Powered by Blogger.

Bagaimana meningkatkan kelajuan Komputer atau Laptop?

Hola,


Selamat pagi dunia... Kali ini saya ingin berkongsi cerita bagaimana meningkatkan kelajuan komputer atau laptop. Diharap perkongsian ilmu yang sedikit ini memberi manfaat kepada semua.

Sepertimana yang kita ketahui... Sistem Windows menawarkan alat bersih dan cekap untuk membantu kita membuat sebarang kerja atau tugasan dan ia amat penting bagi kita semua...

Namun, apabila ia menjadi lambat... Mulalah kita nak salahkan komputer atau laptop... Ahakss... Kekadang tu sampai tendang komputer... Apa kes?

Padahal, dalam tu melambak kerja kita... Macam mana tak berat dan lambat beb... Jangan pandai mencari kesalahan pada benda atau orang lain... Tengok diri kita, bagaimana kita uruskannya... Bagaimana sikap kita...

Untuk pengetahuan semua... Saya selama 4 tahun ada laptop, cuma sekali jer saya pernah format... Alhamdulillah, sampai sekarang still laju... Kenapa... Kerana saya mengikuti langkah-langkah ini... Alhamdulillah... Bukan nak riak, tapi ingin berkongsi cerita kepada semua...

Orait... Tak nak cakap banyak... Nak cakap pasal bagaimana meningkatkan kelajuan komputer atau laptop jer. Ahakss...

Bagaimana?

Caranya senang jer... Dengan memadamkan fail yang tidak diperlukan dan terdapat dua cara untuk memadamkan fail secara betul dengan bantuan Windows XP.


Cara pertama... Pergi ke All Program > Accessories > dan kemudian pilih pilihan untuk menjalankan Disk Cleanup untuk membersihkan... Senangkan... Bukan susah pun...



Kemudian... Cara kedua...

Buang sejarah pelayaran internet kita atau dalam bahasa omputehnya delete browsing history... 

Hurmmm... Ini penting tau seandainya kita menggunakan komputer atau laptop orang lain dan kita tidak membuangnya bukan sahaja menyebabkan lambat, malah berkemungkinan besar siempunya komputer atau laptop tadi boleh mengakses laman yang kita lawat sebelumnya. Lebih bahaya kalau kita telah save password dan tersimpan di dalam cookies... So, Nak buat apa?

Hurmm, ambil langkah berjaga-jaga padam fail tersebut dan caranya adalah seperti berikut :

Untuk mengakses, buka Internet Explorer> Buka Tools> Internet Options di Umum> atas Next> untuk kedudukan browser history> pada butang Remove.  Itu bagi pengguna Internet Explorer.


Bagi Mozilla Firefox pulak... Untuk mencapainya, klik pada Menu Tools di bahagian atas>Pilihan laman>> tab Privacy, dekat judul terbuka individual memadam cookies> klik ok... Senang kan...

Untuk pengguna google Chrome pulak... Klik jer seperti di bawah... Bila dah open carik butang clear all history... Heehe.




Bolehkan... Selain itu, terdapat maklumat tambahan untuk kita sama-sama kongsikan bagi menjaga komputer atau laptop kita agar lebih laju dan tahan lama, iaitu :-

Terus update windows 

Jangan terlalu banyak 
memasang program 

Lindungi komputer dari virus 

Defragment komputer dengan 
Defrag file 

cara untuk Defragment

Buka menu Start dan pilih
"All Programs" 

Seterusnya, Pilih Aksesori, 

System Tools 
Pilih Defragmentation untuk 
Semak hard drive kita
bagi sektor buruk dan 
kesalahan.



Orait... Sedikit ilmu untuk kita sama-sama praktikkan...

Thanks yer kepada yang sudi membaca entri ini.

Have a nice day!



Terima kasih kerana sudi membaca entri Bagaimana meningkatkan kelajuan Komputer atau Laptop?.
Kongsikan Di :
+
Previous
Next Post »
26 Komentar untuk "Bagaimana meningkatkan kelajuan Komputer atau Laptop?"

assalamualaikum kak nolie..hehhee
paduhal ktk ada blog juak...kenal kmk ka?

salam.. maksih kak.. mun ktk x molah entri daktok x kmk ingat hehe..

bagus juga tips ni, tapikan kalau guna ferary lg lajukan? ahaks....

oh tq..lappy sy tak tahula berat ke x..tp internet yg cam berat..ada cara nk kasik laju?

Selain itu kita pun boleh defragment hard disk kita tu. Info yang menarik kak. :)

huhu. thanks for sharing! laptop lembap mmg xbest. lmbt je buat keje. ish

n3 yg sgt2 brgna...thanx k...hehehe

xoernah buat sume ni..heheh

Umie : Waalaikummussalam umie. Hehee, auk. Kenal kmk ngan ktk. Sama2 jadi jurulatih PLKN dolok di bukit Saban. Hehehe.

Fuyooh: Sama2 pak Aji. Heee.

Miss Flora : Thanks dear.

Yatie : Yola tu... Hehe.

Rina : Kalau pasal internet tu Fiza still try n error lagi. If hasilnya memuaskan. InsyaAllah, akan Fiza kongsikan ek.

Amira : Welcome dear =)

Nabilah : Welcome Nabilah =)

Faiz : Haippp!!! tak kan tak pernah. Hehehe.

Miss Tira : Thanks dear :)

mende ni paling malas buat..heheh..selalu pakai laptop smapai jahanam sampai dah tak boleh on terus..pastu baru terhegeh2 nk cari org betulkan laptop...maklumlah buta it sket..

salam singgah dari CUJEN THE LEJEN

TOLONG KLIK IKLAN SAYA NI.^_^. TQ

Cujen : Thanks Cujen kerana sudi singgah. Hehehe, kalau Fiza lak malas sangat2 nak gi repair laptop, tak sanggup tunggu siap lama sangat. Hehehe, baik blajar sendiri mcm mana nak kendalikan. Ahakss.

lappy anis dh 3x format kot,dulu anis guna sorg oke ja.abes study adek kakak pnjam,men game la apa la..dh rosak T__T

nak kena buat ni
laptop da slow
and hang

thanks sis
:)

Anis : Wah! kerap juga yer.. hehehe.

Tembume : Hai dear. Thanks yer kerana sudi singgah. Hehehe, kena buat tu... Akak every weekend buat.Hehehe.

Mieycber : Sama2 sobat. Hehe. Ilmu yang sikit untuk sama-sama kita kongsikan. Diharap dapat memberi manfaat kepada kita bersama =)

Miecyber : Apa salahnya sobat. Saya fleksibel. Kalau boleh saya tolong, akan saya tolong. Kan tolong menolong itu amalan mulia... Ahakss. Lawak!

"Kami menyediakan perisian yang boleh meudahkan anda melakukan semuanya, dan pastinya menjamin hayat komputer anda,

antara:

Tune Up Utilities
CCleaner

dapatkan perisian ini dan hidup anda menjadi mudah!!"

-TE, pakar komputer

fuh semalam langsung takdapt masuk blog fiza..bukan blog fiza jer semua blg mummy takdpt masuk entahler apekes..tapi rini bukak blog fiza laju plak..hehe mummy suke...takder la terkial2..

n3 baik ni..mummy ni pun reti guna jer nak jaga haram..heehe lap2 oklah...selalu hubby yang wat...reti taip jer..hahaha

good info fiza,nk buat jugak walaupun dh sedia laju.keke..

 
Copyright © 2015 Fizalinolie - All Rights Reserved
Template By Kunci Dunia
Back To Top