Powered by Blogger.

Bahagian 4 : Bahasa Melanau Mukah

Hola,

Short update...

Kali ni dan malam ni, kita stop dulu yer... Kelas Bahasa Melayu Sarawak kita... Nak bukak kejap kelas Bahasa Melanau Mukah pulak... Sebab nak bagi laluan gak ngan kengkawan yang nak belajar Bahasa Melanau Mukah... Ada ker yang nak belajar ? Hehehe. Takde... Takpe, simpan untuk koleksi blog saya... Selamatttt... Ilmu saya... Hehee, Nanti2 leh gak buat rujukan... Betul tak?

Then, Best on Analysis di Nuffnang... Adoidaidoi !!! terdapat kata kunci carian yan terbanyak tentang Bahasa Melanau di blog saya... Berapa banyak? Takdelah banyak mana... Hehe, tapi sian lah kan... Dah google blog ni dengan keyword Bahasa Melanau... Top2 selongkar blog ni.. Ciput jer pasal Bahasa Melanau... Mesti sedihkan... Sob... Sob.. Sob.. So, saya pun tetiba jer ingat nak wat Kelas Bahasa Melanau kejap, macam mana? ok tak?... Hehehe. Ada ker yang nak belajar? 

Orait... Tak nak cakap panjang2... Karang ada yang baca intro jer kang... Hambik kau... So, perkataan Bahasa Melanau Mukah yang ingin saya kongsikan adalah seperti di bawah... Mak aii, skema nyer ayat saya... Huhuhu...


Hahaha... Kata short update... Tapi panjang berjela-jela... 


Terima kasih kerana sudi membaca entri Bahagian 4 : Bahasa Melanau Mukah.
Kongsikan Di :
+
Previous
Next Post »
10 Komentar untuk "Bahagian 4 : Bahasa Melanau Mukah"

wah menarik..bertambah lg pengetahuan..:)

siap salin dalam buku kecik...
lepas tue praktis...
hahaha...

macam susah aje nak sebut.. takut sebut lain, maksud lain pulak..

seriusly..kalo org melanau ckp ngan chii..mmg ibarat itik ngan ayam...mmg lost abih..

melayu s'wak masih bleh difahami lagi :D

seriusly..kalo org melanau ckp ngan chii..mmg ibarat itik ngan ayam...mmg lost abih..

melayu s'wak masih bleh difahami lagi :D

sine kitak tauk bahasa tok kak? kamek sik tauk apa2,
thanks :)

Puan Kutu : InsyaAllah Muni =)

Solo molo : Hehe, lawal lah solo molo.

Wahida : Tulah! Akak pun sama. Tapi kalau dgr mereka cakap. Waduh! best tau.

Miecyber : Thanks datang singgah dan follow ek.

Chii : Haaa'ah.. Kekadang tu akak pun menghadapi situasi yang sama. nanti ek! akak wat kelas Bahasa Sarawak lagi. Hehehe.

Tengkorakemas : Actually, bapak kmk org Melanau... Tapi sik pande kelakar Melanau... Then, kmk ambik inisiatif belajar dik pun... Dolok siap tulis dalam buku lagik. Hahaha, kinek tok apa salahnya kmk tauk2 dikit2 kmk share. Bapak kmk bukan sik mok ngajar. Tapi nya jarang dirumah dek kerana tuntutan kerja.. Agik pun, kat umah mek org totally bahasa melanau sik diperaktikkan.. that y rasa mcm rugi jak hooo..

Ouh, bahasa
serawak dengan bahasa Melayu Mukah berbeza ea.

P/s: Maaf tak jenguk blog kamu semalam sebab ada hal.

salam,
usaha yang menarik utk mengajar bahasa melanau mukah :) Saya ada blog utk mengajar bahasa melanau mukah dan juga kamus bahasa melanau pelbagai dialekt. Bukan sahaja ada pengajaran kosa kata tapi ada juga belajar mengenai tatabahasa dan perkataan2 harian. Selamat belajar :)
Ini linknya :)
http://melanau-dictionary.blogspot.com/
http://learn-melanau.blogspot.com/

 
Copyright © 2015 Fizalinolie - All Rights Reserved
Template By Kunci Dunia
Back To Top