Hola, Hari Khamis datang lagi... Esok dahh... hari Jumaat... Cepatnya masa berlalu tanpa disedari ... Sekarang ni dirasakan masa begitu cep...

MATI BUNUH DIRI !!!

/
15 Comments
Hola,

Hari Khamis datang lagi... Esok dahh... hari Jumaat... Cepatnya masa berlalu tanpa disedari... Sekarang ni dirasakan masa begitu cepat berlalu kan... kan!


Adakah kita pernah merasakannya?

Itu tandanya dunia semakin tua... Adakah kita sudah bersedia untuk menghadapi khiamat yang pasti? Masing-masing ada jawapannya bukan...

Yang Pasti kita akan menemui Allah jua suatu hari nanti... Bagaimana? 

Setiap daripada kita yang bergelar insan pasti akan mati... Namun kita tidak tahu bila dan bagaimana cara kita akan menemuiNya Yang Esa... Adakah mati dalam keadaan sakit? Adakah mati keranaan accident? Adakah mati kerana bunuh diri? atau sebaliknya... Wallahualam...

Bercakap pasal kematian... semalam adik ipar saya bercerita...  Ada seorang budak... Tak tau samaada lelaki atau perempuan, sebab pihak Bomba tengah mencari time adik ipar saya balik dari kelas, so tak taulah ceritanya sangat... telah mati membunuh diri di tasik Unimas

Setahu saya tasik tu tempat aktiviti sukan air... Boleh tahan jugaklah dalamnya... Kenapa bunuh diri? Menurut adik ipar saya... Dengar cerita... budak tu stress sesangat... kenapa stress? jugak tidak diketahui.... Ada yang kata stress kerana study... Ada yang kata stress kerana putus cinta... Wallahualam... Tapi, hari ini mungkin akan diketahui cerita penuhnya kot... Hehehe.

Tragis kan kematiannya... Mati bunuh diri... Ngeri mendengarnya bukan... Berdoalah agar kita tidak  melakukan perkara sebegini... Sesungguhnya Allah tidak menyukai perkara sebegini...

Yelah! memang senang bagai dikata... Sebab kita tidak menghadapinya... Namun, bagi saya... kenapa kita harus berfikiran sempit dan mengambil jalan mudah untuk menyelesaikan sesuatu masalah...

Hidup tanpa masalah... Bukan hidup namanya beb... Ketahuilah, masalah yang datang adalah cara Allah untuk menguji sejauh mana keimanan umatnya. Orang yang beriman pasti tidak akan mengambil jalan mudah... Fikir-fikirkan lah...

So, sama-samalah kita fikirkan dan beringat... Setiap masalah pasti ada jalan penyelesaian, yang penting hadapinya dengan tenang, berdoa dan berusaha untuk menyelesaikannya... Bukan mengambil jalan yang mudah... 

Yeah!!! Give me 5... have a nice day!


ARTIKEL LAIN DI SINI

15 comments:

  1. mati bunuh diri?? islam ke?? mmng la bnyak cubaan hidup tpi klau slesaikan ngn bunuh diri, xke mne pon.. roh merayau2 kt dunia ni.. trseksa.. dh tu ganggu org yg msih hidup.. tp klau dy trglincir, doakan la roh dy tenang d sna :)

    jemput singgah sini ANASAURUS :)

    ReplyDelete
  2. Farhana Jafri : Tak pastilah dear. InsyaAllah, nanti dapat cerita terbaru akan akak update this blog again. Ok. Tulah.. Bunuh diri bukan jln penyelesaian. Tu tandanya org tak beriman. Apa2 pun dear, thanks singgah dan follow blog saya.

    Orait... Akan saya terjah selepas ini. Hehehe. Thanks yer atas jemputan itu.

    ReplyDelete
  3. bunuh diri bukan jalan penyelesaian bahkan menambah bala lg ade lah..hehe ye lah pastu nanti kt akhirat kena lagi sbb dosa bunuh diri tu hehe..isk2 mcm2 org skang

    ReplyDelete
  4. Setiap masalah ada jalan penyelesaiannya. Dosa besar macam mana pun boleh terhapus andai kita bertaubat kepadaNya. Kalau bunuh diri mana sampat nak bertaubat. Jangan bunuh diri. Itu jalan paling pantas ke neraka jahanam.

    ReplyDelete
  5. Kumbang Jingga :Yup! that true. Tulah macam2 orang sekarang ni. Tu tandanya hilang pedoman... Pegangan tak kuat maka terjadilah begitu =(

    ReplyDelete
  6. Miss Tira : Yes dear, akak setuju 100% apa yang Tira katakan. Bunuh diri adalah jalan pintas untuk ke neraka jahanam. Simpang malaikat 44 agar kita dijauhkan utk berfikiran sempit. Setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya =)

    ReplyDelete
  7. haish
    asik2 bunuh diri
    nyawa tu bukan leh claim pon

    ReplyDelete
  8. iboh lari dari masalah, hadapinya, kinek tok rami yg maok lari dari masalah, dari selesaikannya,

    ReplyDelete
  9. GabanMorka : Yup! Betul kata awak. Hehehe

    Tengkorakemas : Nang bena kata kitak. Rami org maok lari dari masalah. Bukan mok selesaikan =(

    ReplyDelete
  10. Nauzubillah....semoga kita semua mendapat hati yang bersih, dijauhkan daripada terdetik utk berputus asa dan mengambil jalan mudah...

    Neway, nice knowing u Fiza...^_^, thanks visiting my blog ya...U will be a mother soon...amin...me and yayan prays for you..^_^

    ReplyDelete
  11. YayaNsMuM : Yes! Moga kita dijauhkan perkara sebegini. Welcome dear. Thanks atas doa Awk dan Yayan yang cute. Suka tengok Yayan. Comel jer. Hehehe.

    ReplyDelete
  12. fiza mummy tag awak join

    http://pondokkecilku-ibu.blogspot.com/2011/03/contest-km-header-simple-tp-menarik.html

    tgk k!!!

    ReplyDelete
  13. mummy tag awak fiza

    http://pondokkecilku-ibu.blogspot.com/2011/03/contest-km-header-simple-tp-menarik.html

    jon join dis contest

    ReplyDelete
  14. Bunuh diri bukan jalan penyelesaian..dosa besar dan tak bau syurga. Setiap orang akan mati,moga dengan cara elok kita pergi menemuiNYA..:)

    ReplyDelete
  15. Dah singkat akal gamaknya. Baru diuji sikit, sudah nak bunuh diri. Apa-apa entah nak jadi dengan dunia hari ini.

    ReplyDelete