Hola   ♥ Semalam ada saudara aku datang umah . Mak aku tanyalah kat dia. Bila lagi nak pergi hospital ambik ubat... Aku tanyalah ubat ap...

Kisah di sebalik Beras Merah

/
6 Comments


Hola 
Semalam ada saudara aku datang umah. Mak aku tanyalah kat dia. Bila lagi nak pergi hospital ambik ubat... Aku tanyalah ubat apa. Sebab aku tak tau pun yang saudara aku tu sakit apa, lagi pun kami jarang jumpa... Lalu saudara aku tu pun mencelah yang ubat dia ambik tu adalah ubat untuk  penyakit diabetes...

Adusss! Bahaya tu diabetes dalam hatiku bermonolog... If luka, maunya tak sembuh kalau tahap diabetes tinggi lah. Alamat kena buanglah bahagian yang luka tu. Subhanallah! Ngeri bila difikirkan.
Dan dalam keasyikkan aku bermonolog di dalam hati, tetiba aku teringat dengan satu info yang pernah aku baca di majalah iSIHAT ( Asyik-asyik majalah iSIHAT... Yang bebeno nyer hubby Fiza langgan majalah iSIHAT, tu yang dok kongsi info pasai intipati yang terkandung dalam majalah tu jer... Tu pun kalau ada yang menarik ) di mana beras merah mampu kurangkan risiko diabetes kerana ia hanya meningkatkan sedikit sahaja kadar gula dalam darah. So, ia baik untuk penghidap diabetes.

Betul atau tidak. Wallahualam.

Tapi selagi tidak memudaratkan... Apa salahnya kita mencuba... kan.

Sedap gak nasi beras merah. Fiza pernah rasa. 

Korang pernah tak rasa beras merah? 




ARTIKEL LAIN DI SINI

6 comments:

  1. tak pernah.kata org tak sedap..muni kena detect diabetis utk kedua2 kandungan..tp tak tggi la,control diet je!

    ReplyDelete
  2. dah kena mulakan gaya hidup sihat ni..

    ReplyDelete
  3. @Puan Kutu... Kebiasaanya diabetes waktu mengandung jer kan, lepas bersalin boleh hilang. Tapi lainlah kalau mmg ada keturunan :).

    ReplyDelete
  4. @Ikhmal MaliqueHehe... Moga Ikhmal berjaya yer niat nak mulakan gaya hidup sihat.

    ReplyDelete