Hola,  Hari Jumaat penghulu segala hari membuatkan aku gembira... Hehehe, esok kan cuti... Apalagi, hari-hari yang ditunggu untuk merehatka...

Dah kena baru nak berubah, Apa kes ???

/
21 Comments
Hola, 

Hari Jumaat penghulu segala hari membuatkan aku gembira... Hehehe, esok kan cuti... Apalagi, hari-hari yang ditunggu untuk merehatkan badan dan minda... Betul tak... Boleh makan-makan, jenjalan dan minum-minum ngan kengkawan ker... Tapi, kebiasaanya aku duduk kat rumah jelah... Layan cerita hindi...

Teringat pulak pasal minum... Hurmm, dah menjadi suatu kemestian bagiku sekarang untuk minum sebotol besar atau lebih air mineral dalam sehari.... Kenapa?



Tulah... Dah kena baru nak berubah, apa kes?

Kesnya... Dulu, aku merupakan seorang yang sungguh tak suka bebeno minum air putih... Bagiku... air putih tak rasa apa2... kosong! Jaranglah nak minum... Lepas makan jer mesti minum air sirup or ape2 air yang halal kecuali air putih... hehehe.

Disebabkan perangai bodoh nilah, akhirnya aku sering dihinggapi penyakit SEMBELIT... Hurmm, Kalau melabur jer... Mak aiii... Susah bebeno nak keluarkan duit... Hehehe... Faham2 jelah ek... Kekadang tu pulak sampai seminggu tak melabur... Apalagi, start lah pening kepala dan perut memulas... kalau memulas nak melabur tak ape lah jugak... Ni memulas membuatkan aku tak selesa... 

Suamiku selalu nasihatkan aku... Hurmmm, tulah dia tak dengar cakap orang... Sampailah ke satu tahap, aku mengalami pening yang teramat sangat... Apalagi, suamiku bawaklah pergi check kat Family clinic... Nasib baik time tu dia ada kat rumah... Cuti... Almaklumlah cuti sekolah... Hurmmm, dia cukup pantang dengar sakit... terus je di bawak ke klinik...

Hahaha, doktor kat klinik tu senyum jer menengok aku... Yelah, dah selalu tengok... Selsema sikit mesti hubby bawak gi klinik dia, kalau dia adalah... pendek kata kami dah jadi pelanggan tetap klinik dia... 

"Takda apa2 ni, isteri encik kurang minum air putih... Sebab tulah jadi macam ni"... tu dia kata2 doktor sambil tersenyum... Yelah, benda mudah untuk dilakukan... Tapi, aku tak buat... mesti dia senyum... Senyum penuh makna tu weiii... Tua2 pun nak kena ajar jugak ker nak minum air putih... Hehehe...

See, tulah amalkan lagi tak minum air putih... Kan dah kena... 

Tak nak weii... Taubat aku, aku dah tak amalkan lagi dah... Hehehe, hasilnya sekarang... Hari2 aku melabur... Tapi tak jugak kaya-kaya... hehehe. 

Orait... nak gi makan lah lepas ni... perut pun dah lapar!

Amaran Keras: Jangan diikut perangai tak baik !!!.


ARTIKEL LAIN DI SINI

21 comments:

  1. kalo susah nk p buang..try mkn buah betik..mmg bagus utj penghadaman..

    cam skrg ni chii cuba utk minum 8 gelas sehari..ehehe...petua org nak lgik comel kan :p

    ReplyDelete
  2. Chii : Thanks di atas info yang diberi...Saya suka gak makan betik sekarang ni.. Hehehe.

    ReplyDelete
  3. ohh air putih tula penghilang dahaga..byk kebaikan.baik kamo amalkan, jgn mls2 minum air putih yer fiza.hehe..melabur selalu tak kaya takpe,jnji sihat,tak sakit.haha..

    ReplyDelete
  4. hahaha.. itu best nyer air mineral. sy minum bnyk air utk kuruskan badan.. ngegege

    ReplyDelete
  5. Puan Kutu : Pandailah muni ek. Baik bos.. Dah taubat dah kembali ke pangkal jalan. Tak naklah wat perangai lagi. sakit sesangat kalau kena Sembelit, tak suka!

    ReplyDelete
  6. An.Nabilah : Setuju ngan awak an... hehe, saya jer yang malas minum air putih. Konon2 air putih tak ada rasalah... macam2. Hehehe. Tapi, yan sebenarnya air putih banyak khasiatnya =)

    ReplyDelete
  7. memang kena minum byk air putih tambah cuaca panas pula ni..

    kunjung balas..salam kenal:)

    ReplyDelete
  8. Qemaishak : Yup! betul kata awak tu, cuaca sekarang ni yang sering panas membuatkan kita perlu minum air putih dalam kuantiti yang banyak =)

    ReplyDelete
  9. hahaha..xske minum air msk?
    ne boleh mcmtu kak.hurmm

    ReplyDelete
  10. Ruzaidee Saaludin : Tu dulu lah dek. Sekarang dah taubat.. hehehe.

    ReplyDelete
  11. wahh takutla..kena minum air putih byk2 ni..

    ReplyDelete
  12. saya pun tak minum air putih..
    asyik minum air manis je..
    untuk elak sembelit, minum vitagen tiap2 hari..


    p/s saya minum dua gelas air je sehari..

    ReplyDelete
  13. tp kalo nk ikutkan..mkn buah2an mmg membantu penghadaman dan pelawasan..tp betik paling berkesan dan cept..ehehe..mcm bas cpt xpress..x pun kan.errr..chii kalo mkn lauk yg pedas2..mmg akan ke toilet je la gamaknya :p

    ReplyDelete
  14. faiz : Yup! baik Faiz jgn ikut perangai akak yer. SAKIT...! tapi itu dulu, sekarang Alhamdulillah.. Akak dah taubat. Hehe.

    ReplyDelete
  15. Padlie : Oh! ya ker Padlie... Hehehe, thanks yer di atas info yang diberi.. Hehe, leh la beralih arah ni... kihkih. guau jer. Apa2 pun amalkan minum air putih yer Padlie, bagus tau jgn ikut perangai saya yg x baik tu. Tapi itu dulu lah.. =)

    ReplyDelete
  16. Chii: Thanks yer dear... Info yang amat baik. Yes! dear. Sekarang ni pun akak turut mengamalkan banyak makan buah =)

    ReplyDelete
  17. kak fizalinolie>>wah....dasyat juga penangan air putih ni..rjin2 kak erk mnum air 0..air 0 dpt membuang segala toxic2 dlm bdan....best2...

    ReplyDelete
  18. Cik Rama-rama : Thanks yer dear kerana sudi singgah dan follow blog akak. Hehehe! thanks also atas nasihat itu. Yup! akan akak turuti. Tak nak o000.. Sakit o kena sembelit. Taubat suda. Hehehe, keep in touch dear =)

    ReplyDelete
  19. hehehe...kat opis kita pon ada sorang kakak tu mcm akk tak sentuh langsung air masak dan akibatnya mcm2 penyakit datang kat dia..kita dah follow akk..=)

    ReplyDelete
  20. tiap2 hari selepas bangun (lebih baik sebelum berus gigi) amalkan minum air secawann. insyaAllah lebih mudah untuk melabur kerana enzyme2 dari mulut terbaik dari ladang. =)

    selamat berkenalan .... pandai ckp sabah ka? hahaha ..

    ReplyDelete
  21. tabiat fiza dulu mcm saya laa skrg..tak suka minum air putih..rasa kalu nak minum satu gelas pun susah nak habis..lain laa kalu air manis..laju je habis..saya paksa juga diri kadangkala spy minum air suam byk2..harap saya ambil teladan dr kisah fiza ni. hehe

    ReplyDelete