Hola ♥, Semenjak dah menjangkau 10 bulan ni... Ya Allah, memang perlukan tenaga yang tinggi untuk menjaga Alia. Apa tak nya, sem...




Hola ♥,




Semenjak dah menjangkau 10 bulan ni... Ya Allah, memang perlukan tenaga yang tinggi untuk menjaga Alia. Apa tak nya, semakin cerdik nak explore sesuatu. Nak-nak remote tv. Langsung tu tak boleh tengok remote. Siap.... Mesti nak tekan.

Dahla tu... Kalau tengok hp, tau pulak nak letak kat telinga... Macam ada orang ajar, padahal mana ada pun.



Semakin ngada-ngads dah dia sekarang ni. Dalam keta mak aiii bising memanjang entah apa-apa dia sebut lagak seperti orang pandai bercakap. Hehe... Kekadang nak tergelak pun ada bila dengar Alia pot-pet... Macam-macam words keluar dari mulut dia.

Walaupun penat... Terhibur haishhh tengok telatah dia.

Sayang Alia sesangat 

Hola ♥ , Tahniah buat Syafiq Yusuf dan Aeisyah Zainal. Semoga pertunangan mereka berkekalan hingga ke jinjang pelamin :) Nota ka...



Hola ,

gambar tunang syafiq yusuf, gambar aeisyah zainal,


Tahniah buat Syafiq Yusuf dan Aeisyah Zainal. Semoga pertunangan mereka berkekalan hingga ke jinjang pelamin :)

Nota kaki : Sumber info adalah daripada Kosmo.



Hola ♥ , Nota kaki : Sumber info adalah daripada majalah Infiniti 2012.



Hola ,

gambar telur, telur terbesar, telur terbesar di dunia,


Nota kaki : Sumber info adalah daripada majalah Infiniti 2012.


Hola ♥ , Semalam... Sebelum balik ke kampung sempat gaklah pergi Unimas tempar aku belajar dulu. Aku pergi Unimas bukan nak sambung bel...



Hola ,
Semalam... Sebelum balik ke kampung sempat gaklah pergi Unimas tempar aku belajar dulu. Aku pergi Unimas bukan nak sambung belajar tau, tapi nak jenguk adik aku yang tengah belajar di Unimas. 

Setahun tak melangkah kan kaki ke Unimas macam-macam dah berubah. Serius!!! Memang cantik haihhh... Tempat makan dia cantik woo. Sayang bateri hp dah habis. So, banyak gak gambar tak dapat nak ambik.

Asrama tambah satu lagi, asrama Rafflesia... Lagi besau. Rasa-rasanya lepas ni kuranglah pelajar yang menyewa kat luar. Then, semua fakulti dah ada kat kampus barat. Takde dah kat kampus timur. Tapi... Kata adik aku kampus timur still digunakan untuk peperiksaan dan jugak untuk program asasi.

Komplek sukan dan stadium pun dah mula beroperasi. Beruntunglah pelajar baru lepas ni... Yelah, ada tempat khas untuk beriadah kan... Memang syiokkk!!!. Tapi kan... Kalau aku, ada atau tak komplek sukan still malas bersenam.

Lepas tu pulak. Pusat Islam sedang dibangunkan. Huhhh... Memang besar tempatnya, siap ada masjid lagi. Lepas ni, tak yah la pelajar nak sembahyang jumaat kat luar kalau pusat Islam dah siap.

Seronok haihhh dapat bertandang ke Unimas di mana suatu ketika dulu aku pernah tinggal kat situ. Huhu... Memang seronok lagi-lagi tengok Unimas yang berwajah baru.


Alia pun seronok... Alia memang. Suka sangat jenjalan... Pantang sebut car , dah tau dah nak pergi jenjalan. Unimas adalah antara tempat kami kunjungi semasa bercuti di rumah mak mertua aku.


Hola ♥ , Siapa tak suka membeli-belah lah kan... Nak-nak sekarang ni tengah mega sale . Rambang mata haihhh tengok potongan harga sampa...



Hola ,
Siapa tak suka membeli-belah lah kan... Nak-nak sekarang ni tengah mega sale. Rambang mata haihhh tengok potongan harga sampai 80%. seguni pun duit... Kalau bawak pergi shopping pun pasti habis... Kata-kata mak aku bilamana tertengok jualan murah di pusat membeli-belah. Namun, dalam keghairahan membeli-belah... Kita gak harus berhati-hati. Kang malang tak berbau... Pasti ada yang menjadi mangsa penipuan.

jualan mega 2012, tip membeli-belah, tip jualan murah, gambar tip membeli-belah,


Nota kaki : Sumber info daripada Kosmo.


Hola ♥ , Sama-sama kita doakan yang terbaik buat beliau. Nota Kaki : Sumber gambar adalah daripada Metro.



Hola ,

Azean irdawaty, Azean sakit, artis sakit, Azean pelakon yang sakit,

Sama-sama kita doakan yang terbaik buat beliau.

Nota Kaki : Sumber gambar adalah daripada Metro.


Hola ♥ , Ayah Alia suka sangat belikan baju untuk Alia. 4 hari yang lepas ayah Alia belikan baju jersi Harimau Malaya untuk Alia. Com...



Hola ,
Ayah Alia suka sangat belikan baju untuk Alia. 4 hari yang lepas ayah Alia belikan baju jersi Harimau Malaya untuk Alia. Comel pulak dia pakai. Dasar muka tak malu, puji anak sendiri. Hehehe... Entri paling pantas dari aku. Murah jer pun... RM15 jer.... ☆






Hola ♥ , Sesungguhnya air amat penting untuk badan kita. Jangan seperti aku...  [ Jatuh sakit akibat kurang minum air kosong ] . H...




Hola ,


Sesungguhnya air amat penting untuk badan kita. Jangan seperti aku... [ Jatuh sakit akibat kurang minum air kosong ]. Huhu...

Nota kaki : Sumber info adalah daripada majalah iSIHAT.


Hola ♥ , Alhamdulillah... Kesihatan pun dah kembali pulih. So , bolehla kembali aktif di alam maya. Lama haishh... Tak blogwalking, tera...



Hola,
Alhamdulillah... Kesihatan pun dah kembali pulih. So, bolehla kembali aktif di alam maya. Lama haishh... Tak blogwalking, terasa rindu pulak nak baca entri kengkawan. Hurmmm... Berbalik kepada tajuk entri, pada aku bila dianugerahkan first baby semuanya menjadi satu pengalaman baru dalam kehidupan.

Kekadang naik buntu gak bila anak meragam terutamanya bila anak tetiba demam. Mak aiii... Memang tak tido malam dibuatnya sepertimana ketika Alia hendak tumbuh gigi. Apa yang menyebabkannya? Semuanya terjawab apabila aku terbaca satu artikel di babycenter.

Namun, bukan itu ingin aku perkatakan... Tapi...

alat mengesan suhu, tip untuk menjaga bayi demam, bayi demam, demam panas,


Tentang termometer... Satu-satunya antara peralatan yang wajib ada terutamanya kepada insan yang seperti aku yang serba-serbi tak tau... Tapi, now dah ok dah. Step by step belajar kan.

Berbalik pasal termometer. Baru-baru ni Alia demam. 2 hari demam, aku still  tak bawak Alia ke klinik sampailah hari ke-3 ayah Alia cadangkan bawak jer Alia ke klinik atleast  tau gak berapa suhu badan Alia. Sampai jer klinik doktor check suhu badan Alia.

Alhamdulillah! suhu badan Alia 37.4°c... Ok lagi kata doktor yang penting di rumah bukak jer baju dia dan rajin lap-lapkan badan dia dengan kain basah. Then, doktor pun ada kata kalau suhu naik sampai 38.6°c cepat-cepat bawak pergi hospital.

Dalam hati aku, macam mana nak tahu... Termometer pun aku takde. Tapi takpe pun sebenarnya. Kalau ikut petua orang tua-tua kalau terasa panas sangat badan anak bawak jer pergi klinik... Senang citer.

Tapi ayah Alia sempat gak bagitau baik kita beli termometer. Hehe... Apalagi aku. Pucuk dicita, ulam mendatang. Laju-laju mengiakan. Dapatlah satu termometer seperti dalam gambar kat atas. Murah jer... Rm32 jer pun.


Hola♡, Walaupun selsema still bersisa, namun aku ingin update blog. Dah berapa hari dah aku biarkan blogku bersarang. Huhu... Mula-mula ...



Hola♡,
Walaupun selsema still bersisa, namun aku ingin update blog. Dah berapa hari dah aku biarkan blogku bersarang. Huhu... Mula-mula aku yang demam. Kemudian, Alia pulak demam. Biasalah... Anak, sakit-sakit pun terpaksa digagahi jua untuk menjaganya. Dalam hati... Hurmmm... pasti Alia demam gak lepas ni dan ternyata betul. Baik Alia... Sekarang ni ayah dia pulak yang demam. Hurmmm... nampak gaya dah cukup 1 pusingan. Harap-harap kesihatan kami bertiga baik sepenuhnya dua tiga hari ni. al-maklumlah sekarang tgh bercuti di kuching. nak2 sekarang tgh jualan murah. nak gak pergi shopping. hehe...



Hola   ♥ S yukur pada yang Esa kerana telah memberikan peluang dan ruang kepadaku untuk terus berkongsi cerita walaupun selsema still ...



Hola 

Syukur pada yang Esa kerana telah memberikan peluang dan ruang kepadaku untuk terus berkongsi cerita walaupun selsema still bersisa. Namun, itu bukan menjadi penghalang, right!.

Sekarang ni bukan jer musim buah durian tapi musim orang sana-sini dok bercerita pasal bola. Kekadang tu naik boring gak mendengarnya. Biasalah orang perempuan... Tak ramai yang minat bola.

Tapi... Serius! Sekali sekala layan perlawanan bola sepak, syok jugak tau. Semalam, sian tengok hubby layan Malaysia  lawan Thailand sorang-sorang. Alia dah tido, tapi sian pulak tinggalkan dia sorang-sorang di bilik. hehe... kerana kasihkan suami dan anak, curi masa gak lah untuk temankan hubby menonton. Tapi hubby tak kisah pun, dia lagi kesian tengok Alia tido sorang-sorang. 



Namun, semalam... Malaysia lawan Thailand seri 1-1. Mean, Malaysia kena dapatkan goal bila berlawan di Thailand nanti. Tak silap 13hb ni kan... Kalau tak silap lah.

Apa-apa pun, teruskan usaha buat Harimau Malaya. Tiada yang mustahil... Yang penting team works... Dan gandakan usaha.

Dua-dua pasukan memang sama hebat. Tu pendapat akulah... Korang lak macam mana?... Haha... Bajet ada orang baca blog yer...


Nota Kaki : Sumber gambar adalah daripada malaysiascore.blogspot.com



Hola   ♥ S yukur kepada yang Esa kerana telah memberi peluang untuk aku terus berkongsi cerita di alam maya . kelmarin dan hari ni, ...



Hola 

Syukur kepada yang Esa kerana telah memberi peluang untuk aku terus berkongsi cerita di alam maya. kelmarin dan hari ni, kesihatanku kurang memuaskan... Aku tetiba selsema. Mungkin disebabkan cuaca yang tak menentu kot.

Banyak kerja yang terbengkalai... Aku langsung tak leh nak updated blog bebanyak seperti sebelum ni. Banyak ke? Pada aku sampai 4 entri tu dah banyak kiranya bagi aku yang kurang pandai mengarang ayat. 

Walaupun kesihatan kurang memuaskan, tetiba jer rasa gatal nak updated blog cuma untuk mengucapkan tahniah buat pelakon Norman Hakim dan Memey yang dikatakan akan mendapat anak lelaki. Berdasarkan result scanning kot... Dan akan dijangka bersalin pada Februari 2013.


Info ini adalah hasil pembacaanku melalui artikel di mStar Online yang bertajuk "Norman Hakim Paling Teruja untuk dapat anak lelaki". 

Hurmmm... Ramai pulak artis yang akan bersalin yer. Irma hasmie pun turut dijangka akan melahirkan anak lelaki. Hehe... Tapi, Nabil dah selamat pun bergelar ayah sekarang.

Siapa tak teruja dapat anak kanHubby Fiza dulu pun... Sebaik jer dapat tau Fiza pregnant, dia pulak yang terlebih excitedAku dijaga seperti puan puteri. Semua kehendak aku pasti akan ditunaikan.

Apa-apa pun tahniah buat mereka yang bakal bergelar ayah dan ibu. Sesungguhnya anak adalah anugerah terhebat dan menjadi penyeri dalam rumah tangga.

Fiza doakan semoga Memey dan baby sentiasa sihat hendak-NYA.

Haha... Mak aku cukup suka dengan lakonan Norman Hakim. Dah lah kacak katanya.

Nota kaki : Sumber gambar adalah daripada mStar Online.


Hola   ♥  اَلْحَمْدُلِلّ, S yukur kepada yang Esa kerana telah memberi peluang dan ruang untuk kita terus menghirup udara segar pada ...



Hola 
 اَلْحَمْدُلِلّ, Syukur kepada yang Esa kerana telah memberi peluang dan ruang untuk kita terus menghirup udara segar pada petang ini.

Sesungguhnya segala nikmat yang kita kecapi adalah anugerah terindah buat kita yang seharusnya wajib kita syukuri. Bagaimana dengan golongan istimewa? Apakah perasaan mereka dianugerahkan keistimewaan? Bagaimana mereka menerima ketentuan Allah?

Sedangkan kita yang sempurna sifatnya kekadang tidak bersyukur dengan apa yang kita ada. Sanggup bah habis beribu ringgit semata-mata nak cantik.

Bila bercakap tentang keistimewaan, Fiza turut berasa simpati dengan kisah seorang kanak-kanak bernama Rio Vicary yang berasal dari Sheffield, United Kingdom yang mempunyai masalah penglihatan yang juga turut menghadapi masalah tak dapat nak tidur.

Hurmmm... Macam manalah tu ek? Sedangkan kita yang normal ni pun... Kalau kekurangan tidur, pasti menghadapi masalah kepeningan. Macam tak logik jer kisah adik ni... Tetapi itulah kebenarannya yang dilaporkan di dalam artikel di Melayukini.net. Walaupun Rio Vicary dilahirkan dengan serba kekurangan namun adik ini mendapat kasih sayang dan layanan yang baik daripada keluarganya.

***************************************************************************

Bila terbaca kisah mengenai kanak-kanak ni... Teringat Fiza akan kisah suatu ketika dulu. Masa tu Fiza tengah study lagi ambik diploma di sebuah kolej swasta di Kuching, Sarawak. Adalah sorang ustaz tu... Ustaz tau. Mengajar subjek Tamadun Islam dalam kuliah kami. Isterinya telah mengandung dan akhirnya melahirkan anak lelaki yang buta... Tertutup rapat, langsung tak nampak mata.

Kisah ni... Ustaz tu sendiri citer kat kami tau. Kemudian, dia langsung tak dapat terima hakikat yang dia ada seorang anak yang istimewa. Menurutnya, hampir setahun gaklah dia jarang balik rumah dan tak suka dengan isteri dan anaknya. Sampailah suatu masa, dia bermimpi dan dilaknat oleh Allah hingga buta. Dalam mimpinya menurut ustaz tu, keluarganya langsung tak nak kan dia, dia langsung takleh nak bergerak dan perlukan bantuan orang lain.

Nah! baru dia tau betapa sukarnya apabila menjadi buta. Sejak hari tu... Dia banyak menghabiskan masa dengan anaknya. Dia menyesal dengan apa yang dia telah lakukan terhadap anaknya.

Huhu... Fiza, time ustaz tu citer, sebak gak dada dibuatnya...

Tu lah, kita yang dilahirkan sempurna seharusnya mengambil ikhtibar dengan apa yang berlaku di sekeliling kita. Jangan mudah alpa dan sentiasa mensyukuri nikmat yang Allah telah berikan kepada kita. Bersyukurlah kepada-NYA dengan mendekatkan diri kepada-NYA.

Dunia semakin tua,
Bencana sini-sana,
Adakah kita sudah bersedia,
Cukupkah Bekalan kita,
Untuk bertemu denganNYA.


والله أعلم, Tepuk dada, tanya sendiri :)



Hola   ♥ Dikesempatan ini, sekali lagi aku ingin berkongsi cerita. Rasanya aku pernah berkongsi mengenainya.  Tadi aku terbaca di ...



Hola 

Dikesempatan ini, sekali lagi aku ingin berkongsi cerita. Rasanya aku pernah berkongsi mengenainya. 

Tadi aku terbaca di mStar Online dan aku tertarik dengan satu artikel yang juga menjurus kepada entri aku sebelum ni yang bertajuk "Fear Factor Selebriti Malaysia". 




Siapa pengacaranya? Siapa selebriti yang mengikuti program ni? Di manakah lokasi pengambaran Fear Factor Selebriti Malaysia dijalankan? Semuanya pernah aku kongsikan sebelum ni.

So, untuk kali ni... Aku ingin berkongsi kesinambungan kepada entri aku sebelum ni. Berdasarkan artikel di mStar Online, 29 Disember ni adalah merupakan tarikh di mana program Fear Factor selebriti Malaysia akan mula ditayangkan di saluran Astro Ria dan Mustika HD, setiap hari Sabtu pada pukul 9 malam. Yesssssssssssssssssss!!! Waktu yang tepat untuk menonton. 

Thanks! kepada pihak astro kerana memilih waktu yang sesuai. Alia pun dah tido masa ni. Hehehe... 


Menurut artikel itu lagi, Pemenang utama akan menerima wang tunai sebanyak RM200,000 manakala pemenang bagi cabaran mingguan pula bakal membawa RM10,000.

Lumayan tu...

Hurmmm... Harap-harap program ni bestlah yer.



Hola   ♥ Semalam Fiza terbaca satu artikel di Melayukini.net mengenai kisah di Negara China di mana terdapatnya seorang kanak-kanak ...



Hola 

Semalam Fiza terbaca satu artikel di Melayukini.net mengenai kisah di Negara China di mana terdapatnya seorang kanak-kanak bernama Nong Youhui yang memiliki mata seperti seekor kucing. Walaupun aneh di mata kita as a human, namun adik ini mempunyai kelebihan di sebalik matanya yang unik itu di mana mampu melihat secara jelas ketika berada di dalam suasana yang gelap


Menurut artikel tersebut, adik Nong Youhui dikesan mempunyai  keunikan mata seperti mata kucing itu ketika berusia baru 2 bulan. Walaupun doktor mengatakan bahawa fenomena itu akan hilang, ternyata sehingga kini belum terdapat sebarang perubahan kepada diri adik Nong Youhui.

Itu cerita tentang adik Nong Youhui yang mempunyai mata yang unik. Bagaimana pula dengan adik Amillia Taylor ?

****************************************************************************************

 سبحان الله

Betapa agungnya ciptaan Allah. Pada Fiza setiap apa yang Allah anugerahkan kepada kita pasti mempunyai mesej dan hikmah di sebaliknya. Janganlah kita berasa malu atau tidak bersyukur ke atas apa yang kita miliki kerana ia adalah satu cara untuk Allah menguji sejauh mana keimanan kita

Sama-sama kita renung-renungkan.


Hola   ♥ Kini pengeluaran handphone semakin banyak seperti cendawan tumbuh selepas hujan . Permintaan masyarakat pun semakin tinggi. ...



Hola 

Kini pengeluaran handphone semakin banyak seperti cendawan tumbuh selepas hujan. Permintaan masyarakat pun semakin tinggi. Namun, dalam keasyikkan kita menikmati arus tranformasi teknologi adakah kita terfikir mengenai faedah dan keburukannya kepada kita.

Untuk kali ini, Fiza bukan nak berkongsi info mengenai kebaikan handphone. Kalau pasal kebaikan, sudah pasti banyak wooo... Kalau tak, kenapa handphone dijual di pasaran dan mendapat permintaan yang tinggi. Tengok sajalah kelebihan iPAD MINI... Mampu mempengaruhi pembeli... Ye tak?.


Namun, memiliki hanphone yang mahal juga membuatkan ada segelintir manusia yang takut akan kehilangannya. Tengok sajalah apa yang berlaku di dalam gambar di artikel "Cerita di sebalik Blackberry". Siap bermangga lagi tuMestilah kan takut hilang. Beli dengan duit bah... Bukannya dengan daun atau kertas.

Hurmmm... Itu terpulang kepada individu untuk menilai dan membuat pilihan.



Kecik-kecik dah pandai nak pegang handphone... Alia pantang tengok handphone. Mesti nak ambik


Berbalik kepada point utama entri kali ni... Bila mana bercakap pasal keburukan atau bahayanya handphone.

Pertama sekali... Untuk menghindari bahayanya handphone, jangan tidur bersama handphone. Ramai di antara kita termasuklah aku... Haha, menjadikan telefon bimbit sebagai fungsi alarm. Sudah semestinya. Pasti! Senang bah guna alarm handphone... Kalau nak dibandingkan dengan alarm jam.

Tapi bahaya kalau handphone diletakkan berhampiran dengan kita. Menurut artikel di dalam Majalah iSIHAT, Medan elektromagnet dikatakan akan mengurangi produksi melatonin pada tubuh hingga menyebabkan kerosakan DNA. Serius tu... Bukan perkara main-main.

Kedua pulak... Penting untuk lelaki ketahui... Kalau boleh Elakkan menyimpan handphone di dalam poket, kerana dikatakan ia akan mengurangkan sperma kepada 25% jika hendak dibandingkan dengan lelaki yang tidak menyimpan handphone di dalam poket.

Tu adalah dua aspek penting untuk menghindari bahayanya handphone kepada kita. Mencegah lebih baik daripada mengubati dan tak salah jika kita mempraktikkannya. Bukan susah pun... Tak perlu keluar duit, cuma perlu keluarkan sedikit tenaga... Cukup-cukup sedikit demi kesihatan diri sendiri.

Diharap tip menghindari bahayanya handphone ini dapat membantu kita untuk memperbaiki mutu kehidupan kita seharian.

Sesungguhnya yang kurang itu datangnya daripada diri Fiza sendiri dan yang baik itu datangnya dari Allah S.W.T.

والله أعلمُ بالـصـواب


Hola   ♥ Seawal pagi aku menerjah blog Beautifulnara.com . Lama dah rasanya aku tak terjah blog beliau walaupun url blognya tersenar...



Hola 

Seawal pagi aku menerjah blog Beautifulnara.com. Lama dah rasanya aku tak terjah blog beliau walaupun url blognya tersenarai di bloglist aku. Aku akan terjah apabila tajuknya menarik perhatian. Hahaha. Pelik kan... 

Apa yang mencuri pandanganku pada pagi ni adalah kisah mengenai pelakon wanita Maimon Mutalib. Antara pelakon yang kebiasaannya memegang watak ibu-ibu. Menurut artikel yang dikarang oleh Abang Nara, Puan Maimon, 56 tahun yang merupakan ibu tunggal ini telah menghidapi kanser payudara selama setahun dah... Siannya!

Hurmmm... Patutlah lama dah tak tengok wajahnya di kaca TV, rupa-rupanya beliau menghidapi sakit kanser payudara.




Kini kansernya menurut Abg Nara telah berada di tahap ketiga dan kini menjalani rawatan di Pusat Perubatan Universiti Malaya. 

Selain tu gak, menurut Abg Nara... Puan Maimon turut merahsiakan sakitnya daripada anak-anaknya demi mencari rezeki buat anak-anak sehinggalah akhirnya tahap sakitnya mencapai tahap ketiga.

Begitu besarnya pengorbanan seorang ibu kepada anak.

***********************************************************************

Sama-sama kita doakan agar Puan Maimon cepat-cepat sembuh daripada penyakitnyaاَمِين يَا رَبَّ الْعَالَمِيْن


Nota Kaki : Sumber gambar adalah daripada laman Beautifulnara.com



Hola   ♥ الحمد لله , Sekali lagi aku diberi kesempatan untuk terus berkongsi cerita di blogku yang serba kekurangan ini. Baru-baru ni...



Hola 

الحمد لله, Sekali lagi aku diberi kesempatan untuk terus berkongsi cerita di blogku yang serba kekurangan ini. Baru-baru ni, bersempena dengan cuti sekolah... Ayah Alia bawakan ke semua Majalah iSIHAT yang dilanganinya balik untuk dijadikan bahan bacaanku di kala kelapangan. Haha... Sebab dia tau aku bukannya rajin sangat nak membeli majalah.

So, entri kali ini pun adalah hasil daripada pembacaanku yang aku rasa patut dikongsikan untuk diketahui umum... Hehe. Macam serius tahap dewa je ceritanya ye.

Sebenarnya... Aku ingin kongsikan Tips bersyampu yang boleh mendatangkan kebaikan  kepada semua. 3 kali dalam seminggu adalah merupakan kekerapan bersyampu yang patut kita amalkan.




Kebaikannya, rambut sentiasa kelihatan bersinar dan tidak kering.

Huhu... Kalau aku, setiap kali mandi... Setiap kali tu jugak lah aku bersyampu. Tak sah kalau tak bersyampu. Mungkin tu jugak kot penyumpang kepada keguguran rambutku. Sedih!

******************************************************

Korang lak, macam mana... Berapa kali bersyampu dalam seminggu? Syampu apa yang korang pakai?


Nota Kaki : Sumber gambar adalah daripada laman Beautifulnara.com


Hola   ♥ Dewasa ini, rokok sepertinya menjadi keperluan kepada perokok tegar terutamanya kepada golongan remaja dan bapak-papak sih! T...



Hola 

Dewasa ini, rokok sepertinya menjadi keperluan kepada perokok tegar terutamanya kepada golongan remaja dan bapak-papak sih!

Tapi kan... Bila baca artikel di Kosmo! Online yang bertajuk "Perokok Cilik Indonesia" aku sepertinya terkasima melihat foto yang dikongsikan...
Aldi iiham, Ardi Rizal habiskan 40 batang rokok sehari,
Keciknya... Dah pandai merokok dan terror tu pegang batang rokok. Itulah adik Aldi llham 8 tahun yang berasal dari Sukabumi, Indonesia yang dikatakan boleh menghabiskan dua kotak rokok sehari tanpa dimarahi oleh ibu bapa.

Haihhh! Kenapa pulak tak dimarahi?... 

Dashyat! Kanak-kanak sekecil itu boleh menghabiskan 2 kotak rokok dalam sehari. Malah, adik Aldi iilham ni dikatakan start merokok pada usia 4 tahun lagi. Mean, dah 4 tahun la dia merokok. Huihhh! Dashyat!

Siapa belikan dia rokok ek? Mana datangnya duit untuk dia belikan rokok?

Lepas tu pulak, Seorang lagi kanak-kanak bernama Ardi Rizal yang kini berusia 4 tahun juga ketagihan rokok. Bayangkan... Dia boleh menghabiskan 40 batang rokok sehari ketika berusia 2 tahun. Mak aiii... Lagi Dashyat!

Hurmmm... Menurut artikel tersebut gak, Ardi Rizal akan membuat perangai jika permintaannya untuk merokok tidak dipenuhi. Huhu... Memang ketagihanlah kalau gitu perangainya. Siannya... Kecik-kecik lagi dah merokok.

Cuba tonton video di bawah... Apa pendapat korang?



Ternyata fenomena kanak-kanak merokok di Indonesia bukanlah suatu kepelikan tapi kebiasaan.

Indonesia adalah negara di mana kadar perokok lelakinya adalah tertinggi di dunia. Fakta ini adalah hasil kaji selidik dengan sokongan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Pusat Bagi Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat yang disiarkan September 2012.
Bagaimanalah keadaan paru-paru Aldi dan Ardi nanti? Bila dah menjangkau usia 50 tahun...

Hurmmm... Nasib baik hubby tak merokok.

Nota kaki : Sumber gambar adalah daripada Kosmo! Online dan Video adalah daripada Youtube.com


Hola   ♥ Bingung! Bingung tau dengan dunia sekarang ni. Sepertinya manusia tidak lagi tahu menilai yang baik mahupun yang buruk. Sang...



Hola 
Bingung! Bingung tau dengan dunia sekarang ni. Sepertinya manusia tidak lagi tahu menilai yang baik mahupun yang buruk. Sanggup menghalalkan cara demi mendapatkan wang.

Tengok sajalah apa yang berlaku hari ni... Ramai yang menyalahgunakan teknologi. Contohnya, Facebook. Ingatkan Facebook membawa kebaikan, tetapi sebaliknya mengundang 1001 masalah apabila terdapatnya anasir jahat yang menyalahgunakannya demi kepentingan diri. Sepertinya tiada lagi seri di Facebook... 


Tengok jelah, hampir setiap hari ada je berita berkenaan jenayah di Facebook dipaparkan di ruangan berita. Terbaru...


Satu artikel di Harian metro yang memaparkan kisah mengenai bagaimana 100 orang wanita Thai telah terjebak dengan satu sindiket penipuan di Facebook.

Menurut artikel itu, sindiket tersebut membuat penyamaran di Facebook dengan menggunakan wajah lelaki yang tampan sebagai mendekati mangsa yang turut berjanji akan mengahwini wanita-wanita tersebut sekiranya mereka sanggup memasukkan RM10,000 ke dalam akaun kumpulan mereka setelah diugut.

*****************************************************

Hurmmm... Ni kes 2 kali 5 sepuluh... Mana taknya, yang mengugut sanggup menghalalkan cara untuk dapatkan sejumlah duit. Yang wanita pulak... Apasallah cepat sangat percaya dengan orang-orang yang baru dikenali di alam maya ni... Tu lah, jangan nak sesuka hati add and approved kenalan di Facebook.



komen facebook, upload gambar,


Kalau aku... Takdenya aku nak add atau approved kalau tak kenal. kalau nak approved pun, aku akan berhati-hati... Biarlah list tu panjang berjela-jela. Kita tak tau kan. Rambut jer sama hitam, tapi hati lain-lain.... Hehe, Eh! sekarang rambut pun dah lain-lain color tau...

Dannn... Sebagai peringatan pada diri aku gak, berhati-hati bila komen status  Facebook kengkawan tu... Tak semua orang dapat menerima pendapat kita. Nanti... Kerana mulut, badan binasa... Tak pasal-pasal kena serang dan bunuh bagai. I'm Right ok! Itulah sikap ramai orang dewasa ini.


Dan satu lagi... Jangan sesekali upload gambar se*si di laman Facebook. Ni amaran keras! untuk diri aku gak sebenarnya. Kang, ada yang ambik kesempatan ambik gambar kita dan ugut kita untuk dapatkan duit. Tengok jelah apa yang berlaku ke atas 100 orang wanita Thai. Tak pasal-pasal diugut dengan gambar lu*ah... Gratis! duit melayang begitu saja... Nasi dah jadi bubur... Nak buat macam mana...

So, bagi kita insan yang belum terkena batang hidung, baik hati-hati. Jangan nanti pisang berbuah banyak kali... Hehe.


Macam-macam kan... 

*****************************************************

Persoalannya, adakah kita sedar akan apa yang kita lakukan? dan Nak teruskan active Facebook?


Nota Kaki : Sumber gambar adalah daripada developers.facebook.com


Hola   ♥   الحمد لله. H ari ni kita menyaksikan 2 perlawanan penting  yang tak kurang popularnya di Negara kita Malaysia iaitu perlawana...



Hola 

 الحمد لله. Hari ni kita menyaksikan 2 perlawanan penting  yang tak kurang popularnya di Negara kita Malaysia iaitu perlawanan Bola Sepak dan Masterchef Malaysia musim ke-2. 


Tahniah! atas kemenangan Malaysia. Skuad Harimau Malaya akan bertemu dengan Thailand pada 9 Disember 2012. 

Kemudian, dalam dok sibuk bercakap pasal bola... Ada 1 rancangan masakan yang beradu pada malam ni...  Di mana pertandingan itu melibatkan 3 penjuru iaitu Izyan, Ah Hong dan Along... Hehe... Macam pilihan raya lah pulak. Siap berpenjuru. Ayat tak boleh blah.


Izyan, Pemenang Masterchef 2012, Juara Masterchef 2012,
Sumber gambar adalah daripada santaileeza.com

Dalam pertandingan itu, kemenangan memihak kepada Izyan. Tahniah! Buat beliau yang akhirnya dinobatkan sebagai Juara Masterchef Malaysia ke-2.


Hola   ♥   الحمد لله, H arimau Malaya kembali mengaum. Menang 2-0 mengalahkan garuda Indonesia. Tahniah! Buat Harimau Malaya. Dalam ...



Hola 

 الحمد لله, Harimau Malaya kembali mengaum. Menang 2-0 mengalahkan garuda Indonesia. Tahniah! Buat Harimau Malaya.

Dalam perlawanan kali ini, penyumbang gol buat skuad Harimau Malaya ialah Azamuddin Akil iaitu pada Minit ke-26 dan Mahalli Jasuli pada minit ke-29.

Nampaknya... Malaysia akan bertemu dengan Thailand pada peringkat Separuh Akhir.

Apa-apa pun, tahniah sekali lagi buat mereka. Teruskan perjuangan untuk mengharumkan nama negara kita Malaysia.

Teruskan dengan mengaum!!!! Wahai Harimau Malaya :)



Hola   ♥ Sekali lagi untuk hari pertama dalam bulan Disember 2012 , aku join segmen. Kali ni blog AyuInsyirah pulak membuat segmen. Se...



Hola 

Sekali lagi untuk hari pertama dalam bulan Disember 2012, aku join segmen. Kali ni blog AyuInsyirah pulak membuat segmen. Senang jer segmennya. Kalau nak tahu baca entri di blog beliau yang bertajuk "Jom Join BLOGLIST AyuInsyirah tahun 2012"


Jom sokong segmen kengkawan kita...

Oh! ya... Thanks pada MIMIE kerana berkongsi info mengenai segmen ni. 


Hola   ♥ Selamat berhujung minggu. Memandangkan Alia tengah tido... Boleh gak aku nak ikut segmen yang kengkawan anjurkan. Hurmmm.....



Hola 

Selamat berhujung minggu. Memandangkan Alia tengah tido... Boleh gak aku nak ikut segmen yang kengkawan anjurkan.

Hurmmm... Untuk kali ni aku ingin join bloglist JUE JAYNEE... Katanya, siapa yang follow dan join segmen dia... Akan tersenarai di bloglist dia. Dia rajin blogwalking tau. Hehe... Klik nama di bawah untuk join ok!



Jom! Sokong kengkawan kita :)


Hola   ♥ Hari ni tanggal 1 Disember 2012 ... Aku ingin kongsikan kisah Alia yang semakin hari semakin aktif . Dah lama gak aku ke...




Hola 




Hari ni tanggal 1 Disember 2012... Aku ingin kongsikan kisah Alia yang semakin hari semakin aktif. Dah lama gak aku ketandusan idea untuk berkongsi cerita pasal budak kecik cinonet ni... Tu pasal takde entri pasal dia sejak akhir-akhir ni. 

Tak lama lagi dah nak masuk tahun 2013 dan tinggal 2 bulan lebih lagi, usia Alia akan menjangkau 1 tahun. Begitu cepat masa berlalu... Tak sabar rasanya nak tengok Alia pandai berjalan... Hehe.

Hari tu, last monthly checkup masa umur Alia 7 bulan... Berat dia 6.700kg dan sekarang umur dah 9 bulan...  Berat pun semakin bertambah. Kata nurse berat dia dah 7.800kg dan perkembangannya  pun mencapai target merekaالحمد لل.

Sekarang ni... Mak aii, kena sentiasa jadi pengawal peribadi dia 24 jam. Apa tak nya... Bila berdiri di kerusi ke, almari tv tok wan dia ke... Dengan sombongnya bermemek muka tak boleh blah , siap lepas tangan sebelah tu... Huhu... Pernah sekali tu, kerana kelalaianku yang syiokkk menonton cerita cinta itu milikku, dia tersungkur. Huhhh... Lama gaklah dia menangis. Sian betul.

Di usia begini gak, Alia dah pandai dah nak koyak kertas lah, kutip benda-benda kecik atas lantai lah... Tu pasal Ayah dia merajuk..Arghh! Ayah jahat. Ambik! Sekali gedebak buku lebih besar dari dia depan mata. Sian Alia kena buli ngan ayah :)

Lepas tu, kalau nak menyusu... Kalau dah keluar dari mulut dia "mum... mum... mum" sambil menangis. Siap! Kalau lambat dan tak kena dengan gaya. Mulalah dia merajuk minta dipujuk. Meragam lah jawabnya. Kalau dah meragam tu... Hurmmm, pasti asyik nak berkepit jer kerja diaKadang-kadang nak jer marahkan dia. Tapi... Bila difikirkan balik, seawal usia begini. Tu jelah reaksi yang mampu dia lontarkan untuk meminta sesuatu. 

Nampak gayanya, dalam mendidik anak-anak kita perlu mempunyai kekuatan fizikal dan mental yang tinggi... 

Semoga Alia menjadi anak yang solehah dan pintar 

اَمِين يَا رَبَّ الْعَالَمِيْن