Hola, Hahaha... Tu dia gambar fizalinolie tanpa sebarang make-up di muka... Natural gitu... Tak cantik kan ... Hehehe, Haritu ada yang nak...

fizalinolie! Siapa?

/
9 Comments
Hola,

Hahaha... Tu dia gambar fizalinolie tanpa sebarang make-up di muka... Natural gitu... Tak cantik kan... Hehehe, Haritu ada yang nak berkenalan dengan lebih dekat kan dengan saya... dan ada gak yang tanya kenapa nama saya fizalinolie... Hehehe.

Yang boleh saya bagitau... Nama saya Norfizah actually... Saya berasal dari Sarawak... Tarikh lahir... Rahsia kerajaan... Nanti ramai lak yang bagi hadiah time birthday... Kuikuikui... Ada ker yang nak bagi hadiah... hehehe, Dah! Cukup... 

Kenapa nama saya fizalinolie dalam dunia blog?

Actually, ada kisah disebalik nama tu... Dulu form 5, adalah seorang cikgu yang cukup handsome di mata kawan-kawan saya... Mereka minat giler ngan cikgu tu... Tapi saya tak termasuk ek... 

Suatu hari cikgu ni suh emak saya menjahit baju sulam melayu dia... Entah! dari mana dia tahu mak menjahit pun saya tak tahu... Dek kerana baju tulah dia selalu menelefon ke rumah berbual dengan saya... Mula2 tu tak lah hairan sangat... Sebab baju belum siap, pasti dia menelefon ke rumah bertanyakan dah siap ke belum... Tapi, setelah siap pun... Dia still menelefon ke rumah malam2 bertanyakan khabar, tengah buat apa... Mak aii... Mak pun naik risaulah... hari-hari tu, kekadang boring gak...

Sampailah satu tahap... Perghhh!!! rahsia kerajaan cikgu itu pecah dek kerana seorang cikgu Bahasa Melayu saya... Dia Dok perli jer dalam kelas... " Semalam adalah tu orang bergayut dengan cikgu toootttt "... Selepas tu... Entah! dari mana kawan-kawan tahu, saya pun tak tahu... Malas nak ambik pusing... Sampailah ada kawan ni siap gabung nama saya ngan cikgu tu... Jadilah fizalinolie ( fiza panggilan cikgu2 kat sekolah, li akhiran nama cikgu tersebut... Takyah mention kat sini nama cikgu tu... kang ada tukang report, naya kita... Hehehe, cikgu tu dah kawin dah sekarang, ada 4 orang anak dah... Nolie pulak panggilan nama manja kat rumah )... 

Gara-gara hal tersebutlah ramai yang tak suka ngan saya... Sebab cikgu tu ramai peminat kat sekolah... Al-maklum jelah, cikgu handsome katakan... Tapi bagi saya... Saya menganggap dia tidak lebih daripada seorang guru... Tapi lain pulak tanggapan kengkawan... 

Tulah dia... Bila kita beranggapan buruk terhadap orang lain, maka wujudlah ketidakpuasan hati...

Kenapa saya still menggunakan nama itu... Walaupun masa sudah berlalu?

Mesti korang ingat, saya memang ada hati dengan cikgu tu... Tidak sama sekali ok... 100% tidak... Ikhlas dari hati ini... Masa sekolah menengah dulu mana ada pikir cintan-cinton... Budak baiklah... Kuikui... 

Itu kenangan lalu... Tapi fizalinolie juga adalah gabungan nama saya.... Seperti saya katakan tadi fiza panggilan di sekolah... Norlie panggilan di rumah... Tetapi kekadang tu ada jiran panggil saya li sahaja... So, saya kekalkan lah nama tu... Bukan ada perasaan ok dengan cikgu tu... Yang penting sekarang saya ada buah hati yang amat-amat saya cintai...  Hurmmm, cukup kot takat tu citer saya... Takleh lebih2... Naya nanti... Hehehe.

Apa2 pun kenangan masa sekolah amat menyeronokkan.... Saya pasti... Korang pun ada kisah tersendiri pada zaman sekolah rendah dan menengah... Betul tak?

Orait... Have a nice day!


ARTIKEL LAIN DI SINI

9 comments:

  1. Ehem ehem.. Fair and lovely laa cerita ni. Hahahaha. :p

    ReplyDelete
  2. Miss Tira : Ehem ehem... hehehe, lawak lah Tira, akak x pakai pun Fair and Lovely =)

    ReplyDelete
  3. siasat dulu sebelum buat tanggapan buruk pada org lain, kan?tapi disebabkan perasaan minat kawan kak tu lebih tinggi, jadi kakla jadi mangsa,

    ehem..penyokong Chelsea?

    ReplyDelete
  4. tengkorakemas : Auk.. kmk ngan hubby kmk penyokong chealsea =)

    ReplyDelete
  5. Solo Molo : Hehehe... Begitulah kisahnya Solo molo =)

    ReplyDelete
  6. amboi nie kisah cikgu terpikatkt fizala nie..btw nice story..br hari nie tau cerita sebenar disebalik nama tu..

    ReplyDelete
  7. Puan Kutu : Hehehe, entahla Muni... Yang pasti saya tak ada hati pun pada cikgu tu walaupun dia dikategorikan handsome... Masih budak lagikan masa tu, manalah pikir pasal cintan-cinton.. Lainlah budak sekarang ni. Betul tak?

    ReplyDelete
  8. wahhh.igt ending dia akak kawen dgn cikgu 2 td. :D

    ReplyDelete