Hola, Short update ... Pasti hari ini yang indah lagi menyibukkan... Kita tercari-cari sesuatu untuk dijadikan santapan minda... Hurmmm, ap...

Bahagian 7 : Bahasa Melayu Sarawak

/
15 Comments
Hola,

Short update... Pasti hari ini yang indah lagi menyibukkan... Kita tercari-cari sesuatu untuk dijadikan santapan minda... Hurmmm, apa lagi kalau tidak ke blog... 

Hari ini dan kali ini, saya ingin kongsikan perkataan baru Bahasa Melayu Sarawak dengan korang... So lepas ni... Awan Biru, Puan Kutu, Wahida dan Chii bolehlah bercakap dalam Bahasa Sarawak kalau selalu ke sini... Hehehe, mereka-mereka ini adalah orang-orang yang suka mengusik saya di comment dan tidak kurang juga pernah mempelajari Bahasa Sarawak suatu ketika dulu... Tapi dah lupa dek kerana takde teman untuk berbicara dalam Bahasa Sarawak...

Oh! yup, kalau korang nak tambah kawan dari Sarawak... Korang berkenalanlah dengan Tengkorakemas, baik dan ramah orangnya... Tak caya terjahlah blognya... Hehehe.

Ok! perkataan baru yang ingin saya kongsikan untuk hari ini adalah seperti berikut :-

Macam mana? Ok tak ? Hurmmm... Pasti ada yang kata susah kan... Hehehe, jangan risau... Step by step, pasti boleh....


Orait... Have a nica day !



ARTIKEL LAIN DI SINI

15 comments:

  1. yeh yeh semngat nak blaja nii :)

    ReplyDelete
  2. Kalau bahasa Johor:

    Mengagau - Mencari
    Saing - Sama
    Gebo - Selimut
    Robok - Almari
    Boya - Pelampung

    P/s: Haha, setiap negeri mesti ada bahasa yang unik :)

    ReplyDelete
  3. haha..thanks add sis...nak translate yg atas tu dlm loghat kedah buley?

    bohong- mohong/kelentong
    bagitahu - habaq
    letak - bubuh
    kira - kira
    bosan - cemuih

    ngeee...hehe...sje mnyibu

    ReplyDelete
  4. hehe thanks kak engkah nama kamek dalam entri,
    bagus tok, kepada yg nak belajar, kena praktis selalu baru dapat ingat

    ReplyDelete
  5. Aimi Shahida : Hehehe, belajarlah adik ... selagi hayat dikandung badan =)

    ReplyDelete
  6. Miss Tira : Wah! Bestnyer... Akak pun leh belajar Bhs Johor lepas ni.. Thanks dear =)

    ReplyDelete
  7. Miss Eiza : Hurmmm... Suka2, bertambah lagi ilmu dengan bahasa dari kedah pulak... Thanks dear =)

    ReplyDelete
  8. Tengkorakemas : Sik ada apa yang kamek dpt tolong kitak haihh... Simple thing ajak ya... Hehehe, kita tok berblog biarlah happy nak utk carik kawan baru walaupun di alam cyber. Mun ada rezeki boleh juak jumpa. Siapa nama ktk sebenar ho.. Mcm janggal jak nunggah ktk tengkorakEmas =)

    ReplyDelete
  9. best juga....

    sy ada ikuti satu blog ni..dari sarawak juga..tp guna bahasa melayu la...kalau guna bahasa sarawak..akan ada dwi bahasa..hehe.. :)

    cuma pening sikit bila baca komen2 dr blogger2 sarawak lain..sbb ni la..guna bahsa sarawak...mana nak faham kan..? :)

    jom ke APA KATA HATI pulak ;
    GELARAN

    ReplyDelete
  10. Nabilah_2908 : Hhehe... Ramai yang cakap gitu. Takpe adik. Tak susah nak faham sebenarnya. step by step.. Lama2 faham gak. Orait, akan akak terjab blog Nabilah...

    ReplyDelete
  11. baru nak bgtau loghat utara ngan jhor..dh ada yg bgtau dulu.hehe..

    ReplyDelete
  12. @Fizalinolie

    sik ada hal nunggah cam ya hehe mun maok tauk juak, Hasrul :)

    ReplyDelete
  13. Puan Kutu : takpe muni nanti muni share gak ek.. Sharing is caring... Hehehe

    ReplyDelete
  14. oh biak sarawak upanya...
    patut la manis jak upa...
    itong=kira??? aie padah jak itong ya hitung...
    haha sama jak nak?
    kacak na gambar kwn tak ow...<3 <3 <3

    ReplyDelete
  15. wahh..new words chii blaja arini..itung ngan lejuk

    kelak..chii da boleh klaka s'wak mun slalu dtg sitok...errr..betul x? :p

    ReplyDelete