Hola, Pejam pelik pejam pelik hari pun dah nak petang... Betul tak... Tadi tengok berita kat tv3 kejap... Hurmmm, ramainya pelacur yang ke...

:: AKU PUNYA CERITA... TEKNOLOGI PUNYA ANGKARA ::

/
19 Comments
Hola,

Pejam pelik pejam pelik hari pun dah nak petang... Betul tak... Tadi tengok berita kat tv3 kejap... Hurmmm, ramainya pelacur yang kena cekup... Tapi tak hairankan benda macam tu.... Apa nak jadilah manusia hari ini... Kerana wang, badan didagangkan... Apa yang tak syok nyer... Pandai pulak bapak ayam menggaburi mata pihak berkuasa dengan taktik penipuan mereka...

Tapi jangan... Sepandai-pandai tupai melompat... Ke tanah jugak akhirnya nanti... Percayalah... 

Bercakap pasal penipuan, teringat pulak ngan luahan perasaan kawan saya semalam kat wall Facebook nyer... Takyah lah yer saya nak print screen wall dia... Nanti periuk nasi orang terkubur... Kesian lah pulak yer... Dia dah delete pun... Fiza Suh delete... Karang ada pulak yang menengok.... Tapi kerana serik dia dah tak suka beli barang secara online... Tengok kerana setitik nila... Rosak susu sebelangga....

Cerita nya begini... Kawan saya ni beli barang secara online, Then dia bayarlah macam mana dikehendaki... Kemudian owner tu cakap... Nanti barang akan kuar dalam masa seminggu... Fine, dia tunggu lah kan... Sampai seminggu tu pulak... Boleh pulak dia kata stok dah abis... Ok... Fine lagi... Tunggu... Pastu, kawan saya call lah lagi... Dia kata stok takde... Then, dia akan pulangkan duit katanya... Tapi akhirnya duit tidak dipulangkan... Ahh!!!... Kawan saya pun malaslah dok pikir hal tu.... Biarlah dia makan duit haram... Ini semua Teknologi punya angkara... 


Hello... Nak buat business, buatlah cara halal.. Jangan nak dapat duit orang dengan cara menipu... Haram tu namanya... Kat dunia memanglah hidup sempurna dengan kekayaan hasil penipuan... Tapi kat akhirat nanti, siapa nak jawap... Lu pikir lah sendiri yer... Bak kata Nabil... Hehheee.

Hurmmm... Fiza wat entri ni pun... Bukan nak tutup periuk nasi orang-orang yang jual barang secara online... Tak semua yang bersikap penipu tu sebenarnya....

Namun, sebagai pembeli... Hati-hatilah yer sebelum membuat pembelian secara online... Apa-apa pun masing-masing ada pilihan untuk menilai...

Fiza cuma ingin berkongsi cerita agar menjadi pengajaran buat kita semua....




ARTIKEL LAIN DI SINI

19 comments:

  1. tu yg aku mls percaya bende2 nih .

    ReplyDelete
  2. hurm..alhamdulillah..wat masa ni chii x pernah kena lg..ada la pernah gak beli brg..tp kecik2 je..tu pun takat order je..brg tu..amik sendiri..

    ReplyDelete
  3. rasanya kena cari kedai online yg punya impression yg bagus di mata pelanggan, yg boleh dipercayai berdasarkan testimoni pelanggan lain..

    memang payah kalau dah ditipu..harapkan doa org teraniaya saja..

    diharapkan peniaga online lain ambil serius dalam berniaga online dgn integriti..

    kalau tidak, kerana sirap masa susu bertukar bandung..fuh sedapp..minum sat

    ReplyDelete
  4. xazryx : Tak semua mcm tu xazryx, tapi kita kenalah berhati-hati, ye tak?

    ReplyDelete
  5. Chii : Kalau yang sendiri ambik tu tak risau sangat Chii. Yang hantar secara post tu ni ha yang buat risau =(

    ReplyDelete
  6. Tengkorakemas : Betul awak kata. Heee, Saya sokong 100%.. Ahakss, janggal rasa kelakar bahasa Melayu baku dgn kitak. Heee

    ReplyDelete
  7. kesian kt org yg ikhlasberniaga online,kerana org macam nie la,org hilang percaya pada merek.sebenarnya ramai berniaga online nie tulus,sorg dua yg mangkuk hayun tu ja suka menipu..apapun hati2 la ek,spnjang beli online belum lagi pernah kena tipu..Alhamdulillah..;)

    ReplyDelete
  8. Itulah risiko membeli online kak.. jimat masa and duit minyak and parking.. but hav a price to bare the risk..

    ReplyDelete
  9. Mana boleh dia tak pulangkan. Itu dah salah dari segi undang-undang perniagaan. Boleh ambil tindakan tu.

    ReplyDelete
  10. Puan Kutu : Yup! betul kata Muni. Sebenarnya kelompok ni tak ramai... Tapi kita kena hati2 jelah sebelum terkena.

    ReplyDelete
  11. Pakcoh : Yes! that true... Semua ada pilihan untuk memilih right. But still kena hati2.

    ReplyDelete
  12. Miss Tira : Akak pun ada gak cakap mcm tu kat kawan akak. Dia kata malas la nak ambik tindakan... tak banyak pun dalam RM50+ jer dia cakap. Cuma dia terkilan lah dgn sikap seperti ini.

    ReplyDelete
  13. orang sekarang macam2 peel..tapi tak semuanyer camtu..tapi kita kenalah hati2 jugak..lepas ni kena jaga2lah kalau nak beli sesuatu produk..bg mummy buat masa ni takpernah berlaku lagi n takpernah jual barang kat online mummy amik duit org..hem apepun jgn amik duit org dosa..

    ReplyDelete
  14. tak pernah lagi beli barang secara online...

    ReplyDelete
  15. kadang2 barang yg kita beli x dea standard..

    ReplyDelete
  16. Solo molo : Samalah kita solo. Bukan tak suka tapi setakat ni belum tergerak hati nak beli secara online.

    ReplyDelete
  17. Berita Sengsasi : Selamat berkenalan berita sengsasi. Thanks kerana sudi singgah. Tu lah masalah nyer. Kalau nak beli sesuatu brg secara online hanya melalui gambar dan pilih. Kepuasannya tiada. Huhu...

    ReplyDelete
  18. Atiey : Betul kata Mummy tu... Segelinir jer yang berperangai macam ni dan harap2 orang buat benda ni fikirlah apa akibatnya menipu...

    ReplyDelete
  19. Atiey : Betul kata Mummy tu... Segelinir jer yang berperangai macam ni dan harap2 orang buat benda ni fikirlah apa akibatnya menipu...

    ReplyDelete