Thursday, April 21, 2011

6 CARA LUAHKAN 'CINTA' TERHEBAT

Hola,

Kali ini saya ingin kongsikan 6 cara luahan cinta berdasarkan perkongsian dari hati ke hati lelaki-lelaki di sekeliling saya dan juga hasil daripada pembacaan saya... Hehe, maksud saya bukanlah saya kaki lelaki... Tetapi berdasarkan pembacaan dan apa yang suami saya, adik-beradik lelaki saya, adik ipar dan jugak kawan-kawan lelaki saya kongsikan kepada saya mengenai cara untuk luahkan cinta...  

Orait... berdasarkan apa yang saya faham, perasaan cinta patut diluahkan... Kalau tidak nanti badan yang merana... dan cara untuk meluahkannya pulak tidak semestinya diluahkan dengan mulut... Tetapi boleh diluahkan dengan pelbagai cara....

Malah cara ini lebih bermakna dan akan dikenang sepanjang hayat.... Seperti sebaris ayat Inggeris ini "Your Thoughtfulness will speak louder than word"... Hehehe... Macam teddy Bear yang hubby saya bagi ni dan jugak puisi ini ... Sampai bila-bila saya ingat... Ahakkss...


Ok, antara 6 cara luahkan cinta yang saya maksudkan adalah seperti berikut :-

Puisi Romantik
Luahkan cintamu melalui puisi atau madah cinta ciptaan sendiri kepada si dia. Lebih baik lagi semburkan minyak wangi yang paling disukainya di atas kertas tersebut. Cara ini sentiasa mengingatkan si dia pada kamu sentiasa.

That true... Itulah terjadi pada saya. Huhu, saat menerima puisi dulu... Ya Allah hati berdebar-debar tak terkata... Hurmm, sampai sekarang tau frame puisi hadirmu terletak kemas di dinding...

Message Puzzle
Ahakss... Cara ini memang sweet... Kawan saya dulu pernah dapat daripada kekasihnya... Di mana, teman lelakinya telah membuat dan menulis sebaris ayat cinta dan kemudiannya dipotong-potongnya menjadi puzzle... Dan dihadiahkan bersama-sama dengan coklat. 

Huhu... First tu, ingatkan sampah dipotong-potong... Kemudian kawan saya ni dok kata. Eh! jangan-jangan ada maksud disebalik cebisan kertas ni... kalau tak kenapa boleh diletakkan bersama-sama dengan coklat. Apalagi, kami pun dok susun... Ya Allah! kat cantuman kertas itu tertulis "Saya telah lama perhatikan awak sayang... Saya amat-amat mencintaimu... Sudikah kau menjadi teman hidupku"... Kitorang gelak... Ya Allah, tak hengat dunia... Sweet kan kekasihnya siap panggil sayang lagi walaupun baru meluahkan perasaan... Tapi kan, dalam diam rupanya kawan saya pun menyimpan perasaan terhadap kekasihnya itu... Hehehe, sweet kan...

Gambar Terbaik
Kata orang... Melalui gambar kita akan mengimbau kenangan lalu. Betul tak? So, antara the best way untuk luahkan perasaan ialah carilah gambar yang paling cantik  bersama si dia dan letakkan di dalam bingkai berbentuk love dan hadiahkan pada si dia... Pasti! si dia akan tersenyum sampai ke telinga... Hehe.

Love List
Wah! Cara ni pun best jugak sebab apa... Si dia akan terasa teruja apabila ada lelaki yang sanggup menyenaraikan seberapa banyak list mengapa dia menyintai si dia... dan hadiahkannya bersama dengan kasut ke, coklat ke, bunga ke atau something yang menarik... Huhu... Alangkah indahnya di saat-saat bercinta bukan... Hehe.

Sekuntum Bunga
Haaa... Yang ni memang mat jiwang lah... Tapi mungkin cara ini suatu yang menarik siapa tahukan... Lihatlah sahaja drama-drama di kaca tv... Apabila seorang jejaka menghadiahkan sekuntum bunga... Wooww... Pasti si gadis akan tersenyum lebar dan akhirnya menyimpan bunga tersebut sehingga kering... Dah kering bukan buang pun... disimpan pulak di dalam buku sebagai penanda buku... See, itu maknanya si gadis jugak mencintai si teruna... Ahakss...

Album Gambar
Yang ni memang dasyat... Caranya, belikan satu album gambar dan letakkan setiap gambar bersama pada si dia... Sertakan bait-bait kata-kata cinta di dalamnya dan hadiahkan kepada si dia... Pasti! si dia akan menyukainya...

Hurmmm... Saat indah ketika bercinta pasti tidak dapat dilupai oleh insan yang pernah melaluinya... Betul tak? Apa pulak pandangan kamu sebagai pembaca?

Jawab... Jangan tak jawab tau... Hehe.

Orait... That all... Fiza ciao dulu ok...

Thanks kepada yang sudi berkunjung ke blog saya.


28 comments:

cik nurussalwa said...

sweetnye cara2 die.. lgi2 message puzzle tu..

tengkorakemas said...

kalau dapat compose lagu ok jugakan?then nyanyikan depan dia..fuh!cair x?cair x?

kalau rasa malu..cakap kuat2 "i love you!!" lepas tu lari, ok x?ok x?

atau pun masakkan nasi goreng pataya then tulis "i love you" pakai sos, sweet x?sweet x?

fuuyooh said...

salam.. bagus info tok.. hehe.. pastok apa gk kah.. tips memasak gk.. hehe...ganti mat gebu.
Alien comolot

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

fiza..best sgt entri ni! sy dh dpt idea nak kasik hadiah mcm mana utk buffday hubby nnt..x semestinya luahan cinta ni dr lelaki utk pompuan je kan..

sy bolehla guna cara di atas utk buffday dia nnt..yayyy!

nadia natasya said...

sweet gilaa :D
meh dtg bace entry terbaru kat blog kita :D

Farah Shamsudin said...

ada benarnya tu fiza..

~Nabilah~ said...

waaa....n3 yg sgt brguna.....ptutnyer,kna bg sume lelaki bce nie....hahaha

Atiey said...

album gambr n sekuntum bunga tu hubby selalu beli time bercintun dulu..tu dulu la..hehehe sekrang engak ada lagi...sedihkan..tapi mummy tak harappun semua tu janji hubby sihat dan sentiasa disisi...benda2 semua tu kalau dapat pun time anniversary jer...

aniswany said...

aloloo sweetnye dpat teddy bear =)
anis xpena dpat lg la laki yg romantic nk buat suma tu..tp xpala,anis pun xromantic lgsg..bf anis ckp anis mcm robot.HAHA kejam !

chii said...

cam chii dulu...si dia kasi puisi..chii sendiri x berapa nk pandai..so chii dedicate kat dia satu lagu utk xpresskan love chii pada dia :)

Fizalinolie said...

HUHU... 4.21PM BARU DAPAT REPLY SEMUA KOMEN... SIANNYER =(

Cik Nurussalwa : Ahaksss... Tulah kan memang sweet =)

Tengkorakemas : Wah! best juak ya. Hehehe. Good idea =)

Fuuyoh : Aishehh... Tip masak ya sik pande kmk. Huhu. Neee dapat kalahkan Mat Gebu. Heee.

Rina : Yah! bagi suprise ngan Hubby Rina... Bertambahlah sayang dia. Ahakss.

Nadia : Yup! nanti akak baca ok.

Farah : Thanks dear =)

Atiey : Takpe dear, yang penting dia sayang kita. Hehehe.

Anis : Nanti kalau ada orang bagi... Haipp! siap anis... terkedu. Hehehe.

Fizalinolie said...

Chii : Hai dear, apa habaq? Hehe. Wa... Dasyat lah Chii sampai dedicate lagu gitu =)

qlah said...

hehe .

buleh try nih . hehe .

p/s: mcm berpengalaman je kak ;)

Fizalinolie said...

Qlah : Hehe, try la dear. Ahakss... takdelah berpengalaman sangat dear.. Tapi cukup lah utk dikongsikan bersama.

Miss Tira said...

Okey yang puzzle tu serius menarik. Kreatif sangat-sangat. Boleh juga bawa gitar lepas tu terus nyanyi lagu cinta kat pompuan tu. Hahaha. Kalau berani laa. :)

Fizalinolie said...

Miss Tira : Yup! yang puzzle tu memang menarik. Hehe. Sampai sekarang akak masih ingat saat2 akak dan kawan akak susun kertas tu... Sweet gila, dah tu dapat makan coklat free. Hehe

solo molo said...

cara jerit takde ker Puan ???

Fizalinolie said...

Solo molo : Lagi dasyat solo kalau cara menjerit... Wah! Satu dunia orang leh dengar. Hehe.

Miecyber said...

Ooo.. camtu ker...

Robot halus

nUr _ atiQah said...

sweet puzzle..hee^^~

Farhana Jafri said...

xprnah lg dpat mssage puzzle ngn bunga! sweet~~ tp laki skrg klau nk ayat pmpuan slalu pkai ayat mat rempit.. eii xsuke~~ hu3

jemput singgah ANASAURUS :)

Fizalinolie said...

Farhana Jafri : betul tu. Lelaki sekarang, kalau mengayat perempuan bahasa ya Allah takde perasaan langsung... Tapi tak semua macam tu. Hehe.

Puan Kutu said...

Ya Allah fiza,setelah sekian lama baru nie sy dpt bukak blog awk.kenapa yer?berat ker header awk tu?hehe pandai2 buat andaian pulak.sory yer lma tak berkunjung..memang blog fiza sorg sy tak dpt bukak lgsung. yg album gambar sy pernah buat utk en suami.tp pling sweet antara semua ialah massage puzzle tu..klu sy tentu cair macamn ais.huhu..

Awan Biru said...

Awan ada satu cara lagi, yang ni Awan fikir sendiri. Belanja dia makan ais krim kon dan letakkan nota cinta kecil di bawah penutup ais tersebut. Kecil saja, tak perlu besar-besar. Yang penting ais tu tak kotor.

Aiman Cahayaku said...

tapikan kak . masalahnya kalau malu camna ? malu arr klu dia x terima . x sanggup rasanya =( . hancur berkecai jiwa aku ini . tapi sakit pula jiwa bile di pendam =( sakit sangat sampaikan saya menangis ...

zhaf said...

sy dlu maen guitar smbil nyanyi lgu ntk gf sy. Nangs dy. Haha

Diemsisi said...

gambar terbaik menjadi pilihan, kalau gambar tersebut sejenis lukisan minyak ka etc lagi lah best ...

Nur A.Z said...

ihihi thn 2014 baru nk komen..thn ni baru suka seseorg.. sekuntum bunga pun sudah cukup bg saya.. like this..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...