Back to Top

18 May 2011

TIP CEGAH ASMA...

Hola,

Wah! Tengok tajuk macam blog doktor. Ahakss... Siap ada tip elak asma lagi... Namun, hakikatnya... Saya ada seorang mak saudara yang menghidapi asma. So, sedikit sebanyak tahu lah jugak pasal asma ini. InsyaAllah, kerana dulu pernah menemaninya berulang-alik ke hospital... Gitu...

Hehe, kali ini saya ingin kongsikan tip untuk mencegah asma. Tak mau panjang-panjang, jom kita baca tipnya di bawah :-



Pertama : Hindari makanan penyebab asma. Misalnya seafood dan minuman ringan. Ais memang dielak sama sekali. 

Kedua : Jangan makan ubat sembarangan, memandangkan setiap orang mempunyai ubat yang berbeza terutamanya pada penderita asma. Yang ni memang amaran keras dari doktor. So, jalan terbaik berjumpalah dengan doktor pakar untuk mendapat rawatan.

Ketiga : Hindari haiwan peliharaan yang boleh menjadi penyebab asma like kucing.

Keempat : Jaga kebersihan di rumah terutamanya tempat tidur. Bantal, selimut dan cadar kena cuci selalu... Jangan sampai berbulan-bulan tak bercuci... Mahu semput. Ahaksss...

Hurmmm... Apalagi ek! rasa itu yang terlintas dan yang paling saya ingat mengenai asma. Hurmmm... Nantilah ek saya kongsikan lagi cara cegah asma. Banyak sebenarnya kalau kita search kat google. Tapi saya tak nak guna info itu, pasai apa... Saya nak kongsikan sendiri tip yang segar dari ladang yang dipraktikkan oleh sendiri mahupun ahli keluarga. InsyaAllah!

Tunggu saya tanya dengan mak saudara saya dulu ek... Pasai apa... Dia cukup berdisiplin menjaga diri... Tak mahu sakit katanya... Sakit wooo semput... Alhamdulillah! Jarang lah dia semput dan diserang asma. Bukan nak riak, tapi ingin kongsikan perkara yang baik untuk kepentingan bersama. InsyaAllah! 

Apa-apa pun have a nice day.. Sama-samalah kita menjaga kesihatan diri demi orang yang tersayang.

13 comments:

  1. org asma ssah skit.. bnyak bnda xboleh mkan.. buah ngn syur pon kna pilih mne okay or x.. ubat kna sntiasa ada.. nsib la dlam family xd..

    ReplyDelete
  2. susah cikipp nak tinggal ais..bunga pun ada asma..tu paling susah nak pantang.,.ahah

    ReplyDelete
  3. dlm keluarga saya takde yg kena asma ni..

    ReplyDelete
  4. Elakkan bergaul dengan perokok dan berada ditempat banyak asap.. :)

    ReplyDelete
  5. lepak ctok jap lok.. baca entri.. lamak ktk x update blog kak o.. hehe

    ReplyDelete
  6. terima kasih kak, tips ni memang penting, kerana mencegah itu lebih baik dari merawat

    ReplyDelete
  7. asma ni slalu penyakot keturunan kan ,alhamdulilah anis xda family yg ada asma =)

    ReplyDelete
  8. hehe.. trbaik!.

    mudahnya disebut.. kes asma ni trmasuk dlm msalah alergik (alahan). xde rawatan khusus utk alahan..kcuali rawatan simptomatik shj.. cntoh klau gatal bg piriton, n klau truk baru bg steroid (hydrocort)..

    so, rawatannya hanya dlm diri kita. klau kita asma/alahan disebabkn sesuatu prkara yg dh mmg kita tahu.. maka janganlah ambil bnde trsebut.. mncegah itu lbih baik dr mengubati... wallahua'lam. ^_^

    ReplyDelete
  9. sy ada asma teruk sampai umur 8 tahun..
    hilang lepas makan ibu gamat bakar..
    Alhamdulillah takde pantang dah

    ReplyDelete
  10. asma nie nk elak cumakena tau apa penyebabnya,pastu elakkan,tu jer,sbb setiap org smanya berbeza.ada yg alah pada sejuk,ada yg alah pd panas,ada yg alah pada habuk dan asap dsbnya.huhu..

    ReplyDelete
  11. Selamat pagi!!!!!
    sihat tak hari ni???
    lulu datang sini up-trafik *wink

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah...chii dan family xde yg hidap asma..

    tp normally..org yg asma ni xleh penat kn..nnt senang sgt kena serang

    ReplyDelete
  13. hi..lama tak update..tak abes bercuti lg ker fiza?

    ReplyDelete