doktor yang penting di rumah bukak jer baju dia dan rajin lap-lapkan badan dia dengan kain basah. Then, doktor pun ada kata kalau suhu naik sampai 38.6°c cepat-cepat bawak pergi hospital.

Dalam hati aku, macam mana nak tahu... Termometer pun aku takde. Tapi takpe pun sebenarnya. Kalau ikut petua orang tua-tua kalau terasa panas sangat badan anak bawak jer pergi klinik... Senang citer.

Tapi ayah Alia sempat gak bagitau baik kita beli termometer. Hehe... Apalagi aku. Pucuk dicita, ulam mendatang. Laju-laju mengiakan. Dapatlah satu termometer seperti dalam gambar kat atas. Murah jer... Rm32 jer pun.




ARTIKEL LAIN DI SINI

2 comments:

  1. Lepas kena masuk wad akibat pnemonia, mmg ada termometer sendri nak sukat suhu..Time tu ingt demam biasa tp dah dkt 40 celcius..Hehe..

    ReplyDelete
  2. @Engku MuzahadinTu lah kan... Mcm penting pulak termometer, sebab takut gak dengar kesan demam panas. Boleh cacat dibuatnya. :(

    ReplyDelete