19 April 2011

KERANA SUDU DAN GARPU... AKU MALU

Hola,

Korang dah breakfast belum?... Soalan wajib Fiza tanya. Ahaksss. Bagi saya makan adalah perkara penting dalam hidup. Kalau tak makan, macam mana nak ada tenaga untuk uruskan kehidupan seharian kan. Betul tak?

Orait, cakap pasal makan... Pasti korang kenal garpu dan sudu... Hehe... Entri saya kali ini pulak berkaitan dengan dua benda ni... kalau nak tahu citer nyer. Jommm....

                                                


Hurmmm, kali ini saya ingin kongsikan cerita saya yang benar-benar terjadi... Bukan direka-reka... Ahaksss... Kisahnya, suatu ketika dulu... Chewah!

Tak silap Fiza time tu form 5, cuti sekolah... Nenek ajak pergi ke Kuching atas ajakan jiran sebelah rumah kerana nak jemput emaknya yang baru balik dari Mekah...

Nak dijadikan cerita... Apalagi, saya ikutlah... Dalam perjalanan ke Kuching tu... Kami singgahlah di Serian iaitu salah sebuah bandar jugak lah yang dilalui sebelum sampai ke Kuching...


Kami berhentilah kat situ dengan harapan untuk mengisi perut. Heeee.


Pastu, kami pun pilihla sebuah kedai makan dan... Apalagi... Saya pun order lah nasi ayam goreng dengan air teh bunga.




Lebih kurang 10 minit sampailah order... Cepat giler. Tapi tak kisahlah janji makan... Huhu, sedapnya nasi ayam goreng... 


Dahla first time pergi bandar... Lepas tu pulak tengok garpu ngan sudu... Kalau kat rumah haram saya nak pakai... Makan maggie jer pakai garpu... Huhukkk... Entahlah time tu sengal kot... Trylah guna garpu dan sudu sedangkan makcik punya kedai tu dah pelawa dah cuci tangan kat sinki yang diorang sediakan...


Hehehe, mulalah sesi makan nye yer...  Apalagi saya makanlah... Mula-mula tu macam biasa jer makan... Ok lagi makan ayam... Entah! macam mana tangan saya tercucuk tulang ayam dengan sudu... Huhhh!!! Tiba-tiba ayam melompat... Toi... Toi... Toi... Bawah meja orang sebelah pergi nya... Ya Allah! Malunya.... Ramai gak lah yang tengok masa tu... Yelah, dengan bunyi pinggan kaca yang berdesing diikuti ayam yang melompat sepertinya ketakutan dan cuba untuk melarikan diri ...
Huhu... Apalagi nenek pun memperli lah... "Tulah, nak sangat pakai sudu dan garpu... Kita ni orang Melayu sayang. Apalah salah nyer guna tangan jer... Kan selamat lagi elok..."... Aduss!! Malu nyer. Fiza terpaksa makan sambil tunduk tanpa toleh kanan dan kiri... Rasa nak jer angkat cepat-cepat... Malu punya pasal... Nasib baik tak lama kat situ... Lepas makan, kami terus gerak... 


Mulai hari tu kan, jaranglah Fiza guna garpu dan sudu kecuali ada event kat hotel atau atas urusan kerja... Kalau hari-hari biasa walaupun kat KFC pun Fiza pakai tangan jer makan... Hehee.


Tapi sekarang dah hebat dah pakai sudu dan garpu... Adehhh! Riak betul... Nauzubillah... Tapi kan, kekadang walaupun kita pandai dalam sesuatu hal, ada masanya kita akan tersilap jugak... 


So, berhati-hatilah yer apabila menggunakan garpu dan sudu... 


Have a nice day.



44 comments:

  1. penah kena macam ni...
    malunye...

    ReplyDelete
  2. Solo molo : Memang Malu kan. Tapi kan kekadang benda seperti ini banyak mengajar kita erti sesuatu untuk lebih berhati-hati.

    ReplyDelete
  3. so kak melepasla ayam masa tu?makan nasi goreng jela hu nasib baik nasi goreng..kalau nasi putih..

    makan kfc pakai tangan, baru menjilat jari :)

    ReplyDelete
  4. haha...kalau jd macam tu memang malu...kenagan terindah tu

    ReplyDelete
  5. Tengkorakemas : Hehehe, Betul kata kita sik best guna garpu ngan sudu makan KFC.. Sik nikmat. Huhu.

    ReplyDelete
  6. Yatie Awang : Yest my dear, memang malu.. Tapi ia pasti menjadi suatu kenangan yang tidak dapat dilupakan =)

    ReplyDelete
  7. hehehe....lwk ar....slaloonyer,klau mkn ayam,x ske pkai sudu n garpu....klau mkn mcm bihun greng tue,bru pkai sudu n garpu....

    ReplyDelete
  8. macamana lah boleh jadi macam tu? ehehee.. malu lah kan.. lps ni kena lebih berhati2..

    ReplyDelete
  9. hehehe..kalakarnya tp mesti malu gila lah kan..pernah gak kena cuma ayam tu x jatuh kat meja org lain jatuh kat baju sendiri..huhuh

    ReplyDelete
  10. setakat ni tak pernah kena lagi tapi AcHiKz tetap berjaga2.. bukan nak berlagak tapi AcHiKz memang terror makan pakai sudu garfu ni.. ha3
    kadang2 tu AcHiKz tengok orang makan dengan sudu garfu pun pegang tak betul, tapi berlagaknya bukan main lagi.. siap pandang2 AcHiKz makan pakai tangan tu macam low class sangat la..

    ReplyDelete
  11. Nabilah : Ahakss... Masa tu konon nak berlagak pergi bandar kot tu yang sengal pakai garpu dan sudu. Heee, Tapi betul tu... Akak pun tak suka sangat pakai garpu dan sudu sebenarnya kecuali kalau ada event.

    ReplyDelete
  12. Farah : Macam mana dear? Ia berlaku kerana nak berlagak konon. Biasalah 1st time pergi bandar katakan. Tu lah bila niat dah tak betul. tu yang jadi mcm tu... Huhu, tapi dalam apa2 hal pun kita kena berhati-hati dan buat sesuatu itu dgn niat yang betul dan dgn kerelaan hati.

    ReplyDelete
  13. Meteoragurlz : Memang malu dear. Tapi apa boleh buat. Benda nak jadi. Hehe, ok lagi tu jatuh kat baju... Saya punya ayam melompat... Tu yang tak tahan tu. Nak gelak pun ada... Malu tok sah cakap arr... Rasa cepat2 jer nak angkat. Malu haihh!

    ReplyDelete
  14. Wahida : Betul tu. Apa2 pun kita kena berhati-hati. kekadang malang tak berbau even kita kata kita hebat kan..

    ReplyDelete
  15. malu menyerlahkan kecantikan.. huhu

    ReplyDelete
  16. hehe mummy pernah jerk kena camtu tapi wat muka selamber..hhaahaa

    ReplyDelete
  17. Pakcoh : Mana ada Malu meyerlahkan kecantikkan... Tarik muka masam adalah... hhehehehe.

    ReplyDelete
  18. Atiey : Oklah Mummy boleh wat muka slumber.. Heee. Lawak la mummy. Kalau Fiza. Nampak tu muka malu. Ahakss.

    ReplyDelete
  19. hahaha..sian fiza x dpt makan ayam..ayam dah lompat..

    ReplyDelete
  20. Haha. ;D Mesti orang sebelah tue dah nak tergelak tapi terpaksa tahan. Guna tangan lebih selamat, selain dapat mengekalkan ciri-ciri kemelayuan. Hehe. :P

    Entri terbaru : Ada Orang Rasa Blog Arol Patut Popular - Biar Betul ? :)

    ReplyDelete
  21. Rina : Tu lah dear... Dahla dapat malu, ayam pulak melompat... Nasib baik nasi ayam goreng. Kalau nasi ayam biasa. Nampak gayanya makan nasi putih dgn sambal jerlah jawabnya.

    ReplyDelete
  22. Arol Mubin : Rasa nyerlah kot. Mereka pun tgok akak semacam jer... hampehhh! betul. Konon nak makan guna sudu dan garpu. Alih2 ayam melompat dan dapat malu.. dan betul kata Arol tu. Apabila guna tangan, bukan sahaja selamat malah mengekalkan ciri-ciri kemelayuan =)

    ReplyDelete
  23. masa sekolah dulu pernah kena kat kantin.. makan nasi berlauk. ayam padlie bergolek dan berpusing macam gasing sbb padlie silap tekan ngan sudu.. elok je dia nak jatuh tepi meja, sempat tolak ayam tu balik ngan sudu..

    pastu kawan kata, "tu ayam, bukan bola ping pong"

    garpu asli gak the best kan?

    ReplyDelete
  24. salam...

    nasi ayam goreng yg sangat best..

    lapar tibe2

    ReplyDelete
  25. Hidup lagi ayam tu yerk. Hehehe. Normal laa tu. Tira pun pernah juga hadapi situasi ayam terpelanting ni.

    ReplyDelete
  26. Padlie : Hehe, padlie pun pernah jugak. Hurmmm, betul tu... Tangan jugak the best. Ahakss.

    ReplyDelete
  27. Sekamar Rindu : Betul tu SR, Nasi ayam jugak yang sodap yang buat den selalu lapar. Heee.

    ReplyDelete
  28. Miss Tira : Hehehe, ada jer Tira ni tau... Tira pun pernah kena juga? Malu kan... Tapi bila ingat balik, pasti nak tergelak. Heee.

    ReplyDelete
  29. Pengalaman la yg mndewasakan kita..hihi

    ReplyDelete
  30. hikhik ..akak,org tua ckp kalo ayam terbang ni ada sayap or bulu lg kt badan dia tu.hhehe

    ReplyDelete
  31. hehehe pernah lalui pengalaman macam nie gak..
    tapi maknan tu x jatuh ke bawah..
    terpelanting ke baju..
    adesss..abis tak cantik dah...hahaha..


    *sis fiza, mcm mane erk nak wat gadget "pelawat terkini" tu erk..??

    ReplyDelete
  32. Jiwa Lara : Yup! Betul kata ktk. Kmk sokong 100%

    ReplyDelete
  33. Aniswany : Ooo... Pandai yer main-mainkan akak. Heee. Marah ni!

    ReplyDelete
  34. Fatin Farhana : Hehehe. Mesti kotorkan. Hurmmm, widget yang macam mana tu dear. Yang tanda merah kat sebelah kanan blog saya ker?

    ReplyDelete
  35. Miecyber : Nak buat lagu mano, benda dah terjadi. Huhu... Orait, akan saya terjah selepas ini =)

    ReplyDelete
  36. hahahaha sumpah malu.. bkn alang2 ayam tu lari.. klau ana la kn kak, dh lme dh lari kluar... nk mkan pon xlalu dh... malu pny psal~~


    jemput singgah ANASAURUS :)

    ReplyDelete
  37. haha betultuk kak..memang alergikla ngan sudu n garpu bila makan kat kedai..hii

    ReplyDelete
  38. Nr Syahida : Huhu... Itulah berlaku dgn akak. Kalau pergi kedai makan tgk arpu dan sudu pasti teringat kisah lucu itu. Ahakss.

    ReplyDelete
  39. pernah ...tapi buat bodo macam takde aapa2 jer..haha

    ReplyDelete
  40. DaHLia : Ahaksss... Kan best kalau macam tu kan. Haha.

    ReplyDelete
  41. Kuang kuang.
    Itu adalah antara sebab mengapa Awan tak makan di luar. Takut malu sendiri.

    ReplyDelete
  42. Sudu garpu corak emas yg thangat dipasaran? Ssh nk jumpa? Cantik? Murah? Cuba tgk facebook telekung travel sharzlin.

    ReplyDelete